végrehajtási költségek


didier # 2011.09.27. 18:36

Jogszabályi háttér (jogalapja, mértéke, stb.): 14/1994. (IX. 8.) IM rendelet a bírósági végrehajtói díjszabásról, illetve az 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 34/A. §, 254. §.

Az általad kérdezettek gyakorlati jelentősége röviden:

  • általános költségátalány: a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamarát (tehát nem a végrehajtót!) ügyenként megillető bizonyos összeg - melyet a kamara szervezetrendszerének fenntartására fordít
  • költségátalány: a végrehajtót költségei (alkalmazottak bére, víz-, villany-, gázdíj, iroda bérleti díja, telefonszámla, üzemanyag, papír, tinta, stb...) fejében megillető összeg
  • egyéb költségek: az a végrehajtást kérő részére jár (pl. a vh-eljárás során felmerülő postaköltsége, stb., mittomén)
  • jutalék: a végrehajtót kizárólag eredményes (akár csak részben eredményes) eljárás esetén megillető "sikerdíj", mely a behajtott követelés után, százalékos arányban jár.
C a s a b l a n c a # 2011.09.27. 05:39

A Végrehajtó effektív költségeit: benzin-költségét, a helyszínen adminisztrációra fordított időt stb., illetve a törvényben meghatározott százalékos jutalékát.
Persze ezt mind az adós fizeti meg majd.

justbagoly # 2011.09.26. 09:52

A foglalási jegyzőkönyben szerepelő költségek közül mi értendő az "általásos költségáltalány", külön "költségáltalány", "egyéb költségek" és "jutalék alatt"?