Első alkalommal foglalkozott kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága olyan üggyel, amelyben azt kell eldöntenie, megsértette-e egy ország az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ha részt vett az Egyesült Államok “különleges kiadatási” programjában, területén titkos börtönöket működtetett, ahol terrorizmussal gyanúsított embereket kínozhattak meg.

A konkrét ügyben két, Guantánamón fogva tartott rab fordult a strasbourgi bírákhoz, azt állítva, hogy Lengyelország megsértette emberi jogaikat, amikor egy ilyen titkos létesítményben tartották fogva és tették ki őket embertelen, megalázó bánásmódnak, amit tilt az emberi jogi egyezmény.

A lengyel kormány képviselője a nagy érdeklődésre számot tartó keddi meghallgatáson közölte: nem adhat számot arról, működött-e egyáltalán ilyen titkos börtön Lengyelországban, mert az veszélyeztetné a Lengyelországban öt éve folyó vizsgálatot az ügyben, és nem lát garanciát arra, hogy az adatokat a bíróság bizalmasan kezelje.

“A kormánynak nem áll módjában, hogy megerősítse vagy cáfolja a panaszosok állításait” – közölte a varsói külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A bírák arra voltak kíváncsiak, hogy Lengyelország miért csak 2008-ban indított vizsgálatot, és az miért tart ilyen sokáig. Janusz Sliwa, a Strasbourgban megjelent krakkói ügyész azzal válaszolt, hogy az ügy rendkívül összetett.

“Ez alapján nem lehet megállapítani, hogy a vizsgálat elfogult vagy eredménytelen volna. Sokáig tart, de ez nem jelenti azt, hogy lassú” – érvelt a jogász.

Az egyik panaszos Abdul-Rahím al-Nasírí szaúdi állampolgár, és a Cole amerikai hadihajó ellen 2000-ben, a jemeni Ádenben elkövetett, 17 amerikai tengerész életét követelő merénylet fő gyanúsítottja. A másik pedig az Abu Zubejda néven is ismert Zejn-al-Abidin Mohamed Husszejn, aki Szaúd-Arábiában született, de hontalan palesztin, és azóta sem vádolták meg semmivel. Mindketten azt állítják, hogy 2002 decemberében Lengyelország északkeleti részére vitték őket, ahol egyebek között vízbefojtásos módszerrel vallatták, kivégzéssel és azzal fenyegették őket, hogy felkutatják családtagjaikat, és megerőszakolják őket, majd hónapokkal később átszállították őket a Kuba szigetén található amerikai fogolytáborba, Guantánamóra.

A lengyel hatóságok szerint a strasbourgi bíróságnak meg kellene várnia, hogy a lengyelországi vizsgálat lezáruljon az ügyben. A panaszosok ügyvédei szerint viszont a strasbourgi bíráknak kell véget vetniük annak, hogy ebben az ügyben eddig senkit sem vontak felelősségre.

A strasbourgi bíróság Ben Emmersont, az ENSZ emberi jogi jelentéstevőjét is meghallgatta, aki rámutatott, hogy mindezidáig egyetlen ország, Olaszország hatóságai ítéltek el bárkit is ilyen ügyben. 2010-ben a milánói bíróság 7-9 év börtönre ítélt 23 amerikai ügynököt, amiért 2003-ban elraboltak egy egyiptomi származású muszlim hitszónokot.

“Csak sajnálhatjuk, hogy ez az egyetlen olyan eset ebben az egész nemzetközi összeesküvésben, ahol az elkövetőket elítélték” – nyomatékosította Emmerson.

“Itt a lehetőség megtörni a hallgatás összeesküvését” – jelentette ki Amrit Singh, az al-Nasírít képviselő jogász. Ezek a dolgok lengyel földön történtek, a lengyel hatóságok tudtával és közreműködésével – tette hozzá az ügyvéd.

A háromórás meghallgatás után a bíróság visszavonult, és várhatóan majd csak hónapok múlva hirdet ítéletet az ügyben.