végkielégítés vs gyerektartás


zsamuelt # 2006.11.11. 15:44

No még egy gondolat. ..ha december elején kézhez kapom az értesítést, miszerint ugye, felmondanak, akkor csak azzal tudok menni a bíróságra gyerektartás csökkentését ideiglenesen kérni. Van-e olyan, hogy gyorsított eljárás? Hogy január elejére, mire fizetni kelljen, akkorra legyen döntés? No és ha január 1-től ugye ismét egy adot fix összeget fizetek havonta, akkor rosszul gondolom, hogy a pl. január végén kifizetett végkielégítésemből, miután benyújtottam az új végzést, akkor nem vonhatnak x%-ot le?

zsamuelt # 2006.11.11. 13:48

Kedves segítőim!

Újra fölvetem a témát, azóta okosabb lettem, egy-két információm van a kifizetésre kerülő végkielégítésemmel kapcsolatban.
Kicsit az előzményekről: január elsején megszűnik munkahelyem. Az eddig levont havi %-os gyermektartást, (amivel párhuzamosan egy sokezer forinttal magasabb fix összeg van meghatározva = abban az időben, amikor megállapításra került, azaz az utolsó 3 havi beadott keresményem a nyári szabadságolások miatt, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal túlóráztam_ szóval jóval több volt, mint azóta valaha is kerestem. Nem bántottam a dolgot, nem fogok tízezer forintért cigánykodni, hiszen ELVILEG a gyerekekek kapják !!!!!!) na de nem térjünk ennyire el .
Szóval a megállapított gyermektartást nem fogom tudni fizetni amíg nincs munkám, annak átmeneti csökkentésére be kell adnom a kérelmet a bíróságon. Szóval a munkanélküliség közepette, a végkielégítésem már 2007-ben fogom megkapni, ami az évi jövedelemnek számít, 2007-ben kell az adót is megfizetnem utánna. Nem kevés összeg, mint utóbb kiderült, majdnem 300 000 Ft az, ami gyerektartásként egy összegben át lesz utlva a volt felségemnek. Lehet-e azt kérnem a bíróságtól, mivel miután alacsonyabb összeget állapít meg , számolja ezt nekem el gyermektartásként, annyi hónapra, amennyit fedez??
Az ügyvédem azt mondta van rá lehetőség, hiszen minden eset egyedi, nem lehet rá mindenkor sablont húzni.

Mi erőől a kedves fórumozók véleménye?
( Én úgy érzem ez az összeg túl nagy ahhoz, hogy egy napon csak úgy az ölébe pottyanjon a volt feleségemnek. Lehet-e esetleg kötelezni arra, ha már más megoldás nincs, hogy - mivel ez gyermektartások kívül +-ba kapta, akkor csak és csakis a gyermekekre fordítsa, esetleg rakja el??? )

Köszönöm a segítséget előre is!!

zsamuelt # 2006.09.18. 11:15

Maximálisan egyetértek. Ha az utolsó kiflicsücsköm is járna neki "jogilag" (mellesleg eszébe nem jut, hogy az esetleg a gyerekeim járandósága, és legalább kicsit szépítgethetné, plusz órázhatná,korrepetálhatná õket belõlle, futná - olyan így mintha a süllyesztõbe dobnám, esetleg figyelembe lehet venni, az õ erõfeszítéseit, hogy teccõdjön másoknak meg mehessen szórakozni , meg bagózni ezerrel.. hát ezt kell finanszírozzam?? Ha helyébe lennék azért is megmutatnám, hogy a gyerekekre és az õ taníttatásukra költöm, nem járatom ugyanabba a ruhákba évek óta, meg nem engedem megbukni meg inni-cigizni stb.... Persze én nem szólhatok bele semmibe, tõllem kér tüzet a 15 éves fiam , merthát õ mindent megtehet, nem én nevelem.....az én dolgom csak menni utánnuk amikor kitalálja, vagy az anyukának ha utba vannak, meg fizetni-fizetni- mert nekik "minden jár". És még csak rossz szót sem szólhatok : (: (( )

Visszatérve a kiflicsücsökre : még ha az életemet mentené meg, meg a családom életét, akkor is kiszedné a számból, ráadásul röhögve : ((

Így hát kedves kiábrándult: Nagyon aranyos volt a gondolatod, sajnos a körülményeket figyelembe véve, nekem ez eszembe sem mert jutni.. :))) Értelmesen csak értelmes emberekkel lehet egyezkedni, meg megbeszélni valamit.

Azért köszönöm a hozzászólást, ötletnek nagyszerû. Kár hogy itt ez nem mûködik.

bootmaker # 2006.09.18. 09:30

Ez a hozzászólás nem illik a nevedhez :)
Olyan csak a mesében van.

B

kiábrándult # 2006.09.18. 09:13

Esetleg az másik szülővel lehetne megállapodást aláiratni, hogy a végkielégítésből egyszerre megkapott összeget elfogadja x havi tartásdíj egyben előre megkapott összegének.

zsamuelt # 2006.09.16. 13:38

Tehát gondolom én, hogy ez a 2007-es év elõrelátható 5 havi jövedelme májussal bezárólag.

zsamuelt # 2006.09.16. 13:37

Csakhogy a munkaviszonyom december 31.vel fog megszünni.

