Végrehajtási jogi fórum


Zsolt1980 # 2014.05.13. 16:05

Tisztelt Mindenki!

Az alábbiakban vázolnám röviden a problémám.
A feleségem nevén van a lakásunk 100%-ban, ide vagyok én ideiglenese bejelentve, más okból kifolyólag máshol van az állandó címem. Továbbá ide van bejelentve apósom állandóra, de nem itt lakik és soha nem is lakott itt, albérletben lakik. Most kiderült, hogy több havi közüzemi és bérleti díjjal tartozik a főbérlőnek aki ma nálunk mint állandó címén kereste apósomat egy követelés kezelő, behajtó cég emberével együtt, mert nem találják. Mondta nekik a nejem, hogy mi sem tudjuk, hogy hol van. A behajtó ember azt mondta, hogy az ő díjuk 250.000 Ft és ezt ráterhelik a nejem lakására. Én ügyvédtől kérdeztem ezt egyszer és állítólag ezt nem tehetik meg. Szóval ebben kérnék segítséget, hogy lehet-e úgy a feleségem lakását beterhelni, ha apósomnak itt nincs tulajdonjoga, csak azért mert ide van bejelentve?

Köszönöm szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.13. 14:28

Nem a végrehajtó hozott lehetetlen helyzetbe, hanem te magadat. Nyilván nem ő vállalt helyetted olyan kötelezettséget, amely meghaladja a teljesítőképességedet.

A legkisebb öregségi nyugdíj összegével azonos rész mentes a munkabérletiltás alól.

sienet # 2014.05.13. 14:02

Tisztelt Kovács Béla Sándor!!

Olyan kérdésem lenne ön felé végrehajtó letiltást foganasított a 4 órás munkabéremre amivel veszélybe sodorta a megélhetésemet plusz hajléktalanszállón élek.Mennyit vihet el a bruttó 59000 ft-ból? Evvel az intézkedésével teljesen kilátástalan helyzetbe hoz.50 százalékát vinné a béremnek.Igazoltan hajléktalan vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.13. 13:36

ugrott egy 5000 Forintot 2hónap alatt, melyet nem értek hogy lehetett, mikor a főkövetelést rendeztem.
Úgy, hogy nem a főkövetelést rendezted. Hanem a tőkekövetelés összegével azonos összegű részteljesítést.

gerbera317 # 2014.05.13. 13:03

Nem válaszol, hanem intézkedik.

ilus49 # 2014.05.13. 12:02

Kedves Gerbera317

Köszönöm a választ, a közösképviselő értesitette a VH-t, hogy az adós nem tartotta be a részletfizetési megállapodást, és kérte a végrehajtás folytatását.

A vh-nak hány nap után kell válaszolnia a közös által küldött levélre?

Köszönettel

Ilus

sandordavid87 # 2014.05.12. 13:32

Üdvözlök Mindenkit!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy:

Volt egy mobiltartozás, melyet nem fizettem ki, tudom nem szép dolog. Erre kaptam felszólítást nem 1-et, hogy fizessek, ami után 2012. januárjában a munkáltatóm kapott jövedelemletiltási kérelmet a Városom bíróságától:

93805Ft Főköveteléssel, illetve további 86ezer forint egyéb ktsg(mint kamat, jutalék, munkadíj, költségrész/illeték, és perköltség(8000 Ft)

Ezen felbuzdulva befizettem a mobilszolgáltatóhoz személyesen egy üzletükbe a főkövetelést, illetve a perköltséget - a többire nem volt lehetőségem, ezt elfaxoltam a végrehajtónak kérdésekkel, melyre nem érkezett semmilyen válasz.

Eltelt 2hónap, majd márciusban a cég ügyvédjétől, hogy látják, hogy rendeztem a főkövetelést, de a többire folytatják a behajtást - csak hogy az összeg ugrott egy 5000 Forintot 2hónap alatt, melyet nem értek hogy lehetett, mikor a főkövetelést rendeztem. Áprilisban újabb levél jött, melyben kértek végrehajtási jutalék megtérítést. Nem reagáltam rá.

Eltelt Másfél év, mikor is 2013 juliusában megkerestek személyesen munaidőben otthon, természetesen nem voltam ott, és a nagykorú hozzátartozómnál ott hagytak egy jegyzőkönyvet, melyben már 113 ezer forint állt.

Ezután kerestem őket telefonon, de a végrehajtót nem lehetett elérni. Erre múlt héten jött egy újabb levél, újabb jövedelem letiltásról, melybe ismét egy új összeg szerepelt, megközelítőleg 95-96 ezer forint összegben.

Kérdésem a következő. Lehet-e elévüléssel érvelni a 2003. évi C. törvény (az Elektronikus Hírközlésről) 143. § (2) bekezdése alapján, mivel 2012. április és 2013 julius között eltelt az 1 éves elévülés.

