Elvalt apukak jogai


sagit # 2011.01.21. 05:56

Feleslges az ilyen jellegű tiltásaival foglalkozni. Oda viszed láthatáskor a gyereket ahová akarod. Elméletileg ha nincs a válási papírokba akkor nem köteles biztosítani a telefonos kapcsolattartást. Ha két éven túli a válásotok akkor kérd a gyámhivatalt hogy szabályozza újra a láthatást és ez is legyen benne.

Róbert1976. # 2011.01.20. 15:46

Jelenleg egy olyan papir van a birtokomban,amit a menyasszonyomnak irt,hogy abba a házban,ahol ő van,a gyerek nem mehet.Azt hiszem,nem tilthat meg nekem ilyeneket,de nem tudom,hogy esetleg ezzel az emaillal mehetek e a gyámügyre?

Róbert1976. # 2011.01.20. 15:22

Köszönöm Sagit!Esetleg azt tudod,hogy már azért is tehetek bejelentést,ha a telefonhoz nem hajlandó adni,vagy csak akkor tehetek bejelentést,ha a láthatást nem engedi?Mert a telefonban már megmondta,nem vihetem el.De még azt sem engedi,hogy telefonon beszéljek vele.

sagit # 2011.01.20. 14:56

A helyileg illetékes (gyermek lakhelye) gyámhatóságon tehetsz bejelentést. Ha láthatásra mész vigyél tanukat akik igazolnak majd irány a gyh. Ott aztán előbb v utóbb figyelmeztetik bírságolják és szerencsés esetben alapja lehet egy gyermekelhelyezésnek is.

Róbert1976. # 2011.01.20. 14:19

Kéem segitsen valaki,és válaszoljon nekem!Volt élettársammal évek óta külön élünk.Kapcsolatunkból van egy 9 éves lányom.Mind a kettőnknek új kapcsolata van azóta.Exem sosem hagyott békén minket,jelenlegi menyasszonyom most feljelentette,mert megfenyegette,ide nem illő szavakkal,ok nélkül,és engem is,hogy amig nem hagyom el a menyasszonyom,addig nem engedi ide a gyereket.Hozzáteszem,mindig ilyen volt,mindig követelőzött,fenyegetőzött.Most,hogy a feljelentésről megkapta a papirt,nem hajlandó a telefonhoz adni a gyereket,hiába hivom,azt mondván,nem kötelessége a gyereket a telefonhoz adni,és azt mondta,többet nem is engedi,hogy elhozzam.Én mindig fizettem a gyerektartást rendszeresen,elmaradásom sosem volt,a láthatásról is van papirunk.Az lenne a kérdésem,hogy megteheti e azt az exem,hogy nem beszélhetek telefonon a lányommal,és hogy megtilthatja e,hogy elhozzam a gyereket?Ha ezekhez nincs joga,hova fordulhatok,és it tehetek ez ügyben,hogy van ennek a menete?Köszönöm,ha valaki válaszol!

kaméleon # 2011.01.18. 08:35

Ha a bíróság ítélete alapján el kell költöznöd, mert a feleséged kizárólagos lakáshasználati jogot kap, akkor kérheted, hogy a lakáshasználati jog ellenértékét fizesse ki. (Addig, értelemszerűen ne menj el.) Viszont, vagyonmegosztáskor ezt az így kapott összeget beszámítják majd a neked járó részbe, tehát ez nem minden esetben jelent többletet, csak esetelegesen azonnal megkapható nagyobb összeget.
Abban nem vagyok biztos, de ha jól emlékszem, a lakásban maradó fél kérheti, hogy ezt a „lelépési díjat” csak a vagyonmegosztásnál számítsátok majd be, mert nincs rá pénze, és akkor talán most nem is kapsz semmit. Ha nem palota a lakás, akkor azt, aki a közös kiskorúakkal marad benn, nem kötelezik többlethasználati díj fizetésére (ami olyasmi, mintha a lakás albérletbe lenne kiadva, és a te részedre eső pénzt havonta odaadná neked). Ebben az esetben marad a várakozás, vagy a közös tulajdon megszüntetése, de az ilyenkor elég nagy anyagi veszteség lenne mindkettőtöknek.
Sajnos, nem tudok eleget ahhoz, hogy pontos válaszokat adjak, össze kellene szedned minden papírt, részletet, és elmenni egy ügyvédhez tanácsért.

