Egyetemleges kötelezettség


Kincses # 2010.11.02. 19:43

Tisztelt szakértők!
Egyetemleges kötelezettség esetén - négy kötelezett-kettő fizetne (bírósági perköltség), kettő nem-az egyik egyenesen azt mondja:legyen ami lesz, Ő úgysem fizet. A másik kettő nem tudja az Ő részüket is fizetni, hogy ne essenek késedelembe mit tehetnének? Van-e eszköz, hogy "kikényszerítsék" a másik kettőből a teljesítést, illetve van-e v.milyen lehetőségük, hogy a bíróság felé "igazolják" fizetési szándékukat? Amennyiben időben nem fizetnek-Mi a köv. lépése a bíróságnak?-További büntetés, esetleg végrehajtás? Kinél kezdik a végrehajtást, v. mindenkitől az Őt megillető részt. Amennyiben részletfizetést kérnének-milyen úton - módon kell benyújtani? Mind a négy félnek kell együttesen kérelmezni?
A lényeg: Akik a saját részüket szándékoznának kifizetni-van-e v.milyen lehetőségük, hogy teljesítsenek, ill.ne essenek késedelembe?
Köszönettel: Kincses

Dr.Attika # 2010.11.02. 19:57

Tisztelt Kincses!
Ha egyetemleges a kötelezés, akkor nincs "saját rész". Nem véletlenül van ez a jogintézmény megalkotva. A végrehajtást bármely kötelezettnél lehet kezdeni.

Kincses # 2010.11.02. 20:07

Tisztelt Dr. Attika!
Ezek szerint csak egy lehetőség van-rávenni a másik kettőt is, hogy fizessen?
A részletfizetést is bármelyik fél kérheti? Milyen módon:formanyomtatványon?
A kérelem benyújtása halasztó hatályú?
Ha mégis végrehajtásra kerül a sor- a végrehajtás költségét is, esetleg késedelmi bírságot is "beszedik"?-ill. van-e gyakorlat, hogy a végrehajtást hol kezdik (első rendű, másodrendű...stb.)?
Köszönettel

recece0609 # 2021.01.26. 16:53

Szeretnék tanácsot kérni ismét.
Jogerős Bírósági ítélet alapján egyetemleges kötelezettség egy kártérítési perben.A végrehajtási eljárás csak egy adósra lett elindítva,2013 nov.13.-án kiadott végzéssel.A másik két alperes,sem a bírósági eljárásban sem a végrehajtásban nem volt hajlandó közreműködni. Az adóság teljes mértékben ki lett fizetve általunk és a végrehajtást lezárták.Most szeretném a másik két kötelezetten,behajtani a rájuk eső részt.
A kérdésem hivatkozhatnak e az elévülésre?
A 6:22. § 1-2 bekezdés szerint eltelt 5 év
A 6:30. § 3 bekezdés vajon vonatkozik rájuk? Az a kötelezett, akivel szemben a jogosult követelése elévült, az elévülésre a többi kötelezettel szemben is hivatkozhat.
2020 szeptemberben lett lezárva a végrehajtási eljárás.
Köszönöm ha valaki válaszol.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.26. 17:28

eltelt 5 év
Mitől számítva?

vajon vonatkozik rájuk?
A törvények mindenkire vonatkoznak. Csak konkrét esetre ezt nem kell, nem lehet alkalmazni. (Ahogyan a házasság érvénytelenségére vonatkozó szabályokat sem.)

Ha elfogadsz egy tanácsot: ne olvasgass törvényeket. Egyszerűen add be a a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet. Sőt, inkább bízz meg egy ügyvédet, makjd az beadja.

recece0609 # 2021.01.28. 05:31

Köszönöm szépen a tanácsot! Az általunk fogadott ügyvéd azt mondta elévült,mivel a végrehajtásban csak mi voltunk a kötelezettek (Én tűrésre kötelezett).A felperes ügyvédje szerint a teljesítésemtől számítva indul az elévülési idő.Mivel elég nagy összegről van szó, 10 m., nem szeretnék kifizetni illetéket egy bukott ügyre.Ezért próbálok tájékozódni mielőtt keresek másik ügyvédet.Szóval az lenne a kérdésem mikortól kell számítani az elévülést az én esetemben?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.28. 06:47

a teljesítésemtől számítva indul az elévülési idő.
Úgy van.

