Külföldre költözés


_Wasp_ # 2006.12.19. 14:32

Ha jogellenesen veszed el az apjától a gyereket, akkor még arra is van esélyed, hogy hozzá helyezzék majd el. És akkor tényleg kötetlenül költözhetsz másik országba.

Javaslom, hogy egyeztess az apával. Ha elveszi az útleveleteket (szerintem csak hangulatot keltesz ezzel, Görögország nem vadkelet, meg különben is) akkor mi van?

Magyar állampolgárok vagytok, hazajöhettek útlevél nélkül is.

Nem igaz?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kissember # 2006.12.19. 12:21

Bocs nekem az a véleményem, hogy Õ a gyereked apja. Mégiscsak együttéltetek, volt autó, közös vállalkozás, közös gyerek. Az általában egy apának kevés, hogy egy másik uniós országban láthatja a gyerekét, mert úgysem mered vele elengedni sehová, pláne ha így hagysz a hátad mögött mindent. A gyereketek az örökös, már csak emiatt is érdemes gelgondolkodni a dolgokon, ha másért nem is. Hozhat neked is a jövő különös dolgokat, pláne albérletben egy másik uniós országban. A gyereked érdekében azon sem árt elgondolkodni, mi lesz vele ha veled valami történik. Lehet hogy jól jöhet még az apa no meg a tartásdíj is valamikor. Az erőszak erőszakot szül, az apa is tehet majd olyan dolgokat, ami nem fog tetszeni. Pl ha hazudik neked, hogy lemegy a kicsivel a cukrászdába és elviszi Görögországba helyette. Semmit sem szólhatnál a törvénysértésre mert te is azt tetted. Szerintem még egy párszor gondold át, hogy mit teszel, nem hiszem hogy bárki is rosszat akarna neked a tanácsaival...

bocs13 # 2006.12.19. 12:08

Nem tudom itt jogszeruen elerni a celomat.Az apa esetleg elveszi az utlevelunket,hogy ne menjunk el.Ugy kell innen hazamennem,hogy ne tudja,hogy nem akarok visszajonni.

Filmbe illo tortenet.

Nem akadalyoznam,hogy lathassa a gyereket,csak ne tudja tolem elvenni.Es ne probalja az eletemet iranyitani...De ez mar megint szemelyes ugy.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.19. 11:56

Nem. A törvénysértés elfogadhatatlan. Ha valóban igazad van, és az apával való kapcsolattartás ellentétben áll a gyermek érdekeivel, akkor jogszerűen is elérheted a célodat.

Nem úgy van az, hogy egyet gondolok, és elhagyok hazát, társat, akármit. Tudod, felelősség...

Na, mindegy - ez egy jogi fórum.

bocs13 # 2006.12.19. 11:55

kissember!Tudni fogja az apa,hogy hol leszunk.Es johet is a gyerekhez amikor akar.Csak a tervemrol nem akarom,hogy tudjon.Bar sejti.Csak nem hiszi,hogy megteszem.Mas kiut nincs.Igy kell cselekednem.Kulonben a szo szoros ertelmeben kikeszit.

bocs13 # 2006.12.19. 11:49

A korulmenyeket-ami miatt igy dontottem,hogy igy kellene cselekednem-nem reszletezem.Ha tudnatok(bootmaker es Kovacs_Bela_Sandor),valoszinuleg nem igy velekednetek.Es igen,a gyermek a legfontosabb,epp ezert is dontok igy.Mert nem mindegy,hogy milyen kornyezetben no fel,mit lat maga korul...Nem gondolom,hogy csak ram van szuksege,de hogy az apja nelkul nem sokat veszit,az biztos.Az apasag nem csak attol fugg,hogy biologiailag kitol szarmazik a gyerek.Banom,hogy annak idejen ragaszkodtam az apasagi nyilatkozathoz.De nem tudhattam,hogy valaki ennyire kepes megvaltozni.Ja,kedves Kovacs_Bela_Sandor,az anyuka nem szeret mast,es egy ideig biztos nem is fog.Es az apukak,akik elhagyjak a csaladjukat,zsaroljak oket,meghazudtoljak oket es had ne soroljam tovabb mi mast csinalnak...igenis rohadjanak meg!

kissember # 2006.12.19. 11:41

Képzeld el, ha fordított helyzet lenne. Te csak úgy tűrnéd, hogy a másik szülő meglépjen a gyerekeddel, mintha nem is léteztél volna? Ugye hogy a föld alól is elő akarnád keríteni... És ha valamire való apa, akkor megtalál. Onnantól jobb lesz a helyzet?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.19. 11:29

Anyákkal gyakran megesik, hogy úgy vélik, a gyereknek csak rájuk van szüksége - az apa ott rohadjon meg, ahol van.
Másképpen mondva: azt hiszik, a gyerekük csak akkor szereti az apját, ha ők maguk is szeretik. S ha anyuka már mást szeret, hát a gyerek is szeresse azt.

Jut eszembe: szvsz a hölgynek vastag esélye van rá, hogy törvénysértést kövessen el a gyermek lakóhelyének önkényes megváltoztatásával.

bootmaker # 2006.12.19. 11:11

Bocs, "ez most nem a kérdező nickje" de úgy tünik , pont a leglényegesebb dolog a mellékes, a gyermek.
Az nem érdekes hogy nem lesz apja akit láthatna, akivel rendszeresen tathatná a kapcsolatot.....stb.