isai # 2011.01.18. 08:24

Köszönöm a megerősítést.Miután a munkám is ideköt,ahol megtermelem a gyerektartáshoz kellő anyagiakat,kis jövedelműként nem vihetek albérletbe egy műhelyt.A lakás hitelhez kötött ,nem hinném, hogy el tudjuk adni.
Kérhetek-e pénzt, elköltözés esetén,hiszen a közös lakás fele megillet.hogy tarthatnék igényt akkor is ha nem lakok benne?

kaméleon # 2011.01.18. 08:15

Kedves Isai:
laikusként, de azért megpróbálok valamit segíteni, hogy el tudj indulni. A lakáshasználattal kapcsolatban több dolog is van, amit érdemes körüljárnod. Ne ebben a topic-ban keresgélj, hanem a kifejezetten lakáshasználattal, válással, vagyonmegosztással kapcsolatosan létrejöttekben.
Tudni érdemes, hogy a lakáshasználati jog ellenértéke és a többlethasználati díj különböző dolgok, a váló felek mindkettővel elő szoktak jönni. Rendszerint későn kapnak észbe, és elköltözés után, mikor valaki hozzáértő (ügyvéd) felvilágosítja őket, gyorsan váltanak, és menteni kezdik a menthetőt.
Aki a közös lakásból önszántából és a visszatérés szándéka nélkül távozott, az nem tarthat igényt a lakáshasználati jog ellenértékére. Ennek a két feltételnek egyszerre kellene teljesülnie, ezért próbál sok elköltöző később úgyis visszatérési lehetőséget kérni, hogy egyébként szándékában sem volt. Az elköltözési kényszert nehéz elfogadhatóan bizonyítani, a visszaköltözés szándéka szerintem már nehezebb ügy lehet. Viszont, ha a zárat nem cserélted le, a visszaköltözést soha nem ellenezted, az elköltöző meg vitte magával a holmijait, és tulajdonképpen hosszú távra berendezkedett máshol, lehet remény arra, hogy egyik díjat sem kell a másik számára fizetned (az eddigi időszak tekintetében). Amennyit ebből én láttam, a bíróság akkor szokta a többlethasználati díjat megítélni, ha az igénylő bizonyítja, hogy próbálkozott, de a másik őt megakadályozta a lakás használatában, és sokszor így is csak attól az időponttól kapja meg, amikortól ő a díj fizetésére a másikat – igazoltan – kérte.
Mivel a lakás használatát általában annak ítélik, akinél a gyermeket helyezik el, akkor lehet remény az osztott lakáshasználatra, ha az ilyenkor vizsgált „objektív és szubjektív” feltételeknek megfelelnek a körülményeitek. Objektív, hogy a lakás elég nagy, gond nélkül megosztható a két fél között. Szubjektív akadály lehet, ha egyiktek olyan magatartást tanúsít, vagy olyan életvitelt folytat, ami miatt nem élhettek egy fedél alatt (főleg a gyermek szempontjából). Szóval, ha a lakás túl kicsi, vagy a másik bizonyítani tudja, hogy agresszív, durva, alkoholista, stb., stb. vagy, akkor valóban kirakhatnak. Akkor viszont kérd Te a lakáshasználati jog téged megillető ellenértékét, hogy a vagyonmegosztásig valamit kezdeni tudj.
Ismétlem, csak laikusként segítettem, tehát ez nem pótolja az ügyvédi segítséget.

sió # 2011.01.18. 05:57
  • IGEN, az utcára kerülhetsz.
  • Adjátok el a lakást, legalábbis próbáld meg végigvinni.
isai # 2011.01.17. 20:18

