Alapítvány


Kmarton # 2023.01.04. 14:23

Tisztelt Hozzáértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi szituációt illetően:

Három természetes személy létre kíván hozni egy alapítványt társadalomfejlesztési céllal. A kuratórium úgy gondolja, hogy a cél megvalósítása érdekében szükséges lenne egyes tevékenységeket külön gazdasági társaságok (kft.) által elvégezni (területi és/vagy iparági szempontú elválasztás logikája mentén).

A kérdés az lenne, hogy egy alapítvány hozhat-e egyáltalán létre kft-t, lehet-e tulajdonosa kft-nek - vagy bármilyen gazdasági társaságnak ?

Előre is köszönöm a válaszokat!

dr. Tarczay Aron ugyved # 2023.01.23. 11:50

Semmi akadálya, ha az alapító okirata szerinti cél eléréséhez ez szükséges.

pallerzsuzsi # 2023.04.26. 08:51

Tisztelt Szakértők!

Elutasították az alapítványunk bejegyzését, hivatkozva a 2011. CLXXXI.tv. 34 § (1) bekezdésére "ha az egyesület (4. § a) pont), az alapítvány és a sportról szóló törvény szerinti sportegyesület nyilvántartásba vétele iránti kérelemhez (változásbejegyzés iránti kérelemhez) jogszabályban meghatározott mintaokirat alapján készült létesítő okiratot csatolnak, a nyilvántartásba vétel iránti kérelemhez csatolt nyomtatványon ezt a körülményt fel kell tüntetni."
Nem teljesen értem, a ANYK PK-102 nyomtatványon be volt ez jelölve , amit használtunk alapító okirat sablont azon kellett volna még pluszba beírni ezt a körülményt?
Másik kérdésem, mennyi az a minimum összeg amivel be lehet jegyeztetni egy alapítványt?
Köszönöm szépen!

Majordomus # 2023.04.26. 19:36

Egyszerübb ha megbíztok vele egy ügyvédet.

tommyboy # 2024.05.16. 09:15

Tisztelt Szakértők!
1., Alapítvány alapító okiratában lenne idegen nyelű megnevezése is az alapítványnak (En., Ge., Fr.) illetve a (fő) cél megnevezése, 3-4 mondatban angolul.
Kérdés: kérheti-e a bejegyző bíróság a szövegek hiteles fordíttatását? (Mert akkor inkább elhagyom...)

  • és ha csak az alapítvány megnevezése a magyar mellett, angolul?

2., A bírósági bejegyzéshez szükséges-e a bankszámla megléte, vagy elég egy igazolás az alapítói pénzvagyon-rész elhelyezéséről?
3., Mikor kérhető az alapítvány részére adószám? (Bankszámla nyitáshoz kell az adószám...)
Válaszaikat előre is köszönöm.

osztap # 2024.05.16. 15:57

tommyboy,

1. Nem, de kérheti. Cnytv. 21. § (7). Valamilyen arra feljogosított személy fordítása mindenképpen szükséges, de ez nem feltétlen az OFFI hiteles fordítása. Szerintem nem érdemes ezen rugózni, mivel pár sort kell csak lefordítani, az tízezer forintnál nem kerül többe az OFFI-nál sem.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

2-3. Olvasgasd a További teendők részt itt:
https://www.nonprofit.hu/…anak_lepesei