Külföldre költözés


derill # 2007.01.01. 04:39

bocs13: természetesen van példa mindenre. Egy házaspár kiköltözik Amerikába, ott élnek, ott születik meg a két kisebbik gyerekük, a nagyobbik még itt Magyarországon. A nő rendszeresen minden évben hazajön a gyerekekkel látogatóba, majd egyszercsak elfelejt visszamenni. A magyar biróság megállapitja, hogy a gyerekeket veszélyeztetné az, ha vissza kellene menniük, mivel a szakértő ezt állapitotta meg. A gyerek elmondta a szakértőnek, hogy itt az ideje nagy részét a plázákban töltheti, nem kell megvárnia, mig az apa ráér, hogy autóval furikázza őt, mivel ott a nagy távolságok miatt másképp nem tud közlekedni. Tehát a biróság igy döntött első fokon, apuka pedig nem fellebbezett. Tehát akár esélyes is lehet, főleg, ha tényleg vannak bizonyitékaid a bántalmazásra. De nagy a rizikó. Az interneten keress rá Mehmed Karcsira, őt Törökországba vitte el az apa, visszahozták az anyának. Ugyanakkor a Monory ügyben azért marasztalták el Magyarországot és Romániát Strasbourgban, mert semmit sem csináltak, amikor az anya elvitte a gyereket Romániában. Tehát végül is elég szubjektiv a dolog, attól függ, hogy mit tudnak az ügyvédek felhasználni, és attól is, hogy a biróság hogy dönt az adott ügyben, tehát az ügytől is függ.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

bocs13 # 2006.12.24. 07:42

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!!!!

ObudaFan # 2006.12.21. 20:09

Számos eset volt az elmúlt években is, Magyarországra visszahozott gyermek, illetve inen kivitt gyermek vonatkozásában is. Nem rendelik el a gyermek visszavitelét, ha a szülő bizonyítani tudja a veszélyeztetettséget, de hát ugye, bizonyítani nehéz.

Lényecske # 2006.12.21. 12:42

Bocs13 Valószínűleg ez a másik anya is menekülésre gondolt amikor ezt kitervelte. (Lehet, hogy naiv vagyok, de más okot nem tudok elképzelni)
Csak éppen nem jött ki jól belőle. A gyerekről nem is beszélve.

_Wasp_ # 2006.12.21. 12:21

A lényeg azonban nem az lesz, hogy hogyan látod a körülményeket, hanem az, hogy a viselkedésed a bíróság előtt mit támaszt majd alá.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bocs13 # 2006.12.21. 12:04

Lenyecske,nalunk azert nem ilyenek a korulmenyek.Az en esetem inkabb menekules...

Lényecske # 2006.12.21. 11:32

Én egy másik ügyről tudok ahol az a Anya a család amerikai nyaralást és a kinti rokonokat használta fel arra, hogy otthagya a férjét a semmi közepén. Meglépett a 9 éves gyerekükkel. Természetesen csupa jószívűségből magával vitte a férj iratait és pénzét is.
Jeleneleg a gyerek itthon van az apjával az anyát meg kint marasztalták a hatóságok.

bocs13 # 2006.12.21. 10:41

Leirnatok mi tortent pontosan abban az ugyben?Anyuka magyar volt es hazajott a gyerekkel?Hogy tortent az eset?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.21. 06:14

Igen, épp a napokban lett jogerős annak a bulvárhírekben is megfuttatott kisfiúnak a német apánál való elhelyezése. Abban az ügyben is szerepel az egyezmény a bíróság indoklásában.

_Wasp_ # 2006.12.20. 23:18

Nagyon érdekes. (thx)
Ha ezt a joggyakorlat is támogatja, akkor Bocs13-nak nem érdemes lelépni a gyerekkel. (feltéve ha az apa nem tökhülye, és elmegy ügyvédhez.)
Volt ismerté vált jogeset is a témában?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2006.12.20. 20:39

a Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, Hágában az 1980. évi október 25. napján kelt szerzôdés

A gyermek elvitele vagy elrejtése jogellenes, ha az

  1. sérti az azon Szerzôdô Állam jogrendszere szerint egy személynek, egy intézménynek vagy bármilyen más szervnek - akár együttesen, akár külön-külön - juttatott felügyeleti jogot, amelyben a gyermeknek az elvitelét vagy elrejtését közvetlenül megelôzôen a szokásos tartózkodási helye volt; és
  2. ezeket a jogokat az elvitel vagy elrejtés idôpontjában - együttesen vagy külön-külön - gyakorolták vagy azok gyakorlásában éppen az elvitel vagy elrejtés akadályozta meg az arra jogosultakat.

