Végrehajtási jog


Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.13. 10:41

Vht. 48. § (1) A végrehajtást foganatosító bíróság köteles a végrehajtást felfüggeszteni, ha ezt kívánta a végrehajtást kérő, és a felfüggesztés másnak a jogát nem sérti.
(3) A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor függesztheti fel a végrehajtást, ha az adós a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazolta, és az adóst a végrehajtási eljárás során korábban nem sújtották rendbírsággal.
(5) A bíróság a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülmények körében kiemelten értékeli különösen az adós által eltartásra köteles és tartásra szoruló személyek számát, az adós vagy az eltartott személy tartós és súlyos betegségét, a végrehajtási eljárás során bekövetkezett és az adóst is sújtó természeti katasztrófát.
(6) Ha a végrehajtás ingatlan kiürítése iránt folyik, felfüggesztés az adós kérelmére egy ízben, legfeljebb 6 hónapra rendelhető el.

gerbera317 # 2013.01.13. 10:39

Elsősorban a végrehajtást kérő kérelmére, és ha a felfüggesztés más jogát nem sérti (48. § (1)).

Másodsorban, kivételes esetben az adós kérelmére, legfeljebb 6 hónap időtartamra. Nagyon ritkán tud az adós olyan körülményekre hivatkozni, hogy azt a bíróság méltányolni tudja. A felfüggesztés a vagyontárgyak értékesítésére és a munkabér-letiltásra terjed ki. Minden egyéb (foglalás, inkasszó, stb.) foganatosítható (48. § (3) + 50. § (1)).

Van még a 48. § (2) szerinti felfüggesztés, de az nem kérelemre, hanem hivatalból, a feltételek fennállása esetén történik.
És van még a 48. § (6) szerinti felfüggesztés, ami lakáskiürítésre irányuló meghatározott cselekmény esetén alkalmazható.
Felfüggesztheti továbbá a bíróság a végrehajtást végrehajtás megszüntetése iránti perben, de az nem a Vht., hanem a Pp. szerint történik.

Nem felfüggesztés, hanem kiköltözés elhalasztása legfeljebb 6 hónapra a 154/A. § (4) szerinti haladék. Ilyenkor minden egyébnek helye van.

penzesnagy # 2013.01.13. 10:16

Szeretném megtudni hogy a folyamatban lévő bírósági végrehajtás eljárásait milyen esetekben függeszthetik fel? Ez esetben a végrehajtó egyáltalán nem járhat el az ügyben? Ha nem. Akkor meddig nem? Nagyon szépen köszönöm a választ. Tiboka Géza Murony

gerbera317 # 2013.01.08. 21:58

Nem. Egészen mások a szabályok.

Jhering # 2013.01.08. 11:57

Termőföld végrehajtása esetén a kifüggesztési eljárást is lebonyolítják ugyanúgy?

Köszönöm!

Cat70 # 2012.12.29. 11:35

Tisztelt Fórumozók!

Saját nevemen lévő bankszámla házastársam tartozásaiért végrehajtás alá vonható?
A bankszámla nyitása régebbi, mint a házasságkötés.
Ha a házasságkötés után csinál valamilyen adósságot, amiről én nem tudok, tehetnek inkasszót az én bankszámlámra?

Válaszukat előre is köszönöm!

vegrehajtasugyintezo # 2012.12.13. 16:33

Nina

Visszterhes átruházás a jó!

ani22 # 2012.12.11. 15:56

Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy ingatlanon jelzálog hitel van már évek óta, és nem fizeti az adós, amellett pedig az apeh felé is van tartozása, melyik tartozást egyenlítik ki először a behajtásból? Köszönöm a választ.

gerbera317 # 2012.06.13. 21:21

Ha eladod, a vételárból rendezheted a tartozásaidat. Ha elajándékozod, ugyanúgy nem lesz ingatlanod, és az adósság is megmarad. Ha megtartod az ingatlant, a meginduló végrehajtás során le fogják foglalni, de értékesíthetetlen marad. Ha egyszer el akarjátok adni az ingatlant, a végrehajtási jog törléséhez előbb rendezni kell a tartozásokat. Csakhogy ezek a hitelkártyás tartozások ezerrel kamatoznak, nem jó éveket várni a megfizetéssel.

Nina001 # 2012.06.13. 18:26

Köszönöm a válaszod Pazs!
Nem igazán értem......
Ez az ingatlanrész nem rég került a nevemre,úgy örököltem.Amikor a hiteleket felvettem,azok kis összegű,fedezet nélküli szabad felhasználású hitelek,hitelkártyák voltak.Mégis azt mondod,hogy ha elajándékozom azt az ingatlanrészt,akkor elvehetik az egyenesági rokontól?Vagy esetleg úgy jobban járnék,ha eladnám azt a részem?
Itt a fórumon mindig azt olvasom,hogy minél előbb szabadulni kell mindentől,amitől csak lehet,ha nem akarom,hogy rátegyék a kezüket a bankok.
Akkor ez mégsem jó megoldás?

pazs # 2012.06.13. 15:36

Büntetésre ugyan nem valószínű, de az ügylet a fedezetelvonó jellege miatt a hitelezővel szemben hatálytalan lesz (tehát az egyenesági rokon tulajdonostól el fogják venni), azaz nem nyersz semmit az ügylettel.

