többlethasználati díj és lelépési díj?


ObudaFan # 2009.09.07. 11:32

Többlethasználati biztos nem.
Mi utalt erre a visszaköltözési szándékra?

Tündér4 # 2009.09.07. 11:55

Kedves ObudaFan!

Alperes jegyzőkönyvbe mondta a következőket: "a férjem próbálkozott volna visszajönni, velem találkozni."
"...kihívta a rendőröket. De én az ő kérésükre sem engedtem be a férjemet."
Magánlaksértés miatt az ügyészség vádat emelt alperes ellen.
Ez nem elég? Esetleg felperes írja meg a visszaköltözési szándékát? Vagy jelenjen meg a lakásnál ismét?
Mi a különbség a többlethasználati és a lakáshasználati díj között?
Próbáltam már utánaolvasni, de nem sikerült eloszlatnom a ködöt. :)

Köszi:
T.

ObudaFan # 2009.09.07. 16:31

Jó eséllyel egyik se fog járni, ez nagyon kevés ahhoz, hogy a visszatérés szándéka bizonyítható legyen, utólag meg már eléggé kreált dolognak fog ez tűnni.

Ildiko1975 # 2009.09.13. 09:10

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem! 3 éve elváltam a férjemtől közös megegyezéssel. A vagyonmegosztásban az ingó vagyonról megegyeztünk, az ingatlanról is ami arról szólt, hogy a lakást eladjuk és a vételáron a hitel kifizetése után megosztozunk. A lakást meghirdettük, ingatlanos, internet, újság. Egy év árulás után még csak érdeklődő is elenyésző volt, ajánlattevő pedig egy sem. A vagyonmegosztásban úgy lett rögzitve, hogy a lakás kizárólagos használója én vagyok (a volt férjem ment el a lakásból, visszatérési szándéka nem volt, mert a nőjéhez ment) amig a lakás el nincs adva. Miután a lakás eladása nem sikerült, igy én meggondoltam magam, hogy megtartom a lakást és kifizetem belőle a volt férjemet. Félévente tettem neki ajánlatot, de ő nem nagyon reagált ezekre, vagy ha reagált is 3-4 hónap múlva. A lakást én használom, két éve én fizetem a rezsijét a törlesztőjét, bár a a vagyonmegosztásban az került rögzitésre, hogy a hitelt és a törlesztőt közösen fizetjük amig az ingatlan eladásra nem kerül. 50/50%ban vagyunk tulajodonosok. A mai napig nem sikerült megegyeznünk. A kérdésem az, hogy utólag kérhet e lakáshasználati dijat, vagy bármilyen költséget amiért én lakom a lakásban? Igaz, hogy én lakom a lakásban, de kérhetem e a törlesztő/rezsi felét (bár már 3 éve nem lakik itt) Nem mintha szándékomban állna, mert szeretnék minél előbb megszabadulni tőle. Neki visszatérsi szándéka nem volt az elmúlt 3 év alatt a lakásban.
Milyen igényei lehetnek, ha birósági útra kerül az ügy és én mit követelhetek?

Előre is köszönöm a választ

ObudaFan # 2009.09.13. 09:34

Kérhet többlethasználati díjat, te meg a törlesztőrészlet felét kérheted, rezsit nem. Pert indíthatsz az iránt, hogy az ő részét magadhoz válthasd.

Ildiko1975 # 2009.09.13. 09:54

Köszönöm a választ.
Mennyire van esélye, hogyha perre kerül a dolog akkor a lakáshasználati dijat megitélik neki?
Ha ő tereli birósági útra a dolgot kell e értesitenie engem előtte?

Ildiko1975 # 2009.09.13. 09:57

Többlethasználati dijat akkor is kérhet, ha Ő nem szándékozott ide visszatérni, a vagyonmegosztásban ez nincs rögzitve?
Mit takar ez a többlethasználati dij?

ObudaFan # 2009.09.13. 10:03

Akkor is. Azt, hogy az ő tulajdonrészét is használod.