Ha a gyermek jogellenes elvitelének vagy elrejtésének a 3. Cikk szerinti esetében a gyermek jogellenes elvitelétôl vagy elrejtésétôl az eljárásnak azon Szerzôdô Állam igazságügyi vagy államigazgatási szervei elôtti megindításáig, ahol a gyermek van, egy évnél kevesebb idô telt el, az érintett hatóság haladéktalanul elrendeli a gyermek visszavitelét.
Az igazságügyi vagy államigazgatási szerv akkor is elrendeli a gyermek visszavitelét, ha az eljárást az elôzô bekezdésében említett egyéves határidô lejárta után indították, kivéve, ha bizonyítják, hogy a gyermek már beilleszkedett új környezetébe.
Ha a megkeresett Állam igazságügyi vagy államigazgatási szerve okkal hiheti, hogy a gyermeket egy másik Szerzôdô Államba vitték, az eljárást felfüggesztheti vagy a kérelmet elutasíthatja.

kissember # 2006.12.20. 13:42

Bocs de te montad, hogy azért nem akar elengedni titeket, mert neki így jó a "státuszát" tekintve a rokonság előtt, meg neki így a kényelmes. Én azért látnék arra esélyt, hogy próbáljátok rendezni egymás között a dolgot, megegyezni még akkor is lehet, amikor egyik sem szeretne. Tudni kell választani egy rossz és egy kevésbé rossz között is, mert jó és rossz között nem nagy kunszt...Ha tényleg nem megy, akkor inkább gyere el magyarországra és próbáld innen elérni, rá fog jönni hogy a szándékod tényleg komoly és onnantól lehet valamit alkudozni. De ne rögtön azzal kezdd szerintem, hogy egy másik uniós országban albérletbe menekülsz és felégetsz mindent magad mögött.

_Wasp_ # 2006.12.20. 12:34

Ez rendben van, feltehetően nálad is marad a gyermeked, de a láthatásokat nem érdemes önhatalmúlag korlátoznod, mert kis szerencsével akár börtönt is kaphatsz érte, és akkor bizony ripsz-ropsz átkerül a gyermek az apához.

más.

A tartásdíjról márcsak azért sem mondhatsz le, mert (a közkeletű tévhittel ellentétben) nem téged illet.
Ha bizonyítani tudjátok, hogy megfelelő ellentételezést kap a gyermeked (pl ingatlanvagyon) akkor a GYH engedélyével tehetsz ilyen nyilatkozatot.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bocs13 # 2006.12.20. 08:29

Igen,kissember,de hidd el ,meg a rokonsaga is mellettem allna.Ahogy mondom,a sajat apja kitagadta (majdnem)minden oroksegbol a tettei miatt.Kapcsolatban is alig vannak.Tudom,elofordul,hogy az apa alkalmasabb a gyereknevelesre,egy unokatestveremet is a nagybatyam nevelt fel.De a mi esetunkben ez tenyleg nem all fenn.Nem akarom reszletezni miert,de igy van.

kissember # 2006.12.19. 20:14

Egy pár konkrétum: mi tavaly áprilisban adtuk be a válópert, azóta dúl a gyermekelhelyezési per. Ebben eddig 2 ideiglenes kérelem, tanúkihallgatások, szakértők kirendelése stb. Eltelt másfél év, és még tárgyaláshalasztás sem volt, pedig arra is fel lehetne mindig készülni. Most sem vagyok biztos benne, hogy a következő tárgyalás döntéssel végződik, tehát ha nincs közös megegyezés, biztos lehetsz benne hogy eddig el fog húzódni. Az általad említett alkalmasságról meg csak annyit, hogy a pszichológus éppen engem az apát tart alkalmasabbnak a gyereknevelésre. Nem elég állítanod valamit, be is kell tudnod bizonyítani. Ha az ő rokonsága is fog tanúskodni, lehet hogy akkor majd nem melletted állnak. Aztán még egy dolog: az apák is furcsa érzelmeket tudnak táplálni a gyerekeikkel szemben. Lehet hogy majd éppen akkor jönnek rá, ha felrémlik előttük az a rémkép, hogy "elveszíthetik a gyereküket". Nemcsak a nő, de a férfi is képes meglepő dolgokat produkálni, ha olyan helyzetben találja magát. Ezért mondtam, hogy jól fontold meg amit cselekszel, a bíróság malmai másképpen őrölnek.

bocs13 # 2006.12.19. 20:02

Nem gondolom,tudom,látom.Ès nemcsak én,mindenki aki ismer minket.

_Wasp_ # 2006.12.19. 19:42

Az anyák általában ezt gondolják.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bocs13 # 2006.12.19. 19:34

Persze,hogy mennék a gyerekkel Görögországba!Hisz az apja nem tudná ellátni még egy napnál se tovább egyedül.Esetleg nagyobb korában(talán 12-13évesen).Ès már csak azért sem pereskedne a gyerek nála való elhelyezéséért,mert az nagy felelösséggel jár és akkor oda lenne a hön szeretett szabadsága is.Neki fontosabb egy kártyaparty,mint a gyerekkel töltött idö...Ö nem azért harcolna,hogy a gyereket ö nevelhesse,hanem azért,hogy Görögországban maradjunk.

_Wasp_ # 2006.12.19. 18:32

ha nem engednéd a gyermeket egyedül Görögörszágba (miért nem?) akkor hogy képzeled majd a kapcsolattartást? Te is mész a gyerekkel, és ott ülsz felettük?
Az, hogy "bármikor jöhet ide az apa" elég sovány ellenérv lenne.

