Apasági teszt


Majordomus # 2023.11.01. 20:51

Mit fogsz lépni?

PRoland38 # 2023.11.01. 19:12

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Köszönjük a választ.
Üdvözlettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.01. 17:24

Jut eszembe: ha van ügyvédje, miért nem őt kérdezi?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.01. 17:24

Igen,
Szigorúan vége igen - de a gyakorlatban ezt a bíróságok nem veszik véresen komolyan.
Fél év, egy év.

PRoland38 # 2023.11.01. 11:44

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Egy hölgy ismerős kérdésére szeretnénk választ kérni:

"Üdvözlöm! 2023.agusztus 31.n született a kisfiam ,apuka alkalmi szeretői kapcsolatból volt nem akar tudomást venni a kisfiáról .Az ügyvédem kiküldött neki egy tértivevényes levelet .E-mailbe azt a választ kaptam ,hogy nem tudunk egymásról semmit és soha nem találkoztunk nem tudjs ki vagyok .Az apasági pert elinditom .Kötelezhetik dnd tesztre? Nekem
bizonyítanom kell hogy volt szexuális kapcsolatunk? Mennyi idő egy ilyen per?Várom válaszát. Köszönöm.Tisztelettel."

Üdvözlettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.02. 19:44

Magadban úgy vonod kétségbe, ahogy akarod. Sőt, a barátnőiddel is megbeszélheted. De ennek semmi joghatása nem lesz.

Majd a gyerek indíthat pert, ha betölti a 18-at. (Ő is csak addig, amíg a 19-et is be nem tölti.)

Vivi # 2022.02.02. 18:18

Jó estét kívánok! Mit ért intézményes kétségbe vonás mellett? Nem intézményesen kétségbe vonni, de teszteltetni szeretném. Ha nem vér szerinti a szülő, de elismerte, viszont nem élünk már együtt, akkor egy idegen hogyan maradhatna a gyermek életének része?
Illetve az ilyen tényállás alatt a meglévő elismerő apai nyilatkozatra gondol? Többször kértem csináljuk meg, ez halogatás vagy a téma kerülgetése részéről. Sem én sem a gyermek nem akarunk kétségek között élni ha már ilyen módon sikerült ezt a helyzetet összehozni, szeretnék tisztán látni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.01. 19:34

Nincs jogosultságod az apaság vélelmének intézményes kétségbe vonására. A gyámhatóság indíthatna eljárást a gyerek nevében, érdekében, de ilyen tényállás mellett nem fog.

Vivi # 2022.02.01. 19:29

Tisztelt Olvasók!
Apai elismerő nyilatkozat után milyen peren kívüli vagy peres eljárás létezik az apasági teszt elindítására? Nem előre tervezett, nem működő kapcsolatból született gyermek, amiben a kapcsolatot csak a gyermek érdekében próbáltuk meg működtetni.
Az anyuka vagyok, apukával megromlott a viszony, de része akar maradni a gyermek életének, én nem szeretném, felmerült és nem titkoltam előtte sem már a várandósság idején az apasági kételyem.
Ha hajlandó és ha nem akar beleegyezni a tesztbe, hogyan tudom mégis rávenni? A gyereken keresztül akar az életem része maradni..
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.22. 05:25

Nem lehet a bontperrel összevonni az apaság vélelme megdöntése iránti pert. (Aminek nem is biztos, hogy helye van egyáltalán.)

Ani0601 # 2020.07.21. 20:21

Szép estét!
Apasági tesztet mikor lehet kérni a bíróságon?
Lehet azzal indítani egy válást, vagy már a válás egyik tárgyalásán kell kérni? Érdekelne még h ennek a költségei hogy alakulnak? Akkor kell fizetni, v a vizsgálat után?
Köszönöm a választ előre is!

rainbov # 2019.10.01. 19:16

Üdvözletem Mindenkinek!

Gyermek láthatással kapcsolatos problémáim vannak,ennek rendezéséhez keresnék valóban hatékony,megbízható ügyvédet Miskolcon. A probléma elég szerteágazó,nehéz lenne leírni itt pár sorban. A dolgok lényege hogy mivel a gyámhatóság nem tudja hatékonyan kezelni a köztünk és a volt párom közötti ellentéteket,ezért bíróságon akarok pontot tenni ennek a rémálomnak a végére. Viszont mivel még nem volt ezelőtt kapcsolatom egy ügyvéddel sem,illetve nem ismerek egyet sem,nehéz bármire is hagyatkoznom. Ezért ha valaki tud ebben a kérdésben tanácsot adni,azért igazán hálás lennék!

