többlethasználati díj és lelépési díj?


monalisa1 # 2010.12.08. 11:02

Nézd meg a jegyzőkönyvben hogy a bíró által hogyan pontosan rögzítve a beengedés ill. a be nem menés dolga.

Ami az unokahugoddal kapcsolatos feltételezést illeti, nem tudnád bizonyítani.

monaLuis
laikus hozzászóló

k.szonja # 2010.12.07. 21:23

Egyfolytában az jár a fejembe, hogy a számomra kedvezőtlen itéletnél nem játszott-e közre, hogy a testvérem lánya a biróságon dolgozik, igaz, hogy csak irodai munkát végez.

ObudaFan # 2010.12.07. 12:54

Szerintem megérne egy fellebbezést a dolog.

k.szonja # 2010.12.07. 11:00

Ez év január 25-én egy kéréssel fordultam Önökhöz, többtelhasználat miatt. Megszületett a birói itélet mely szerint elutasitották keresetemet. Birói indok: igaz hogy testvérem arra a kérdésre hogy beengedne-e az ingatlanba, és adna-e kulcsot az ingatlanhoz előszőr szó szerint ezt mondta: "Dehogy engedném be, most, hogy fasirtba vagyunk" de végén helyesbitett és beengedne. (az ügyvédje sugása hatására harmadszori ismételt kérdésre az felelte "attól függ, hogy milyen szándékkal jönnek".)És mivel mi az első tárgyalás (ahol a fenti mondatok elhangoztak) óta nem kiséreltük meg a bejutást ezért nem itéli meg a többleghasználatot sem visszamenőleg sem egyáltalán.

ObudaFan # 2010.11.24. 21:26

Inkább a Ptk-ban.

Kata75 # 2010.11.24. 18:49

Köszönöm szépen "Immaculata"!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.11.24. 18:22

1952. évi IV. törvény
a házasságról, a családról és a gyámságról

Kata75 # 2010.11.24. 17:44

Tisztelt Fórumozók!
Valaki meg tudná nekem írni, hogy melyik törvénykönyv melyik paragrafusában találom a többlethasználati díjat?
Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 08:49

Mivel következetesen rosszul írod, először is tisztázzuk: az ingatlan osztatlan közös tulajdonban van. ("Osztott" közös tulajdon nincs is.) Legfeljebb a használat van megosztva, ha arról a felek megállapodtak, vagy a bíróság határozott.

Ha van megállapodás vagy bírósági határozat a használat megosztásáról, akkor annak megfelelően használhatod az ingatlant. Ha nincs se megállapodás, se bírósági határozat, akkor az ingatlan egészét jogosult vagy használni a tulajdonostárs jogainak sérelme nélkül.

Ha valakit megakadályoznak abban, hogy bejusson lakásába, az a magánlaksértés egyik tényállása lehet; de ezt nem érdemes forszírozni. Helyesebb, ha a jegyzőtől kérsz birtokvédelmet. Majd ha lesz miért.

Használati díjra nem vagy jogosult, hiszen saját akaratodból nem használtad az ingatlant.

OFF
9 év alatt illett volna már normalizálni a kapcsolatot.
ON

Lostris # 2010.08.25. 21:39

Tisztelt ügyvéd Úr!

2001- ben váltam el, jelenleg az ingatlan 50-50% -ban osztott tulajdonban van a volt férjemmel, ő lakik az ingatlanban két gyermekünkkel ( 22 és 19 évesek).
Vagyonmegosztás nem volt a váláskor. 2006-ig laktam ott, majd azóta külföldön dolgozom s amikor hazatérek sem lakom az ingatlanban. Közös megegyezés hiányában a volt férj most fenyegetőzik,hogy kipakolja és utcára teszi a dolgaim és nem tehetem be a lábam az ingatlanba, ügyvédnél jártam,s úgy tudom ezt nem teheti meg.
Milyen jogszabály van az önkényes kilakoltatásra vonatkozóan ezügyben?
Úgy tudom osztott használat esetében jogom van jönni-menni akkor amikor akarok, még úgy is, hogy nem lakom ott.
Milyen büntetőjogi következménye lehet annak, ha a volt férjem megtagadja akár a használatba vételt vagy az osztott tulajdonjogom használatát?
Másik kérdés:
Mivel nem kértem eddig többlethasználati dijat, ezt visszamenőleg megitélheti e a biróság, amennyiben per lenne köztünk a jövőben?
Köszönöm a segitséget előre is.
Lostris

kaméleon # 2010.03.30. 18:09

jmonica, hasznos, ha végigböngészed azok eseteit, akik válással, vagyonmegosztással, lakáshasználattal kapcs. kértek tanácsokat, hogy ötleteket kapj, és nagyobb rálátásod legyen az ilyen ügyekre. Sok idő, de a legtöbb kérdésedre választ fogsz találni. Illetve, ha - okosan - ügyvédhez fordulsz, már tudni fogod, hogy pontosan mit szeretnél.
Ha kbs tanácsát megfogadod, ne légy szemérmes, add elő, hogy a férjed agresszív, már tettlegességhez is folyamodott, lelki terror, provokáció, a tényeket igyekszik másképp beállítani a feljelentéssel, stb., stb., - természetesen a tények alapján.
(Valószínű egyébként, hogy ő már járt ügyvédnél, és nem véletlenül teszi azt, amit. Az unokahúgom a tárgyalásain – minden figyelmeztetésem ellenére - nem akarta kiteregetni a szennyest, és a végén igencsak meglepődött, amikor a tiedhez kísértetiesen hasonló helyzetben, osztott lakáshasználatot ítéltek.)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.30. 14:26

