ÖRÖKLÉS - KÖVETELÕZÉS?


zsoca78 # 2012.03.02. 01:37

Tisztelt fórumozók.

Szíveskedjenek felvilágosítást adni az alábbiakról.
Édesanyám temetési költségét teljes egészében én fizettem, amelyet számlával igazoltam a közjegyzői tárgyaláson.
A testvéreim mivel nem akartak fizetni, az összeget nem ismerték el s nem is fizették ki a rájuk eső részt.Peres eljárást nem indítottam ellenük, mert elég bajom volt ezen kívül is, tettem egy kedvezményt, hogy édesapám részére térítsék meg ezen összegeket postai rózsaszín csekken.Ez nem történt meg, nem tudták igazolni a jelen közjegyzői tárgyalásokon ezen kötelezettségüket.Édesapám is elhunyt azóta, most viszont követelik a temetési ktsg rám eső részét, amelynek rendezésére több konstrukciót ajánlottam fel,de nem fogadtak el.

Kérdésem:fizetési meghagyás keretén belül követelhetem tölűk a hitelezői igényemet, hiszen nem telt le édesanyám halála óta az 5 év?

Mielőbbi válaszukat várom a vinczezsolti@citromail.hu emaié címre.

Köszönettel:

Vincze Zsolt

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.14. 20:47

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Hogy mégis lehessen mihez viszonyítani: ha teljes pernyertes leszel, és nem nyújtatok be a bíróságnak megállapodást az ügyvédi honoráriumról, akkor kb. 100 ezer forintot ítélnek meg ilyen címen.

Az illeték az idén 10 ezer, jövőre 15.

Hogy milyen szerződéseket kellene megírni, azt nem értem.

31525602 # 2011.12.14. 20:22

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy magánszemély esetében ha 2 millió forintos örökséget szeretnénk peres úton behajtani, akkor az ügyvédi per eljárással, szerződések készítésével stb. kb. milyen árban van? Vidék, Dél-Dunántúl...

Köszi!

BagAti # 2011.12.13. 16:45

Tisztelt fórumozók.

A nagyapámék 3-an voltak testvérek, közülük csak a nagyapám halt meg 1988-ben. Most kiderült, hogy a nevén van egy "kertrész", ami az akkori hagyatéki eljárásból kimaradt. Nem tudom hogy jött ki , de azt mondják hogy 1/12 és 3/12-ed van a nevén, ezért póthagyatékit kell indítani. Mivel apukám is meghalt, elvileg én meg a nővérem az örökös, azaz kettőnk örököl 4/12-et.
Azt mondják a rokonok, hogy nekünk kell elindítani ezt az ügyet. Azt is kérik, hogy mondjunk le a részünkről, mert, hogy anno a nagypapám a két testvérével megegyezett papíron is, hogy lemond arról a "kertrészről"(a papír nincs meg). Azt is mondják, hogy minden költséget állnak.
Az lenne a kérdésem, illetve azt nem értem, hogy miért nekünk kell elindítani ezt a póthagyatéki eljárást? Azt olvastam valahol, hogy aki kezdeményezi az eljárást, az is fizeti.
Milyen költségekre számítsunk a testvéremmel egy ilyen eljáráskor ha lemondunk az öröklött földrészről?
Mi van akkor ha nem hiszünk a rokonoknak és nem akarunk lemondani a részünkről?

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel:
Attila

Ui.: Ezt még egy előbbi fórumrészbe írtam, csak nem kaptam róla választ. Most már ott tartunk, hogy azt mondják, hogy nem is kell nekünk elindítani semmit, mert ők elidegenítik azt a földet amiről szó van. Ez pontosan mit jelent?

aliz92 # 2011.12.12. 14:20

A féltestvéreimnek az apjuk az édesanyám törvényes férje.ö kapja az özvegyit anyukám után.de neki anyukám édesapjának(papámnak) az autója kell.neki milyen jogai vannak? anyukám után ő (anyukám édesapja örökségét) ugyanolyan mértékben örökli mint mi?itt is van neki élvezeti joga vagy a gyerekek csak az örökösök?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.10. 21:35

