Kft kényszertörlése


ObudaFan # 2018.01.23. 06:03

Ha a korlátozott tagi felelősséggel működő céget a cégbíróság kényszertörlési eljárásban törölte a cégjegyzékből, a cég - a cég törlésének időpontjában a cégjegyzékbe bejegyzett - volt tagja korlátlanul felel a cég hitelezőjének kielégítetlen követelése erejéig, ha a tag a korlátolt felelősségével visszaélt. Több tag felelőssége egyetemleges.
Korlátozott felelősségükkel visszaéltek azok a tagok, akik tartósan hátrányos üzletpolitikát folytattak, a cég vagyonával sajátjukként rendelkeztek, továbbá azok, akik olyan határozatot hoztak, amelyről tudták vagy az általában elvárható gondosság mellett tudhatták volna, hogy az a cég törvényes működésével nyilvánvalóan ellentétes.
Ha a korlátozott tagi felelősséggel működő céget a cégbíróság a kényszertörlési eljárásban törölte a cégjegyzékből, az a volt tag, aki a kényszertörlési eljárás megindulását megelőző három éven belül ruházta át részesedését, korlátlanul felel a cég hitelezőjének kielégítetlen követelése erejéig, ha a korlátolt felelősségével tagsági jogviszony alatt visszaélt vagy a részesedésének átruházásakor rosszhiszemű volt. Mentesül a tag a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy az átruházás során jóhiszeműen és a hitelezői érdekek figyelembevételével járt el. Több tag felelőssége egyetemleges.

Ha a cégbíróság a céget kényszertörlési eljárásban törölte a cégjegyzékből, a cég vezető tisztségviselője - ideértve a kényszertörlési eljárás előtt a cégjegyzékből törölt vezető tisztségviselőt is - az okozott hátrány erejéig felel a kielégítetlenül maradt hitelezői követelésekért, ha a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezését követően ügyvezetési feladatait nem a hitelezői érdekek figyelembe vételével látta el, és ezáltal a cég vagyona csökkent, illetve a hitelezők követeléseinek kielégítése meghiúsult. Több vezető tisztségviselő esetén felelősségük egyetemleges.
Vezető tisztségviselő a cég által megválasztott végelszámoló is. A cég vezető tisztségviselőjének minősül az a személy is, aki a cég döntéseinek meghozatalára ténylegesen meghatározó befolyást gyakorolt.
A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezte az az időpont, amelytől kezdve a cég vezetői előre látták vagy az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható gondosság mellett látniuk kellett, hogy a cég nem lesz képes esedékességkor kielégíteni a vele szemben fennálló követeléseket.
Mentesül a felelősség alól a vezető tisztségviselő, ha bizonyítja, hogy a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet nem a vezető tisztségviselői jogviszonya alatt vagy ügyvezetési tevékenysége miatt következett be, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően pedig az adott helyzetben az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható valamennyi intézkedést megtette a hitelezői veszteségek elkerülése, csökkentése, továbbá a cég legfőbb szerve intézkedéseinek kezdeményezése érdekében.

Ha a vezető tisztségviselő a kényszertörlés elrendelését megelőzően vagy a kényszertörlési eljárás alatt neki felróhatóan nem tett eleget a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, vagy - végelszámolás esetén - nem vagy nem teljeskörűen teljesítette a Ctv. 98. § (3) bekezdés a), c) és d) pontja szerinti kötelezettségét, bizonyítania kell azt is, hogy a vezető tisztségviselői jogviszonya, illetve a végelszámolói tevékenysége alatt nem következett be vagyonvesztés.
Ezek a szabályok irányadók akkor is, ha a kényszertörlési eljárást végelszámolás előzte meg és a végelszámoló nem tett eleget a Ctv. 104. § (3) és (4) bekezdésében foglalt kötelezettségének.

nonolet # 2018.01.22. 18:39

A kényszertörlés olcsó és rövid eljárás.
Ezért JOBB, mint a felszámolásba fordítás...

CSAK időben OPTIMALIZÁLNI KELL(ett volna).
Amikor MÉG lehetett, vagy amíg lehet.
(ez ugye bejelentett követelések függvénye)

Akkor olcsón, gyorsan és hátrányok nélkül lezárul.

Azaz az alábbiakból az a. vagy a d. esetre célszerű játszani, még időben lépve.

