A tagállamok javítottak az egységes belső piacot erősítő uniós jogszabályok saját nemzeti jogrendszerükbe történő átültetési teljesítményükön – tartalmazza az Európai Bizottság hétfőn közreadott belső piaci eredménytáblája.

A tavaly májusban és novemberben tapasztalt 1,2 százalékot követően az európai átlagos átültetési deficit – azaz azoknak a belső piaci irányelveknek a százalékos aránya, amelyeket nem ültettek át időben a nemzeti jogba – a most közzétett adatok szerint ismét csupán 0,9 százalék. A tagállamok állam-, illetve kormányfői 2007-ben az egy százalék alatti értéket tűzték ki célként. E célkitűzést a 27 tagállam közül már 16 – köztük Magyarország – teljesíti. Magyarország mutatója 0,6 százalék.

A tagállamoknak sikerült csökkenteniük a helytelenül átültetett irányelvek számát is. Ez az átlagos “megfelelési hiány” a hat hónappal ezelőtti 0,8 százalékról 0,7 százalékra csökkent, közelítve a 2011 áprilisában, az egységes piaci intézkedéscsomagban javasolt 0,5 százalékos célkitűzéshez. Magyarország mutatója e tekintetben 0,8 százalék.

Növekedett ugyanakkor azon irányelvek száma, amelyek átültetése két vagy akár több évet is késik. Szintén növekedett – 7,9 hónapról 9,1 hónapra – az uniós irányelvek nemzeti jogba való átültetéséhez szükséges átlagos többletidő.

Az uniós jog alkalmazását illetően csökkenőben van a kötelezettségszegési eljárások száma, nagy valószínűséggel azon mechanizmusok bevezetésének köszönhetően, amelyek az eljárás korábbi szakaszában hivatottak az uniós jog megsértésének problémájára megoldást találni. Az Európai Bizottság által indított legtöbb kötelezettségszegési eljárás Olaszországgal szemben folyik, a sorban Görögország és Belgium a következő.

Valamennyi végrehajtási indikátort figyelembe véve Lettország, Észtország, Luxemburg és Litvánia teljesít a legjobban a belső piaccal kapcsolatos jogszabályok végrehajtása és alkalmazása terén.