Tisztelet mindenkinek!
Az alábbi történethez kellene kapaszkodó,tanácstalan vagyok.Korábban szó esett a lakáshasználat jogáról.A válásban lévő feleség,elmegy gyerekekkel több mint fél éve.Közben visszajönne,de nem akar egy fedél alatt lakni a férjjel.Ez idő alatt a feleség követeli a különélés alatt,neki járó lakhaszn. jogáért járó összeget visszamenőleg.Megilleti-e,ha nincs "kicsukva" a házból, bármikor visszajöhet.
Miután a férj nem tud hová menni, lakásmegosztást kér.
Valószínű a gyerekek miatt is az anyának ítélik a lakást, ha nem tudnak meg egyezni a lakáshasználatban.
Ez esetben a férj az "utcára" kerülhet?

sió # 2011.01.15. 21:12

Nagyon sok ember jár ebben a cipőben.
Amit kérsz, azt itt nem fogod megkapni szerintem.
Senki sem fog ügyvédet ajánlani.
Vannak azonban kritériumok, amik alapján te is kereshetsz a lakóhelyeden.
Az ismerős –ajánlás vonal az első. Mindenkinek, aki átment ezen van tapasztalata. Azonban vigyázz mit hallasz meg az ajánlásokból, akár pozitív akár negatív.

Ha megvan a választás, akkor keresd fel, és figyelj nagyon. Az se jó, aki lehazudja a csillagokat az égből, és mindennel hiteget, de az se aki nem ígér semmit. Egy erős középút a legjobb.
Aztán figyelj, hogy mennyi ideje van rád. Ha a második perc után nézi az óráját, akkor állhatsz is fel. Ha az elején nincs rád ideje, akkor később se lesz!

Hagyatkozz a választásnál a megérzésedre. A szimpátia sokat segíthet! És nem feltétlen a puccos iroda, meg a 8 as Audi a ház előtt a te sikered záloga!

Egy hozzánk forduló ügyfél egyszer elmesélte, hogy az lapján választott ügyvédet hogy megnézte a területileg illetékes ügyvédi kamara honlapját. Ott összeírta a választott bírókat, mindent, aztán szelektált. Ki milyen bizottságban van benne. (ez lényegtelennek tűnhet, de a ki kit ismer össznépi játszmában, van jelentősége!) aztán fennmaradt a rostán 3 ügyvéd. Mivel ő is a másik oldalon állt mint ti, nőt választott. (erre mondják az ügyvédek, hogy nem számít, ki érvel. Azonban az élet azt mondja hogy számít kinek a szájából mi hangzik el!)

Ez utóbbi csak példamese volt.
Legyen szerencséd.

B.77 # 2011.01.15. 18:28

Tanácsot kérek!
Jelenlegi párom előző házasságából 3gyermek született!kapcsolatuk már menet közben megromlott!Túl vannak a válóperen megegyezés alapján gyerektartás fejében párom törleszti a svájci frank hiteles lakást amiben volt neje él a 3 gyermekkel aztán a szomszéd szerelmével és annak csemetéjével!Persze a férfi és a gyerek hivatalos formában nincs ott,és nem is volt belekalkulálva!!
Közben a kedves volt feleség pénz után követelőzik folyamatosan/akár közös költség,akár lakásbiztosítás,gyereknek külön óra/ és természetesen a zsarolás eszközei a gyerekek!Részlet kérdés hogy a törlesztőrészlet folyamatosan emelkedik,ez senkit csak páromat izgat napi szinten!gyerekek lyukas ruhában de plazma tévé előtt növögetnek és közben anyukájuk minden támogatást igénybe vesz új ruhájában,frizurájával műkörmével, ha kell még asztmás is a gyerek.....
Szóval ha tud valaki ajánlani egy olyan ügyvédet aki nem a szegény elhagyott háromgyerekes anyuka hanem a férjről lenyúzott utolsó bőrt látja az ügyben kérem segítsen!Rafináltan eltervezetten tesznek tönkre életeket...
KÖSZÖNÖM

sió # 2010.11.18. 17:51

monalisa1

Ez a jelen megoldása.
Azonban nagyon könnyen állapít meg sajnos” a bíróság a gyermek részére lakáshasználatot.
És akkor más késő minden lépés.

monalisa1 # 2010.11.17. 16:52

Előfordulhat hogy a bíróság megosztja a felek közt a lakáshasználatot: a kisebbik szobát a férj lesz jogosult kizárólag használni, a nagyobbikat a feleség (és ha van akkor a közös gyermekkel).

