Mit lehet tenni?


Tamás123 # 2006.06.26. 12:23

Derill és a többi Tisztelt jogi szakember!

Nagyon fontos, amit kérdezni szeretnék, ezért megkérném, hogy olyan adjon választ, aki szakember, vagy tényleg járatos a dologban, szóval biztosat tud mondani. Mondom:

2003. nyarán 3 MFt hiányzott a lakásvásárláshoz. Elindítottuk a nevemen a banki hiteligénylést, de kiderült, hogy egy régi, pitiáner áruvásárlási hitel kapcsán a BAR listán vagyok, emiatt másfél hónap múlva "visszadobták" a hiteligénylést.
Pár nap múlva jön hozzám a feleségem, és azt mondja, hogy menjek vele a közjegyzőhöz ott közösen aláírunk egy papírt és az ő nevén símán menni fog a kölcsönigénylés.

A papír tartalma az volt, hogy igaz, hogy a feleségem és én egy lakásban éltünk, élünk, de már 2002. júliusa óta nem élünk házassági életközösségben

Bevallom őszintén, nagyot hibáztam, mert úgy írtam alá akkor valamit, hogy nem voltam tisztában semmiféle lehetséges következménnyel.

A valóság az, hogy mi mindig is teljes mértékben házassági életközösségben éltünk, ezév május közepéig.

A feleségem most három év után, hogy beadta a bontóperre a keresetet, elővette a három éve készült papírt és a bíróság előtt hangoztatja, hogy mi már 2002 júliusa óta nem élünk házassági életközösségben.

Ennek rengeteg folyománya, előnye van a feleségem számára az ügyben, erre nem térek ki.

Megjegyzem, hogy soha nem gondoltam volna, - főleg meg, hogy már én is tisztában vagyok ezen papír fontosságával - ,hogy a feleségem ezzel vissza fog élni az irányomba.

Elismerem, hogy én is hibáztam, hogy olyat írtam alá, aminek nem voltam tisztában az esetleges következményeivel, büntetőjogi vonzatával.

A kérdésem az lenne, tudok-e valamit csinálni, ha igen, mit, hogy a bíróság a házassági életközösséget ezév májusáig fennállónak tekintse?

derill # 2006.06.11. 18:59

Tamás: elég, ha egy helyen kérdezel, vagy ilyenkor annak a személynek küldesz emailt, akitől kérdezni akarsz, de azért minden helyen megválaszoltam:)

Rossz a kérdés. Ha a szülők válnak, ezt nyilván nem árt közölni a gyermekkel. Ha a szülőknek uj partnerük lesz, és ez várhatóan tartós kapcsolat, nem árt bemutatni a gyereknek az élettársjelöltet, mielőtt az odaköltözik.

Azt, hogy ez az élettárs jelölt és a gyermek hogyan jön ki egymással, egyetlen módon lehet megtudni, ugy, hogy közös programokat szerveznek.

Azt pedig, hogy ez az uj pasi élettárs jelölt lehet-e egyáltalán, csak ugy lehet megtudni, ha pár napot, hetet, együtt töltünk vele.

Tehát visszakérdeznék: Ha anyuka megismerkedik egy pasival, akkor előbb mutassa be a gyereknek, aztán költözzön össze vele ugy, hogy még azt sem tudja, hogy neki megfelel-e? Ha nem csinálnak közös programokat a pasival, akkor honnan fogja tudni az anya, hogy a gyermeke kijön-e egyáltalán a pasival?

Az már más kérdés, hogy a gyermeknek nem tesz jót, ha mondjuk az élettárs jelöltek egymásnak adják a kilincset, de itt szerintem nem erről van szó, hanem arról, hogy féltékeny vagy.

Tudomásul kell venni, hogy az anya nélküled uj életet kezdett. Ettől még lehetsz tökéletesen jó apa. Ahogyan neked is vannak barátaid, barátnőid, és valószinüleg neked is lesz élettársad, feleséged, ugy neki is lehet.

Nehéz megmondani előre, hogy mi a jó módszer, mert ezt mindig az adott helyzet dönti el. De azt hiszem anyuka jelen esetben helyesen járt el, még akkor is, ha önmagában az a tény, hogy "napokra kimaradt" a gyermek szempontjából hátrányosan itélendő meg a közfelfogás szerint. Azonban én helyesnek tartom abból a szempontból, hogy a kisebbik rossz, hiszen még mindig jobb, hogy ő napokra összeköltözik a pasival, hogy megtudja, tudnak-e együtt élni, mint összeköltözni vele, és majd fél év mulva derül ki, hogy mégsem alkalmas erre, és keresni egy másikat, egy harmadikat, egy negyediket....
_________________
ügyvéd


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Tamás123 # 2006.06.11. 13:44

Szia Derill!

Egy másik fórumról irányítottak Hozzád, hátha tudsz nekem segíteni.

