Bérlő nem akar kiköltözni...


ObudaFan # 2006.09.21. 17:48

Egészen pontosan ha lakásról van szó, akkor a következő az eljárás. Ha a bérlô a bérfizetésre megállapított idôpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlôt - a következményekre figyelmeztetéssel - a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlô a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.21. 16:30

Nagy valószínűséggel perre lesz szükség, és az hogy nem kapott számlát, erős érv lesz. Talán mégis adni kellene neki. Nem készpénzfizetésit persze, mert az egyúttal igazolná a teljesítést is, hanem határidőset.

wanger # 2006.09.21. 13:44

Köteles visszaadni, de hogyan érvényesíthetem ezt? (Ahogy már írtam, amikor mondtam, hogy ügyvéddel v. rendőrrel megyek átvenni, akkor azt mondta, hogy ő is hoz rendőrt.)

Mindenben tiszta, szerződés szerinti esetről van szó.

A zálogjog hogyan működik? Ügyvéddel menjek oda?

Az nem baj, hogy nem állítottam ki a számlát? (most nincs annyi pénzem, hogy kifizessem az adót, és várjak míg bíróságon esetleg bejön.)

Tóth Marianna # 2006.09.21. 13:35

A Ptk. 428.§ szerint a bérfizetés elmulasztása estében a bérbeadó a bérletet azonnali hatállyal felmondhatja, feltéve ha, a bérlőt megfelelő határidő tűzésével és következményekre való figyelmeztetéssel a hátralék megfizetésére írásban felszólította, és a bérlő a határidő elteltéig sem fizetett.
A 429.§ alapján ingatlan vagy lakás bérbeadóját a hátralékos bér és járuléka erejéig a bérlőnek a bérlemény területén lévő vagyontárgyain zálogjog illeti meg.

tomas64 # 2006.09.21. 13:19

Az elmaradt bérleti díjat a bíróságon polgári peres eljárás során követelheted a bérlőtől, de ha nem írásban kötöttétek a szerződést, gondok lesznek a bizonyítással.

tomas64 # 2006.09.21. 13:17

Ptk. 431. § (1) A határozatlan időre kötött bérletet tizenöt napra fel lehet mondani.

A felmondási idő lejártát követően a bérlő köteles a bérleményt a tulajdonosnak visszaadni.

wanger # 2006.09.21. 12:12

Kft.-m tulajdonában lévő ingatlant bérbeadtam. A bérlő 3 éve nem fizet, anyagi gondjaira hivatkozva. Már nem tudok tovább várni, szeretném, ha kiköltözne.
Felvetés után szememre vetette, hogy de ő hogy fizetett volna, hisz számlát sem kapott.
Ugyanakkor, ha én kiállítom a készpénzfizetési számlát, azt be kell fizetnem adóba. De tudom, hogy úgysem fizetné ki. Szeptember 1-re egészen biztosra megígérte, hogy kiköltözik. Még mindene bent van. Ha jobban erősködök, rendőrséggel fenyegetőzik. Mit tudok tenni, hogy végre kimenjen? A pénz behajtására van valami lehetőség? (Egyedülálló nőként nem szeretném, ha fenyegetve érezné magát.) Köszönöm.