öröklés,válás


Signo # 2006.11.02. 12:06

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2006.11.01. 15:38

A befizetett adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) az ingatlan, vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelem azon része utáni adó (lakásszerzési kedvezmény), amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének idôpontját megelôzô 12 hónapon vagy az azt követô 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított (a lakásszerzési kedvezmény alapja). A lakásszerzési kedvezményre vonatkozó rendelkezések alkalmazásában lakáscélú felhasználás:

Lakáscélú felhasználás:

  • a belföldön fekvô lakás tulajdonjogának, a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak adásvétel vagy más visszterhes szerzôdés keretében történô megszerzése;
  • a belföldön fekvô lakótelek tulajdonjogának adásvétel vagy más visszterhes szerzôdés keretében történô megszerzése, ha azon a magánszemély, közeli hozzátartozója vagy volt házastársa az említett idôtartamon belül lakást épít, építtet;
  • a belföldön fekvô lakás építése, építtetése;
  • a belföldön fekvô lakás alapterületének növelése, ha legalább egy lakószobával történô bôvítést eredményez;
  • a belföldön fekvô lakás haszonélvezetének, használatának vagy bérleti jogának megszerzése;
  • az idôsek otthonában vagy a fogyatékos személyek lakóotthonában biztosított férôhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzése (ideértve a térítési díj elôre történô megfizetését is).
Cola # 2006.11.01. 15:27

Signo,
az eladáson realizált jövedelem (nem azonos az eladási árral !!!) után nem kell (25 %) adót fizetni, ha a jövedelmet lakáscélra fordítja saját vagy közeli hozzátartozód számára. A garázs nem lakáscélú felhasználás. Jelen esetben tehát a jövedelemszerzés okán adót kell fizetni.

Signo # 2006.11.01. 15:06

Üdvözletem!

A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni. Testvérekkel örököltünk egy családi házat amit ezután eladtunk, mindenki megkapta a saját részét ami után majd adóznia kell. Én szeretnék a részemból ingatlant vásárolni jelen esetben garázst. Tudomásom szerint ha az örökölt összeget vagy annak egy részét ingatlan vásárlásra fordítom akkor az az összeg adómentes. A kérdésem az lenne, hogy pontossan hogyan is működik ez és hány % adót kell fizetni.

köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.26. 11:44

Egyetértek. Sajnos, a férjen nemigen fogsz tudni fogást találni. A vagyonmegosztás során kellett volna a különvagyon jellegre hivatkozni (l. téves feltevés az ajándékozásnál). Ezt ugyan a mostani perben is fel lehet vetni - de az érvelésedet erőesn gyengíteni fogja, hogy korábban nem érvényesítetted ezt az igényt.

Ha valóban nem jársz sikerrel a perben, akkor testvérrel szemben kérheted az osztályrabocsátást, hiszen te 50 egységhez (kösz, _Lala_), míg ő 70 egységhez jutott összesen. De, feltételezem, ezt nem akarod.

_Lala_ # 2006.10.26. 07:22

Ez azt jelenti, hogy ha a ház értéke X, a lakás értéke Y, akkor 0.3 * X + Y = 0.7 * X, amiből az következik, hogy Y = 0.4 * X, tehát összesen X + Y = 1.4 * X volt a kötelesrész számítás alapja - ha a nem említett tételeket nem vesszük figyelembe - volt még más nagyobb tétel, ajándék vagy hagyaték?

Az 1.4 * X fele lett volna a törvényes örökrészed az ajándékozások nélkül (0.7 * X), ennek fele a kötelesrész, azaz 0.35 * X. Ehhez képest kaptál 0.3 * X-et ajándékba, meg a 0.5 * Y = 0.2 * X-et szintén ajándékba, azaz összesen 0.5 * X-nyit, így ezen számítás alapján a kötelesrészedet megkaptad, ezen az alapon további igényed nem lehet.

viktor99 # 2006.10.25. 20:02

Köszönöm a válaszokat .
Jelen esetben a 30% +a ház amit édesapám vett nekünk teljes egészében egyezik meg a másik lakás 70% -val nagyjából . Ezért arra gondoltam ,hogy a volt férjemtől követelem vissza az ő 1/2 részének a felét mivel ketten vagyunk testvérek
Az ajándékozási szerződésben ,meg ugy van lerva,hogy azért kapok csak 30% -ot mert már kaptam lakást (itt az egész ház értékére gondolt apám,és nem csak annak a felére )

