Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Apasági teszt

nonolet # e-mail 2017.06.29. 00:51

Talán ne akarj tőle pénzt... és örülj hogy eddig nevelte a más gyerekét.

Nem kéne háborognod félrekefélő-sunyi csalóként.
Örülj, hogy eddig is eltűrt.

Mostantól meg viseld terhet EGYEDŰL!
Vagy valódi apától kérj pénzt...

lajcsó # e-mail 2017.06.28. 18:46

"Ilyen egyszerűen el lehet ezt intézni,hogy eddig az apja volt,meg kellett neki a gyerek,mostmár,hogy új kapcsolata van már nem kell neki,mert fizetnie kellene?"
Na és az igazi apa? Ha már így alakult akkor igazán átvehetné a "gyeplőt"!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.06.28. 18:45

Az, hogy a gyerek mit érez, a jelek szerint a kutyát se érdekli. Ja, de a kutyát igen. :/

www.kbs-ugyved.hu

Burn Out # e-mail 2017.06.28. 16:21

A kérdésem az lenne,hogy ez így megy?” - nem egészen így megy, de ha belegondolsz és szívedre teszed a kezed, akkor tényleg más gyereke...

Nikoletta0530 # e-mail 2017.06.28. 16:14

Kedves fúrumozók!

Férjemmel jelenleg válunk. A válási keresetlevelet pár hete adtam be. 2 gyerekünk van. egy 7 éves és egy 5 hetes. Több mint 7 évig voltunk házasok. 7 évvel ezelőtt is már együtt voltam a férjemmel,de közben volt egy futó kalandom. Nem mondtam el a páromnak,mert nem szerettem volna ha elválnak útjaink. Pár hónapra rá terhes lettem. Mivel egy időben voltam együtt a párommal is és a futó kalanddal is,így 50-50% volt az esély,hogy ki az apa. Ezt a félelmemet nem osztottam meg a párommal.A férjem a 7 éves gyereket sajátjaként nevelte 7 éven keresztül.Közben a gyermek 5 éves korában apasági dns teszttel kiderült,hogy nem a férjem az apa. Ennek ellenére továbbra is házasokként éltünk,sajátjaként nevelte a gyereket továbbra is,és közben terveztük a második gyermeket,amyely idén májusban született meg. Sajnos a férjem megismerkedett egy nővel és márciusban elköltözött. A gyereket telefonon hívta,illetve látogatta amikor tudta. Pár napja hívott a férjem,hogy ő nem fog más gyerekére gyerektartást fizetni,és ehhez elég csak egy dns tesztet csináltatnia és leírnia,hogy mivel nem ő a gyerek apja nemis fog fizetni semit sem. A kérdésem az lenne,hogy ez így megy? Ilyen egyszerűen el lehet ezt intézni,hogy eddig az apja volt,meg kellett neki a gyerek,mostmár,hogy új kapcsolata van már nem kell neki,mert fizetnie kellene? Válaszát,segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.

lajcsó # e-mail 2014.10.27. 23:11
  1. A DNS teszt nem minden esetben szükséges bizonyítási eszköz. A bíróság a felek (és a tanúk) egybehangzó és aggálytalan nyilatkozatai alapján is megállapíthatja az apaságot.
  2. A per során alperesként nyilatkozhatsz úgy, hogy a kereset teljesítését nem ellenzed! Ebben az esetben valószínűleg nem lesz DNS vizsgálat.
  3. A törvényes képviselői jogálláshoz szülői státuszt kell szerezned.

4.Az apasági per során a bíróság az anyát tanúként hallgatja meg, de beavatkozóként bármelyik félhez csatlakozhat. (Tanúként köteles vallomást tenni.)
5.Fogalmilag kizárt.
6.Nem.

Apaság megállapítási iránti pert az illetékes gyámhivatal is kezdeményezhet.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

pufó75 # e-mail 2014.10.27. 21:53

Üdvözletem mindenkinek !

Szokás szerint bonyolult kérdésben kérnék segítséget
Élettársam nem rég szülte meg jelenleg 3 hónapos kislányunkat, de jelenleg szabadság vesztését tölti.
A kapcsolatunk 5 hónapja megromlott, azóta élettársam passziv lett az apasági ügyintézésében (Gondol a jövőbeni, tőlem szabad életére)
Nem feltétlenül arra gyanakodnék hogy nem én lennék az apa.
Inkább a törvényes képviselet hiánya miatt aggódok. Meg nem született gyermek esetében nem szükséges anyakönyvi kivonat az apasági megtételéhez, már megszületett gyermek esetében viszont igen
A büntetés végrehajtási orvos nem küldte tovább az illetékes anyakönyvi hivatalnak a gyermek létezését
(Vagyis elvileg a gyermekem a "levegőbe lóg" 3 hónapja, hivatalosan nem létezik, nincs az anyakönyvi hivatal rendszerében)
Az élettársam szóbelileg engem tart apának, én biztosítom a gyerek szükségleteit
A gyámhatóság tehetetlen, és annyit tudtam meg hogy a szabadságvesztés végett, élettársamnak nincs meg a szülői felügyeleti joga, a gyermekemhez eseti gondnokot kéne rendelni.
A kerületi védőnő azt mondta hogy a bíróságra menjek.
Ha nem kapok törvényes képviseletet, a gyámhatóság szerint ki sem adható nekem a gyermekem
Ennek következménye a gyerek számára intézet lehet, pedig élettársamnak én vagyok az egyetlen lehetősége, nincs senki vérbeli hozzátartozója
Kérdéseim:
Élettársi kapcsolatom tán még megmenthető, ezért ha lehet nem ragaszkodom a dns vizsgálathoz