Köszönöm előre is!

Burn Out # 2019.10.01. 05:57

Szerintem gyámhivatal nem próbálta meg vele felvenni a kapcsolatot. Az apa nem tett apai elismerő nyilatkozatot, gondolom az eljárás irataiban sehol sem szerepelt, így a gyámhivatalnak nem kellett az apát keresnie.

Nekem inkább úgy tűnik, hogy a gyámhatóság tudhatott az apáról, közben elindult az örökbefogadási eljárás, kihelyezés 30 napra, gyámhatóság meg bízott abban, hogy a perindításból nem lesz semmi sem, vagy pedig mire hozzájuk bármi beérkezik, addigra végleges lesz az örökbefogadás, aztán már nem kell csinálniuk semmit sem.

Criptex # 2019.10.01. 05:34

Köszönöm a választ. Mi annyit tudunk, hogy az apa bejelentkezett ügyvéden keresztül a gyámhivatalhoz. A gyámhivatal próbálta felvenni vele a kapcsolatot, de nem reagáltak a megkeresésre. Majd a bírósági per megindításáról jött csak a jelzés a gyámhivatalhoz. Eddig személyesen sehol nem jelentkezett és ettől zavaros nekem az egész.Szeretnék információt kapni arról, hogy hol áll az ügy, de azt sem tudom kihez kéne fordulnunk. Az idő meg telik és ez a kis tündér nagyon nem ezt érdemli

Burn Out # 2019.10.01. 03:59

Az örökbefogadást intéző megyeszékhely szerinti gyámhivatalnak szerintem tudnia kellett arról, hogy az apa "bejelentkezett".

Kérdés, hogy hogyan jártak el helyesen: a gyermekvédelmi gyám engedélyezhette volna a DNS tesztet a kihelyezési időszakban (akkor elkerülhető lett volna, hogy az örökbefogadó szülők elkezdjenek a kisgyerekhez kötődni, gyorsabban lezárható az eljárás minden szempontból, ha ő az apa, ha nem.). Gondolom ebbe a gyámhatóság nem akart belemenni, mondván, hogy a gyerek érdeke az örökbefogadás és nem pedig az, hogy a vér szerinti apjával nevelkedjen fel, meg gondolom hivatkoztak arra, hogy apa hol volt 9 hónapig.

Az apának személyesen meg kell jelennie a perben, személyesen is nyilatkoznia kell. Az eljárásban eseti gyámot rendelnek ki neki, aki egy ügyvéd lesz és nem azonos a gyermekvédelmi gyámmal.

Criptex # 2019.09.29. 19:18

Szép estét. Köszönöm az eddigi segítséget. Eddig annyi történt, hogy a kislányt szeptember 17-én nevelőszülőkhöz vitték el tőlünk.Az anya szülői felügyeleti joga megszűnt 09.11- én, a bíróság 09. 13-án jelezte a gyámhivatal felé, hogy bírósági pert indított a feltételezett apa. Nekünk szeotember 15-én járt volna le a 30 napos kihelyezés. Azóta totál csend van. Ilyenkor a DNS vizsgálat a szokásos eljárás, vagy mi várható a későbbiekben? Illetve úgy tűnik az apa nem akar hazajönni Magyarországra, de gondolom a tárgyaláson meg kell jelennie, mi van ha nem jön el? Meddig húzhatja az időt?

