Vizsgálatot indított az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), miután újabb, a titkosszolgálatok által rögzített hanganyagokat tettek fel a YouTube videomegosztó portálra – olvasható a csütörtöki Magyar Nemzetben.

A napilap információi szerint az AH azt vizsgálja, hogy a hangfelvételek között található-e olyan, amelyet a polgári elhárítás nem adott át a nyomozó hatóságnak, amikor a lehallgatási üggyel összefüggésben eljárások indultak.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a vizsgálat eddigi eredményei alapján a most közzétett beszélgetéseket azoknak a korábban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) állományában dolgozó munkatársaknak a közreműködésével rögzítették, akiknek a nyugdíjazását még Laborc Sándor, a szervezet korábbi főigazgatója hagyta jóvá.

A cikk szerint a telefonlehallgatások folytatására jogosult Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem volt hajlandó részt venni az UD Zrt. elleni akcióban, ezért azokat nem a szakszolgálat bázisán, hanem külső helyszínekre “kihajtott” telefonvonalakon végezték. Nemzetbiztonsági berkekben valószínűsítik, hogy tömegével kerülhettek ki telefonlehallgatások során rögzített hanganyagok a polgári titkosszolgálatoktól – tartalmazza az írás.

A Magyar Nemzet meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: nem zárható ki, hogy a szervezettől távozott személyek más üggyel összefüggésben is nyilvánosságra hozhatnak hangfelvételeket.
A cikk felidézte az internetre felkerült lehallgatott telefonbeszélgetéseken az UD Zrt. vezetői tárgyalnak például Csányi Sándor OTP-vezérrel, a feleségével, illetve Hernádi Zsolt Mol-elnökkel.