Kérj ideiglenes intézkedést a lakáshasználati jog tárgyában.

jmonica # 2010.03.30. 10:12

Egy év együttélés és 5 év házasság után 2009 májusában válókeresetet indítottam. Házasságunk semmilyen területe sem működött már ekkor. Férjem költözött a saját tulajdonomba (1/1) lévő lakásomba albérletből. Azaz a lakás a magánvagyonom volt házasságkötésünkkor. Sajnos nem kötöttünk házassági szerződést. A vagyonmegosztást nehezíti a 4 éve felvett, szabad felhasználású, 10 év futamidejű jelzáloghitel(3,7 M) a lakás felújítására.
Már két tárgyaláson (november, január) túl vagyunk, még mindig nálam lakik, a lakás nagyobb felét használja (30nm - nappali és háló) én jelenleg az első házasságomból származó 17 éves lányommal a gyerekszobát osztom meg. Havi 30 000 Forintot utal havonta a számlámra. Számszerűen ez pont a rezsi fele, szerinte ezzel a törlesztőrészletet is utalja, ám az 35.000/hó...Mind a rezsit, mind a jelzáloghitel törlesztőrészletét természetesen fizetem tavaly május óta is.
De nem tudom használni a nappalit és hálót. Nem zár ki, de provokatív a viselkedése, inkább kerülöm a konfliktust és a lányommal gyakran máshol alszunk esténként.
Semmi hajlandóságot nem mutat sem a távozásra, sem a felajánlott "természetbeni" javak (házimozi, bútor stb) elvitelére és egyéb javaslataimra (pl. nevén lévő de együttélésünk alatt fizetett megtakarítások 1,5M feletti értékben elvihetőek) Arra hivatkozik, hogy ez a bejelentett állandó lakcíme és joga van itt lenni.
És 2,3 M a követelése felém a távozása fejében.Nem tudom a kért 2,3 M összeget megfejteni, ez a lakáshasználatról való lemondás összege lenne? Kérhető tőlem ilyen?

A helyzet azért is tarthatatlan mert kétszer tettlegességre is sor került. A második alkalomról ő is szerzett látleletet (karmolásokat szerzett tőlem, mert nekiment a lányomnak, 110 kg, a lányom 40 kg...) és volt képe engem könnyű testi sértésért feljelenteni. Én bezzeg ilyet nem tettem...
Következő tárgyalás április 9-én, ahol tanuk meghallgatása a következő lépés, hacsak nem egyezünk meg előtte. De erre esély sincs...

A 2006 áprilisában folyósított jelzáloghitel egyenlege, változó törlesztőrészletekkel és fix lakástakarék befizetéssel együtt 1,6 M tesz ki 2009 áprilisáig. Szerintem ennek a feléről kell megegyeznünk. 2009 májusától azon túl, hogy egy ajtón jövünk be és utal egy 30.000-es összeget a számlámra szerintem gazdaságilag és minden egyéb téren is külön élünk. Gondolom a 3 év elszámolandó, de a 4. év hitelfizetése, - azaz a jelen - a gyakorlatban csak rám vonatkozik?
A hitelszerződésből pedig mindaddig nem tudom adóstársként törölni az OTP-ben, amíg nincs kézben vagy ügyvéd előtti megegyezés vagyonmegosztás terén, vagy végzés a válásról. Eközben lelki terrorként hallgathatom, hogy még mindig házasok vagyunk és még mindig minden közös és gyakorlatilag ki vagyok szorítva a saját lakásomból. Igazságérzetem szerint ennek a május óta eltelt időszaknak is "ára" van, mert havi 30 000 -ért nincs szoba bútorozva, takarítva és rezsi is beleértendő.
Mennyi esélyem van végre a kizárólagos lakáshasználatra? Kérhet-e a lakásból távozás fejében pénzt? A felújítás közösen felvett hitelből történt, de nem értéknövelő, egy teljes körű lakásfelújításról van szó, 4 éve történt, az ingatlanárak meg lent vannak... Amit csinál, az véletlenül nem a többlethasználati díj esete?

websas # 2010.01.26. 06:37

kedves Erika1968

Én úgy tudom Apuka nem csak a fél ház tulajdonosa hanem az egészre haszonélvezeti joga van ebből kiindulva csak Ő szedhetne bármilyen díjat.

websas

Kacsa1111 # 2010.01.26. 03:41

csak ismételni tudom, amit a 'Gondviselő' topic-ban már írtam:)))

Kedves Erika1968,

a húgodtól válik nem tőled...miért haragszol rá ennyire?


