Ahhoz azért komoly veszélyeztetés kellene, hogy egyáltalán ne láthassa a gyerekeit. Ha jól ertem, most is felügyelt kapcsolattartas van, annál kevesebbhez azert a leirtaknal egyértelműbb veszélyt kell minimum igen erősen valoshinusiteni.
gyermekláthatás-kérdés Derill-hez
Kedves Fórumozók!
A segítségeteket kérném!
5 éve elváltam a férjemtől.A válás után 4 évig nem látogatta Őket.Se telefon,se levél,se semmi.Gyerektartás sem.Most eszébe jutott,hogy neki vannak gyerekei.Most 5 és 8 évesek.El akarja vinni Őket hétvégente.Jelenleg a megyei gyámügy elutasította.A helyi megadta neki a gyermekjólétiszolg.-nál a láthatás lehetőséget.Ez neki nem jó,most itt helyben úgy döntött a hölgy,viheti Őket!!!!
Nem is ismerik a gyerekek!!!Ő sem a gyerekeimet!NEm lehet rá bízni Őket,nem tud felelősségteljesen viselkedni.Beszélni nem lehet vele....haragszik,mert elváltam tőle.PEdig van párja is.
Kérlek!
Segítsetek!!!Mit tegyek?A nagyobbik gyermekemről az iskola is adott véleményt,h mióta találkoznak,leromlott a tanulmányi eredménye,ill.mentális gondok is vannak vele. :(
Köszönettel:......
Sziasztok.
Én még új vagyok a fórumon.Szeretnék kérdezni valamit.A volt feleségemnek van egy kapcsolata,Amerikában.Három közös gyerekünk van ,abból csak az egyik kiskorú.Nem egy városban lakunk,kb 30 km.Szóval,nem régen tudtam meg a gyerektől,hogy az anyja ismét külföldön van.A gyerek 16 éves,és a 22 éves nagyobbik testvérére van hagyva.Azzal,hogy ő már felnőtt.Ez még rendben lenne,de azt is megtudtam,hogy a tesó is el akar menni,és a gyerek egyedül lenne otthon hétvégente,vagy a másik tesójával.Addig meg a gyerek a kollégiumból,az üres lakásba megy haza.Sajnos elég rossz a viszony a volt nejjel,így nem beszélünk kb 4 éve.De ha kint akar letelepedni,akkor nem kellene engem is valakinek értesíteni???
A segitségeteket szeretném kérni.
Városi biróság ideiglenes intézkedést hozott kapcsolattartás ügyében: Apa minden páros hétvégén rendszeresen kapcsolatot tarthat a 8 éves kisfiammal.
("Az alperes jogosult a gyermekkel minden páros hétvégén szombat 10 órától, vasárnap 16 óráig rendszeresen kapcsolatot tartani olyan módon, hogy a gyermeket a kapcsolattartás idejére magával viheti, de köteles a kapcsolattartási idő végén a gondozó anya mindenkori lakhelyére visszavinni")
Ideiglenes gyermekelhelyezésről viszont nem döntött, az csak az indoklásban, hogy a felek egybehangzó kérelme, hogy az anyánál kerüljön a gyermek elhelyezésre.
Mivel az apa azt mondta telefonon, hogy a gyermeket akár magánál is tarthatná, az a kérdésem, hogy jogilag kérhetem-e a rendőrség segitségét, ha nem hozza vissza a kapcsolattartás végén.
Azért kérdezem, mert valahol olvastam, de most nem találom, hogy az ideiglenes kapcsolattartás szabályozása, sz ideiglenes gyermekelhelyezés szabályozása nélkül visszaélésekre adhat okot, vagyis hogy a hatóságok ekkor tehetetlenek, mivel nincs végzés az elhelyezéssel kapcsolatban.
:D kérem jogban jártas is mindenképpen segitsen
Csatlakozom Rexorhoz.....
Békés, kellemes húsvéti ünnepeket kívánok.