Tehát nem feltétlenül szükséges elköltözni., elég ha lakat kerül arra a szobára és mondjuk heti 1-2 alkalommal ott is alszik, ill. tartózkodik pár órát.

Az ex részéről a lakásajtón a válás után az esetleges zárcsere hibás lépés lenne...

A megosztott lakáshasználat előbb-utóbb rákényszeríti az exet is a lakás eladására.

sió # 2010.11.17. 10:01

Semmiképpen se költözzön el a közös lakásból.

A legjobb az volna, ha még a válás előtt eladásra kerülne a lakás.

Ha a válás közben az anyukánál marad a gyerek, akkor apuka nagy valószínűséggel mehet amerre akar.

Lakáshasználat lesz megállapítva a gyereknek, és innentől akár az is előfordulhat, hogy fizeti a gyerektartást, meg ha hiteles a lakás, akkor annak a rá eső részét is, úgy hogy köze nem lesz a lakáshoz a továbbiakban. Elviekben az övé is, azonban lakni nem lakhat ott.

Tehát eladás, ha áron alul, akkor is többet nyer mintha a fentebb felvázolt körülmények állnak elő.

Evko # 2010.11.17. 08:36

Üdvözlet!
Előbb leírom a szituációt, aztán lenne egy kérdésem. Öcsém és felesége válófélben vannak. Illetve még nem adták be a válókeresetet, de a felesége már nagyon szeretné, ha elköltözne a közös lakásukból. A lakás fele-fele tulajdonú.
A kérdés az lenne, hogy addig, amíg a vagyonelosztás meg nem történik, lenne-e valamilyen hátránya az öcsémnek, ha kiköltözik a lakásból?
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.11.13. 09:27

Ha a gyámhatóság nem hoz döntést, a közigazgatási hivatalhoz lehet fordulni.
Arra vigyázz, hogy minden elmaradt kapcsolattartás vonatkozásában 30 napon belül kérni kell a végrehajtást.

x0x0 # 2010.11.12. 20:39

Elnezest a duplazasert.