Nina001 # 2012.06.13. 15:03

Üdv mindenkinek!
Van egy ingatlan,amelyben egynegyed részben tulajdonos vagyok.Várható nem sokára,hogy úgymond elkezdenek utánam kutakodni a végrehajtók egy-két nem fizetett hitel miatt.Olvastam itt a fórumon,hogy minél előbb szabaduljak meg ezektől a dolgaimtól,ha nem akarom,hogy elvegye őket a bank.Tervem egy ajándékozási szerződés lenne egyeneságon.Kérdésem pedig az,hogy kiderülhet-e,hogy nem is olyan rég még ez az ingatlanrész a tulajdonomban volt,és hirtelen megszabadultam tőle,esetleg szándékosan is.Lehet -e ebből bármilyen problémám,elkezdenek -e ez ügyben is kutakodni,és ha rám bizonyítják ezeket a dolgokat,milyen büntetésre számíthatok?Válaszukat előre is köszönöm.

Nina001 # 2012.06.12. 17:47

Üdv mindenkinek!
Van egy ingatlan,amelyben egynegyed részben tulajdonos vagyok.Várható nem sokára,hogy úgymond elkezdenek utánam kutakodni a végrehajtók egy-két nem fizetett hitel miatt.Olvastam itt a fórumon,hogy minél előbb szabaduljak meg ezektől a dolgaimtól,ha nem akarom,hogy elvegye őket a bank.Tervem egy ajándékozási szerződés lenne egyeneságon.Kérdésem pedig az,hogy kiderülhet-e,hogy nem is olyan rég még ez az ingatlanrész a tulajdonomban volt,és hirtelen megszabadultam tőle,esetleg szándékosan is.Lehet -e ebből bármilyen problémám,elkezdenek -e ez ügyben is kutakodni,és ha rám bizonyítják ezeket a dolgokat,milyen büntetésre számíthatok?Válaszukat előre is köszönöm.

szmariann33 # 2012.06.11. 13:40

Kedves ObudaFan! Nagyon köszönöm a gyors választ!

kriszta99 # 2012.06.11. 08:40

Az Apeh felé tartozásom van, elindították a végrehajtást. Ebben a hónapban a fizetésem 66 %-át (130.000 Ft-ot) vontak le. Ez jogos? nem csak 30 %-ot lehet?

mentaldr. # 2012.06.11. 08:22

Tisztelt Szakértők!
Volt férjemnek -rehabilitációs ellátás címen-190000ft-ot folyósít a Nyufig, mint az ma kiderült a személyes ügyfélszolgálaton. ( kértem erről-mármint a jogcímről- igazolást írásban is, jövő héten talán megérkezik.)
A bíróságon is kértem új rendelvényt jún. elején gyerm, tart. letiltásra, melyre elutasító végzést adtak ki, múlt hét pénteken postázva, még nem kaptam meg ( én iratbetekintésen olvastam). Azzal az indokkal, hogy "nevezett nem rendelkezik letiltás alá vonható jövedelemmel."Viszont van lehetőségem végrehajtási lap kibocsátására ( ezzel mire megyek, he nincs ingó, ingatlan vagyona, számlája, nyakig ül viszont mindenféle adósságban) Végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.
Telefonon ma azt mondták, " megmondtam múlt héten is magának, hogy hogyan kell eljárni. Ha nem jön be személyes panasznapra, ahol jogászok vannak, elmondják mit kell tenni, addig nem lesz az ügy elintézve"
A szerdai panasznapokon millióan vannak, hetekre előre nincs sorszám,80km-et kéne ezért utaznom...stb és nem vagyok analfabéta, szerintem érthetően fogalmaztam, hogy továbbra is vonatni szeretném a gyerektartást,önként nem ad semmit, a telefont se veszi fel.
Mit tudok tenni?

ObudaFan # 2012.06.11. 07:37

Okirattal tudod mindezt a végrehajtónak igazolni, így nagy baj nem lehet.

szmariann33 # 2012.06.09. 13:28

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérdésem: 1,5 éve elváltam a férjemtől, akkor megosztottuk egymás között a vagyont, 2 tanúval van aláíratva. A válási papírban ki van kötve, hogy mely helységeket használunk én és a gyermekeim kizárólagosan, és melyeket közösen, 1 szobát pedig ő használ. A válás után 1 évvel az ingatlant, amiben 1/2-1/2 tulajdonosok voltunk ajándékozással átírattuk a nevemre,neki haszonélvezet van rajta, mivel nem volt hajlandó a devizahitel részleteibe fizetni. Én vállaltam, hogy fizetem a jelzáloghitelt, ezért lett enyém a ház.