  1. Vagy muszáj a dns teszt ha perre vinném az ügyet ?
  2. Ha én nem kérem a dns tesztet, és nem akarok apasági vélelem megdöntését sem, a bíróság hivatali kötelezettségből fakadóan indíthat bármi intézkedést, vagy dns tesztet ?
  3. Milyen megoldása lehet hogy törvényes képviseletet szerezhessek ?
  4. Állítólag az anyát a bíróság kötelezheti nyilatkozat megtételére. Igaz ez ?
  5. Egyáltalán kezdeményezhető a vélelem megdöntése ha még apasági sincs ?
  6. Apasági nélkül van jogom a heti egyszeri gyermekláthatási kapcsolattartásra ?

Élettársam átkerült Kecskemétre, már intézhető lenne az apasági
Viszont nem hinném hogy kezembe kerülne az a bizonyos nyitott anyakönyvi kivonat
Hu
Bonyolult az ügy !
De azért köszönöm a válaszokat
Tiszteletem !

ObudaFan # e-mail 2014.09.21. 11:28

Pepe1983

Nem ingyenes. Ha a gyerek még nincs egy éves, akkor indíthatsz pert, ha már elmúlt egyéves, és nincs olyan új, az apaságodat kétségessé tevő körülmény, ami az elmúlt egy évben jutott volna tudomásodra, akkor legfeljebb az ügyészséget próbálhatod meggyőzni, hogy az érdekedben indítsanak pert.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.19. 16:29

erre csak a gyerek 4 éves koráig lett volna lehetősé
Egyéves koráig, ha már.
De azért nem egészen úgy van. Akárhány éves is az a gyerek, ha utólag jutott az apa tudomására valami olyan körülmény, tény, amely komolyan kétségessé teszi az apaságát, akkor egy éven belül megindíthatja az apaság vélelmének a megdöntése iránt a pert.

Mondjuk, én jobb szeretném, tőle hallani, hogy tényleg ez a szándéka.

www.kbs-ugyved.hu

Zera00 # e-mail 2014.09.19. 13:26

Sziasztok,

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy a páromnak az előző kapcsolatából született gyereke, aki a nevére is került. Az ex azonban most azzal állt elő, hogy nem is a párom az apa. Ennek ellenére bírósági pert indított, hogy a havi 30 000 ft gyerektartás helyett 50 000 ft fizessünk. Felmerült a DNS vizsgálat, hogy akkor járjunk utána, hogy ki is valóban a gyermek apja, de az ex ügyvédje azt mondta, hogy ezzel elkéstünk, mert erre csak a gyerek 4 éves koráig lett volna lehetőség. A gyermek 4,5 éves. Ez valóban így van? Ha csinálunk egy tesztet és valóban nem a párom a biológiai apa, akkor nincs mód, hogy a gyermek lekerüljön a nevéről? Segítséget előre is köszönöm!
Üdv,
Zera

Pepe1983 # e-mail 2014.09.06. 23:57

Sziasztok!

Nekem egy olyan problémám lenne,hogy nem vagyok biztos volt páromtól született gyerekem,hogy tényleg az enyém .. hogy miért is?

3hónap szakításunk után - kibékültünk és pont az első 3napban megfogant volna a baba?

6 hónapos korában derült ki hogy terhes?

Kisfiam születésekor altatásból édesanyámtól ex párom első kérdése,hogy hasonlít e rám?

Valóban sok két értelmű dolog és már nem tudom mit higgyek .. nem akarok kételyek közt élni .. szerencsére nem is a pénz miatt .. nem a fizetés alól akarok kibújni .. csak hogy az a kis ördög elhallgasson a fejemben,hogy enyém vagy nem az enyém ... szerintem mindenkinek ez lenne a fer.

És itt jön a kérdésem,hogy mit tegyek?
Apasági tesztet kérjek egy laborban vagy ha nem megy bele akkor polgári peres úton?

Szerencsére nem vagyok jártas a peres - bírósági ügyekben,mert életemben nem kellett még mennem,de ezt szeretném már végre tisztába tenni ..

Szerintetek hogy lenne célszerű ezt véghez vinni és milyen költségekkel számoljak ha belemegy exem ill. ha nem megy bele a dns vizsgálatba?