x0x0 # 2010.11.12. 20:38

Sziasztok!
Nagyon szeretnem ha Valaki tudna nekem segiteni. Elvaltam, fiam anyjanal maradt. Ahogy nol a gyerek, egyre jobban ellenem hangoljak. Kerdesem az lenne, hogy azokon napokon mikor a lathatosom van, mit engedhet meg maganak az anya. Minden hetvegen, szoszerint minden hetvegen a gyereknek elfoglaltsagot csinalnak. ( edzes, veseny, sport..) Birosag altal jovahagyott lathatas szombat 9-tol vasarnap este 6-ig tartana. Nem mukodik..Termeszetesen eltudom es elis viszem ahova kell, de a gyerek utanna faradt almos semmit nem kepes csinalni. Gyakorlatilag ha nalam is van csak aludni jar hozzam. Nem hiszem hogy ez a kapcsolattartas,. Soha nem tudunk egy normalis programot csinalni.Vasaarnap vigyem haza max delben de van hogy reggel felkel eszik es maris…, hogy tanulni tudjon. Hiaba kerem hozza leckejet…arra is csak a kifogasok.
Gyamugy nem partner abban, hogy segitsen. Talan azert mert anyuka varosban viszonylag ismert, gyermekvedelemmel foglalkozik…
Anyanak mindehez joga van es ezt azzal magyarazza ez a gyerek erdeke. Felhiv pentek delutan este 6- 8 ig vihetem a gyereket,.Kemeny 2 orara!! Vagy kozli nagyneni elvitte majd haza vitte mehetek erte. Ot nem erdekli van egy megallapodas.
Maganeltemet, programjaimat igyekszem ugy intezni , minden 2. Hetvege szabad legyen. Utolso pillanatban persze kozli nem ok., majd jovo het. De jov het nekem nem jo mert esetleg dolgoznom is kene. Ha nem dolgozom , nincs penz, nincs gyerektartas se, es akkor kedves anyuka felhaborodhat jogosan, mert nekem azt kotelessegem fizetni.Igen tudom nincs osszefuggesben a kapcsolattartas es a fizetesi kotelezettseg kozott, de ugy latszik nekem csak kotelessegeim vannak, jogaim nincsennek. Fizetnem kell, mert enyem a gyerek, de sajat gyerekemet nem lathatom..
Megtehetem hogy en tartom magamhoz a pairhoz? Szombat reggel 9- vasarnap este 6 ig, es nem veszek masrol tudomast? De ha a gyerek ez miatt nem mehet a sajat programjaira akkor persze megen apuka a szemet, mert nem erdekli a gyerek es akkor jon az apad miatt nem mehetsz tessek erte utalni.
Gyamugyon 1 eve voltam utoljara, ( sajnos nem mentem azota , pedig mehettem volna de mar kezdek belefaradni ) bejelentettem ismet nem mukodnek a lathatasok. Nem hozott azota se semmifele vegzest, hatarozatot. … Kiirta a targyalast, 2 honappal kesobbi idopontra mint ahogy bejelentettem . Akkor kulfoldon voltam…Tertis leveler nem valaszolt. Nem tudom de ugy emlekszem 22 munkanap a hatarido.
Mas forrasbol azt az infot kaptam, gyamugy nem lep, zankcionalni i kellene foleg ha tobbedik bejelentes volt ( az volt )Hova tudnak forulni, masodfokra menni, mert itt a varosban nem fog semi tortenni. Legszivesebben mar az asztalt boritanam az ugyintezore.
Jovo heten ismet megyek ezert is kerem aki tud segitsen. Aki szakerto ebben a temaban vagy aki sajat tapasztalattal rendelkezik hasonlokkal kapcsolatban.
Koszonom

