Kártérítési pert indított Magyarország Külügyminisztériuma és annak két megbízottja ellen egy floridai könyvelő és adótanácsadó cég, mert szerintük a tárca jogtalanul nem fizetett ki nekik közel nyolcmilliárd forintos sikerdíjat. De milyen üggyel bízott meg a külügy egy ismeretlen amerikai céget, amiért ilyen nagyságú sikerdíjat ígért?

Magyarország a rendszerváltás óta nem fizetett ingatlanadót a magyar diplomáciai és konzuli épületek után New Yorkban, így az elmúlt közel 20 év alatt 121 millió dollár adótartozást halmozott fel. A magyar álláspont szerint a new york-i városvezetés jogszerűtlenül követelte az elmaradt ingatlanadó kifizetését, hiszen a nemzetközi jogi szabályok értelmében a diplomáciai testületek épületei adómentesek. New York városa ez ellen azzal érvelt, hogy a magyar konzulátus és az ENSZ-követség közös épületében működik a Magyar Kulturális Központ is, illetve vannak vendéglakások, amelyeket a magyarok rendszeresen bérbeadnak, így ezek kereskedelmi szálláshelyeknek számítanak, tehát adókötelesek.

A két fél között már évek óta folyt a vita a tartozásról kifizetéséről vagy esetleges elengedéséről, mígnem a Külügyminisztérium idén márciusban megbízta a H. Elliott Greene & Associates nevű floridai könyvelőirodát, hogy Magyarország nevében és képviseletében eljárva állapodjon meg New York városával, és próbáljon minél többet lefaragni a 121 millió dolláros tartozásból. A tárca komoly sikerdíjat igért a cégnek: minden lealkudott dollár után annak fele járt volna nekik, tehát az elengedett tartozás 50%-a. A könyvelőiroda gyors eredményt ért el, június 17-én megállapodott a new york-i városvezetéssel a tartozás jelentős részének, 88 millió dollárnak az elengedéséről, amennyiben Magyarország fizet végre. A megállapodás után viszont alig egy héttel Hilary Clinton amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az USA kormánya elengedi néhány ország – többek között Magyarország – new york-i ingatlanadó-tartozását. Mindezek után a magyar állam felmondta a floridai céggel kötött szerődését, a teljes adósság elengedésére hivatkozással. Válaszul erre a könyvelő cég július végén kártérítési pert indított a Külügyminisztérium és annak két megbízottja, Csaba Tamás és Pék Erzsébet ellen. A H. Elliott Greene & Associates feljelentését július 28-án iktatta New York Déli Kerületének Bírósága. A floridai cég négy jogcímen, egyenként 75.000 dollár kártérítést követel, valamint a ki nem fizetett 44 milliós sikerdíjat. A könyvelőiroda arra alapozza a keresetét, hogy a Külügyminisztérium szerződést szegett amikor nem fizette meg a megbízási díjat, hiszen a cég elvégezte a megbízást, lealkudta az adótartozás jelentős részét, és megállapodott New York városával.

A floridai Boca Rantonban bejegyzett H. Elliott Greene & Associates könyvelő és adótanácsadó cég megbízása körül több furcsaságra is felfigyelhetünk. Előszöris arra, hogy miért kap egy komoly referenciákkal nem rendelkező floridai adótanácsadó cég – aminek még rendes honlapja sincs az interneten – teljes felhatalmazást Magyarországtól ami alapján szabadon tárgyalhat a Külügyminisztérium nevében? Másodszoris túl nagynak tűnik az ötven százalékos sikerdíj. Harmadrészt furcsa véletlen, hogy pontosan 6 nappal azelőtt egyezett meg a cég a new york-i városvezetéssel, hogy az USA elengedte volna a teljes adótartozást? Negyedrészt pedig a legfurcsább az, hogy az ügyről a külügy nem nyilatkozik. Többszöri szóbeli és írásbeli megkeresésre sem reagáltak, míg végül a sajtó nyomására közzétettek a külügyminisztérium honlapján egy szóvivői közlemény, melyben a tárca elismeri, hogy valóban kötöttek megbízási szerződést a H. Elliott Greene & Associates amerikai adótanácsadó céggel, melyet a teljes adótartozás eltörlése után felmondtak. Ugyanakkor állítják, hogy „a Külügyminisztériumnak nincs hivatalos tudomása a keresetlevélről”.