- -

A kényszertörlés befejezése

A közzétételt követően megszerzett információk alapján a cégbíróság a kényszertörlési eljárás menetéről eltérően határoz:

  1. Amennyiben a cégbíróság azt állapítja meg, hogy a céggel szemben követelés bejelentésére nem került sor, valamint a cég vagyonával kapcsolatos információ nem érkezett, a cégbíróság a céget törli a cégjegyzékből.
  2. Amennyiben a céggel szemben követelés bejelentésére került sor, azonban a bejelentés, illetve a vagyonfelmérés adatai alapján a cég vagyontalan, vagy a vagyona előreláthatóan nem fedezi a várható felszámolási költségeket, a cégbíróság a céget törli a cégjegyzékből és rendelkezik az eltiltásról.
  3. Amennyiben a céggel szemben követelés bejelentésére került sor, és bejelentés vagy a vagyonfelmérés adatai alapján a cégbíróság megállapítja, hogy a cég vagyona előreláthatóan fedezi a várható felszámolási költségeket, vagy a cég vagyona valószínűsíthetően fedezetelvonó ügylet miatt jelentősen csökkent, illetve fedezetelvonó ügylet miatt nincs vagyona, akkor a cégbíróság a kényszertörlési eljárást megszünteti és kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.
  4. Ha a céggel szemben követelés bejelentésére nem került sor, azonban a cég fellelhető vagyonnal rendelkezik, a cégbíróság a céget törli a cégjegyzékből és rendelkezik a vagyonnak a tagok közötti felosztásáról.
ObudaFan # 2018.01.22. 16:22

Ebből a szempontból a felszámolási eljárás valószínűleg biztosabb megoldás lenne. Ott is lehet ügyvezetői felelősség, de szigorúbb feltételekkel. Ismerni kellene bővebben a cég történetét.

nonolet # 2018.01.22. 16:04

"amit nem muszáj azt nem fizetnék be már."

Mindent muszáj lesz... szerintem.
(cserébe nem lesz eltiltás)

Vagy majd behajtják a volt tagon, némi felárral.

- -

A kényszertörlés kivárása
egy olyan cégnél
aminek
a tagja elérhető,
orbitális hiba....

Pláne, ha a tagnak van vagyona is.

könyvelőkgyöngye # 2018.01.22. 12:59

egész pontosan mit takar?

  • magánembertől behajtják az összes fennmaradt tartozást?
  • eltiltás az okés..
ObudaFan # 2018.01.22. 12:41

A kényszertörléssel a mögöttes felelősség miatt komoly gond lehet.

könyvelőkgyöngye # 2018.01.22. 12:36

Köszönöm,

  • tippünk ez volt,
  • nincs vagyona,
  • tagi hitele van
  • tényleg kényszer vállalkozás, aminek finanszírozása banki hitelből indult, folyamatosan veszteséget termelt, nem volt piaca, csak a költségek sajnos. A banki hitelt most tagi hitelből visszafizették, lezártak.

Szeretnék a céget is lezárni pozitív hozzáállással , de amit nem muszáj azt nem fizetnék be már.

ObudaFan # 2018.01.22. 12:06

Más kérdés, hogy kényszertörlés esetén főszabályként fennáll a mögöttes felelősség.

ObudaFan # 2018.01.22. 12:06

Befizetni be kellene, de ha nincs a cégnek vagyona, akkor nyilván nem tudja befizetni.

könyvelőkgyöngye # 2018.01.22. 12:05

Kedves ObudaFan!

Kft kényszertörlés alatt, oka:

  • be nem adott bevallások, beszámolók és adótartozások miatt... nem volt pénzt semmire (könyvelőre sem).
  • jött a felszólító levél, napjainkig minden bevallás teljesítve, adótartozás maradt csak!!

Most kaptunk fizetési felszólítást, Bírósági eljárási illeték megfizetésére 100.000 Ft
6/19868 VI.26) IM rendelet 15 par (3) bekezdésében foglaltak alapján

Kérdés ezt feltétlenül be kell fizetni? vagy a nagy kalapba belekerül a többi adótartozással és remélhetőleg felszámolják a céget, eltiltással, és csak a felszámolónak kell majd segíteni a munkáját ...hogy haladjon a cég lezárása

Köszönöm

ObudaFan # 2016.10.03. 21:35

Monaco1974

Az lesz, hogy a cégbíróság megvizsgálja, hogy van-e vagyona a cégnek. Ha van annyi, amiből egy felszámolást meg lehet csinálni, akkor ezt elrendeli, ha nincs, akkor törli a céget és az ügyvezetőt eltiltja.

