külföldön dolgozó apa gyermektartás fizetése


ObudaFan # 2006.08.23. 19:35

Bírósági ítélet, vagy bírósági egyezség alapján a tartásdíj külföldön való behajtása tárgyában, New Yorkban, 1956. évi június hó 20. napján kelt nemzetközi egyezmény alapján olyan esetben, amikor a hitelezô az egyik állam területén van, az adós pedig valamely másik állam joghatósága alatt áll, a hitelezô kérelmet terjeszthet elô a hitelezô államának áttevô hatóságánál a tartásdíjnak az adóstól való behajtása iránt.

pocak # 2006.08.23. 04:59

Nem tudom, mit értesz azon, hogy "megállapdtatok" a tartásdíjról, de ahhoz, hogy automatikusan vonják a fizetéséből (nem csak külföldön, hanem belföldön is), ahhoz bírósági végzés kell a gyerektartásdíj megállapításáról, valamint letiltást is kell kérned.
Az USA-val egyébként van Magyarországnak kölcsönös egyezménye tartásdíjról, így azt lehet akkor is érvényesíteni, ha a kötelezett az USA-ban fog tartózkodni.
De mindenképpen bírósági végzés kell róla.

Karián # 2006.08.23. 04:22

Sziasztok!
Volt élettársam magyar és amerikai állampolgár. Szándékában áll visszamenni az Usa -ba dolgozni és ott élni. Gyermekeink 2 ill.5 évesek. Itthon megállapodtunk a gyermektartásdijban, de félek ha kimegy ezt nem fogja fizetni. Külföldi fizetéséből vonható-e egyáltalán a gyermektartás? Vagy ilyenkor mi a teendő?