Fontos kérdésem volna kapcsolattartás kapcsán. A gyermekkel történő kapcsolattartás ideiglenes szabályozását kértem minden páros péntek délutántól vasárnap délutánig, minden páratlan szerda délutántól péntek reggelig, a kettős ünnepek másodnapján, az iskolai szünetek második felében és nyáron egy hónap időtartamban. Ezzel szemben a másodfok a folyamatos kapcsolattartást úgy szabályozta, hogy az minden páros hétvégén szombat 10 órától vasárnap 18 óráig bezárólag illet meg engem és a gyermeket. A másodfok további kapcsolattartást ideiglenes intézkedéssel nem szabályozott. "Nem látták indokoltnak, mert a perbeli tények behatóbb ismerete, további vizsgálódás szükséges és azt is vizsgálni kell, jelen ideiglenes intézkedés mennyiben valósul meg és milyen következménnyel jár a felek, illetve a gyermek és az apa viszonyára nézve. Ezek feltárása az elsőfokú bíróság feladata és hatásköre, miként annak eldöntése is, hogy a kapcsolattartás körében van-e szükség további intézkedésre. "
Most akkor sem hétközben sem pedig iskolaszünet alkalmával nem illet meg engem s kislányomat a kapcsolattartás?
Sem a feleségem sem az iskola közelébe nem mehetek? Mire van még lehetőségem kapcsolattartás ügyében? A folyamatos kapcsolattartáson túl mi az amit még kapcsolattartás címen kérhetek a nejemtől? Ünnepnapok és iskolaszünet alkalmával akkor nem lehet velem a kislányom?
Lakatos Viktor köszönöm a választ. Rendőrségen csomó bejelentésem van és az összes eddigi bejelentésre hivatkozva egy feljelentésem, de március óta mégsem történik semmi. Az iskolai incidens után két héttel felhívtak, akkor mondtam, hogy írásos feljelentésben kértem após távoltartását. Azóta semmi visszajelzés nem történt. Célszerűbb lett volna az ügyészségnél beadnom a feljelentést?
Derill köszönöm a választ.
Júniusban lesz egy perem a gyámüggyel. Ott hasznos lesz az általad említettekre hivatkoznom. Rendőrségi ügyből közel fél tucat van eddig, de azokban úgy tűnik nem sok intézkedés történik.
Viszont vissza ért a másodfokról az ideiglenes intézkedéses ügyem és ideiglenes intézkedésre vonatkozó határozattal! Minden második hétvégén szombat 10-től vasárnap 18-ig lehet velem a kislányom. Furcsa, hogy az iratokba betekinthettem, de nem kaphattam belőle példányt. Még nem postázták ki. Azt viszont nem értem, hogy a hétköznapi kapcsolattartást nem szokták szabályozni ideiglenes intézkedéssel? Vagyis akkor hétközben nem találkozhatom a lányommal? Iskola ügyben akkor én el sem hozhatom az iskolából a kislányom? A másodfok nem szabályozta ideiglenesen az iskolaszünetekre és az ünnepekre vonatküzó kérelmemet sem. Az elsőfokot kérhetem akkor, hogy ideiglenes intézkedésben szabályozza ezt is?
Paradigma: Erre hivatkozz: 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról
27. § (6) A gyermek érdekét veszélyeztető körülmény, illetve felróható magatartás hiányában a kapcsolattartásra jogosulttól az elvitel jogát is magában foglaló kapcsolattartás nem vonható meg.
Szerezd be a Családi jog 2010. évi júniusi számát, ahol épp Lakatos Viktor írt egy cikket a családjogban tapsztalható bűntetújogi problémákról és arra is hivatkozz.
Ezen felül figyelj oda, hogy tényleg ne legyél agresszív, mert magad is elismered, hogy ez sajnos előfordul: "amikor én mentem és kicsit dühösebb voltam, talán 3 alkalommal". 1 alkalom is elég, hogy kéthetente 1-2 órás felügyelet melletti kapcsolattartást állapítsanak meg.
Bizonyítani tanúkkal és hangfelvételekkel tudsz (BH 2001. 110.)
Mindezt egyeztesd az ügyvédeddel.
Gyors eredményt ilyen eljárásban ne várj és tényleg jó, ha alap dolgokat megtanulsz, de ezt is mindíg egyeztesd az ügyvédeddel.
durjas: "
A hirtelen indulat nem zaklatás, max garázdaság, de az nem bűncselekmény." Jobb ha tudod, hogy a garázdaság bűncselekmény.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Kedves paradigma!