A kérdésem a következő lenne: Egy 10 éves gyermek számára melyik lenne a megfelelő eseménysorrend és ezek között mekkora időközöket lenne célszerű betartania egy válni szándékozó anyának, úgy , hogy a gyermek valamilyen szinten fel tudja dolgozni az őt ért egyes események hatásait.

Kérem javítsd ki a sorszámok sorrendjét, ha más a normális, én úgy írtam, ahogyan a feleségem csinálta. (megjegyzem, szerintem a 2-3 at normál esetben felcseréli az ember)

Az ügy hátteréről talán annyit, hogy a feleségem bejelentése derült égből villámcsapásként ért engem is, de főleg a gyermeket. Tehát olyan volt a gyermek háttere, hogy még csak hangos szó sem hangzott el a feleségem és köztem, tehát a gyermek abban a tudatban volt, hogy mi egy család vagyunk és leszünk.

1.) A válási szándék közlése a gyermekkel
2.) A feleség napokra való kimaradása az új pasival
3.) A gyermek bemutatása az új pasinak
4.) Többnapos programok közösen, a feleség, a gyermek és az új pasi

Előre is köszönöm a segítséget, véleményt.
Egyébkén bárki, főleg anyák véleményére is kíváncsi lennék.

derill # 2006.06.07. 08:27

A gyereket az oviból csak akkor érdemes elhozni, ha hatékonyan magatoknál is tudjátok tartani, ugyanis másnaptól már tuti nem fog a gyerek oviba járni. Tehát ezzel óvatosan. Az ovi köteles kiadni a különélő szülőnek is mindaddig, amig a gondozó szülő nem visz határozatot arról, hogy nála helyezték el a gyerekeket.

Én a helyetekben azt tenném, hogy elhoznám az oviból, és többet vissza sem vinném az anyának. A biróságon pedig elmondanám, hogy az anya önhatalmulag korlátozta a szülői felügyeleti jogomat, sehogy másképp nem tudtam vele élni. Hivatkozhattok a gyerekek magatartási zavaraira is, és arra, hogy mivel a biróságok általában a nőknél helyezik el a gyerekeket, nem láttatok más megoldást arra, hogy a gyerek érdekeit megóvjátok. Ha ideiglenes intézkedést kértek, tuti, hogy a biróság elutasitja az apánál történő elhelyezést, ha a gyerek az anyánál van éppen. Nagyon nagy dolgot kell az anyának tennie ahhoz, hogy a gyereket ne neki itéljék.

Emellett keressetek egy jó ügyvédet, mert szerintem ilyen anya mellett szükségetek lesz rá.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

adel80 # 2006.05.18. 15:34

Kedves Fraulaine!
Örülök, hogy anyukád óvónő, így valamelyest tud nekünk segíteni. Következőnk a problémánk:
A párom elköltözése után a gyerekek magatartása gyökeresen megváltozott az óvodában is kezelhetetlenné váltak. Az "ex" ezt a párom különköltözésével magyarázza az óvónőknek. Holott, a gyerek ha velünk van, nem adja tanujelét annak, hogy rosszak lennének. Sajnos meglátásunk szerint az anya jelentős nevelési hiányosságait tükrözi a gyerekek magatartása, melyet ő nem ismer el és minket tesz felelőssé mindezek miatt. Holott a rokonságban is köztudomású, hogy nem tud a gyerekekkel bánni. Kedvezően befolyásolhatná a gyerekek nálunk történő elhelyezését, ha az óvoda valamilyen formában nyilatkozna gyerekek erőteljes változásáról?
Vagy annyival el van intézve, hogy őket is megviseli a válás.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.18. 12:49

Örülök, hogy van olyan óvónő is, aki tisztában van vele, hogy az példában vázolt eljárás jogsértő. Üdvözlöm édesanyádat!

fraulaine # 2006.05.18. 11:02

Hát szerintem ilyet nem csinálhatnak amíg anyuka végzést nem hoz arról hogy nem adhatja ki őket!!! Legalább is anyukám aki óvonő ezt mondta! Ha mégis akkor először érdemes az óvoda vezetőjével beszélni és csak azután gondolkodni a továbbiakról!!! De ebbe a polg.hiv nem szól bele szerintem!! Talán a gyermekjólétis!

fraulaine # 2006.05.18. 11:01

Hát szerintem ilyet nem csinálhatnak amíg anyuka végzést nem hoz arról hogy nem adhatja ki őket!!! Legalább is anyukám aki óvonő ezt mondta! Ha mégis akkor először érdemes az óvoda vezetőjével beszélni és csak azután gondolkodni a továbbiakról!!! De ebbe a polg.hiv nem szól bele szerintem!! Talán a gyermekjólétis!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.18. 06:50

Elnézest, hogy beledumálok, de tényleg érdekel. Egy ilyen esetbe, tehát amikor az óvoda - nyilvánvalóan jogsértő módon - az egyik, amúgy felügyeleti joggal rendelkező szülőnek nem hajlandó kiadni a gyermeket, mit lehet tenni? Hova kell fordulni? A polgármesteri hivatalhoz? Vagy marad az önhatalom?

