Minden előzetes várakozást felülmúló győzelmet arattak a jelenlegi kormánypártok az április 3-dikai országgyűlési választásokon. A Fidesz-KDNP 67,84%-os részvételt szerzett a törvényhozásban, az egyesült ellenzéket a szavazók alig harmada támogatta. Harmadik politikai erőként a Mi Hazánk Mozgalom is megszerezte a parlamenti helyek 3,52%-át. Lesz egy német képviselő is az új Országgyűlésben – a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata listáján szerzett mandátumot Ritter Imre.

Az egyéni körzetek túlnyomó többségében a Fidesz-KDNP szerzett mandátumot, és Budapesten is a vártnál jobban szerepelt – főleg a szavazatarányokat tekintve.

Az egyéni választókerületek (OEVK) eredményei (Budapest nélkül) 2022. április 3. – Forrás: MTI

 

Budapesti egyéni választókerületi (OEVK) előzetes eredmények. – Budapesten az egyéni választókerületek száma: 18 – Forrás: MTI

Ezzel gyakorlatilag biztosra vehető:

a kormánypártoknak kétharmados többsége lesz a következő 4 évben is a parlamentben.

Az alábbi összetételben fog működni a parlament az elkövetkezendő 4 évben:

Parlamenti patkó – A 2022. évi országgyűlési választás előzetes eredménye – Forrás: MTI

Lesz egy német képviselő is az új Országgyűlésben

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata listáján szerzett mandátumot Ritter Imre, aki 2018 óta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) képviseletében tagja a parlamentnek. 94,57 százalékos feldolgozottságnál 21 558 szavazata van, és ezzel jár neki egy mandátum – jelzi az NVI oldala.

Így az ellenzéki összefogás listája eggyel rövidül, 56 képviselőjük lehet az új Országgyűlésben.

A kormánypártoknak 135 képviselőjük lesz, ami a kétharmados többséget jelent, a Mi Hazánknak hét mandátuma várható.

A nemzetiségi törvényt tavaly nyáron módosították, ennek értelmében az országos nemzetiségi önkormányzatok október 1-jétől dönthettek a listaállításról. A kedvezményesen megszerezhető mandátum lehetőségével végül csak a német nemzetiségi önkormányzat tudott élni.

Részvételi arányok a magyar parlamenti választásokon (1990-2022)

A választók nyilvántartásában lévő választópolgárok közül a választáson résztvettek aránya (százalék) – Forrás: MTI

A legfrissebb hivatalos eredmények nyomonkövethetők a Nemzeti Választási Iroda oldalán – ITT

Orbán: hatalmas győzelmet arattunk

“Hatalmas győzelmet arattunk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap késő este a kormánypártok budapesti eredményváró rendezvényén.

A kormányfő a Bálna rendezvényközpont előtt felállított színpadon – nem sokkal 23 óra előtt mondott – beszédében úgy fogalmazott: “Hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan”.

Külön köszöntötte a kormánypártokra “határon túlról figyelő magyarokat”. “Köszönjük, hogy segítettek, mert így mi is kaptunk egy esély, hogy  segíthessünk nekik” – tette hozzá. A kárpátaljai magyaroknak Orbán Viktor azt üzente: tartsanak ki, ne féljenek, az anyaország velük van.

Köszönetet mondott a magyar választópolgároknak, akinek azt üzente: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszolgálják a bizalmat, amit tőlük kaptak.

A Fidesz-KDNP eredményváró rendezvénye – Orbán Viktor beszéde – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Köszönetet mondott a kormánypártok 100 ezer önkéntesének. Őket úgy jellemezte: nem robotok, nem zsoldosok, hanem önkéntesek, akik szeretik a hazájukat, és ezért hajlandóak voltak vállalni a kockázatot és nehéz munkát.

A kormányfő kiemelte: “Az egész világ láthatta ma este itt Budapesten, hogy a kereszténydemokrata politika, a konzervatív polgári politika és a hazafias politika győzött.”

Üzenjük Európának: ez nem a múlt, ez a jövő, ez lesz a mi közös európai jövőnk – fogalmazott, hozzátéve: az egész világ láthatta, hogy a magyarok szeretik a hazájukat.

“Mi akik ma győztünk, azt vállaljuk, számunkra mindig Magyarország lesz az első” – emelte ki Orbán Viktor. “A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – zárta beszédét a kormányfő.

Márki-Zay elismerte a Fidesz győzelmét

Elismerte a Fidesz választási győzelmét Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje vasárnap este Budapesten.

A Városligeti Műjégpályán úgy fogalmazott: “Ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény”.

Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a választási küzdelmet, de azt mondta, nem vitatják az eredményt, azt azonban igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny. “A propaganda az, ami megnyerte ezt a választást a Fidesznek, nem a tisztesség és nem a becsület” – jelentette ki Márki-Zay Péter.

Az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvénye – Fotó: Illyés Tibor / MTI

    
“Folytatni fogjuk azt a küzdelmet, amit lelkiismeretünk és hazaszeretetünk diktál” – tette hozzá, arra hívva fel híveit, hogy ne engedjék el egymás kezét. Azt hangsúlyozta, nem küzdöttek hiába, hiszen csodálatos közösséget építettek fel, “ami még propagandával sem lehet megvenni, akinek a haza nem eladó”.

Toroczkai: megtörtént a csoda

“Megtörtént a csoda”; “ez a kezdet ahhoz, hogy megmentsük Magyarországot” – hangoztatta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke vasárnap pártja eredményváróján.

A pártelnök, Ásotthalom polgármestere arra utalva, hogy a Mi Hazánk Mozgalom bejutott a parlamentbe azt mondta: “Megtörtént az a csoda, amiben senki sem hitt, csak azok a magyarok, akik az ásotthalmi pusztán, a nagy magyar Alföldön életre hívták ezt a mozgalmat”.

Toroczkai László hozzátette, azok is hittek ebben a csodában, “amiben senki sem hitt, sem a közvélemény-kutatók, sem a hatalmat gyakorlók”, akik elkezdetek dolgozni a mozgalomért, és az a több százezer magyar is, aki a voksát adta rájuk.

A Mi Hazánk eredményváró rendezvénye – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Mi Hazánk Mozgalomnak olyan elképesztő túlerővel szemben kellett dolgoznia, “amire nem volt még példa” – értékelt.

Ide sorolta, hogy a Facebook ugyanúgy beavatkozott mostani parlamenti választásba, mint a 2019-es európai parlamenti voksolásba, amikor törölte a mozgalom és Toroczkai László oldalát. Hozzátette: a választásba beavatkozott a Fidesz és a balliberális tömb is, amelyek “a médiájukon keresztül” próbálták őket elhallgattatni. Sőt – folytatta – még a határokon túlról is beavatkoztak, “hiszen Marosvásárhelyre is el kellett mennünk”, hogy megnézzük a zsákokban talált, a Mi Hazánkra leadott voksokat.

Toroczkai László elmondta, a mozgalomépítéssel nem az volt a céljuk, hogy parlamenti képviselők legyenek. “Ez a kezdet ahhoz, hogy megmentsük, talpra állítsuk, fejlődő pályára állítsuk Magyarországot, hogy Magyarország újra a régi fényében tudjon tündökölni” – hangoztatta, köszönetet mondva azoknak, akik ezt a “csodát” lehetővé tették.