Az új kata-szabályozás drasztikus változásokat hoz a mintegy 450 000 érintett vállalkozás életében, jelentős részük ki is szorul az egyszerűsített adózási formából. Az adónemet elhagyóknak szeptember 1-jétől kell új adózásra átállniuk, aminek intézésére augusztus közepétől nyílt lehetőségük. – Magas részvétellel, 1580 bejelentkezővel zajlott a Budapesti Kereskedelmi Iparkamara (BKIK) és a PP Konferenciaközpont Váltsunk vagy maradjunk? című kata témában rendezett videókonferenciája augusztus 18-án.Az előadások alább menógtekinthetők!

A BKIK és a PP Konferenciaközpont interaktív online rendezvényének célja az volt, hogy az új kata-szabályokkal és az átállással kapcsolatban széleskörű információt nyújtson a cégeknek, akár egyedi problémákat is érintve. Az előadók több mint 300 résztvevői kérdésre válaszoltak, melyeket a szakmai előadások közben küldtek be.

A NAV-adminisztrációval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a biztosítottág és a folyamatban lévő céges ügyek kérdéseit, valamint a katában maradókra és az azt elhagyókra háruló feladatokat Kecsmárik Viktor, a NAV osztályvezetője mutatta be.

A kata alternatíváinak és az átalányadó kérdéseinek adózási szempontjait és az adónemek pénzügyi és adminisztrációs összehasonlítását Papp Tibor adószakértőtől, az Írisz Office Zrt. vezérigazgatójától hallhatták az érdeklődők:

  • KATA helyett. Választási lehetőségek adózási szempontból.
  • Az átalányadó főállásúaknál, mellékállásúaknál és nyugdíjasoknál. Melyiket válasszuk és mire érdemes figyelni?
  • KIVA vagy TAO, vagy/és költségszámlák gyűjtése. Adónemek pénzügyi és adminisztrációs összehasonlítása.

Az előadás ITT megtekinthető:

Végül Fülöp Olga, a MINKE (Minősített Könyvelők Egyesülete) felügyelőbizottsági tagja számolt be egyebek mellett arról, milyen könyvelési feltételei és költségvonzatai vannak az átállásnak, hogyan lehet szerződni katás vállalkozóval és hogyan kell átállítani a számlázást:

  • Plusz adminisztráció az átállással kapcsolatban. Könyvelő igénybevétele nélkül nem megy?
  • Számoljunk a járulékos költségekkel is!
  • Hogyan alakulnak a kapcsoltságok az átalányadózásnál?
  • Az egyszerűsített foglalkoztatás előnyei és ésszerű használata.
  • A lakosság felé szolgáltató katás egyéni vállalkozóval az átalányadózó egyéni vállalkozó sem szerződhet?
  • Számlázás átállítása egyik napról a másikra. Mire kell figyelni? Kell-e céges bankszámla az átalányadózáshoz?
  • Mit kell tenni az iparűzési adóval az átálláskor?

Az előadás ITT megtekinthető:

Az előadásokat a BKIK weboldalán díjmentesen nézhetik vissza az érdeklődő vállalkozók.

FONTOS: az előadások elhangzása óta megváltozott egy határidő, amely már a NAV honlapján is fenn van: eszerint azok a katások, akik jogosultak lennének továbbra is a katára, de mégis átalányadózásra térnek át, az áttérés bejelentésének határidejét kitolták augusztus 31-ről október 31-re. Azok az információk, amelyek ezzel kapcsolatban az előadásokban és a kérdésekre adott válaszokban elhangzottak, ennek értelmében érvényüket vesztették. 

A konferencia videóra felvett előadásait mától díjmentesen visszanézhetik az érdeklődő vállalkozások a BKIK weboldalán.