ÖRÖKLÉS - KÖVETELÕZÉS?


spiderman # 2007.01.15. 19:44

hello!

Nem igazán vagyok otthon a jogrendszerbe igy némi segitséget kérnék amit előre is köszönök.
Ha van egy élettárs aki legalább 10 éve együtt élt az elhalálozottal aki jelen esetben az édasapám. A hagyatéki tárgyalásról kaptam egy értesitést amin részt vett az élettárs és a két gyerek.
Végrendelkezés nincs. A közjegyző mondta, hogy a ház ahol laktak annak az 50% az élettárst illeti a másik 50 pedig a két gyereket. Ez igy sántit nem?? Persze erről semmi pair nem volt.
A másik hoyg egy számlán volt egy nagyobb összeg arról hogy lehet tudomást szerezni?? mert erről is hallgattak.
Köszönöm a választ!

tomas64 # 2007.01.11. 16:52

Az pedig, hogy férjed örökbefogadott gyermeke szüleinek, az örökösi jogállását nem érinti, akkor sem, ha közben megromlott a viszonya az örökbefogadókkal.

_Lala_ # 2007.01.11. 14:27

Viszont teszem azt, a bankszámláján levő pénzt a lakásra költi, vagy bármire elveri, akkor arra semmilyen igényt nem tarthatunk? És kié a pénz, ha nem költi el (kizártnak tartom, de elméletben érdekel)?

Ha a bankszámláján levő pénzt feléli életében, akkor "Így Jártatok". Az, ami a bankszámláján marad a halálakor, az a hagyaték része lesz.

Ha olyan kifizetéseket tesz a pénzéből, amely alapján anyagi követelése lehetett volna (pl. mások ingatlanának felújítása bizonyos esetekben), vagy tulajdoni követelése lehetett volna (pl. ráépítés mások ingatlanára), akkor ha ezt bizonyítani tudja, a törvényes örökös követelheti az öröklés folytán rá jutó részt (a követelés is átszáll az örökösökre) - vagy akár pert is indíthat.

avea # 2007.01.11. 13:51

Ha valaki az én második bejegyzésemre is tud válaszolni, annak megköszönném ...

ObudaFan # 2007.01.10. 20:54

Azt hiszem, valamit nagyon nem ismerünk ebből a szerződésből. Az a kikötés ugyanis, hogy "minden, amit a férj szerez a férjé", nem túl értelmes dolog, mert néhány évtizedes házasság után lehetetlen bizonyítani, mit ki szerzett, legfeljebb arányokat. Abban az esetben meg az élettársi jogviszonyhoz hasonló, ami itt kialakult, vagyis szerzés arányában szereznek tulajdont. Hát ennél értelmesebb egy szerződésben előre meghatározni egy pontos arányt.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.09. 16:14

Javaslom, hogy saját külön vagyont kezdj el csendesen gyűjtögetni... ” - by T r a v e n

Nos, ez az, ami nem megy. Ezért mondtam, hogy a szerződés a feleség számára rendkívül előnytelen. Õ ugyanis - ha jól és teljességében idézte a szerződést - nem tud különvagyont szerezni. (Az öröklést és az ajándékozást kivéve.) Amit az ő jövedelméből szereznek, az házastársi külön vagyon.

_Lala_ # 2007.01.09. 13:26

A házastársi kapcsolat végleges megromlását kivéve (amikor is nem örököl a házastárs semmit) a házastárs lesz a törvényes örökös, így végrendelet és leszármazott hiányában a túlélő házastárs örököl (kivéve az ági öröklés alá eső dolgokat).
Ha van végrendelet, és abban valamit más valakinek juttat az örökhagyó, akkor a hagyaték ezen része felett pedig haszonélvezetet örököl a túlélő házastárs.

Egyébként végrendelet esetén, vagy ha még életében elajándékozza a férj a tulajdonát, a feleséget kötelesrész illeti meg, tehát mindenképpen kapsz valamit.

Boabo # 2007.01.09. 12:52

Válás esetén így is van, de mi van akkor, ha időskorban a férjem halálozik el előbb. Akkor mik lesznek a kilátásaim?
A férjem egy igen önző ember, és azt mondta, hogy szó sem lehet arról, hogy korrigáljuk a szerződést. Még a bankszámlája is a szüleinél van, pénzügyeiről semmit nem beszél.

