Mit szabad és mit nem láthatáskor?


nyusz66 # 2006.07.30. 17:53

A kérdésem a következő helyzetre vonatkozik:

Van egy vak lányom a volt férjemtől. Többször megesett, hogy az "apás hétvégére" elvitte ugyan tőlem, de azután egyedül otthon hagyta egész napra, mert neki éppen dolga volt. Most legutóbb viszont egész éjjelre egyedül hagyta otthon. Ezt megteheti? A lányom 16 éves, és, mint mondottam vak. Ha pl. valaki megzörgetné az ablakot amikor egyedül van otthon, tuti halálra rémülne. Az ex szerint viszont a láthatáskor azt csinál, amit akar, semmi közöm hozzá, és másnak sincs.

Nyomatékosan kértem tőle korábban, hogy legalább kéthetente intézze úgy a programját, hogy a lányával tölthesse az időt, és ne egyedül unatkozzon otthon - ahhoz minek elvinni? Itthon is hagyhatná, legalább lenne társasága. Akkor úgy tűnt, megértette a dolgot, és ígérte, hogy kitalál olyan programokat, amit a lányunk is tud élvezni.

Ma viszont, amikor rákérdeztem, hogy miért is kellett a gyereket tök egyedül hagyni éjjelre, és, ha valami fontos közbejött, akkor miért is nem csörgött rám, hogy visszahozná, totálisan felháborodott, és üvöltözött, hogy ez nem rám tartozik, hirtelen dolga akadt, és kész.

Kértem, hogy megnyugtatásként ígérje meg, hogy nem fog többet előfordulni, hanem ilyen - remélhetőleg ritka - esetben jobb megoldást talál majd (elvihette volna akár a saját anyjához is pl.). Erre nem volt hajlandó.

Eléggé aggaszt ez a dolog. (A házban, ahol lakik a szobák ablakai, és a szobából közvetlenül nyíló bejárati ajtó közvetlenül a szobából a járdára nyílnak, és a környék, ahol lakik nem valami megnyugtató.) Mit tehetek? Ha írok egy bejelentést a gyámügyre, hogy figyelmeztessék, annak van értelme?