Az Európai Parlament is támogatja az egységes európai energiapolitika kialakítását és ennek elősegítésére energiapolitikai koordinátori posztot hozna létre.

Az EP által elfogadott javaslat kezdeményezi az energiahálózatokra vonatkozó iránymutatások a kibővült EU új körülményeihez való hozzáigazítását, a közös érdekű projektek finanszírozásának engedélyezését, a gáz és a villamos áram belső piacának megvalósítását, valamint a tagállamok közötti és a szomszédos országokkal való összeköttetések biztosítását.

A megszavazott jelentés kifejti: figyelembe véve az Ukrajna és Oroszország között nemrégiben lezajlott válságot és a Hampton Courtban tett nyilatkozatokat, szükségesnek látszik egy európai energiapolitika kialakítása.

Az EP ugyanakkor uniós energiapolitikai koordinátori posztot hozna létre, arra az esetre, ha európai érdekű projektek, projekt-szakaszok, illetve projektcsoportok végrehajtása során akadályok merülnének fel. Ilyenkor a testület szerint egy európai koordinátor léphet fel az akadályok elhárítása érdekében, ösztönözve az érintett felek közötti együttműködést, és biztosítva, hogy a Bizottság tájékoztatást kap az elért haladásról – áll a szövegben.

A Parlament a transzeurópai energiahálózatok ügyét együttdöntési eljárásban, második olvasatban tárgyalta.