A dilemmája abból a szempontból megoldott, hogy milyen címet ad beadványának: feljelentés, avagy bejelentés. Amennyiben ugyanis a bejelentése közvádra üldözendő bűncselekmény gyanúját veti fel, a rendőrségnek kötelessége elrendelni a nyomozást és megvizsgálni az ügyet.
Üdvözlettel,
lv
Dr. Lakatos Viktor ügyvéd
Krokodeal, hidd el uncsik már a dr. Regász Máriával kapcsolatos folyt. köv. beírásaid - egyre-másra más nich néven.
Oké, lehet nem a világ legjobb ügyvédje (...) de ettől függetlenül ugyanazt a témakört rágod ismét és ismét. Van más jogi fórum is a neten, írogass azoknak...
monaLuis
laikus hozzászóló
Semmi esetre sem jókedvvel teszem ezeket a lépéseket.
Attól tartok, ha nem tennék semmit akkor a bíróság ráutaló magatartásom alapján hozhatna ítéletet a feleségem javára.
Gyerekelhelyezést ideiglenes intézkedés kérésével én indítottam, mert a gyereket erőszakkal cibálták ki az ölelésemből, rendőrség pedig érvényes ítélet hiányában nem tudott intézkedni, majd hetkig nem volt semmiféle kapcsolatom a lányommal. Ezek után nejem, mintegy "válaszként" elindította a bontót. Folyamatos rivalizálásában folyton azt teszi azóta is amit nem szeretnék. Ezzel provokál és tényleg észnél kell lennem, hogy nehogy agresszívan reagáljak. Minden egyes ügy kapcsán az agresszív magatartásomat szeretnék bizonyítani. Egyik beadványukba pl. azt írják hogy én agresszívan szeretnék békülni. Ez szerintem olyan nonszensz mint sötétvilágosban suttogva hangoskodni.:D Ha vkinek rosszak az idegei akkor persze a békülést is úgy fogja fel hogy fegyvernek látszó virágcsokorral léptek a személyes terébe...:)
Olyanról is hallottam már hogy a nő mindennek elmondja élete párját pl. papucsnak, kietlen tök.etlennek meg puha p.-nek majd mikor lenyugodott akkor jólesne neki a neki járó törődés meg a szenvedélyes többszörös orgazmus...
Szexuális zaklatás? . . . Nemi erőszak? . . .
Tomasovszki László neten is fellelhető tanulmánya tetszik nagyon. Kár hogy maga a szerző is elismeri, hogy a bíróságok ezt az elméletet a verbális erőszakhoz hasonlóan sajnos figyelembe sem veszik:o:(:> . . .
Még mindig az a dilemmám, hogy az "iskolakerülés ügyében" bejelentést vagy közvádas feljelentést írjak a rendőrségnek?
Nem kell túlbonyolítania rendőrséget. Ijesztgetnek, igaz kellemetlen az odajárogatás, de nehéz bizonyítani a zaklatást. A közös szülői felügyelet alapos indok, hogy elmenj a gyerek lakóhelyére. A hirtelen indulat nem zaklatás, max garázdaság, de az nem bűncselekmény. A zaklatásnak rendszeresnek kell lennie. Aztán fel lehet használni a bíróságon, hogyha a feleséged eszközként használja ellened fel. ne felejtsd el, az is lehet megfélemlítés, ha valaki a rendőrség kihívásával fenyegetőzik. Ha meg vannak bizonyítékaid, pl.: 112, akkor nem hiszem, hogy indítanak ellened eljárást. Iszonyatosan nehéz bizonyítani a zaklatást. Elkezdhetik a kivizsgálást, ami kényelmetlen, meg lekérhetnek távolságtartást ellened. Ezért érdemes tanúkkal megközelíteni a feleséged lakóhelyét. De a legjobb megoldás, hogy vársz. Mert tényleg nem tudsz mit csinálni és ezt vedd tudomásul. Menj el sportolni, vagy valahol vezesd le a feszültséged, de a gyermekednek sem egy idegbeteg apára van szükséged. Hidd el, hogy észre sem vetted, de a feleséged termeli a bizonyítékokat saját maga ellen. Te szorgalmasan gyűjtögesd. A rendőrséggel légy kedves, ők a munkájukat végzik. Ha kell ügyvéd menjen helyetted, hogy ne téged utáljanak közvetlenül. Olvasgasd át az ügyiratokat keress logikus dolgokat. Pihenj, hiszen, ha ennek vége, akkor nem árt, ha fitt és kipihent vagy. Idegeskedjen a feleség ezen a dolgon. Tudom, hogy rengeteg idő, de szerencsére a "nőket gyerekkel" nem szeretik a pasik és nem szeretik a munkáltatók sem. Hátrányos helyzetben vannak. Te csak gyűjtögesd a kis pénzed, tartsd fitten a tested, éld az életed, tényleg nem tehetsz többet. De legalább magad ne tedd tönkre.