Kacsa11

Erika1968 # 2010.01.25. 22:17

A következőkben kérnék segitséget.1988-ban több mint 20 éve már hogy anyukám halála után megörököltem a családi házunk 1/4 részét a másik 1/4 részét a hugom és a fele az apukámé aki még ma is ott él a házba.A hugom ott maradt a családi házunkba a férjével később a született gyerekei is.A mai napig ott élnek én még anyukám halála előtt elköltöztem onnan.Most a hugomék válnak és nem tudom van -e valamilyen lehetőségem a férjétől valamilyen módon ugy mond "lakbért" követelni igy utólag mivel az én részemet is használta.A hugom felé nincs követelésem csak a férje felé.

monalisa1 # 2010.01.25. 21:29

Én sem "a" haveromnak tekintelek, sőt...

véső (törölt felhasználó) # 2010.01.25. 20:23

Nem vagyok a haverod !!

A karbantartás és egyéb kiadások nem megbújnak hanem szemben állnak a többlethasználati díjjal...

monalisa1 # 2010.01.25. 20:15

Na jó, beszélgessünk te meg én - haverilag.

A felvetésed jogos, azonban szerintem előbb ők mutassanak számlákat fenntartásról és karbantartásról, netán értéknövelő korszerűsítésről és felújításról, aztán azt paritásba hozni az 1/4-ed bérleti díjjal - több évre is visszamenőleg.

Tudod, ha itt kérdez valaki valamit, a válasz leginkább csak arra szorítkozik, ezzel szemben egy kérdés mögött számtalan másik "bújhat meg" amit mi nem tudunk, nem ismerünk.

véső (törölt felhasználó) # 2010.01.25. 19:59

Mi van a fenntartási költségekkel, karbantartással ?

monalisa1 # 2010.01.25. 19:26

Tegyük fel 40.000 Ft/hó egy ingatlan havi albérleti díja, ennek 1/4-ed része 10.000 Ft/hó.

Az hogy "mekkora cirkusz" lesz a családban amikor előállsz az igényeddel, nos abból kell kiindulni hogy használják a te tulajdoni részedet is - és már elnézést: eddig ingyen volt a továbbaikban meg nem. Akinek nem tetszik álljon odébb.

Azt hogy egy lakást/házat mennyiért is lehet kiadni az sok mindentől függ, leginkább a helyi viszonyoktól. (Évenként az inflációval arányosan lehet emelést kérni.)

Horváth Miklós # 2010.01.25. 18:58

Köszönöm Monalisa1! Az utóbbi hozzászólásaid sokat segítettek. Nem volt tudomásom rólla hogy ezt kérhetem. Mondjuk biztos hogy nagy sértődés lenne ha bármit követelnék. Ennek mértékét hogy lehet megállapítani szintén 1/4 tulajdon esetén?

monalisa1 # 2010.01.25. 18:00

Senki nem hozhatja fel ellened hogy miért csak most állsz elő ezen követeléssel - ez a te dolgod. Valamint a 10 évből 5 évig amúgyis nagyvonalú voltál velük szemben...

Egy testvérnek is tudomásul kell vennie hogy sok minden nincs ingyen.

monalisa1 # 2010.01.25. 17:56

Pénztartozás 5 évig visszamenőleg követelhető, és ez független attól mikor is költöztél ki a házból. Ők jónéhány éve használják a te tulajdoni részedet is., gyakorlatilag nincs megosztva a használati jog, ergo a tiédet is használják - köszönettel...

Előszőr egy fizetési meghagyást indíts el, ha elismeri a tartozást oké - fizet, ha nem válaszol ill. ellentmond akkor per lesz a dologból. Az első körben a követelt összeg 3%-át kell illetékként befizetni, és csak az esetleges bírósági eljáráshoz a további 3%-ot.

a szükséges ürlap letölthető:
http://www.birosag.hu honlap bal oldaláról.

2010.01.01-től a közjegyző is jogosult eljárni fizetési meghagyásos ügyben.

Külön írom: kezdeményezheted a tulajdoni részed megváltását, vagyis napi reális áron vegyék azt meg tőled - hiszen a pénzre vélhetően csak szükséged lenne már?! (Senki sem ülhet végtelen időkig a másik vagyoni értékén.)

Ha sehogy másképp bíróságon kérni kell a közös tulajdon megszüntetését.

"Mona"
laikus hozzászóló

k.szonja # 2010.01.25. 17:19

Apám halála után 2000-ben örököltem egy ingatlan 1/4 részét. Ez a szülői ház volt, amiből 1980-ban költöztem el. Az ingatlanban nővérem él férjével és lányával az ingatlan többi tulajdonrésze az övéké 1/4, 1/4, 1/4 arányban.Többlethasználati dijjat szeretnék kapni, melyet 2009.szeptemberében kértem először. AZ a kérdésem, hogy kérhetem-e 5 évre visszamenőleg, vagy ez már nekem nem jár, mivel már 10 éve örököltem?
Köszönettel:
Szonja