A globális korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem a témája a hétfőn Budapesten kezdődő háromnapos nemzetközi ügyészi konferenciának.

A konferenciát a Legfőbb Ügyészség szervezi, az Egyesült Államok és Finnország mellett több kelet-európai, illetve ázsiai ország delegációja vesz rajta részt; a delegációkat a legfőbb ügyészek vagy helyetteseik vezetik.

Előadás hangzik el a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem univerzális eszközeiről, a magyarországi korrupció elleni fellépésről, de elemzik a szakértők például Finnország korrupciós helyzetét is. A háromnapos konferencián a tervek szerint Grúzia képviselője is beszámol országa pénzmosás elleni rendszeréről.

A második napon a készpénz csempészete elleni küzdelemről tart előadást a horvát ügyészség képviselője, de szó lesz – amerikai és albán ügyészek előadásában – a kormányzati szereplők “immunitásáról” is. Az Egyesült Államok képviselője a vagyonelkobzásra vonatkozó nemzetközi együttműködés tapasztalatairól, lehetséges fejlesztési irányairól szól majd.

A konferencia harmadik napján egyebek között az albán szervezett bűnözés elleni küzdelemben részt vevő speciális ügyészi egységekről szóló referátumot hallhatnak az érdeklődők.