A PenalNet Uniós program egy új típusú ügyvédi együttműködés nemzetközi háttérrel nem rendelkező büntetőjoggal foglalkozó ügyvédek számára.

A Magyar Ügyvédi Kamara is résztvevője a Spanyol Ügyvédi Kamara által organizált alábbi Uniós programban. Az Európai Bizottság támogatását elnyert pályázat keretében kifejlesztett rendszerben egy speciális honlapon keresztül biztonságos kapcsolat útján nyílik lehetőség egyenlőre a programban résztvevő többi ország ügyvédeivel való azonnali kapcsolatfelvételre. A rendszer lehetőséget nyújt a külföldi ügyvédektől érkező megkeresések fogadására, beszélgetésre és dokumentumok küldésére egyaránt, mindezt az ingyenesen rendelkezésre bocsátott elektronikus aláírás segítségével.

A MÜK a progamban való részvételre keres a büntetőjog területén aktív ügyvédeket, akiket érdekel ez a lehetőség, mellyel nemzetközi elfogatóparancs vagy letartóztatás esetén külföldön lévő ügyfelük kapcsán felmerülő jogi problémákra azonnali választ kaphatnak helyi ügyvédektől, illetve fogadhatják a külföldi kollégák megkeresését hazánkban lévő ügyfeleik ügyében történő együttműködésre. A rendszerbe várhatóan olyan külföldi ügyvédek fognak elsősorban belépni, akik ügyfeleiket Magyarországon biztos kezekben akarják tudni, vagy akik a nemzetközi bizonyíték-beszerzések (EEW), a nemzetközi elfogatóparancsok terén igényelnek hazai védői segítséget. Ezzel a nemzetközi ügyfélszerzésben hagyományosan hátrányos helyzetű büntetővédői terület művelői is kapcsolatrendszerhez jutnak.

Egyenlőre legfeljebb 300 ügyvéd tud részt venni a programban, de a rendszert az Európai Bizottság később tervezi kiterjeszteni az európai ügyvédség egészére. A programra a penalnet@bpbar.hu e-mail címen lehet jelentkezni, további információk elérhetőek a www.penalnet.eu honlapon.

A részvételhez alapfokú angol nyelvtudás szükséges. A Kamara a képzés és a szükséges műszaki berendezések – kártyaolvasó, kártya – beszerzését és az oktatás költségeit biztosítja.