Criptex # 2019.09.15. 08:21

Köszönöm, holnap jön hozzánk a kirendelt gyám. Az eljárásban ugyanaz a gyám lesz, mint akit az örökbefogadáshoz kirendeltek? Mert vele akkor tudok beszélni. Sajnos az apával nem, mert semmit nem tudok róla, titkos örökbefogadás volt. A bíróról sem tudok semmit. Így marad a gyám, aki szerintem partner lesz, mert ő is a gyermek érdekét nézi.

lajcsó # 2019.09.14. 21:52

"Sehogy nem lehet gyorsítani az eljárást?"
De igen! Az eseti gyám nyilatkozzon arról, hogy a kereset teljesítését nem ellenzi!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.14. 19:16

A bíróság kiküldi a keresetet az alperesnek, annak 45 napja van rá, hogy érdemi ellenkérelmet nyújtson be. (Mivel az alperes gyerek, rendelnek neki ügygondnokot.) Ezután a bíróság perfelvételi tárgyalást tart, amit esetleg még ugyanazon alkalommal érdemi tárgyalás követ. De a felek meghallgatásán túl bizonyítás itt nem nagyon történhet. A szakértői vizsgálatot viszont elrendelheti. De ahhoz is idő kell, utána lehet megtartani a második tárgyalást, hol meghozható az ítélet. Mindez azért legalább hat hónap.
Gyorsítani, persze, lehet, ha mindenki - főleg a résztvevők - úgy akarják.
Például lehet beszélni az ügygondnokkal, hogy ne várja ki a 45 napot az ellenkérelemmel. Ezzel csaknem másfél hónapot lehet nyerni. Vagy szólni az apának, hogy ha komolyan gondolja a dolgot, akkor ne várja meg, amíg a bíróság rendeli ki a szakértőt, hanem előzetes bizonyítás keretében végeztesse el maga azt a DNS-vizsgálatot. (Előtte azonban nem ártana összevetni az anya, az állítólagos apa és a gyerek vércsoportját. Hátha már az alapján ki lehet zárni az apaságot.) Ezzel is meg lehet spórolni másfél-két hónapot.
Ha a bírót is rá lehetne vetni, hogy az ellenkérelem beérkezése után ne két hónapra tűzze ki a tárgyalást, hanem mondjuk két hétre.
Ha minden összejönne, akkor így akár két-három múlva is lehetne ítélet. (Bár a leírás még akkor is belekerülne legalább néhány napba.)

Criptex # 2019.09.14. 12:49

Köszönöm, ettől tartottam, hogy ilyen hosszú a folyamat. Mi el tudjuk engedni a kicsit, csak azért vagyok dühös, hogy most hónapokig megint idegen helyre kerül, ez neki nem jó. Sehogy nem lehet gyorsítani az eljárást?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.14. 12:18

Kb. fél év. Ha a felperes az apa, akkor az örökbeadáshoz kellene az ő hozzájárulása is, amit nyilván nem ad meg - másképp miért indított volna pert?

Criptex # 2019.09.14. 10:25

Szép napot, segítségre lenne szükségünk. Négy hete örökbefogadási eljárás indult egy kislánnyal kapcsolatban, akiről a vér szerinti anya már a várandóság idején lemondott. Most apaság bírósági úton történő megállapítására vonatkozó kérelmet nyújtott be egy férfi, aki az apának vallja magát. Az eljárást a kihelyezés utolsó napján felfüggesztették és a kislányunkat a jövő hét elején nevelőszülőkhöz viszik, amíg az eljárás lenem zárul. Az apa külföldön él, mást nem tudunk róla. Mennyi időbe telhet egy ilyen eljárás? És milyen kimenet várható?

LRLR # 2019.08.29. 13:30

:D:D

Köszönöm még egyszer!
Akkor valaki rosszul tudott valamit, mert a testvér és szülő volt a meghatározott "feltétel".
Nagypapa már sajnos nem él, úgyhogy ő már nem jöhet szóba.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.29. 13:15

Az is csak lyánygyerekre jó.
Jó helyen kapirgáltál: a férfiaknak XY, a nőknek XX nemi kromosszómájuk van. Ebből egyet az egyik, a másikat a másik szülőtől kapják. A fiúk az Y-t szükségképpen az apjuktól - hiszen az anyjuknak nincs -, ezért férfiágon minden férfiban azonos ez a kromoszóma. A lányoknak nincs Y-kromosszómájuk, de az egyik x-et az apjuktól kapják. Az apjuk pedig szükségképpen a saját anyjától (hiszen az apjától az Y jön.) Ezért az apai nagyanya és a lánygyermek X-kromosszómájának azonosnak kell lennie.

LRLR # 2019.08.29. 12:48

Köszönöm :D
És az apa édesanyjától?