Budapest elveti a francia pénzügyminiszter javaslatát, hogy ne kaphassanak támogatásokat az EU felzárkóztatási alapjaiból az uniós átlagnál alacsonyabb társaságiadó-kulcsot fenntartó új tagországok.

Sarkozy javaslatának természetesen semmiféle jogalapja nincs, de az indoklásképpen előadott közgazdasági érvek sem állják meg a helyüket – mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Világgazdaságnak, emlékeztetve arra, hogy az uniós előírások a társaságiadó-kulcs és az uniós forrásokhoz való hozzáférés összekapcsolását kizárják.

Draskovics szerint Sarkozy javaslata a Franciaország által is igen fontosnak tartott uniós kohéziós politika lényegét kérdőjelezi meg azzal, hogy éppen az új tagországok esetében kötné a támogatásokhoz való hozzájutást az ezen országok gazdasági fejlődését, versenyképességének növelését leginkább szolgáló adórendszerek megváltoztatásához. „Ez teljességgel elfogadhatatlan, meggyőződésem, hogy sosem válhat az unió álláspontjává” – mondta a lapnak a miniszter.

A társasági adózás szabályainak kialakítása az EU-ban jelenleg egyébként is a nemzeti kormányok hatásköre – tette hozzá. Semmi bizonyíték nincs arra, hogy Franciaországot egyes befektetők azért hagyják el, azért telepítenek át munkahelyeket az új tagállamokba, mert ezekben túlságosan alacsony a társaságiadó-kulcs. Sarkozy abban is téved, hogy önmagában a társaságiadókulcs mértéke meghatározó lehet abban, hogy egy országot a befektetők vonzóbbnak találnak egy másiknál. A befektetők a befektetői környezetet és benne az adórendszert is a maguk teljességében értékelik befektetési döntéseik meghozatalánál – hangsúlyozta Draskovics.