gerbera317 # 2021.01.28. 08:19

A tűrésre kötelezett többnyire zálogkötelezett (jóllehet, akkor eleve ezzel az elnevezéssel illetik), vagy a haszonélvezetével felel. Mi okod volt rá, hogy inkább a pénzbeni teljesítést válaszd?
A Ptk. 6:25. § (3) szerint a végrehajtás során az elévülést a végrehajtási cselekmények megszakítják. Eltérő az egyes bíróságok gyakorlata ilyenkor: az egyik azt mondaná, hogy az ellened folyó végrehajtásban tett végrehajtási cselekmények a társaiddal szemben fennálló követelés elévülését is megszakították. A másik meg azt mondaná, hogy nem, az időmúlással a társaiddal szembeni követelés elévült, veled szemben meg nem. És mindegyik meg tudja indokolni az álláspontját.
A józan ész azt diktálja, hogy ha a társaid helyett helyt álltál, és téged azzal kár ért, akkor a teljesítésedtől kezdődik a velük szemben támasztott kárigényed elévülése. Ráadásul minden egyes teljesítésedhez más-más elévülési tartozik: az öt évvel ezelőtt keletkezett követelésed lassan elévül, az egy hónappal ezelőtti teljesítéssel keletkezett követelésed pedig majd csak öt év múlva évülhet el.
Ezt tűnik felülírni az általad hivatkozott, Ptk. 6:30. § (3), de csak tűnik. A tűrésre kötelezettet rendszerint nem egyenlő arányban terheli a kötelezettség, hanem jogkövető magatartás esetén egyáltalán nem terheli, tűrés esetén pedig rendszerint mindenki helyett helyt áll. Álláspontom, hogy ilyenkor a (3) szerinti szabály nem alkalmazható. Habár, ez nem igazán áll erős lábakon. Viszont, a Ptk-nak ez a fejezete már nem az elévülésről szól, úgyhogy térjünk inkább oda vissza, hátha van valami jobb:
Ott van mindjárt a 6:25. § (1), mely szerint, ha a követelést a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni, az elévülés nyugszik. Ha az egyik adós a többi helyett helyt áll, az ebből fakadó kárigényét mindaddig nem érvényesítheti a többi adós ellen, amíg a teljesítése meg nem történt. Tehát a te igényednek az elévülése mindaddig nyugszik, amíg meg nem nyílik a lehetőséged az érvényesítésére. Ez pedig nem más, mint a te teljesítéseid ideje. És itt kanyarodik vissza a történet a józan észhez, miszerint a te igényed elévülése az egyes teljesítéseid időpontjával kezdődik, és amit KBS zseniális egyszerűséggel úgy foglalt össze, hogy „úgy van”.

recece0609 # 2021.01.28. 11:05

Nem szerettem volna ha elárverezik a házat a szüleim feje felől.Köszönöm a válaszokat, most már nyugodtabban vágok bele.Aztán majd kiderül hajlandóak e fizetni,ha nem akkor végrehajtóhoz fordulok.

recece # 2022.04.28. 17:05

Üdv! Gerbera317,KBS.
Úgy lett ahogy írtátok,elutasította a bíróság az elévülésre vonatkozó keresetét. És kötelezte a tőke és kamatai valamint a perköltség megfizetésére. Meglátjuk szeretné vajon másodfokon megtámadni az ítéletet.

Majordomus # 2022.04.28. 19:44

Azt írtad 2 adós van.
Kinek a keresetét utasitotta el a bíróság?

recece # 2022.04.29. 03:33

Az egyik nem mondott ellent a fhm-nek ott már a végrehajtás folyamatban van.A másik adós igen és az elévülésre hivatkozott,ott lett meg az elsőfokú ítélet.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.29. 05:33

Az alperesnek nincs keresete - a tiédnek meg helyt adtak. :) De értjük.