Fantomas # 2009.11.04. 16:57

Tisztelt Óbuda fan!

A segítségét kérném a következőben:
Apámtól örököltem egy házat amit a feleségem elismert 1/1 tulajdonomnak 4évet voltunk házasok. Anyám haszonélvezete is rajta volt a házon de ő már5 éve elhunyt. A feleségem lelépett egy férfivel a visszatérés szándéka nélkül... / bizonyított/

Az lenne a kérdésem,ha nem tett pénzt a házba és öröklésből származik a ház és a visszatérés szándéka nélkül lépett le, jár e neki lelépési díj?

Köszönettel várom válaszát!

Sly2009 # 2009.11.04. 17:39

Lelépési díj??????

Fantomas # 2009.11.04. 18:21

Sly2009!

Folytatnád?

Sly2009 # 2009.11.04. 19:14

Ha örökölted a házat, az a te különvagyonod, ahhoz a feleségednek semmi köze. Pláne, ha azon nem végeztetek olyan felújítást ami értéknövelő tényként figyelembe vehető. Pl. kicseréltétek az ablakokat, tetőt, és azt a közös pénzből tettétek. Lelépési díjról én még nem hallottam, nem tudom mire gondolsz. Talán lakáshasználati jog ellenértékre? De arról meg bíróság dönt és feltétele, hogy az elköltözött még ne költözzön el önként. Ha jól olvastam, ez meg már meg is történt.

Ami jár(hat)neki az a közös ingatlanból+ingóságokból, de a különvagyon semmiképp nem vehető figyelembe.

Sly2009 # 2009.11.04. 19:14

Ha örökölted a házat, az a te különvagyonod, ahhoz a feleségednek semmi köze. Pláne, ha azon nem végeztetek olyan felújítást ami értéknövelő tényként figyelembe vehető. Pl. kicseréltétek az ablakokat, tetőt, és azt a közös pénzből tettétek. Lelépési díjról én még nem hallottam, nem tudom mire gondolsz. Talán lakáshasználati jog ellenértékre? De arról meg bíróság dönt és feltétele, hogy az elköltözött még ne költözzön el önként. Ha jól olvastam, ez meg már meg is történt.

Ami jár(hat)neki az a közös ingatlanból+ingóságokból, de a különvagyon semmiképp nem vehető figyelembe.

ObudaFan # 2009.11.04. 19:15

Lakáshasználati jog ellenértékére a lakást önként, visszatérés szándéka nélkül elhagyó házastárs nem tarthat igényt.

Fantomas # 2009.11.04. 20:51

Köszönöm a válaszokat!

Erre van valami törvény is vagy csak Bh?

Sly2009 # 2009.11.04. 22:19

Csjt.

Fantomas # 2009.11.05. 15:17

Értem, csak nem találom.
És mi van akkor ha elveteműlten elfogult a bírónő?
Már benyújtottam elfogultsági kérelmet, de elutasították. egyetlen példa:2 gyerek anyánál 1 nálam. 2 gyerekre fizessek x ezret de én nem kapok semmit!!
2 ideiglenes határozat is van róla!

Nem a pénz érdekel csak az eljárás gusztustalan!

ObudaFan # 2009.11.05. 18:20

Ettől még nem feltétlenül elfogult. Ha fordítva ítélt volna, akkor meg az irányodba lenne elfogult? Az ideiglenes intézkedés ellen is fellebbezésnek van helye.

Fantomas # 2009.11.06. 10:05

Felebeztünk de ő az atyaúristen!
Én nem értem ha az egyik gyereknek ad a másiknak nem akkor nem elfogult csak igazságtalan? Nem pártatlannak kéne lennie? Jaaaa lehet h nem, hisz nő és a feleségem is az! Már bocs de így van...

ObudaFan # 2009.11.06. 10:29

Előrébb lennénk, ha inkább a végzés indokolását ismertetnéd.