Durjas!
Pont ez az ami elkeserít, hogy a tv filmek igazságosztó történetei helyett a meztelen valóságban minden a kiba(sssz...)brálás törvényeire van alapozva. Ezt tapasztalom. Sajnos. Amikor a bíróságon a becsatolt gyámhatósági határozat kijavítását miszerint az anya agresszív magatartásával veszélyezteti a kiskorú gyereket, sárga filccel kiemelve, mintegy 15 perc "keresgélés" után leli meg a T. Bírónő... Közben azt érzem hogy szinte fáj neki az hogy jegyzőkönyvbe kell diktálnia, hogy a gyerek mégiscsak veszélyeztetve van... A rendőrségi intézkedésre bejelentést vagy feljelentést adjak be? Azért aggódok ha tényleg feljelent kvázi zaklatásért a nejem. :/ Pedig mindent úgy csináltam ahogy a 112-nél mondták. Ahogy itt is, úgy a segélyhívónak is vagy háromszor elmondtam milyen a "szülői státuszom". Mindháromszor azt mondták "küldik a járőrt". Három civilruhás jött. Két nő is és ami a legmurisabb az egyszem ffi nyomozó mondta felháborodva és kioktatva a magáét. Amikor említettem hogy előzőleg már volt rendőrségi ügy és van ügyiratszám és kaptam másolatot amit a kollágája (elvált apa) írt :) akkor a fiatal nyomzó azzal vágott vissza hogy "hát ez nagy hiba volt a kolléga részéről". A dolgozni nem akarás védekezési stratégiája... Ez az ami jellemzi a hivatalokat...
paradigma!
Amíg nincs jogerős ítélet, addig képtelenség bármit is tennie a hatóságnak. Amit tehetsz viszont, hogy elhozod a gyermeket és nem viszed vissza, hiszen ahogy olvastam nincsen elhelyezés sem és nincsen semmilyen ideiglenes intézkedés. A rendőrök ugyanúgy nem tudnak semmit tenni. De sajnos ez egy nagyon rossz megoldás lenne. Hiszen tudjuk milyen az, ha másik bűnt követ el gyermekünk és mi ellenünk. Én nem akarok ugyanabba a hibába esni, hogy ugyanazt elkövetem. Sajnos várni kell, mert Magyarországon nincs más választás. A Te időd is eljön, hiszen ahhoz, hogy valaki ilyen magatartást tanúsítson rengeteg energia kell. ha ismered a feleséged, akkor elfogadod, hogy ilyen. Képtelenség ellene tenni, mert nem téged véd a törvény és nem is a gyermeket. Meg kell várni és addig gyűjteni, amikor a feleséged rendszere összeroppan és akkor lecsapni. Akkor kiharcolni, hogy a gyermeked, ha veled akar lenni ennek semmilyen akadálya ne lehessen. Nincsen alku, mert a gyermek és az ő ideje nem lehet alku tárgya. Soha. Várni kell, mégha igazságtalan is a magyar család jog. Azt gondolom, ahol a család jog kezdődik, ott a családnak vége van. Gusztustalan, de egyvalami nyugtat meg engem is. Minden tőlem telhetőt elkövettem, hogy a gyermekemmel lehessek. Ennél többet nem tudok tenni, és általában nyugodtan is alszom. Nincs bűntudatom, hogy nem tudom megmenteni a lányom. A lányom előtt nyitva lesz az ajtó. Amíg élek. Nem akarom már meggyőzni a volt páromat, hogy amit csinál az hülyeség. Én mumus vagyok a szemében és bármit csinálok, az soha nem lesz jó. Tetteinek vannak következményei és természetesen ezeket jogi úton rendezem is. Többet tényleg nem tehetek. Meglep mindig valami újjal, amire nem számítottam, de elég rövid időn belül találok rá