Az Unión kívülről érkező idénymunkások számára jobb munkakörülményeket és lakhatást biztosítana az a jogszabálytervezet, amelyről szerdán dönt a Parlament.

Az új szabályok, amelyről már informális megállapodás született az EP és a Tanács között, egyrészt megszüntetik az idénymunkások kizsákmányolását, másrészt viszont megakadályozzák, hogy az ideiglenes munkavállalók hosszú távon a fogadó államban maradjanak. Az Európai Bizottság becslése szerint évente több mint százezer munkavállaló érkezik kívülről az Unióba.

Az idénymunkával kapcsolatban első ízben megszülető uniós szintű megállapodás ellenére továbbra is a tagállamok döntik el, hogy mennyi idénymunkást engednek be. A tagállamoknak meg kell határozniuk, legfeljebb mennyi időre engedélyezik az idénymunkások tartózkodását (az uniós szabályok szerint egy 12 hónapos időszak alatt 5-9 hónap között lehet ez az időtartam). Az idénymunkások ez időszak alatt meghosszabbíthatják a szerződésüket vagy vállalhatnak máshol is munkát.

Szerződés és megfelelő szállás

A Parlament és a Tanács között született megállapodás értelmében az uniós idénymunkához kapcsolódó belépési kérelemhez munkaszerződést vagy kötelező érvényű, többek között a fizetést és a munkaidőt is tartalmazó munkaajánlatot kell mellékelni. A képviselők elérték, hogy az igazolások között a tisztességes szállás biztosításáról szóló dokumentumnak is szerepelnie kell. A munkáltató által biztosított szállás esetében az albérleti díj nem lehet túl magas és nem vonható le automatikusan a bérből, fogalmaz a tervezet.

Egyenlő bánásmód

A megállapodás szerint az Unión kívüli idénymunkásokra ugyanaz a munkavállalási korhatár, bértábla, munkaidő, szabadnapok, elbocsátási, egészségügyi és biztonsági feltételek vonatkoznak, mint az uniós munkavállalókra. Az idénymunkások szakszervezetbe is beléphetnek, és a társadalombiztosítás, a nyugdíjrendszer, a munkaügyi hivatalok által biztosított képzés és tanácsadás is nyitva áll előttük, a szociális lakásellátás kivételével.

Az Európai Bizottság a témában legfrissebb adatai szerint Magyarország 2008-ban 919, 2009-ben pedig 892 idénymunkást fogadott. Szlovénia ugyanebben a két évben tízezer feletti, Spanyolország viszont 2008-ban 24 838 idénymunkásnak adott munkát.