Nemrég levél érkezett a volt férjem nevére egy bírósági végrehajtótól, hogy az egyik bank végrehajtást nyújtott be ellene, és ha 1 héten belül nem fizet, jönnek végrehajtani. Ő nem lakik itt a válás óta, nem tudom hol tartózkodik, minden holmiját elvitte innen. Nem tudom mi tévő legyek, mit foglalhat a végrehajtó, hiszen ami itt van a házban az már minden az enyém. Kijelenteni nem tudom erről a lakcímről.
Várom mielőbbi válaszukat!

maresz75 # 2012.06.08. 07:19

Tisztelt Tompi!

Nekem is van dolgom a DunaCorppal (itt a fórumon ezt tanácsolták és meg is tettem), TÉRTIS levélben megírtam nekik, hogy a ügyintézőjükkel összegben, határidőben megegyeztem és így fizetem továbbra a tartozásomat. Természetesen ettől függetlenül heti rendszerességgel hívogatnak és fenyegetnek. A múltkor reggel hívtak és mivel nem vettem fel a telefont a munkahelyemen kerestek, ahol (tudom, hogy miképpen) megszerezték a kolléganőm telefonszámát aki készséggel átadta a telefont. Hát nem fogtam vissza magam felvettem azt a stílust amit ők is szoktak és helyretettem a hölgyet, hogy a levelemben közölt elérési módokat használja. A végrehajtókkal való fenyegetőzésről annyit, hogy rendszeresen SMS-ben értesítenek, hogy ekkor meg akkor jön a lakcímre.
A legutóbbi SMS-ben a munkahelyemről fog engem elvinni a végrehajtó szöveg volt.
Először én is beijedtem, de ha majd megkapom a FM-t akkor majd fenyegethet de csak a hivatalos végrehajtó. Olvasd el az ez év elei hozzászólásokat (maresz75) abból is kaphatsz tapasztalatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.07. 13:42

Egyben kéri a szerző féltől a vagyontárgy erejéig a követelés kielégítését.
Az nem áll meg. Csak tűrni köteles.

MrWatson # 2012.06.07. 12:13

Köszönöm KBS! Nagyon tömör voltál. ;)

Az ajándékozási szerződés relatív hatálytalanságát fogja a Társasház kérni, a szerződés fedezetelvonó, és ingyenes jellegére hivatkozással, perbe vonva a kötelezettet és a szerző felet. Egyben kéri a szerző féltől a vagyontárgy erejéig a követelés kielégítését.

népmüvelő # 2012.06.05. 14:47

Kérdésem ez esetben mit tehetek ?

Az ügy. Az adós felesége az igényperben mint a hallgatóságként helyet foglaló a bírónak azt mondta eladták az összes lefoglalt ingóságokat, a bíró elrendelte a zártörés miatti eljárást, Közben a zártörés vizsgálata közben a végrehajtó az árverezéseit megtartotta ami sikertelenül folyt ezért vissza adta az adósnak a lefoglalt ingóságokat.Közben az ügyészség a hivatali visszaélés gyanúja miatt is vizsgálatot folytatott. A bíróság kötelezte a végrehajtót az eredeti állapot helyre állítására. Az adós felesége ellen hamis tanúzás elkövetése folyt. A vizsgálatok lezárultak. Hivatali visszaélést, zártörést nem állapítottak meg. A hamis tanúzás nem valósult meg mert a hallgatóság soraiból közölte adós felesége hogy eladták az ingóságokat, az nem bűncselekmény.A végrehajtó nem tudja vissza állítani az eredeti állapotot, s azt mondja kárt nem okozott. Az adósnak munkaviszonya lefoglalható ingóságai nincsenek ezért behajthatatlan a tartozás. Ez esetben mit tanácsoltok?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.01. 22:05

Per az új tulajdonossal szemben; fedezetelvonó jellegű szerződés, tűrje, hogy a hitelezőt kielégítsék.

MrWatson # 2012.06.01. 21:11

Kérdés: mit tennétek a Társasház helyében a következő esetben?

Egyik lakó tartozik ,5milla közös költség és kamataival. Ennek fele elment FMH-ra anno, jogerőre emelkedett, VH lap kiállításra került. A lakás 6mFt-ot és 10mFt hitel van rajta és a tulajnak van egy másik lakása (ill. volt).
Miután kiállították a VH lapot 2 hónapra rá a tulaj odaajándékozta a másik (terheletlen) lakását az anyjának, így most nem tud helytállni a fószer.
A Végrehajtó elindította a Földhivatalban a vh jog bejegyzést a Társasház javára, de addigra már bejegyezték az anyját és a bejegyzést elutasította a Földhivatal. 15 napon belül fellebbezhetünk, de van annak értelme?
Büntető feljelentést, ingatlan zár alá vételét nekünk kell tenni, vagy a végrehajtó megteszi normál esetben?
polgári úton el lehet járni, hogy beterheljék ezt a lakást, vagy büntető eljárástól várjunk eredményt?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.01. 16:38

Ha az épület önálló ingatlan, és a tulajdonosai nem adósai a tartozásnak, akkor a kielégítés érdekében az épület nem foglalható. S ki venne egy földhasználati joggal terhelt telket épület nélkül?