Az amerikai Living Trust megtamadhato?


ObudaFan # 2006.11.22. 17:15

Amennyiben a bácsi amerikai állampolgár is, és elhalálozásakor az USA területén lesz még az állandó lakóhelye, akkor az ő végintézkedésére nem lehet a magyar jogot alkalmazni, tehát az adott USA-tagállam joga szerint kellene megítélni, hogy jár-e kötelesrész. Nagyon csodálkoznék, ha a magyarországi testvér hajlandó lenne felkutatni az ottani jogot. (A magyar jog egyébként biztosan jó lenne, mert itthon a testvérnek kötelesrész nem jár.)

Ezzel együtt egy, az USA-ban kötött tartási szerződés teljes egészében kizárná az itthoni testvér igényét.

Amennyiben további seg1ítségre van szüksége, az obudafan@freemail.hu - n tud kapcsolatba lépni velem.

lalilda # 2006.11.22. 01:43

Koszonom valaszat Dr. Attika. A tenyallas a kovetkezo: 60 eves amerikai magyar allampolgar vagyok. Ez ev elejen idos, magyar -amerikai baratommal elkeszitettunk egy Living Trust-ot, ahol en vagyok megnevezve, mint vegrehajto es mint kedvezmenyezett. A bacsirol elete vegeig en gondoskodom, hiszen ozvegy, gyerekek nelkul. Van egy testvere magyarorszagon, de azok nem torodnek vele, nem gondozzak, es a bacsi nem is akar hallani roluk. A trust ertelmeben, elhalalozasa eseten a haz automatikusan ram szall, sot mar jelenleg tulajdonosi joggal rendelkezem. A hazat szeretnenk eladni, es veglegesen Magyarorszagra koltozni a bacsival szentimentalis okokbol, azonban aggodom, hogy az otthon levo rokonok, bar semmilyen mertekben nem gondoskodnak a bacsirol, kovetelozni fognak. Szoval, nem tudom, hogy az esetleges magyarorszagra levo koltozes eseten ki kellene fizetnem a koteles reszt a testverenek?Vagy csinaltassunk otthon eltartasi szerzodest? Ugy tudom, ezaltal nem kell semmilyen koteles reszt kifizetnem. Megkoszonom elore is valaszat.

Dr.Attika # 2006.11.22. 00:17

A magyar örökösödési joggal minden magyar ügyvéd tisztában van. Talán ha felvetné a rövidített tényállást, akkor el lehetne dönteni, hogy a nemzetközi magánjog rendelkezése szerint a "Living Trust" vagy a magyar öröklési jog alkalmazandó.

lalilda # 2006.11.22. 00:07

Tud valaki informaciot az Amerikaban irodott Living Trust-rol? A magyarorszagi rokonok tamadhatjak a Beneficiary-t? Tudtok ugyvedet javasolni, aki a magyar es az amerikai orokosodesi jogokkal tisztaban van? Nagyon kellene a segitsege konzultaciora.