megoldást. De már unom, hogy ezen agyaljak. Van nekem is életem és el kell fogadnom a jelenlegi helyzetet. Ugyanúgy, ahogy azt sem tudom megváltoztatni, hogy a leejtett kő felfelé essen. Ne aggódj, hogy messze van még a döntés. Te bízzál magadban. Ennél többet nem tehetsz, mert Magyarországon élsz. Az emberi butasággal, önzőséggel nem kelhetsz versenyre, de felesleges is lenne. Soha nem nyerhetsz. Várj türelemmel. Gyűjtsd a feleségedtől a bizonyítékokat. Legyenek tanúid. Legyen jó ügyvéded. Olvasgasd a jogot, ha idegeskedni akarsz:) A rendőrökkel se húzz ujjat, mert okosnak érzik magukat. Csak kérd el tőlük az azonosítási adataikat. Mosolyogj rájuk, hiszen ők aztán végképp egy másik bolygóról jöttek:) Ja meg azért a tanúk sokat jelenthetnek. Szerkeszd a beadványokat, bizonyítási eljárásokat. Rájössz, hogy felesleges. Itt a kiskapuk hazájában csakis "okos enged, szamár szenved" alapon van esélyed némi fényre.
Kedves Fórumozók!
Durjas problémájához annyiban hasonlít az én esetem, hogy jelenleg egyenlő jogokkal rendelkező szülőtárs vagyok. Bontóper 1,5 éve tart. Elhelyezés azóta nincs, ideiglenes intézkedés másodfokon és döntés áprilisban várható. Most hétvégére a szombatot ajánlotta meg írásban, mailben a nejem. Lévén iskolanap, így az iskolából hozhattam volna el kislányomat. A szobatot elfogadtam, de jeleztem, hogy a kislány névnapját vasárnapra terveztem megünnepelni. Szombat kapcsán végül is azt írtam nejemnek, hogy mivel szombaton elfoglalt, így szülőtársként szívesen segítek neki, de a névnap megünneplését vasárnapra terveztem. Nejem azt válaszolta, hogy nem kell a segítségem és nem is elfoglalt, így ő viszi és hozza a gyereket és csak vasárnap délután lehet velem a kislányom. Pénteken este mailben jelezte nejem hogy miattam nem megy szombaton iskolába a kislány, mert én kiszámíthatatlan vagyok, nejem pedig elfoglaltságai miatt nem tudja elvinni és elhozni az iskolából. Azonnal jeleztem, hogy szombaton szívesen el is kísérem az iskolába a kislányt és tanítás végén érte is megyek. Szombaton reggel felhívtam nejemet, jelezve hogy elviszem a kislányt az iskolába. Nejem ordibált velem, megszakadt a beszélgetés ezért újrahívtam. Telfonja ki volt kapcsolva, így külföldi szolgáltató jelezte hogy a hívott szám nem érhető el. Ekkor hívtam a 112-es segélyhívót. Azt tanácsolta az ügyeletes hölgy hogy menjek a gyerek tartózkodási helyére (nagyszülők életvitel szerűen ott laknak nejemmel egy albérletben) és becsengetés után jelezzem, hogy iskolába vinném a kislányt.
Nagyszülők nem adták, de elismerték hogy nejem külföldön van. Azt is állították, hogy nejem a kislányt kikérte az iskolából. Újra hívtam a 112-t és 3 civilruhás rendőr érkezett a társasház elé. Elmondtam míért vagyok ott az utcán. Azt mondták, hogy ők nem fogják iskolába vinni a gyereket, és hogy nekem nagyobb bajom lesz ebből a bíróságon ha a nejem feljelentést tesz mert zaklatom. Az utca közepén??? Ráadásul a 112 tanácsára. Azt mondták, biztos félretájékoztattam, nem mondtam hogy még nem váltunk el és elhelyezés ügyében sincs végzés.
