A növekvő számú műhibaperek és az emelkedő összegű kártérítések miatt egyre nehezebben tudnak a kórházak felelősségbiztosítást kötni. Így a betegek számára megítélt összegek egy részét működési költségükből kell állniuk.

Kétszázhúszmillió forintot kellene kifizetnie egy nagyobb kórháznak kártérítésként, ha az ellene jelenleg folyamatban lévő összes műhibapert elveszítené. Ehhez képest a biztosító – az adott kórházzal kötött szerződés értelmében – egy évben maximum tízmillió forintot hajlandó kifizetni, s egy-egy esetben legfeljebb ötmillió forintig áll jót a kórházért. Pedig ma már a tízmillió feletti kártérítések sem ritkák. “Egyre több intézmény szembesül azzal, hogy nem tud megfelelő felelősségbiztosítást kötni, a biztosítók által megállapított kártérítési limit pedig évek óta jóval alacsonyabb, mint a gyakorlatban követelt összegek” – vázolta a helyzetet Dobrovics Péter biztosítási bróker egy konferencián.

A statisztika szerint az esetek hetven százalékában vesztenek a kórházak. A kártérítést pedig, mármint azt a részét, amelyiket nem fizeti ki a biztosító, a működési költségéből kell a kórháznak állnia. Ez pedig Dobrovics szerint az újabb károk bekövetkezésének esélyét növeli. A bróker állítja: legalább húsz-harminc intézménynek nincs felelősségbiztosítása, pedig ez szerepel a működésükhöz szükséges minimumfeltételek között.

Dobrovics szerint az idei évre az Allianz Hungária szinte egyeduralkodó lett a kórházi felelősségbiztosítás piacán. A másik, a területen korábban intenzívebben jelen lévő társaság, a Generali Providencia néhány éve vonult ki erről a piacról, mivel úgy látták, nem éri meg. A szakember szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha közös fedezeti alapot hoznának létre a kórházaknak.

Az Allianz Hungária kommunikációs igazgatójától, Sipos Józseftől a Magyar Hírlap megtudta: a biztosítási díj megállapítása előtt vizsgálják azt is, hogy az adott intézménynek hány kártérítési pere volt korábban. A problémás kórházak számára drágább a biztosítás. Több szakember megerősítette: előfordul olyan is, hogy a kórház nem tudja vállalni a biztosító által megszabott összeget.