Amit leírtunk, az nem annak a bizonygatása, hogy milyen "szuper apák" és anyák vagyunk, hanem annak az ismertetése, hogy milyen kérdésekre számíthatsz majd, ha netán az apa mégiscsak harcolni akar a gyermekéért.

Ha közös megegyezésre juttok, akkor jóformán "csak papírmunka" az egész, ha nem, akkor ki tudja meddig tart egy per. (ideiglenes intézkedéseket természetesen lehet majd kérni, szóval sem a tartásdíj megkapásának, sem a kapcsolattartásnak nem lesz a per huzamosabb akadálya)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bocs13 # 2006.12.19. 17:54

Fel fogok keresni otthon egy magyar ügyvédet.Hogy pontosan tudjam,mire számíthatok.Aztán megpróbálok(Magyarországról)beszélni az apával az elköltözésünkröl.Azt nem írtam,hogy meg akarom tiltani a kapcsolatfenntartást.Bármikor jöhetne hozzá az apja(meg tudja magának engedni anyagilag) és mi is jönnénk ide.Persze nem engedném a gyereket egyedül Görögországba.

Ha szükséges megindítom ezt a gyermekelhelyezési pert.(Ennek lezajlása mennyi idöt vesz igénybe?)Az apa tényleg alkalmatlan a gyerek nevelésére,ezt ö is nagyon jól tudja és nem is vállalná.

Ti,akik válaszoltatok,lehet,hogy szuper férj és apák vagytok,de higgyétek el,nem mindenki az.Nem úgy kell értelmezni a leírtakat,hogy én így akarok bosszút állni vagy valami ilyesmi.Nagyon nyomós okom van.Biztosak lehettek ebben.

_Wasp_ # 2006.12.19. 16:57

Szerintem már válaszoltunk. Tudod, hogy tudsz hazajönni, tudod nagy vonalakban milyen kötelezetsségeid lesznek.
Legfeljebb nem tetszett neked amit leírtunk.

Még egyszer: Ha hazajössz, fordulj magyar ügyvédhez. Ha nem magyarországon indítasz pert a gyermek elhelyezése iránt, akkor keress meg először egy nemzetközi jogászt.

(Kinél van a gyermek elhelyezve? Szabályozva van-e a kapcsolattartás, tartásdíj? (hogyan?) Hol akarsz eljárást indítani? Mi a célod pontosan? Alkalmatlan-e az apa a gyermek nevelésére? Te alkalmas vagy-e rá? Mennyire zökketni ki a gyermeket, ha elviszed más országba? Ezek, és sok más dolgok nélkül nem lehet pontos tanácsokat adni, csak általánosságokról beszélgetünk.)

Azt meg nyugodtan elfelejtheted, hogy minden kapcsolattartási jogától megfosztod az apát, és a gyermeket. Ha lemondasz is a tartásdíjról, ő és a gyermek is kikényszeríthetik a kapcsolattartást.

Nem lenne célszerűbb megegyezni mégiscsak?
pl az év bizonyos heteiben (ha messze laktok), vagy (ideális esetben) az idő felében az apánál lenne a gyerek. Te is tudnád közben építeni az egzisztenciádat, és nem kéne félned, hogy az apa arra való hivatkozással, hogy a személyes körülményeid alkalmatlanok a gyermeknevelésre elveszi tőled a gyermeketeket.

_______________
ha nem - hát nem. Te tudod.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bocs13 # 2006.12.19. 16:25

Öt nem az érdekli,hogy elköltöznék a gyerekkel,hanem az,hogy mit szólna a családja,rokonok,ismerösök...Neki így a kényelmes,ahogy most vagyunk.Ennyi.Ha most itt elkezdeném ecsetelni a közös életünket,kisregényt írhatnék belöle.De ez a topik nem arról szól hogy mi az én vagy ö magánügyi problémája,hanem arról mit tudnék tenni mielött elköltöznék,hogy mégse teljesen illegális legyen.Például indítsak kizárólagos felügyeletért pert(vagy hogy is mondják)otthonról?

_Wasp_ # 2006.12.19. 15:16

A görögországi magyar konzul természetesen segíthet a hazajövetelben.

(Egyébként ha az én gyerekemet akarnák elvinni tőlem, velem se lehetne egyeztetni. Mit tudnál hiszen felajánlani "cserébe"???)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bocs13 # 2006.12.19. 14:54

Az apával NEM lehet egyeztetni!!!!Különben nem tenném ezt!!!!!Hát senki nem tud segíteni?

A gyerek nem jöhet haza útlevél nélkül.Mivel semmi más okirata nincs.Vagy igen?

bocs13 # 2006.12.19. 14:38

Az eröszak már eröszakot szült.Nem szórakozásból vagy unalomból döntöttem,hogy így cselekszem.A gyerek marad az örökös,mert a tulajdonunk legnagyobb része az "após"nevén van más különbözö okok miatt és a végrendeletében mindent a picire írt,mert a saját fiát már ö is "feladta".Ö teljesen az én oldalamon áll,egyedül öt sajnálom,hogy elmegyünk.