Igazgatóság helyett egy ügyvéd?


ObudaFan # 2006.06.26. 22:30

Mivel a cégek törvényességi felügyelete a cégbíróság dolga, nehéz más szervet kitalálni. Talán érdemes lenne utánanézni, hogy az eddig elindított ügyekben mi minden van az iratok között.

ObudaFan # 2006.06.26. 22:30

Mivel a cégek törvényességi felügyelete a cégbíróság dolga, nehéz más szervet kitalálni. Talán érdemes lenne utánanézni, hogy az eddig elindított ügyekben mi minden van az iratok között.

kismukk # 2006.06.22. 07:21

Az rt közgyűlésén már sorozatosan nem jelenik meg az egész igazgatóság, sem az igazgatósági elnök, sem a felügyelő bizottsági tagok, sem a könyvvizsgáló.
Most jött viszont egy ügyvéd, akinek állitólag megbizása van az rt-től az rt képviseletére, és a közgyűlésen az igazgatóság nevében felelgetett. Illetve, felelgetett volna, ha tudott volna érdemben a vagyonról, a végrehajtott alaptőkecsökkentés indoklásáról stb. szólni, - de tényszerű válaszok helyett csak paragrafusokat pufogtatott. Nem tudott felmutatni állitólagos megbizatását igazoló megbizólevelet sem. A részvényesek ellenvetéseire mindig azzal felelt: "Ha nem tetszik, el lehet menni a biróságra!"

Világos, az ügyvéd szereptévesztésben van, mert a közgyűlés nem birósági tárgyalás, ahol jogi műveltségét fitogtathatja. Fellépésével gyakorlatilag ködösitette a dolgokat a tényszerűségeket számonkérő részvényesek előtt. Ezt valószinűleg az ügyvédi kamaránál lehetne szóvá tenni, hogy t.i. képzettségének nem megfelelő feladatot vállalt, aminek nem tudott eleget tenni (az etikai kódexbe ütközik). Tapasztalatom szerint ennek sem sok foganatja lenne, mert hasonló esetben a kamara fél év elteltével méltóztatott válaszolni, amelyben hajmeresztő logikai bukfencekkel védelmébe vette az ügyvédet (hogy ne kelljen fegyelmi tárgyalást lefolytatnia...)

Tényszerűségekről akit lehetett volna kérdezni, az a könyvvizsgáló, ám ő a Gt előirására, miszerint ő köteles részt venni a közgyűlésen, fittyet hányva ismét nem jelent meg.

Szerintetek mit lehet ilyenkor tenni?
(kérek eltekinteni a CB emlitésétől, mert az egy abszolút béna egy intézmény, egyetlen beadványunkra nem válaszol, hiába róttuk le a beadási illetéket is...)