Néhány negatív fejlemény ellenére tavaly folytatódott a halálbüntetés felszámolása felé tartó globális folyamat: csökkent a halálbüntetést kirovó országok és az újonnan meghozott halálos ítéletek száma is, a végrehajtott halálos ítéleteké azonban nőtt – áll az Amnesty International által a halálbüntetésről szerdán Londonban kiadott éves világjelentésben.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely hosszú évek óta küzd a halálbüntetés teljes eltörléséért, 68 oldalas idei összefoglalójában kimutatta, hogy 2012-ben már csak 21 országban hajtottak végre ténylegesen halálos ítéleteket.

Bírósági ítéletek alapján tavaly legalább 682 embert végeztek ki a 2011-ben feljegyzett 680 után, azonban 2012-ben 1722 embert ítéltek halálra az egy évvel korábbi 1923 után, és 63-ról 58-ra csökkent azoknak az országoknak a száma, amelyekben a bíróságok új halálos ítéleteket hoztak.

A dokumentált kivégzések háromnegyedét mindössze három országban, Iránban, Irakban és Szaúd-Arábiában hajtották végre.

Az Egyesült Államok továbbra is az amerikai földrész egyetlen országa, amelyben még mindig alkalmazzák a halálbüntetést, tavaly viszont már csak kilenc szövetségi állam élt ezzel a büntetési formával az egy évvel korábbi 11 helyett. Connecticut lett a 17. olyan szövetségi állam, amelyben hivatalosan el is törölték a halálbüntetést – áll az Amnesty International szerdai átfogó elemzésében.

A szervezet kiemeli, hogy az ENSZ 193 tagállama közül tavaly már 174-ben nem hajtottak végre halálos ítéleteket.

A jelentés ugyanakkor hangsúlyozza azt is, hogy a világ nyolc vezető ipari hatalma alkotta országcsoport (G8) tagjai közül kettő, az Egyesült Államok és Japán változatlanul alkalmazta még 2012-ben is a halálbüntetést.

Az Amnesty International szakértői az általánosságban kedvező globális folyamaton belül visszalépésként értékelték, hogy Japán, India és Pakisztán hosszú szünet után ismét halálos ítéleteket hajtott végre tavaly.

Az AI a szerdán ismertetett világjelentésben közölte, hogy a tavaly végrehajtott halálos ítéletek általa dokumentált száma nem tartalmazza a Kínában kivégzettekét, amely a szervezet szerint “több ezer” lehetett.

Az Amnesty International felidézte, hogy már 2009-ben beszüntette a becslések közlését a Kínában végrehajtott halálos ítéletek számáról, mivel a kínai hatóságok ezt az adatot továbbra is államtitokként kezelik.

Az emberi jogi szervezet egyben ismét felszólította a kínai hatóságokat a meghozott és végrehajtott halálos ítéletek számának feltárására, annak érdekében, hogy igazolni lehessen azt a hivatalos kínai állítást, amely szerint 2007 óta jelentősen csökkent a halálra ítéltek és kivégzettek száma.

A jelentés szerint mindazonáltal biztos, hogy Kínában tavaly is több embert végeztek ki, mint a világ többi országában együttvéve.

A kivégzettek számát tekintve a második helyen Irán állt, ahol az Amnesty International adatai szerint 2012-ben legalább 314 halálos ítéletet hajtottak végre. A legtöbb kivégzést végrehajtó öt ország mezőnyében ezután Irak (legalább 129), Szaúd-Arábia (legalább 79) és az Egyesült Államok (43) következik.

Az Amnesty International szerdai jelentése szerint Európában egyedül Fehéroroszország alkalmazta még tavaly is a halálbüntetést; a szervezet úgy tuja, hogy ebben az országban legalább három elítéltet végeztek ki 2012-ben.

Az AI jelentése szerint Fehéroroszországban az a gyakorlat, hogy a halálraítélteket alig néhány órával, vagy akár néhány perccel azután kivégzik, hogy közölték velük fellebbezésük elutasítását. Az elítélteket rendszerint letérdepeltetik és tarkón lövik, előzetesen azonban sem őket, sem hozzátartozóikat nem értesítik a halálos ítélet közelgő végrehajtásáról.