Több mint hétmilliárd forintos bírságot szabott ki a versenyhivatal öt útépítő cégnek: a testület bizonyítottnak látja, hogy a társaságok megegyeztek egymással egy autópálya-építési közbeszerzési eljárás során. A határozat ellen harminc napon belül lehet fellebbezni.

A Betonút Rt.-nek és négy sztrádaépítő cégnek összesen 7 milliárd 43 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a kartellgyanú miatt indított versenyfelügyeleti eljárás csütörtöki tárgyalásán.

Tóth Tihamér, az eljáró versenytanács elnöke a zárt ülést követő nyilvános ítélethirdetéskor elmondta: a társaságok versenykorlátozó módon felosztották egymás között a Nemzeti Autópálya Rt. által kiírt és 2002 végén zárult nyílt közbeszerzési eljárás során négy autópálya-szakasz 128 milliárd forint értékű megbízását.

“A vállalatok nem egymással vetélkedő versenytársként, hanem érdekegyezséget kötő kartellként vettek részt a pályázatokon” – mutatott rá Tóth Tihamér. “A Strabag Rt.-nek 2,468 milliárd forint, a Betonút Rt.-nek 2,212 milliárd forint, a Hídépítő Rt.-nek 1,371 milliárd forint, az Egút Rt.-nek és a Debmút Rt.-nek 496-496 millió forint bírságot kell fizetnie” – közölte az eljáró versenytanács elnöke. Hozzátette, hogy az érintett vállalatok a határozat ellen annak kézhezvétele után harminc napon belül beadhatják fellebbezésüket a GVH-nál, ami a Fővárosi Bírósághoz kerül.

Tóth Tihamér a határozat indoklásaként elmondta: a versenytanács gyanúját azok a feljegyzések támasztották alá, amelyeket a GVH a Strabag Rt.-nél végzett helyszíni kutatásai során talált. “A feljegyzések tartalma az összes eljárás alá vont cég jogsértésben való részvételét bizonyítja annak ellenére, hogy az ő székhelyükön nem került sor helyszíni kutatásra” – fűzte hozzá Tóth Tihamér. Megjegyezte, hogy az iratok nem eredeti példányok, csak fénymásolt dokumentumok, de nem fér kétség a valódiságukhoz.