fizetési meghagyás vagy felszámolási eljárás


ObudaFan # 2006.07.10. 18:23

A cégbírósághoz semmit, mert sem a fizetési meghagyásos eljárásra, sem a felszámolási eljárásra nincs hatásköre. Felszámolási eljárásra az illető megyei (fővárosi) bíróság, fiz. meghagyásra meg az összegtől függően a városi/kerületi, vagy a megyei bíróság hatáskörébe tartozik.
Ha a fizetési felszólításokra nem reagált, és legalább 30 napja lejárt a követelés, akkor felszámolási eljárást érdemes indítani, az sokkal hatékonyabb, mint a fiz. meghagyás. Ha vitatta a követelést, akkor felsz. eljárást kár indítani, mert azt megszünteti a bíróság.

Július 1-től egyébként módosult a felszámolási eljárás szabályozása ebből a szempontból: a hitelező akkor indíthat felsámolási eljárást ha olyan tartalmú - rendeletben előírt - felszólító nyilatkozatot juttat el írásban az adóshoz, amelyben figyelmeztet arra, hogy felszámolási eljárást fog kezdeményezni, ha az adós nem fizet, és ezek után 30 napon belül a lejárt tartozást az adós nem egyenlíti ki.

Zummike # 2006.07.05. 15:44

hali!
én inkább a felszámolási eljárás megindítását javaslom (mondjuk ehhez a lovasi által már írt spec felszólító levél küldése is kell), tekintettel arra, hogy fmh-nak ellentmond, akkor ki kell egészítened az illetéket 6%-ra (peres elj. illetéke), mert perré alakul az eljárás. az pedig évekig elhúzódik, a végén egy végrehajtási eljárással tudod behajtani a követelésed (már ha nem fizeti ki az ítéletet követően), szal macerás.
javasolt azért egy ügyvéd felkeresése, akinek az összes iratot, körülményt elviszed, elmondod és ő véleményt mond.

üdv

lovasi # 2006.07.05. 14:39

Mennyire nagy az összeg? Elismert a követelés v. vitatta valamikor az adósod?
A fizetési meghagyásnak csak illetékköltsége van - a követelés 3%-a -, a felszámolásnak van közzétételi díja - 25e forint, amit csekken kell befizetni - ill. illeték 50e v. 25e forint - attól függően, hogy jogi személyiséggel rendelkező v. nem rendelkező gazdasági társaságról van-e szó.
Viszont a csődtörvény most módosult, így a felszámoláshoz már speckó levelet kell postázni és átvetetni ahhoz, hogy a kérelmet be tudd nyújtani.
Kötelező ügyvédi képviselet azt hiszem nincs - legalábbis az fmh-nál -, de ebben nem vagyok biztos. Mindkét esetben felszólító leveleket, átvételt igazoló tértit, számlamásolatokat és egyéb, az ügy szempontjából releváns papírokat - pld. tartozáselismerő nyilatkozat, fizetési átütemezési kérelem - kell benyújtani 3-3 példányban

liluka # 2006.07.05. 14:26

Egy vállalkozásnak tartozása van a vállalkozásom felé. Már háromszor küldtem neki fizetési felszólítást. Elég nagy összegről lévén szó, a kérdésem az, hogy a Cégbírósághoz fiztési meghagyást vagy felszámolási eljárást indítsak-e el a vállalkozással szemben? Egyáltalán milyen módon érvényesíthetem a jogaimat? Kell hozzá ügyvédet fogadnom? Milyen papírokat kell a Cégbírósághoz elküldeni?