Majordomus # 2022.04.29. 07:20

Ha nem fellebbez,akkor sinen vagy mindkét adóssal.

Hunika # 2022.05.12. 11:03

Tiszteletem! Kérdezném, hogy bankos ügyletben ketten (házaspár) vagyunk benne. Egyetemlegesen felelősek (közjegyzői okiratban). Zálogkötelezett (1/1 tulajdonos) és adós. A végrehajtási lapokon névre szólóan 37m és 22m végrehajtási összegek szerepelnek. Ezt, hogy kell értelmezni? Összeadják vagy, ha egyik teljesülne, akkor levonják a másikból? Egyébként elévült a tartozás tavaly (letelt az 5 év a felmondástól, és nem volt közben végrehajtási cselekmény), idén lett jogerősen jogútód a követeléskezelő (nemperes eljárásban) és utána végrehajtásra adta. Per lett már beadva (21.12.hó) elévülésre és jelzálogtörlésre, de vonni akarják az egyikünk nyugdíját (gondolom, jön majd utána a másik levonás is). A Vht. 41§. még nincs lefutatva, de tegnap feladtam a végrehajtónak levélben egy kérelmet az elévülésre hivatkozva. Köszönöm a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.12. 12:39

Jaj. Nincs ügyvéded?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.12. 12:39

Egyébként nem is kérdeztél semmit.

Hunika # 2022.05.12. 14:49

A kérdés erre irányult: A végrehajtási lapokon névre szólóan 37m és 22m végrehajtási összegek szerepelnek. Ezt, hogy kell értelmezni? Összeadják vagy, ha egyik teljesülne, akkor levonják a másikból?

Majordomus # 2022.05.12. 17:31

Ha 2 külön ügy akkor nem.

Nem kellene ügyvédet fogadni?

Hunika # 2022.05.13. 04:27

Sajnos, az ügyvéd sem tudta. Közös szerződésekből származik a követelés és mivel egyetemlegesen felelünk, ezért nem értem, hogy miért így jöttek ki az összegek.

drbjozsef # 2022.05.13. 04:51

Hunika,

Ezt az iratok nélkül bajosan tudjuk mi megmondani.

Tényleg fogalmad sincs, hogy most 37 millióval tartoztok, vagy 59 millióval?

Szomorú örökös # 2022.05.13. 04:53

drbjozsef

Tényleg fogalmad sincs, hogy most 37 millióval tartoztok, vagy 59 millióval?

Ezen a szinten szerintem már édesmindegy.
A hitelezők úgysem fogják soha viszontlátni a pénzüket. :-O

Hunika # 2022.05.13. 06:31

Igen, fogalmam sincs, hogy jön ki a matek a végrehajtónál külön-külön (mikor egyetemlegesen felelünk). Megvárom, míg válaszol a végrehajtó az elévülési kifogásomra és rákérdezek majd náluk, mert ezidáig senki sem tudta a választ. Hiába évült el, míg nincs, bírósági ítélet a kezemben, sajnos végrehajtanak. Kértük a végrehajtás felfüggesztését is, de a bíró még nem adta meg a perben (nem tekinti soron kívülinek a kérést, hagy vonjanak addig is). A rosszhiszemű követeléskezelőnél még „csak” 26m a volt az össz-tartozás. A végrehajtó is jogalap nélkül „gazdagodik” (jelenleg nem, mert még nincs jogerős ítélet a követelés elévüléséről), ezért dráma az ilyen helyzet a mai jog világában.

drbjozsef # 2022.05.13. 07:52

ezért dráma az ilyen helyzet a mai jog világában.
Dráma. Az. A nem kifizetett tartozás inkább az szerintem...

Majordomus # 2022.05.13. 09:41

Teljesen egyetértek!
.
Nehogy még ti legyetek megsértődve mert levonják a több tizmilliós tartozásból a részletet.
.
Örüljetek hogy nem az egészet kell kifizetni(feltéve ha a bíróság az elévülésnek helyt ad. Ami azért még kérdéses.