B

bocs13 # 2006.12.19. 08:52

Akkor leirom kis tervemet,mit szoltok hozza.Husvetra hazamennek egy kis "csalad latogatasra",es nem jonnek vissza,hanem kb.1het otthon tartozkodas utan elkoltoznek egy masik(unios)orszagba.Addigra meglesz az alberletem is kint,tehat elore elintezek mindent.Az apjanak azert nem mondom el,mert attol felek megprobalna megakadalyozni.Felek,meg azt is megakadalyozna,hogy elhagyjam Gorogorszagot.O nem lenne alkalmassabb gyereknevelesre,sot...Ezt o is tudja.Neki ugy a kenyelmes,hogy en itt vagyok a gyerekkel,igy ot barmikor lathatja es en is "szem elott" lennek.Mindent(hazat,autokat,kozos vallalkozast...)itthagyok,az se erdekel,ha nem kapok gyerektartast.Csak egyszeruen uj eletet akarok kezdeni mashol,a gyermekemmel...

_Wasp_ # 2006.12.18. 21:42

naná... amit írtunk, az csak akkor áll, ha a hölgy be-"forum shopping"-olja magát kishazánk jogi fennhatósága alá.

Ha a görög nemzetközi kollíziós jogot választja, (neadjisten a svájcit) ki tudja (aki nem nemzetközi jogász) hogy mi sül ki belőle

Milyen érdekes kérdés lett egy egymondatos problémából...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2006.12.18. 21:05

Nem egészen, Ha mind Görögországban élnek, a görök nemzetközi magánjogi rendelkezéseket kell figyelembe venni, mert görög fórum fog eljárni. Hogy a görög fórum milyen jogot alkalmaz majd, azt pedig csak ez alapján lehetne tudni.

_Wasp_ # 2006.12.18. 20:47

Pardon. Ez a vonatkozó jogszabályhely:
45. § (1) A szülő és gyermek közötti családi jogi jogviszonyokra, így különösen a gyermek névviselésére, elhelyezésére, gondviselésére, törvényes képviseletére, tartására és vagyonának kezelésére - a szülőtartást kivéve - a gyermek személyes joga irányadó.

Ha a gyermek csak magyar állampolgár, akkor a tényleges lakóhelytől függetlenül a magyar jog a személyes joga.

Tehát ObudaFan hozzászólásában szereplő elvek helytállóak.

Az apának attól függetlenül, hogy össze vagytok házasodva, avagy sem, joga lesz:
kapcsolattartásra (rendszeresen - időszakosan), ajándékozásra, a gyermek életpályájának megválasztására (és más, a gyermeket érintő lényeges kérdésekbe való beleszólásra, de ez úgyse számít, ha te nem hallgatsz rá)
Kötelezettségei között a tartásdíjfizetés és a kapcsolattartás lesz az elsődleges.

Megpróbálhatja kérni a gyermek nála történő elhelyezését is, azonban még ha alkalmasabb lenne is rá mint te, akkor se lesz sajnos sok esélye.

____________
W.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bocs13 # 2006.12.18. 20:26

De nem vagyunk összeházasodva!!!!Ez nem számít?Ès magyar állampolgár a pici.Csak magyar,nem kettös.

_Wasp_ # 2006.12.18. 20:18

írta a hölgy, hogy Görögországban élnek.

Véleményem szerint, az 1979 évi 13-as tvr rendelkezései kerülnek majd alkalmazásra:


39. § (1) A házastársak személyi és vagyoni jogviszonyaira - ideértve a házastársi névviselést, tartást, valamint a házassági vagyonjogi megállapodást is - az a jog az irányadó, amely az elbírálás idején a házastársak közös személyes joga.
(2) Ha a házastársak személyes joga az elbírálás idején különböző, utolsó közös személyes jogukat, ennek hiányában annak az államnak a jogát kell alkalmazni, amelynek területén a házastársaknak utoljára közös lakóhelyük volt.

Tehát a Görög jog az alkalmazandó, és e tekintetben itt a fórumon kevesen fognak tudni segíteni. Javaslom, keress meg egy ottani ügyvédet.

________________
W.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2006.12.18. 19:33

Ha Magyarországon él az apa is, hozzájárulása nélkül egy évet meghaladóan nem lehet külföldre vinni a gyermeket. Ha nincs megegyezés ebben a kérdésben, bíróságtól lehet kérni a vita eldöntését. Azért célszerűbb lenne megegyezni.

bocs13 # 2006.12.17. 21:07

A helyzet a következö.Görögországban élek lassan 8 éve,kisfiam 3 és fél éves,Magyarországon született,magyar állampolgár.Apja görög,nem házasodtunk össze,de terhesség alatt csináltattunk apasági nyilatkozatot,így az apja nevét viseli.A gyermek születese óta kapcsolatunk megromlott.Èn szeretnék tovább állni,gyerekkel persze.Külföldre szeretnék költözni.Konkrét tervem van.Félek,hogy az apja ebben megpróbálna megakadályozni.Nem tud még a tervemröl,de sejti.Mit tehetnék?Hogyan lenne rá módom új életet kezdeni máshol a picivel?Mihez van joga az apának?