Arról meggyőződtek, hogy a kislány a lakásban van a nagyszülőkkel, de visszatérve az utcára úgy beszéltek velem mint vmi zaklató bűnözővel. Hiába hivatkoztam a levelezésre, azt mondták hogy majd a bíróságon mutogathatom.
Nagyon nagy segítség lenne számomra ha ilyen ügyekben tapasztaltabbak megírnák hogy mit tudok tenni, hogy dokumentálva legyen mi történt.
Feljenthetnek zaklatásért, miközben szerintem jogszerűen jártam el. Szerintem az anyának teher a gyerek ha nagyszülőkre bízza. Sajnos nagyszülők, más szülők, babysitter többet vannak a gyerekkel.
Köszönöm a választ! A hamis vád alapjait sajnos még én sem tudom bizonyítani, de a volt párom sem tudja igazából. Ebbe a gyereket még nem vonta be, hanem csak a szüleit. Semmi komly nem történt és eddig nagyon jól állok, de azt veszem észre, hogy nincs ügy, ügyet akarnak csinálni. Képtelenek, ezért hosszabbítanak, de én sem tudok áttörő bizonyítékot bemutatni, bár a volt párom folyamatosan termeli, így tudom azt a rendőröknek mondani, hogy teljes mértékben eszközként használja ellenem a bíróságon és ezt már tudom bizonyítani is. Szóval ez inkább időhúzás, de biztos vagyok benne, hogy utána a hamis vád megállja majd a helyét és mivel lefolytatták ellenem a nyomozást, ezért súlyosbító körülmény lesz a volt párom részére. Csak ki kell várnom. A korábbi ügyvédje, mivel hatóság előtt valótlant állított és ezzel a lányom jogait tiporta valószínű, hogy az etikai bizottság értékelni fogja. Elvileg vannak jogi eszközök, amelyekkel tudok érvelni, de nekem ettől még a lányommal nem lesz kapcsolatom. Képtelen vagyok kitalálni olyan megoldást, bár van ügyvédem, amivel megakadályozom a magatartását. A gyermek 16 hónapos kora nagyon bezavar, mert ebben az országban valaki kitalálta, hogy 3 év alatti gyermeket nem lehet az anyától elszakítani. Csakhogy a körülményeim rendezettek és nem hiszem el, hogy az anya bármit megtehet és a hatóságok hagyják szabadon garázdálkodni. Ez az elköltözés megnehezíti a kapcsolattartást, ráadásul a gyermek fiatal, így ha nem állapítanak meg hosszabb időre kapcsolattartást, akkor ezt nem lehet anyagilag kibírni. Viszont a gyermeknek joga van az apjához, és ebben mindenki egyetért, de ennek ellenére senki nem tesz majd semmit, és ezeket az utazási költségeket meg kell előlegezni. És sajnos az anya nem fogja megkönnyíteni a dolgom, ellenkezőleg, mindent elkövet, hogy csak az ő jelenlétében lehessek a gyerekkel. Csakhogy ez meg azért gáz, hogy én 700 km-t (oda-vissza) utazzak, hogy pár órát lehessek a volt párom lakóhelyén, ahol a pasija él meg ő. Szóval egy ilyen helyzetben, hogyan legyen az ember oldott és hogyan fizessek ki, 15-20 ezer ft-ot alkalmanként, mellette meg a gyerektartást. Ráadásul időben ez 10-15 óra utazás. És előre látom a bíróság ítéletét, melyben kimondja, azt, amit nem tudok utána megvétózni. Az elkeseredésem ezmiatt van. Sztem egy másodfokú bíróság már csak papírokból fog dolgozni és kevés lesz az én érvelésem, azaz nem veszi figyelembe, bár azt hazudják, hogy a gyerek érdekében. Ezért szeretnék egy olyan tapasztalatot hallani, amely ilyen esetre alkalmazható legyen. És sztem kéthetente péntek estétől vasárnap estig jogom lenne elhozni. Ez költségben megfizethető, a gyermek és én köztem segítene elmélyíteni a kapcsolatot. Bár egyéb módszerek is érdekelnének, de ebben nem vagyok biztos, hogy valaki figyelni fog rá.