T r a v e n # 2007.01.09. 12:20

Kedves Boabo!

Ha a házastársad tulajdonát képezi valamely ingatlan, igen kevés esélyed van rá, hogy bizonyítékot szolgáltass majdan arra, hogy az valamilyen részarányban Téged megillet.
Javaslom, hogy saját külön vagyont kezdj el csendesen gyűjtögetni...

monalisa1 # 2007.01.09. 12:12

Szerintem a házasságkötéstől kezdve minden fele-fele alapon, figyelemmel arra és függetlenűl attól, hogy a házastársi vagyonközösség alatt a rávaló melyikőtöktől is származott. (Ha csak erre vonatkozóan később egy újabb szerződésben külön meg nem állapodtatok.) Ha a férjed bizonyítani tudja, hogy a később vásárolt lakás az neki egy újabb különvagyonából való befektetés, akkor tényleg az övé, ellenkező esetben neked azon 50%-os tulajdonod van - a földhivatali bejegyzéstől függetlenül.

Javaslom azt a szerződést mutassad meg ügyvédnek!

Én csak egy laikus hozászóló.

Boabo # 2007.01.09. 11:58

Köszönöm az első választ.

Sajnos 19évesen elég naív voltam, és aláírtam egy számomra igen kedvezőtlen házassági szerződést. Most 30 vagyok, jól megvagyunk a férjemmel, nem tervezünk válást, de sokan rémisztgetnek azzal, hogy a férjem halála esetén, mehetek vissza Édesanyám lakásába, mert a férjem szülei, vagy később a testvérei fognak mindent örökölni, amit közösen szereztünk, de a férjem nevén van. Szüleim szerint is csupán ha szerencsém van, haszonélvezetijogot szerezhetek, és akkor a férjem testvérei nem rakhatnak ki a házból. Ez előfordulhat?
A házassági szerződésben szó szerint az áll, hogy minden a férjem kizárólagos tulajdonát képezi.

Szerintem sokan járnak még hasonló cipőben, mint én. :(

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.09. 11:34

Ha nincs leszármazó, akkor az elhunyt házastársa első sorban az örökös. (Az ági vagyont itt most hagyhatjuk).

Egyébként két megjegyzés:

  1. Biztos vagyok benne, hogy nem pontosan idézed azt a szerződést.
  2. Szerintem nagyon előnytelen szerződést kötöttél - célszerű lenne korrigálni.
Boabo # 2007.01.09. 11:15

Kérdésem a következő lenne:

Férjemmel házasságkötés előtt, házassági szerződést kötöttönk, amiben az áll, hogy a férjem kizárolagos tulajdonát képezi mindaz, amit a házasságunk ideje előtt, és alatt szerzett. Tisztában vagyok azzal, hogy válás esetén minden az Õ tulajdonát képezi, de vajon ebben az esetben hogyan alakul az örökösödés? Gyermekünk sajnos nem született. A házassági szerződést a férjem szülei,és testvérei erőltették. A ház amiben élünk, jóval a házasságkötésünk után lett vásárolva, de a férjem különvagyona(lakás)ára is benne van. Házasságunk ideje alatt, férjem a saját nevére egy kis lakást is vásárolt. Szüleitől ingatlant, vagy ingóságot nem kapott.

Örökösödéssel kapcsolatos válaszukat előre is köszönöm.
Boabo

tomas64 # 2007.01.08. 15:59

Az örökbefogadást a felek bíróság előtt megtámadhatják, és kérhetik annak felbontását, ezt illeti a köznyelv a " nevéről leveszi " kifejezéssel. Egyebekben egyetértek Traven által leírtakkal.

avea # 2007.01.08. 15:33

Kedves Traven!
Igen, jól érted. Arra hivatkozott, hogy a férjével már eltervezték, hogy leíratják a nevükről a férjemet, de a tényleges intézkedést megakadályozta a férje halála. Gondolom, egy próbálkozást megért neki.

Tehát ha a mamának az ingatlanon kívül semmi vagyona nem marad haláláig, akkor semmiféle köteles rész nem jár. Viszont teszem azt, a bankszámláján levő pénzt a lakásra költi, vagy bármire elveri, akkor arra semmilyen igényt nem tarthatunk? És kié a pénz, ha nem költi el (kizártnak tartom, de elméletben érdekel)?