ObudaFan # 2006.05.18. 06:27

A bíróság elrendelheti, hogy egyik szülő se legyen ott a gyermek meghallgatásakor. ( Megelőzve a befolyásolást.) Amíg a bíróság ideiglenesen sem helyezte el a gyermeket, mindkét szülő felügyeleti joga teljes körű, de azért az ilyen akciók mellett/helyett jobb az ideiglenes intézkedést kérni.

adel80 # 2006.05.18. 05:45

Örülök, hogy valaki belelát a dolgokba. Az ovis megoldásra mi is gondoltunk, de sajnos az "ex" hazugságokkal, sírásokkal meghatotta az ovónőket, így az apjuk nem mehet értük az oviba, mert nem adják oda, csak az anyának. Mintha valami bűnöző lenne a párom.
Gondoltunk már arra is, hogy csak beállítunk a két gyerekért, de az anya természetéből adódóan kiábálna, káromkodna ( ezt sajnos tapasztaltuk) a gyerekek előtt és akkor se adná ide őket hiába jönnének, és utána csak a két gyereken töltené ki a dühét. A saját érdekei fontosabb mint a gyerekeké.Sajnos a két saját gyereke "eszköz" számára a megélhetése miatt.
A bontóper már azon a szinten van, hogy a környezettanulmányt már megcsinálták és most várjuk a szakértőt. A szakértői vizsgálat fontos szempont ebben az esetben, és csak bízni tudunk abban, hogy nem tömte a gyerekek fejét ostbaságokkal. Viszont a tapasztalat az, hogy a gyerekek imádnak velünk lenni.

Kérdésem a következő lenne?

Ha mennénk a két gyerekért az oviba vagy talán a lakásukra bejelentés nélkül, akkor nem származik problémánk belőle a következő tárgyalásoknál?
Lehet kérni, hogy a gyerekek szakértői vizsgálatán ott lehessünk? ( Megelőzve a befolyásolást.)

ObudaFan # 2006.05.17. 21:29

Egy jogi megoldás is van: a folyamatban lévő perben ideiglenes intézkedést kérni a gyermek elhelyezéséről a párodnál. Ennek során valószínűsíteni kell azokat a körülményeket, amelyek alapján a gyermekeknek ott van jobb helyük. Ez gyorsabb, mint megvárni a bontóper végét.

fraulaine # 2006.05.17. 12:50

Nekünk is sokszor tanácsolták itt és bár betartatni mi se tudtuk azért jó ha ti is tudjátok hogy amíg nincs határozat a gyerekek elhelyezéséről addig az apának ugyan olyan joga van mint az anyának!!! Tehát ha akarja akkor viheti őket amikor úgy gondolja és akár nálatok is alhatnak!!! Bármikor mindegy hogy az hétvége vagy hétköznap!!!
Sajnos a tapasztalatom az hogy ezt egyik anyuka se látja be és nem foglalkozik vele!! De pl megcsinálhatjátok azt hogy a párod megy értük az oviba és akkor az anya nem is tud előre róla hogy elviszitek így aztán nem tud keresztbe tenni nektek!!
Egyébként meg nem igaz hogy csak kéthetente egy napra fogja a bíróság elengedni őket mert ilyen korú gyerekeket már egy egész hétvégére is kiadnak a bíróságok!!! Szerintem!
Készüljetek fel hogy ennél még sokkal gusztustalanabb húzásai is lesznek az anyukának!!!! Az ilyen embereket nem érdekli hogy a gyereknek mi lenne jó és hogy mit szeretnének!! CSak az a fontos hogy az legyen amit ő akar!!
Sok sikert nektek előre is!!

adel80 # 2006.05.17. 12:03

Sziasztok!
Van egy nagyon nagy problémánk a párommal. Épp válófélben van, két gyerek született e házasságuk során, most ők 4 és 5 évesek. Az anya kikötötte, hogy ugyan még nincs határozat a láthatásról de mivel a bíróság úgyis a kéthetente egy napról fog határozni így szokjuk és csak akkor láthatjuk és vihetjük el a gyerekeket. De persze a 20-20 %-ot gyerekekként azt fizessük mert mivel ő nem rendelkezik munkahellyel és nem is akar elmenni dolgozni, ezért biztos, hogy ő ezt meg fogja kapni. Jobb belátásra nem lehet bírni, már többször próbáltunk vele beszélni, de mivel ő a gyerekek anyja hát ő döntse el, mi jó és mi nem jó a gyerekeknek. Megjegyezném azt is, hogy a két gyerek vágyik hozzánk. Gyakran kérdezik az anyjukat, hogy elengedi -e őket apához, de a válasz rendszerint nem, az indok: CSAK!

Mit lehet tenni ha még nincs határozat és több időt szeretnénk a gyerekekkel tölteni? ( Egyezkedni nem lehet vele!)