Kedves durjas,
Bár én csak annyira vagyok ügyvéd, mint Fülig Jimmy*, az ön helyében - akár iwiwen - próbálnám jelezni az anyának, hogy lassan, de biztosan ássa a vermet, amibe ő maga fog beleesni. A szülőnek ugyanis kötelessége a másik szülővel egyeztetni, legalábbis a közös gyermek érdekében nem elzárkózni a kommunikációtól.
Ezt egyébként a Legfelsőbb Bíróság maga is kimondta:
EBH.2008. 1776. A gyermekelhelyezés megváltoztatásának van helye, ha a szülő a másik szülőnek a gyermekkel való kapcsolattartását hosszabb időn át, hatósági intézkedések ellenére meghiúsítja, a különélő szülőt alaptalanul a gyermek sérelmére elkövetett bűncselekménnyel vádolja és lejáratásába a gyermeket is bevonja (1952. évi IV. törvény 72/A. §).
A zaklatásos ügyéhez ajánlom a Családi jog című folyóirat 2010/2. számában megjelent "Bűncselekmények a családjogi perben" című írást (12-21. oldal).
*"Ezt a kifejezést egy ügyvéd kollégám mesélte.
— Maga ügyvéd volt?!
— Nem. Az ügyvéd volt vizsgálati fogoly."
Dr. Lakatos Viktor ügyvéd
Köszönöm a választ! Igazából az ügyvédemmel nem beszéltem erről még és 7vége van. Sajnos már türelmetlen vagyok, mert ma sem volt kapcsolattartás. A gyámhivatalnál már voltam, valóban ők sem tudnak mit tenni, de ami fontos, hogy legalább tudnak róla. Természetesen minden kiderül a másod fokon, csak addig sztem eltelik minimum egy-két hónap és nem tudok mit tenni, mert semmi nem véd az ég világon. Amúgy azt gondolom az ügyvédemről, hogy túlzottan visszafogott. Nem volt ideiglenes intézkedés sem. Sikeresen elhúzták az ügyet, mert a korábbi ügyvédje nem vett figyelembe határidőket én meg naivan vártam a gyámügy döntését, akik szintén 22 nappal hosszabbított. Szóval az áprilisi beadványok alapján végülis novemberre kitűztek egy időpontot, majd elnapolták február 4-re. Hoztak ítéletet, de mindketten fellebbeztünk. Úgy, hogy nem voltunk házasok, nem volt közös vagyon. Csak egy gyerek. De ez a gyerek nagyon kicsi. Azt gondolom, hogy olyan érvet keresek, ami alapján jogom van a gyerekemmel kapcsolatot tartani úgy, hogy az anya ne legyen velünk, mert elmérgesedett helyzet alapján nem lehet a gyerekkel lenni. Elköltözésének oka egyelőre titok, de szerintem taktikai lépés. Viszont ismét kedvezőbb helyzetben vannak és hihetetlennek tartom, hogy a gyermek 3 éves koráig nem aludhat nálam a gyermek, hiszen ezt semmilyen törvény nem szabályozza. Eléggé látható az is, hogy az anya bosszújáról van szó, ez talán bizonyítható, hogy mit el nem követ, hogy ne tarthassam a lányommal a kapcsolatot. Segítene nekem, ha utánaköltöznék? Mert anyagilag kb egy oda-vissza út 15-20 ezer ft. Hogy tudom megállításra késztetni? Természetesen semmilyen módon nem akar velem beszélni. Telefon kikapcsolva, vagy lecserélve. Csak az iwiwen van levelezgetés, de nem érdemi. Szeretnék kapni olyan lehetőséget, információt vagy bármit, amivel ezt a helyzetet ki tudom védeni. Van rokonom 80 km-re, akihez tudnám vinni a gyereket vasárnaponként. Az a bajom, amiért tanácstalan vagyok, hogy ez költségben rengeteg, időben rengeteg és sztem csak egy pasival lakik ott, aki sztem eltartja. Vagy 2 évet várnom kell és újra tárgyaltatnom?
Kedves Durjas!