Ha lehet, ezt hogyan tudom megtenni? Illetve lehet-e valamit tenni, ugyani számomra érdekes, hogy különböző összegekkel dobáloznak folyamatosan.

Várom válaszuk. Köszönettel:

Sándor

gerbera317 # 2014.04.28. 06:25

A végrehajtó nem észleli a nemfizetést, mert a végrehajtás őnála szünetel. A végrehajtást kérőnek (illetve a képviselőjének) kell bejelentenie a végrehajtónál a teljesítés elmaradását, és kérni a végrehajtás folytatását.

ilus49 # 2014.04.27. 20:42

Köszönöm a válaszokat.

A részletfizetést a végrehajtó adta,de a közösképviselővel egyeztetett , igy lett 18 hónap, amit az adós nem tartott be.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.27. 18:14

A végrehajtónak hivatalból is észlelnie kellett volna, hogy az adós nem teljesíti a részleteket, és ezért a rendes szabályok szerint kellett volna foganatosítania a végrehajtást.
Még az is lehet, hogy nem is a végrehajtó adta azt a részletfizetési kedvezményt - kicsit hosszúnak is tűnik ahhoz a tartam.

ilus49 # 2014.04.27. 12:24

Tanácsot szeretnék kérni

Társasházban lakunk.

Van egy tulajdonos társunk aki ellen végehajtást inditott a TH

A tulaj részletfizetési szerződést kötött a végrehajtóval a tartozás összegére.

18 hónapra kapta a részletfizetést 2013-12-18-ig.

a 18 hónap letelt nem fizette ki a tartozást a megadott határidőig.

A közösképviselő erről értesitette a végrehajtót.

Ilyenkor mit tesz a végrehajtó?

Ez az értesités 2014-02 hóban történt, amikor a közösnél érdeklődtünk a válasz az volt, hogy majd a végrehajtó értesiti a házat az ügy állásáról.

Kértem vegye fel Ő a kapcsolatot újból a Vh-val. erre nem volt hajlandó.
Mit lehet ilyenkor tennünk?

Köszönettel Ilus

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.18. 17:28

Majd a külföldi végrehajtó.

zoles # 2014.03.18. 17:04

Tisztelt Fórumozók! Ismét, újabb kérdéssel jelentkezem: Külföldi munkavégzéshez a leendő munkáltató magyar és EU-s bankszámla nyitását is kéri. A magyar számlám inkasszózva van. Kérdésem az lenne, hogy külföldi munkavégzés, euro-ban történő bérezés esetén - ha a bér, vagy annak egy része az EU-s számlámra érkezik - a végrehajtó iroda ugyanúgy inkasszózhatja az EU-s számlámat is, miként a külföldit?
Szíves válaszukat nagyon várom, és ismét nagyon köszönöm!

kicsisissy # 2014.03.18. 09:43

Találtam a jogszabályban olyat, hogy kérhető a végrehajtás részleteinek csökkentését kérni, ha az az adós létfenntartását veszélyezteti.
Valamint a végrehajtás felfüggesztését, ha az adós ellen több végrehajtás van folyamatban. Ekkor az összes tartozását együtt kell kezelni, és a teljes tartozás összegéből kell kiindulni, és állapítják meg a végrehajtás részleteinek összegét?
Hol kell ezt kérni?
Mivel a végrehajtás levonása után nekem és a lányomnak összesen 61 000.- Ft a havi jövedelmünk, ami egy főre 30 500.- Ft. És ebből bölcsőde, bérletek, megélhetés nem jön ki.
Valamint a bérlet-visszatérítésem összegét is felezték, pedig ebből az összegből már le van vonva a tartozás havi törlesztése.
Bonyolítja a helyzetet, hogy nem egy megyében vannak a végrehajtók (kettő cégnél).
Kinél kell kérni a felfüggesztést, illetve a részletek csökkentését?

lonafo # 2014.03.17. 16:10

Ezek szerint ráterhelhetik! Van sorrend hogy először a nyugdíjból kezdik levonni? Vagy ez már akkora összeg hogy azzal nem is próbálkoznak?
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.14. 12:03

Próbálok megoldást találni, de eléggé elkeseredett vagyok!
Meg is van rá minden okod.

lonafo # 2014.03.14. 11:20

Egy budapesti ház tulajdonosa vagyok, édesapám haszonélvező csak. 2010-ben még ott élt, magához vett egy két gyermekes családot albérlőnek. Később megromlott az állapota és magamhoz vettem, vidékre költözött. Az albérlő maradt. Az első hónapokban rendesen fizetett minden bérleti díjat, egy év után azonban kezdett ezzel elmaradni. Mivel ritkán jártam Budapesten, csak telefonon értekeztem vele hónapokig. Szerettem volna segíteni rajta miután munkanélküli lett, csak azt kértem a rezsi legyen folyamatosan fizetve. 2012-ben egy látogatás alkalmával felszólító leveleket találtam. De még mindig jóhiszeműen próbáltam eljárni. Csakhamar azonban mikor változást nem láttam, felszólítottam, hogy költözzön ki a házból. Aztán rászántam pár napot és elmentem a szolgáltatókhoz. Ma ott tartunk, hogy édesapám nevén közel 1 millió közüzemi és behajtási tartozás van!
De ezt hogyan tudom rendezni, hiszen én is rokkantnyugdíjból élet!!
Kérdésem: A behajtó ebben az esetben hogyan járhat el? Ráteheti-e az ingatlanra, mint jelzálogot úgy hogy a ház az én nevemen van? Hogyan tudják behajtani? A nyugdíjából? Ilyenkor a közművek megszüntetik a szolgáltatást?
Próbálok megoldást találni, de eléggé elkeseredett vagyok!