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.25. 15:09

Ha az ajándékozások a halált megelőző 15 éven belül történtek, akkor az ajándékok valóban beszámítandóak a köteles rész alapjába. Ám a kötelesrész kielégítésére szolgál mindaz, amit a jogosult az örökhagyótól ingyenesen kapott - jelen esetben tehát a férjjel közösen kapott ház értékének fele és a másik ház értékének a 30%-a. Ha feltételezzük, hogy a két ház értéke nagyjából egyforma, akkor a köteles rész alapja 100+100=200 egység. A köteles rész tehát 50. Mivel a kérdező ezt - sőt többet (pontosan 80-at) már megkapta, további követeléssel a köteles részre hivatkozva nem léphet fel.
Éppenséggel a testvér kérhetné az osztályra bocsátást, hiszen amit ő ingyenesen kapott, az kisebb a kérdezőnek juttatottnál.
Ismétlem: mindez akkor áll, ha a két ház értéke nagyjából egyenlő.

_Lala_ # 2006.10.24. 21:33

Kötelesrész az a címszó, amit keresel.

Arról van szó, hogy amit maga után hagyatékként hagyott a papád + amit élete utolsó 15 évében elajándékozott (akárkinek, beleértve Téged meg a testvéreidet is!), ezekből a törvényes öröklés szerint Rád jutó rész (pl. ha hárman voltatok gyerekek, akkor az 1/3 rész) felére kötelesrészként igényt tarthatsz, azaz ennél kevesebb nem lehet az örökrészed + az életében tőle ajándékba kapott vagyonod.
Tehát a fentiekből össze kell számolnod, hogy mennyit örököltél volna, ha nem ajándékozik senkinek, ill. mennyit kaptál így (öröklés valamint ajándékozás formájában), és ha ez utóbbi nem éri el az előbbi felét, akkor kérheted a többiektől a kötelesrésznek megfelelő értékre kiegészítést.
Azért azt hozzátenném, hogy a kötelesrész iránti igényt első sorban az örökölt vagyon örököseivel szemben érvenyesítheted; a megajándékozottakkal szemben csak akkor, ha az örökösöktől már nincs mit "lenyúlni" az ő kötelesrészükön felül.

viktor99 # 2006.10.24. 19:30

Valami olyasmit hallottam ,hogy a férjem ajándékba kapott részéből ,annyit visszakövetelhetek,amit rendes keretek között örököltem volna . Pl. ha hárman vagyunk testvérek akkor 1/3 részt , ha ketten akkor pedig a felét .

Köszönöm a hozzászólásokat !
Még a héten összeülünk ,és megpróbálunk megegyezni .

viktor99 # 2006.10.24. 18:55

Az ajándék visszaköveteléséről hol találok vmilyen bővebb információt esetleg ?
Az előbbi hszóláshoz : "mi megkaptuk" és az ajándékozási szerződésben le van írva hogy azért kapok 30%-ot ,mert már vett részemre lakást az apám .

viktor99 # 2006.10.24. 18:47

Pontosan : mivel én megkaptam ezt a házat ,ezért a későbbiek során édesapám a szűlői ház 30%-át rám ,70%-át pedig testvéremre irata .

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.24. 17:52

én elestem a szülői ház örökségének 20%-tól,ami papíron is le van fektetve.

Ezt fejtsd ki légy szíves!
(Egyébként így első blikkre nem sok jóval tudlak biztatni. Ajándékot csak az ajándékozó követelhet vissza - ő is csak kivételesen.)

viktor99 # 2006.10.24. 17:12

2002-ben elváltam a férjemtől.A lakásunk fele az ő nevén van,mivel édesapám neki ajándékozta az álltala nekünk vett ház felét.Ennek a háznak a felújjítási költségeit is édesapám állta.Sajnos azóta édesapám elhunyt.Mivel édesapám megvette ezt a házat ,én elestem a szülői ház örökségének 20%-tól,ami papíron is le van fektetve.Most a volt férjemmel perben állok a ház megosztása véget,mivel ő pontosan a felét követeli.Ezért azt szeretném kérdezni,hogy a bíróság figyelembe veszi-e azt,hogy elestem az örökségtől,és ne kelljen a volt férjemnek a ház felét kifizetni.