x0x0 # 2010.11.12. 20:38

Sziasztok!
Nagyon szeretnem ha Valaki tudna nekem segiteni. Elvaltam, fiam anyjanal maradt. Ahogy nol a gyerek, egyre jobban ellenem hangoljak. Kerdesem az lenne, hogy azokon napokon mikor a lathatosom van, mit engedhet meg maganak az anya. Minden hetvegen, szoszerint minden hetvegen a gyereknek elfoglaltsagot csinalnak. ( edzes, veseny, sport..) Birosag altal jovahagyott lathatas szombat 9-tol vasarnap este 6-ig tartana. Nem mukodik..Termeszetesen eltudom es elis viszem ahova kell, de a gyerek utanna faradt almos semmit nem kepes csinalni. Gyakorlatilag ha nalam is van csak aludni jar hozzam. Nem hiszem hogy ez a kapcsolattartas,. Soha nem tudunk egy normalis programot csinalni.Vasaarnap vigyem haza max delben de van hogy reggel felkel eszik es maris…, hogy tanulni tudjon. Hiaba kerem hozza leckejet…arra is csak a kifogasok.
Gyamugy nem partner abban, hogy segitsen. Talan azert mert anyuka varosban viszonylag ismert, gyermekvedelemmel foglalkozik…
Anyanak mindehez joga van es ezt azzal magyarazza ez a gyerek erdeke. Felhiv pentek delutan este 6- 8 ig vihetem a gyereket,.Kemeny 2 orara!! Vagy kozli nagyneni elvitte majd haza vitte mehetek erte. Ot nem erdekli van egy megallapodas.
Maganeltemet, programjaimat igyekszem ugy intezni , minden 2. Hetvege szabad legyen. Utolso pillanatban persze kozli nem ok., majd jovo het. De jov het nekem nem jo mert esetleg dolgoznom is kene. Ha nem dolgozom , nincs penz, nincs gyerektartas se, es akkor kedves anyuka felhaborodhat jogosan, mert nekem azt kotelessegem fizetni.Igen tudom nincs osszefuggesben a kapcsolattartas es a fizetesi kotelezettseg kozott, de ugy latszik nekem csak kotelessegeim vannak, jogaim nincsennek. Fizetnem kell, mert enyem a gyerek, de sajat gyerekemet nem lathatom..
Megtehetem hogy en tartom magamhoz a pairhoz? Szombat reggel 9- vasarnap este 6 ig, es nem veszek masrol tudomast? De ha a gyerek ez miatt nem mehet a sajat programjaira akkor persze megen apuka a szemet, mert nem erdekli a gyerek es akkor jon az apad miatt nem mehetsz tessek erte utalni.
Gyamugyon 1 eve voltam utoljara, ( sajnos nem mentem azota , pedig mehettem volna de mar kezdek belefaradni ) bejelentettem ismet nem mukodnek a lathatasok. Nem hozott azota se semmifele vegzest, hatarozatot. … Kiirta a targyalast, 2 honappal kesobbi idopontra mint ahogy bejelentettem . Akkor kulfoldon voltam…Tertis leveler nem valaszolt. Nem tudom de ugy emlekszem 22 munkanap a hatarido.
Mas forrasbol azt az infot kaptam, gyamugy nem lep, zankcionalni i kellene foleg ha tobbedik bejelentes volt ( az volt )Hova tudnak forulni, masodfokra menni, mert itt a varosban nem fog semi tortenni. Legszivesebben mar az asztalt boritanam az ugyintezore.
Jovo heten ismet megyek ezert is kerem aki tud segitsen. Aki szakerto ebben a temaban vagy aki sajat tapasztalattal rendelkezik hasonlokkal kapcsolatban.
Koszonom

Tündér4 # 2010.11.12. 10:52

Jucus!

Nem értem mi a bajod velem?
Nem véletlenül írtam gondozó és külön élő szülőt, és nem anyát és apát, hiszen férfi és nő is kerülhet ezekbe a szerepekbe.
Aztán leírtam a mi esetünket.
Nem átkoztam senkit, nem kívántam senkinek rosszat...
És olvasd el sziszi68 hozzászólását, aki elvált nőként is igazat ad nekem!

jucus37 # 2010.11.12. 10:12

Tündér4-nek fogalma sincs arról,hogy milyen szekér!De a sors majd meg mutatja neked!!Legyen az 2-5-vagy10év,maj akkor gondolkozzál el egy picit!

ObudaFan # 2010.11.11. 11:56

Elviheted a gyerekeket.

zsanca # 2010.11.11. 10:00

Kedves Mindenki!

Megromlott a házasságom a férjem és vélni szeretnénk. Van 3 közös gyermekünk. Tudni kell, hogy a férjem jó apa, a gyerekek imádják, csak hát nem veti meg az alkoholt. Én meguntam azt az évek alatt, hogy sokszor volt részeg, meg ha nem is volt részeg, akkor is hazajött a munkából alkoholtól bűzlő szájjal. Mivel ilyen embert nem igazán tud megkívánni egy nő sem, így felvetettem a nyitott házasság gondolatát, amire ő rögtön igent mondott. Ez működött 2 hónapig, de nem bírta tovább ezt a dolgot. Szóval már nagyon csúnya itthon a helyzet. A legnagyobb fiam aki 7 éves teljesen ki van már készülve. Én itt hagynék a férjemnek mindent, még gyerektartást sem kérnék, csak a 3 gyerek velem lehessen.Viszont ő semmibe sem akar beleegyezni...
Így csúnya válásnak nézünk elébe. A szüleimhez mehetnék a fiaimmal abba az albérletbe ahol laknak. Kérdésem az lenne, hogy amíg nincs elindítva a válás, én foghatom a 3 gyereket és elköltözhetek velük? Mert így ha együtt maradunk tönkre megy mindenki.És ha el van indítva a válás, de még nincs vége akkor is elvihetem a gyerekeket máshová? Mert ha igen akkor én elkezdeném intézni a másik iskolát, óvodát, stb....
Mellesleg mennyi esélye van Magyarországon egy anyának, hogy neki ítéljék a gyereket.Nem mondom, hogy a legtökéletesebb anya vagyok, de nem iszom, nem dohányzom, nem drogozom, nem élek link életet, nem pasizom( kivéve a nyitott házasságunk ideje alatt volt egy vki).