T r a v e n # 2007.01.08. 13:20

Kedves Avea!

Idéznék: "... a férjemnek, hogy mondjon le a nevéről...". Ezt úgy érted, hogy a felnőtt házastársad mondjon le a néhai szüleje nevéről? Nevetséges! Teljesen ki van zárva!
A házastársad az anyai részt örökölheti abban az esetben, ha eltérő végintézkedést nem tesz az örökhagyó, illetve, ha eltartási szerződést kötött az ingatlanra a "mama", akkor az az eltartó tulajdonát fogja képezni, ha a szerződés feltételei teljesedésbe mennek.
Ha az eltartási szerződés megkötését követően pl: 6 hónap múlva elhalálozik a "mama", akkor viszont bírósági úton megtámadható a szerződés, tekintettel arra, hogy az ellenszolgáltatás nem áll arányban az ingatlan értékével. Így az öröklés sem kizárt.

avea # 2007.01.08. 12:49

Halála előtt a férjem apja végrendelkezett, miszerint minden vagyonát a feleségére hagyja. Halála után a férjem kapott köteles részt, a teljes vagyon 25%-át. Kérdésem: az anyja elhalálozása esetén jár-e neki további köteles rész.
A történethez tartozik, hogy halála előtt pár hónappal írta meg levélben a férjemnek az apja, hogy örökbefogadott gyermek, és az is, hogy a temetés óta az anyja nem engedi be a házba, nem óhajt a férjemmel beszélni. Ez megy 2003 szeptembere óta, többször küldött a mama ügyvédje levelet a férjemnek, hogy mondjon le a nevéről, vagyis kitagadást kezdeményezett. A férjem nem tett eleget a kérésnek. Közben a mama eltartási szerződést kötött valakikkel. Nekünk viszont született egy gyermekünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.08. 14:42

Ha az ajándékozás 15 éven belül történt, akkor beszámít a köteles rész alapjába. De - mivel itt örököstársról van szó - célszerűbb lenne osztályrabocsátást követelni.

B.Piri # 2006.12.08. 12:54

Párom édesapja 2004-ben halt meg. A hagyatéki tárgyalásra nem ment el a párom, mivel gondolta semmit sem hagy rá az apja. Meg is jött a határozat, valami 20000 Ft-nyi ingóságról, mint hagyatékról. Persze erre nem fellebbezett a köteles részért. Később megtudtuk, hogy nagy értékű ingatlan felét ( a másik fele a házastársáé) ajándékozott a másik házasságából született fiára. Van-e köteles rész az ingatlanból és ennyi idő után lehet-e még igényt tartani rá. Lassan 2 gyermekünk lesz, felvennénk a szoc.polt és vennénk új lakást, ha a párom is be tudna szállni valamicske tőkével.

Köszönöm

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.08. 10:53

mojac, nem akarok kötöszködni, de az nem öröklési szerződés (legalábbis az alapján amit a Pte topicban hozzátettél)

ObudaFan # 2006.12.07. 19:01

Mondjuk ha ingatlant érint az öröklési szerződés, a földhivatali ügyintézéshez így is úgy is ügyvédre van szükség.

vzoli # 2006.12.07. 18:57

Szia!

Parancsolj:

http://www.magyarorszag.hu/…es.rtf//data

De azért szerintem a jogászi kontroll nem árt, sőt .. Ez csak egy minta.

ObudaFan # 2006.12.07. 18:56

bajussz!
Azt a kevés pillanatot kellene kihasználni, hogy szülessen egy végrendelet, vagy egy tartási szerződés. És nem ártana abban a tiszta pillanatban egy pszichiátriai szakvéleményt is csináltatni, hogy tiszta a pillanat. Különben marad a törvényes öröklés.

mojac # 2006.12.07. 11:37

Sziasztok!

Öröklésiszerződés mintát keresek.

Ha tudtok segítsetek.
Köszi

bajussz # 2006.11.27. 13:12

csak az a baj, hogy annyira kevés olyan pillanata van, amikor tud magáról, hogy végrendeletet már biztos nem lehet készíteni. ez esetben mi lenne a jegjobb megoldás?