Összesen két-három milliárd forint kártérítést követelnek a kórházaktól az orvosi műhibapert indított betegek, ez a összeg már veszélyeztetheti a kórházak működését. Az uniós csatlakozással meg is emelkedhet a kártérítések összege.

Magyarországon évente több száz műhibagyanús ügyben indul eljárás – mondta a Magyar Hírlapnak Simon Tamás, az egyik műhibaügyekre szakosodott ügyvédi iroda munkatársa. Ennek az ügyvéd szerint az az oka, hogy nem működik a peren kívüli egyeztetési rendszer. Az uniós csatlakozással ráadásul automatikusan megnőhet a kártérítések összege. A betegek jelenleg összesen két-három milliárd forintot követelnek a kórházaktól. Az intézetek egy-egy vesztes per miatt akár fizetésképtelenné is válhatnak, ha a tulajdonos, mint például a Fővárosi Önkormányzat, nem segít. Az ügyvédek tapasztalatai szerint leggyakrabban nőgyógyászati és sebészeti beavatkozások után fordulnak a betegek jogi képviselőhöz. A jelentősebb ügyekben 20-30 millió forintos kártérítést is megítélnek a bíróságok, ami a 6-8 évig húzódó perek miatt késedelmi kamatokból és számos vagyoni, illetve nem vagyoni kártérítésekből áll össze.

A felelősségbiztosítás keretében a biztosítók által vállalt ötmillió forintos kártérítési limit nem elég az ügyfelek kártérítésére. A biztosítás reformja azért lenne fontos, mert jövő év januárjától szabadfoglalkozású orvosok is lesznek, akik akár teljes magánvagyonukat is elveszthetik egy nem megfelelő kezelés után, ugyanis a megítélt kártérítést a betegnek kifizeti a kórház, de ezt az összeget visszakövetelheti az orvostól. Nem a kártérítések limitálása a megoldás, hanem egy állami támogatással működő biztosítói egyesület vagy költségvetési alap létrehozása – mondta Simon Tamás. Déri Katalin, az Allianz Hungária Biztosító Rt. felelősségbiztosítási területének főosztályvezetője elmondta: dolgoznak az egészségügyi szolgáltatók szakmai felelősségbiztosítására vonatkozó, még hiányzó jogszabály előkészítésén.