Írta: kell neki. Az nem elég? :)

ObudaFan # 2011.12.10. 12:10

Az örökléssel a tulajdonszerzés (és a haszonélvezet megszerzése) megtörténik az öröklés megnyíltával- Csak a leírásból az nem világos, hogy a féltestvéreid édesapjának mi köze a hagyatékhoz.

aliz92 # 2011.12.10. 10:56

Érdeklődni szeretnék,hogy édesanyám meghalt de akkor még élt papám,majd meghalt és papám után is örököltünk külön.A hagyatéki tárgyalás még nem történt meg (4-en vagyunk a papám örökségére gyerekek + édesanyám után az özvegye)de a testvéreim édesapjának(féltestvéreim) kell a nagypapánk autója.Műszaki nincs rajta.Ebben az esetben ő leműszakiztathatja? És használhatja is?Vagy az örökölt autóhoz a tárgyalásig senki nem nyúlhat?

Törökné # 2011.12.05. 15:16

Köszönöm.

pazs # 2011.12.05. 15:05

Nem, az ági vagyon mindig felmenőtől (vérrokontól) származik, vagyis - ha már tartalmú végrendelet nincs - örökölheti a férj második felesége a férj első feleségétől örökölt vagyontárgyait. Ha az első feleség vagyona ági vagyon lett volna, azt az első feleség halálakor kellett (volna) jelezni.

Törökné # 2011.12.05. 14:54

Üdvözletem!
Lenne egy kérdésem, hátha valaki tudna rá válaszolni.
Az első feleségtől örökölt vagyon ági vagyonnak minősül-e, vagyis ebben az esetben örökölheti-e a második feleség? Leszármazottak nincsenek.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.31. 12:01

Csak kíváncsiskodom: konkrétan hol használja Lenkovics ezt az "özvegyi jog feléled" kifejezést?

Dr.Attika # 2011.10.31. 11:28

Egyrészt Dr. Lenkovics Barnabás megfogalmazását használtam, tehát ketten nem vagyunk "dogmatikusok", másrészt vélelmezem, hogy a kérdező nem dogmatikailag helyes, hanem általa is értelmezhető válaszra volt kíváncsi.
Tkp. ez a "dupla özvegyi jog" esete.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.31. 09:42

Éppen lehet egy dolgon több személynek egyidejű haszonélvezete, de ez tényleg nem az az eset.

az ő halála pillanatában éled fel az édesanyja haszonélvezeti joga.
Ez viszont dogmatikailag erősen kifogásolható megfogalmazás.

Dr.Attika # 2011.10.31. 09:11

Üdvözlet.
Két haszon élvezet nem él egyszerre. A nagymama a haszonélvező élete végéig, de az ő halála pillanatában éled fel az édesanyja haszonélvezeti joga.
A másik kérdésre: a haszonélvező nagymamának nincs rendelkezési joga a tulajonjog vonatkozásában.

tibeeboy # 2011.10.31. 07:41

Üdvözletem!

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy ingatlan (családi ház) ami a nagyszüleimé volt, ajándékozás történt, az egyik fiuk részére (a másiknak épültek egy házat). Az édesapám részére történt az ajándékozás. A papa meghalt 15éve. A mama, az édesapám, édesanyám, a testvérem és én lakunk a házban. Időközben meghalt az édesapám (2006), megvolt az öröklés, édesanyámnak özvegyi haszonélvezete rákerült az ingatlanra, a ház tulajdon joga pedig rám és a testvéremre. Viszont a nagymam él még mindig és neki is rajta van a haszonélvezet. Miwel ő nem a legjóidulatubb, a kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben halála elött vagy után ő tud-e valami olyat tenni (végrendeletet hagyni) amivel nekünk plussz költségünk lenne vagy akár tulajdonjogban, haszonélvezetben vagy bármiben "ártani tudna" nekünk, akár a másik fia javára is.