Egyik ismerősöm mondta,hogy kérhetem a bíróságot,hogy ők rendeljék el és akkor ingyenes .. ez mennyire állja meg a helyét?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Szép estét Mindenkinek!

Furtocske # e-mail 2014.09.06. 20:06

Mármint a volt férj adja fel. Az édesapa nem rohan nyüszítve,3 éve együtt vagyunk,:-) Azóta nem tudtam elválni...

Furtocske # e-mail 2014.09.06. 20:04

Köszönöm a válaszokat! Igen, remélem neki se ér már ennyit a "kiszúrok veletek" hozzáállás. Meglátjuk.

Viaszosvászon # e-mail 2014.09.06. 12:06

Fürtöcske!Gyámhivatal, DNS teszt tőled, gyerektől, volt férjedtől. Csak te kérheted az apaság megdöntését, a gyámhivatal állja a költségeket. Apaságot elismerő nyilatkozat az édesapától. Bíróság. Két év, és nem biztos hogy nem ijed be addigra az édesapa, és nyüszítve rohan el a kötelezettségektől, és tőled.

ObudaFan # e-mail 2014.09.05. 15:57

Ha a volt férj nem hajlandó együttműködni, a gyámhatóság hozzájárulásával indíthatsz pert az apasági vélelme megdöntésére és akkor a bíróság kötelezi. Mondjuk egy jó három-négyszázezer forintos költségbe veri ezzel magát a végére.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.05. 15:33

Ha a férj sajátjának vallja a gyereket, akkor semmiféle DNS-teszt nem elég. De miért tenne így?

www.kbs-ugyved.hu

Furtocske # e-mail 2014.09.05. 15:19

Egy újabb kérdés a témában: annyit már tudok- hogy a páromtól születendő gyermekem a válófélben levő férj nevére kerül. Azt is tudom, hogy hármunk közös kérelmére vizsgálat nélkül tudjuk bíróságon kérni az apaság vélelmének megdöntését. Abban az esetben- ha a "volt"férj szimpla rosszindulatból nem hajlandó aláírni, vagy eljönni ennek tisztázására, gondolom kell a DNS teszt. A kérdés, hogy ki kell a DNS teszthez, kitől vesznek mintát? Elég a párom-a biologai apa? Mert a "volt"férj-ha nem hajlandó együttműködni, DNS tesztre sem jön el, odacibálni meg ki fogja? (és mégegy kérdés, ki fizeti a DNS tesztet? ) Köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2014.09.05. 14:38

Dehogynem. Kapcsolattartást majd akkor kérhet, ha jogilag is ő lesz az apa. De ahhoz a jelenlegi vélelmezett apa apaságát meg kell dönteni, amire neki nincs lehetősége. A gyámhatóság meg csak úgy nem fogja ezt az eljárást elindítani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Viaszosvászon # e-mail 2014.09.04. 15:45

Ha van kedved hozzá elküldöm neked az egész anyagot, hogy a hihetetlen hihető legyen számodra. Még hangfelvétel is van hozzá pont ezért.Semmit nem hagytam ki, egyszerűen az alkoholizálása miatt én elzavartam, az új párjának meg nem lehet gyereke. Most kell nekik az enyém.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.04. 15:30

Egy ilyen kalóztesztnek nincs ilyen jogkövetkezménye. Attól tartok, fontos részéket kihagysz te ebből a történetből.

www.kbs-ugyved.hu

Viaszosvászon # e-mail 2014.09.04. 15:28

Arra ment vele, hogy 10 év után kénytelen volt a gyereket a nevére venni, de addigra a felnőtt gyerekei minden anyagi dolgot úgy intéztek, hogy abból semmi ne legyen.Ajándékozással a saját nevükre íratták.Tíz évig nem fizetett gyerektartást, a jövedelmét feketén szerzi minimálbéres két évig nem is kereste a gyereket, de most ott ágaskodik az ügyvédje, hogy láthatást kér.Na és még azt nem mondta meg hogy ő az apja, ezt is a törvénytől várja.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.04. 15:23

Ne hisztizz már! Magad írtad, hogy ő az apja, és azt is, hogy ezt tudja. És hogy a gyerek is ismeri.

Egyébként nem azt mondtam, hogy helyesen járt el, csak azt, hogy alaposan túlreagálod.

www.kbs-ugyved.hu

Viaszosvászon # e-mail 2014.09.04. 15:20

Ja! Akkor fogok én is egy gyereket az utcán és tájékozódom. Mondjuk azét kéne aki azt gondolja ez nem bűncselekmény!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.04. 14:53

És az is, hogy mire megy ezzel. Pláne, hogy ha jól értem, csak arról szerzett bizonyosságot, amit amúgy is tudott.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2014.09.04. 14:48

Adatnak adat, de ettől még erősen kétséges, hogy ez bűncselekmény-e.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/