Előre is köszönöm a válaszokat!

Tündér4 # 2010.11.04. 17:06

Kedves Mindenki!

Napok óta olvasom a gyerekekkel, elhelyezésükkel, láthatásokkal kapcsolatos hozzászólásokat, panaszokat.
Sajnos a témában érintett is vagyok: a párom válófélben van, 3 gyermeket hagyott az édesanyjuknál.

Úgy vettem észre, hogy a kérdezők nagy többsége elmerül a saját kicsinyes problémáiban és nem a gyerekek érdekeit tekintik elsődlegesnek.
Nem veszik figyelembe, hogy ha a házasságuk nem működött, mert nyilvánvalóan valami hiányzott: a másik tisztelete, szeretete, tolerancia, értelmi és érzelmi intelligencia, akkor ezek hiányában a későbbi - nehezített - helyzetben sem fog ez megváltozni, csak romlani fog.
A közös szülői felügyelet nem működhet ilyen esetekben.
Azt sem veszik figyelembe, hogy mindig az a fél van nehezebb/rosszabb helyzetben, akinek el kell hagynia a családját, gyerekeit, lakását és gyerektartást fizet. (Csjt. magyarázat)
Hiszen gondoljunk csak bele, milyen érzés minden ingóságodat, személyes tárgyadat, esetleg még emlékedet is otthagyni. Milyen érzés a gyerekeid hétköznapjaiból kimaradni, esetleg valamiféle új életet felépíteni töredék fizetésből.
Azt sem veszik általában számításba, hogy a kéthetenkénti láthatásra szorítkozó kapcsolattartás törvényszerűen oda vezet, hogy a külön élő szülő és a gyerek eltávolodik egymástól, hiszen kimarad a szülő a mindennapi élményekből, történetekből, információkból.
Mindezt még egy elidegenítő, bosszúszomjas gondozó szülővel megspékelve, borítékolható a kapcsolat megszűnése. Hiszen a különélő szülő sem képes - pár kivételtől eltekintve - éveken keresztül olyan szekér után futni, ami nem veszi föl, amiből csekélyke öröme származik, viszont probléma annál több.
Saját példánkból tudom, hogy az ilyen gondozó szülő mindent bevet annak érdekében, hogy célját elérje: a gyerekek életéből az apát kizárja.
Már a láthatás előtt 4-5 nappal kezdődik a stresszelés, a variálgatás, ugráltatás. Aztán persze a láthatás alatt is jönnek a telefonok. Kommunikáció nulla, tolerancia nulla.
A gyerekek bezárkóznak, beszélgetni velük már szinte csak az iskoláról lehet, de melyik gyerek beszél erről minden alkalommal szívesen?
Aztán jönnek a még durvább módszerek: apád bűnöző, megvert, lopott tőletek, le fog lőni, ha szereted anyát cserben hagyod és egyébként is ha hozzá húzol, nagyon hamar meg fogsz halni, stb.
Apa egy darabig küzd, harcol a gyerekek szeretetéért, de van egy pont amikor az ego védelme felülír mindent - valahol itt olvastam, nagyon találó - és belefárad. Próbál egy új életet, új családot felépíteni, mert különben lelkileg, egészségileg tönkre megy.
És mit tesz ilyen helyzetekben a magyar gyermekvédelem? Tapasztalataink szerint semmit! Véleményük szerint ezek a gyerekek nem veszélyeztetettek, gondozó szülő szuper, külön élő szülő meg kötözködő - mert negyedjére is megfellebbezi a jogsértő határozatokat - sikerrel...