Dr.Attika # 2016.10.03. 18:02

Értjük mi ezt. Önnek mint ügyvezetőnek rendesen zsebbe kell nyúlnia, illetve 5 évre eltiltják az ügyvezetéstől.

Monaco1974 # 2016.10.03. 17:31

Sziasztok!
Remélem tud valaki segíteni nekem, mert én nem igazodok ki! Alapítottunk 6-an egy Kft-t,2009-ben, melyben Én lettem az ügyvezető. Mire a Kft megalakult, addigra a cég oka fogyottá vált, és egyetlen percet sem működött, tehát sem számlát nem adtunk ki, sem számlát nem fogadtunk be. Teljesen jogosan felróható, hogy senki nem foglakozott a céggel. Most viszont jött egy levél, minden tagnak csak nekem nem, hogy a céget kényszertörlés alá vonták, ezért tájékoztassák, a cégbíróságot az Kft anyagi helyzetéről, különben bírság lesz, és nyújtsuk be a beszámolót. Mi tesznek, ha ezt benyújtottuk? Bár a beszámolót benyújtani nem tudjuk, mert semmi jogköröm nincs elvileg a cégben. De azt, hogy ki a felszámoló, ha egyáltalán jelöltek ki, azt sem tudjuk! Ja! 0-ás bevallások sem mentek be, viszont semmi nem jött ezzel kapcsolatban! Tudom kicsit zavaros, de magam sem teljesen értem! Remélem valaki tud valami értelmesebb dolgot írni nekem!
Előre is köszönöm, ha valaki megpróbál segíteni!

ÁdámGS # 2016.08.09. 12:57

Kedves Rexor: Teljesen értem :) Köszönöm!

Rexor # 2016.08.09. 12:41

Még mindig nem érted: választhattok más végelszámolót is (vannak olyan társaságok, akik erre szakosodtak).

ÁdámGS # 2016.08.09. 12:31

Kedves Óbuda Fun, köszönöm a választ! Az hogy eltiltanak nem különösebben releváns.A bírság már annál inkább.

Kedves Kvács_Béla_Sándor:
Ki mondta, hogy valaki mondott bármit is?

ObudaFan # 2016.08.09. 12:26

Előbb-utóbb törlik kényszertörléssel, de egyrészt eltiltanak akkor téged, másrészt ki tudja, milyen bírságokba futtok úgy bele.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.09. 12:18

Ki mondta, hogy tagnak kell lennie?

ÁdámGS # 2016.08.09. 12:10

Sajnos a másik 3 tag nem akar ezzel foglalkozni,(az egyik tag a párom, aki költözik velem) és nem is nagyon akarnak segíteni. Tehát mint ügyvezető gondolom az én problémám.

Sherlock # 2016.08.09. 12:09

Más is lehet végelszámoló.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.09. 12:08

Ki mondta, hogy neked kell a végelszámolónak lenned?

ÁdámGS # 2016.08.09. 12:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy kft-m 4 taggal.Ami már jó másfél éve nem végez tevékenységet, mindenki a saját főállásában dolgozik.
Én mint ügyvezető kaptam egy külföldi munkát másik kontinensen valószínűleg évekig nem fogok hazajönni, max 1-2 hétre. A tagok nem szeretnének a céggel foglalkozni. Nekem viszont 3 héten belül utaznom kell. Mit tudok tenni a céggel, hogy na büntessenek, de a végelszámolást már nincs időm befejezni. Kényszertörléssel törlik, ha nem csinálok semmit? Tartozás nincs, kb 800eHUF igényelhető vissza.
KÖszönöm!

ObudaFan # 2015.04.01. 14:12

Akkor valószínűleg felszámolás lesz belőle, aztán majd a felszámolás során megszűnik ez az igény. De egyébként valószínűleg illetékmentesen is meg lehetett volna szabadulni tőle, ha időben lépnek a tagok.

contomarti # 2015.04.01. 12:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A problémám az lenne hogy a Kft-ben 11 millió tagi kölcsön van és elindította a cégbíróság a kényszertörlést, mert nem tudtuk 3 éven belül befejezni a végelszámolást.
Ha a céget törlik akkor a tagi kölcsönnel mi a teendő? Mert az illetéket nem tudják kifizetni.

Köszönettel,

Márti

kismukk # 2013.07.14. 18:37

Nincs. Könyvelő zárómérleget leadta NAV-nak, ilyen utólagos befizetésre lehetőség nincs.
Pénz sincs, ezért kellett bezárni a kft-t.
... korábban kellett volna észbe kapni és könyvelőt váltani, mielőtt beírta a tagi kölcsönt.