Dr.Attika # 2006.09.16. 13:33

A munkáltatónak mindenképpen le kell vonni az adóelőleget. Itt mérték nem mindegy. Meg az nem mindegy, hogy a kifizetés évében az egész összeg adózik vagy megosztva a következő évben is.

zsamuelt # 2006.09.16. 12:36

Hát akkor úgy tûnik, nem vagyok egyedül ezzel a problémával, s nem vagyok igazságtalan sem, amikor nem tartom ezt így korrektnek.

Viszont jött a következõ kérdés, mégpedig az, hogy ha én magam szeretnék ebbõl adót fizetni, választhatom úgy is?? Akko a munkáltató ugye nem vonhat le elvileg gyerektartást, mivel bruttó összeget fizet nekem ki. Tovább gondolván, nekem úgyis fizetnem kell a havi fix összegû gyerektartást, amit több egyébként is a fizetésem 33%-nál......

Hát most ezen elmélkedem.... Tud valaki pontosabb felvilágosítást adni errõl??? Ez mint laikus gondolatmenete eddig....

Köszönöm a válaszokat!!

bootmaker # 2006.09.16. 11:00

Üdv
Na pont ez a helyzet amit én már multkoriban is peddzegettem.
Gondolom (sajna) a volt feleség simán perelheti a tartásra kötelezettet ha a köv. hónapban már nem kapja a munkahelyi letiltást.
És pont ez nekem is a dilemmám amibe a kerdező bele is esett.
Az a pénz tk. azért lenne hogy legyen "havi" fizetése is a köv pár hónapban, amiből telyesitheti a kötelezettségeit.
Igy viszont a pénz majdnem fele elúszik és a havi gyermektartási kötelezettsége is megmarad, ergo a következő pár hónapban dupla gyermektartást fizet

B

Dr.Attika # 2006.09.16. 10:10

Arra vonatkozik ha a végkielégítés időszaka átnyúlik a következő évre.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.16. 09:52

Ezt mondd el a munkáltatójának, aki ki sem fizette neki a gyerektartásra szolgáló részt, hanem levonta és átutalta asszonypajtásnak.

Az adószabály nem feltétlenül érvényes a gyerektartásra, ráadásul a hivatkozott norma csak a 5 hónapit meghaladó végkielégítésre vonatkozik, a kérdező meg 5 havit kapott.

Dr.Attika # 2006.09.16. 09:39

Itt szerintem nem az a főprobléma hogy kell e ebből az összegből fizetni gyermektartást, hanem hogy mikor? A"végkielégített" választhat, hogy a végkielégítés után egy összegben fizet adóelőleget, vagy átviszi a következő adóévre az időarányos részt. Ha így van akkor megszerzett jövedelemnek is arányosan számít így jogosult a gyermektartást is havi részletekben fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.16. 07:06

A kérdező problémája éppen az, hogy ha a végkielégítés harmadát egy összegben kifizeti - akkor kell-e a következő hónapokban (amíg nincs munkajövedelme) gyerektartást fizetnie. És ez nem is olyan egyértelmű. A bíróság ugyanis nem csak a jövedelme 33%-ának megfizetésére kötelezte, hanem "de lagalább havi x összeg" lerovására.

Thomas31 (törölt felhasználó) # 2006.09.15. 22:28

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

zsamuelt # 2006.09.15. 20:03

Kedves hozzáértő fórumozók!

Szívesen fogadnék pár hozzáértő mondtaot, tanácsot az alábbi témában:

16 év munkaviszonyom után, sajnos a cég, ahol dolgozok megszűnik. Tisztes végkielégítést kapok, ami több mint 750ezer Ft-ot tesz ki.
Az előzményekhez tartozik, hogy elváltam, két gyermekem után hosszú évek óta fizetem fizetésem 33%-át, mivel párommal közös gyermekünk is született. ( + az ő első házasságából még két gyermeke van, akik velünk élnek). Ez nem kevés összeg volt, fedezte gyermekeim ellátását, emellett rendszeresen hoztuk őket ( nem kis távolságot kellett értük autózni), és éppúgy ajándékoztuk mit közös háztartásunkban élő gyermekeinket.

Sajnos kicsi faluban élünk, nagyobb város nincs a környékünkban. Munkát hosszú ideje keresek, diplomás ember lévén, gondoltam könyebben fog menni, de látom nem is olyan egyszerű....

Visszatérve kérdéemre: mivel a válásunk során keletkezett végzésben nem a havi jövedelmem, hanem minden jövedelmem x százalék áll, ha jól értem a volt nejem fog ebből a végkielégítésből kapni több százezer forintot???

A következő kérdés merüllt fel bennem: ha én ezt a pénzt arra kapom, hogy míg el nem tudok helyezkedni, addig lássam el a családom biztonságosan, akkor miért kell ezt nekik egyben letiltani és átutalni a munkáltatómnak?? És ha nem kapok állást még hosszú hónapokig, akkor miután megkapják ezt a pénzt, amit én ugye 5 hónapra kaptam, már következő hónapban küldhetem a következő gyerektartzást?? Ugye megint kezeményezhetek akkor eljárást annak minimum összegének mérséklésére ( ami sokkal többre sikeredett megállapítani, mint a százalékos, nem tudom hogyan ??? )?? Nem lehetne a végkielégítés arányos részét havonta utalni nekik?? Vagy esetleg akko a következő 5 hónapban nem fizetnék??

van-e arra lehetőség, hogy egy ilyen eredmény szülessen ha eljárást kezdeményezek?? Feleségem GYES-en van, összesen így 5 gyermekről kell gondoskodnunk, és nem könnyű.

Nagyon szépen köszönöm előre is mindenki segítségét!!