Fantomas # 2009.11.06. 11:37

Óbudafan!

Privát mail ment!

köszi

eská # 2010.01.07. 15:14

Kedves Fórumozók!

2008. októberében meghalt az édesapám, aki után egy egyszobás panellakást örököltem. Az ügy nem egyszerű, mert a lakásban maradt édesapám felesége, akit csak 2008. februárjában vett el, bár előtte 1993-tól már együtt éltek. Ez alapján özvegyi jog illeti meg (haszonélvezeti jog). A mai napig pereskedünk, mert követeli a lakásra fizetett jelzálog törlesztés felét, pedig tudjuk, hogy sokat volt munkanélküli, vagy csak feketén dolgozott, és nem volt igazán keresete, édesapám tartotta el. Ráadásul az özvegy korábbi házasságából származó 3 gyermekét a bíróság a volt férjének ítélte, akik után gyermektartást kellett fizetnie. Tehát biztosan nem tudott felesbe beszállni a közösen fizetendő költségekbe. A bírónő azonban kijelentette, hogy mivel édesapám feleségül vette, ezért feltételezi, hogy mindent közösen, felesben fizettek. Úgy néz ki nem úszom meg a fizetést...
Három kérdésem van:

  1. Ha édesapámnak volt bankszámlája, akkor az azon található pénzösszeget én öröklöm-e? És ha igen, akkor 1/1 részben vagy felesben az özveggyel? Sajnos a mai napig nem tudom, hogy volt-e pénze édesapámnak...
  2. A temetési költséget nekem kell fizetnem? Az özvegynek semmi kötelezettsége nincs ezzel kapcsolatban? Ugyanis ezt is követeli...
  3. Követelhetek-e lakáshasználati díjat az özvegytől, akinek özvegyi joga van?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2010.01.08. 20:45

A házastárs különvagyonához tartozik:

  • a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
  • a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
  • a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
  • a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

Minden más szerzemény közös vagyon. Akkor is, ha csak az egyik házastársnak volt jövedelme.

1.Ha édesapámnak volt bankszámlája, akkor az azon található pénzösszeget én öröklöm-e? És ha igen, akkor 1/1 részben vagy felesben az özveggyel? Sajnos a mai napig nem tudom, hogy volt-e pénze édesapámnak…

Ha különvagyon volt, az egészet, ha közös vagyon, a felét.

2.A temetési költséget nekem kell fizetnem? Az özvegynek semmi kötelezettsége nincs ezzel kapcsolatban? Ugyanis ezt is követeli…

A hagyatékból kell fizetni, az örökös pedig te vagy. Tehát neked.

3.Követelhetek-e lakáshasználati díjat az özvegytől, akinek özvegyi joga van?

Nem.

monalisa1 # 2010.01.08. 21:15

eská

A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző érdeklődhet néhány nagyobb banknál hogy édesapádnak volt-e náluk számlája, és ha igen akkor annak mi lett "a" sorsa. (Ennyit megtehet, de az országban több tucatnyi kisebb-nagyobb bank van, nem is beszélve a számtalan vidéki takarékpénztárról.)

Aztán van olyan, hogy valaki bírtokosa egy számlának és a banknál rendelkezett un. elhalálozási kezdeményezettről, nos tudtommal ilyen esetben nem kell más mint a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása és a jogosultnak minden további nélkül kifizetik a számlán lévő pénzt - függetlenül egy esetleges hagyatéki eljárástól.

A nő meg simán letagadja, mert aki kételkedik benne az próbáljon utánajárni a fenti x számú pénzintézetnél...

"Mona"
laikus hozzászóló

Sly2009 # 2010.01.09. 17:42

Egy kérdés: ha egy feleség(gyerekekkel) kizárólagos lakáshasználatot kap, a férj kérhet akkor pénzt a feleségtől, ha valaki a nőhöz költözik?
1/2-1/2 tulajdoni hányadban tulajdonosok.