ObudaFan # 2011.10.28. 17:27

Azt nehéz elhinni, hogy semmi közös szerzeményük nincs ennyi év után, de kizárni nem lehet, bizonyítani meg nektek kell, ha igényt akartok érvényesíteni. A temetési költségeket pedig a hagyatékból kell állni, az örökösök meg ti vagytok, ha nincs végrendelet.

agica1966 # 2011.10.28. 17:13

Szép estét!

Apósom nemrég hunyt el.19 éve élt együtt az élettársával.A lakás az asszony nevén van,és mielőtt összeköltöztek akkor vette a nő.
Most kijelentette,hogy ő nem temeti el,az a mi feladatunk,és semmi közös szerzeményük nincs.Valóban így van?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.15. 14:58

Az az 1/4 több, mint a köteles rész: az az egy gyermekre jutó örökrész. A másik ingatlan egyáltalán nem biztos, hogy bele fog számítani a köteles rész alapjába.

ObudaFan # 2011.10.15. 13:55

Mivel az az 1/4 rész a kötelesrésznek pont megfelel, így az após meggyőzésével juthattok erre az eredményre. Kell írnia egy végrendeletet. Már ha egyáltalán jól értem, hogy itt két házról van szó. Mert a leírás maga finoman szólva sem egyértelmű.

hidiandi71 (törölt felhasználó) # 2011.10.15. 13:30

Apósom házasságban élt mikor újabb családi házat épített lánya kiskorú gyermekeire iratta Ő pedig a mai napig haszonélvezője.
Az eredeti családi ház felesége és az Ő nevén volt.Anyósom 2008-ban elhunyt.Így lett 1/4 rész sógornőmé,1/4 rész a férjemé 1/2 rész az Apósomé.
A mi két gyermekünk nevére nincs iratva ingatlan, Ők 2010-ben születtek.
Szeretném tudni hogy hogyan járnánk mi is jól, hogy férjem vagy a gyermekek ne csak 1/4 részt örököljenek.
Sógornőm az anyai rész 1/4 részét kapja /azt a házat mi lakjuk, mi újítjuk fel rendszeresen/ és kapnak egy új házat ami már a nevükön van gyermekeinek.
Hogyan járhatunk el igazságosan hogy Apósom új háza majd egyszer a hagyatékhoz tartozzon?

andy_ # 2011.06.30. 16:54

Üdvözletem! Az lenne a problémám, hogy a testvéremmel megörököltük a családi házat 50-50%-ban, és a testvérem benne is lakik, most szeretnék házat vásárolni, és mondtam a testvéremnek, hogy a párom megvenné a részét, vagy ő vegye meg az én részemet, vagy adjuk el a házat, de neki egyik sem tetszik, és nem engedi egyik lehetőséget sem. Ő egyedül lakja a házat, és én nem kérhetem azt ami szerintem jogosan megillet engem. Ilyenkor mit tehetek? És hogyan? Válaszukat előre is köszönöm!

Rerika17 # 2011.04.07. 10:11

Köszönöm.

Ezt szerettem volna tudni!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.07. 08:16

Miért kellene a testvéreidnek elszámolnod? Mi közük nekik ehhez?

Rerika17 # 2011.04.07. 06:48

Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem: Van egy nagymamám, aki 2 éve öregek otthonában él. Én kapom a nyugdíját, mivel én lakok hozzá a legközelebb. Fizetem az otthont, és a nyugdíjából mindent megveszek neki, amit kér (élelmiszer, ruhák, kozmetikumok). Három testvéremmel együtt fogunk majd örökölni, akik nem igazán foglalkoznak vele, de azt követelik, hogy minden kiadást számoljak el.
Van e valami hivatalos papír, amivel én levédhetem magam, hogy a mama engem bízott meg a pénze kezelésével, vagy el kell e nekem számolni feléjük azzal, hogy mire költöttem.
Segítségeteket előre is köszönöm.