Bevallom, nem igazán értem. "Van ügyvédem". Miért nem tőle kérdezi mindezeket? Hiszen ezért fizeti! Ha meg nem bízik benne, miért nem bíz meg másikat, akiben megbízik? Egyébként 3 éves kor alatt általában nem engedik a bíróságok elhozni a gyermeket. Az ítéletet meg meg kell nézni, hogy előzetesen végrehajtható-e a kapcsolattartásra vonatkozó rendelkezés. (Általában nem.) Ha nem, akkor túl sok mindent nem tud tenni, feltéve hogy nem volt a per során ideiglenes intézkedés, ami viszont ilyenkor a jogerős ítéletig hatályban marad. A gyámügynél mindenesetre nem fölösleges bejelenteni a kapcsolattartás akadályozását, de túl sok jóra onnan se számítson! Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Sziasztok! Van egy 16 hónapos kislányom és kb egy éve húzódó gyermekelhelyezési, kapcsolattartási és tartás díjjal kapcsolatos bírósági ügyem. Amiben jogerős ítélet született az az, hogy a lányomat az anyjánál helyezte el a bíróság. Első fokon megállapította a tartásdíjat és a kapcsolattartás idejét. Mindketten adtunk be fellebbezést. A másod fokú bíróság időpontja még nem kitűzött. Az első fok óta eltelt másfél hónapban egyszer sem láthattam a lányom. Az "anyuka" feljelentett már zaklatásért, emiatt július óta rendőrségi nyomozás van ellenem, igaz 3 tanúval még mindig nem tudja bizonyítani ezt. Hivatkozott, szoptatásra, tejallergiára, programokra, felróható magatartásra, de ennek ellenére az első fok megállapította, hogy hetente elhozhatom a gyereket. Minden vasárnap 2 órát. Ő most arra hivatkozik, hogy nem jogerős az ítélet és elvileg elköltözött 350 km-re a gyerekkel, mert ott találta meg a boldogságát. Az a kérdésem, hogy érdemes kérnem útiköltség támogatást kérnem, illetve minden második 7végén elhozhassam a gyerekem? A bíróság észreveszi, hogy az "anyuka" valójában mit forgat a fejében? Van esélyem arra, hogy 16 hónapos gyermeket kéthetente elhozhassam, hiszen a környezettanulmány kifogástalan, van támogatóm a gyermeknevelésben illetve bizonyított, hogy a gyermekkel való együttéléskor nem okozott problémát a gyerek gondozása. Az elmúlt egy évben 48 órát láttam kb össze vissza a gyermeket, mert mindent elkövetett, hogy így alakuljon. Persze még mindig nem tudta bizonyítani a felróható magatartást, hiszen a rendőrség előtt is kezd világossá válni, hogy amikor én mentem és kicsit dühösebb voltam, talán 3 alkalommal, akkor közös szülői felügyeleti jog volt érvényben és a gyerekemhez mentem. Természetesen ezen alkalmakkor sem láthattam a gyerekem. Van ügyvédem és legnagyobb meglepetésemre őt már valaki más védi. De szeretném tisztázni, hogy ilyen esetben mi a gyakorlat. Hiszen, ha döntést hoznak, akkor azt két évre hozzák és vicces lenne, ha hetente két órát láthatnám 350 km-t megtéve. Hiszen most, hogy elköltözött talán jogom van azt kérni, hogy kéthetente péntek estétől vasárnap estig elhozhassam és járuljon hozzá a kapcsolattartás költségéért, hiszen nem a gyermek érdeke miatt ment el, hanem a saját boldogsága miatt. Havi 50 ezer ft bevétele van és korábban azt állította a bíróságon, hogy a gyermek szükségletei havi 60-70 ezer ft. Munkát nem vállalt.
szirena
Te ismered a lányaidat, így neked kell tudni hogy egyikőjüknek-másikójuknak milyen lelki segítségre van szüksége az édesapjukat elfogadni olyannak amilyen...
Az hiba, hogy a külön élő apa nem úgy viszonyul a gyermekeihez ahogy az elvárható lenne.
Már a keresetlevélben lehet kérni ill. a per során az utolsó előtti tárgyalási napig bezárólag szóban előadni és ezt jegyzőkönyveztetni is, hogy esetleges pernyertesség esetén a vesztes féllel fizetessék meg a nyertes fél ügyvédi költségét (is).
monalisa1
Nem én fordultam a bírósághoz.A döntés viszont 2009.02.-hónapban született.Az a bizonyos költség pedig 700-ft.Na most ha elutasító döntés születik akkor az én ügyvédemet a felperes fizeti ha kérem?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02