gerbera317 # 2014.03.10. 11:09

A részletfizetés egy fogalom, arra nem lehet kamatot felszámítani. A tőkeösszegre annál inkább. Ha a végrehajtható okirat szerint a 20% kamat a megfizetés napjáig jár a fennálló tőke után (és miért ne járna?), akkor ez teljesen szabályos.

Edivip # 2014.03.09. 19:14

Tisztelt Fórumozók!
Végrehajtókkal kapcsolatos kérdésem van. Egy szerződés megszűnése után,jutalék visszakövetelés történt, melyet végrehajtó kezébe adtak. A végrehajtó személyes felkeresésemre felajánlotta a részletfizetési lehetőséget. A kérdésen az lenne, hogy a részletfizetésre a végrehajtó milyen mértékű kamatot számolhat. Az én esetemben 1 évre a tartozásra a kamat mértéke 20 %. Ez szabályos?
Köszönöm.

Grave7 # 2014.03.08. 23:30

@hill67:

  • A kölcsönszerződéstől függ, hogy teljes vagyonnal vagy csak ingatlannal felelsz, és ezt foglalhatja le (de általában ilyenkor teljes vagyon).
  • Kilakoltatás előtt (és jópár más esemény előtt is) mindenféleképpen fog értesíteni (persze ha nincs átvéve a levél, akkor nem tudsz róla), hogy mikor fog megtörténni - de ez valószínűleg a történet végefelé lesz.
  • Ettől függetlenül a végrehajtó értesítés nélkül is megjelenhet, hogy ingóságokat foglaljon a lakásban.
Grave7 # 2014.03.08. 23:25

@walaki76:

1.a. Ha a követelésed adósa indít veled szemben végrehajtást (tehát fordítva lesz a helyzet, a mostani adósod lesz a vh.kérőd), akkor ezirányú jognyilatkozattal (a jogosult és a végrehajtó/bíróság felé) beszámíthatod.
1.b. Ha nem az adósod az ellened indult végrehajtás jogosultja, akkor a veled szemben fellépő végrehajtót a Te követelésedről tájékoztatni kell, aki ezt le fogja foglalni (a Te érdekedben eljáró végrehajtónak és az adósodnak is megírja, de más nem tesz). Ez nem mentesít a végrehajtás alól téged, ha más vagyonod is van, akkor értelemszerűen a leggyorsabb utat fogja választani.

2. Végrehajtja, miért ne tenné? Annak az összegnek a vonatkozásában, ami a végrehajtható okiratban benne lesz - ez pedig a jogosult kérelmétől függ.

hill67 # 2014.03.03. 21:05

Tisztelt fórumozók,sziasztok!
Devíza-hitelemet nem tudom fizetni lassan 2 éve, így a szerződést felmondta a bank.Lakásomon jelzálog van bejegyezve.A bank felajánlotta telefonos egyeztetés után,hogy árúba bocsájtjuk a lakást közösen,amibe én bele is egyeztem,de erről hivatalos papír nem lett aláírva.A banknál érdeklődtem,ők sajnos nem tudnak segíteni.
A kérdésem az lenne hogy végrehajtáskor kapok-e valami levelet,vagy egyszer csak betoppan a végrehajtó és mehetünk a lakásból.
Mit foglalhat még le a lakáson kívül?Autónk,telkünk van a lakáson kívül.
Ha valaki hasonló cipőben jár köszönöm ha megosztja a történteket.
Köszönöm
Üdv.

gerbera317 # 2014.03.03. 10:56

Én tovább mennék: A természetben történő teljesítésnek nincs akadálya, de annak pénzbeli értékét teljesítésként be kell jelentenie a végrehajtást kérőnek, és a végrehajtási költségeket is meg kell fizetnie, ld. Vht. 254. § (4), 40. §. A már lefoglalt vagyontárgyra ez nem vonatkozik, ott a 166. illetve 157. §§ az irányadó.

kviktoria001 # 2014.03.03. 10:54

Mennyire lassítja a behajtást ha nem csak pénzről van szó, hanem más tulajdonról is? Mennyivel később jutok hozzá kb. a pénzemhez?

Vh-ügyes # 2014.03.03. 10:47

persze - bizonyos feltételek megléte esetén - átvétel is lehetséges