Valamennyi gyermek születésére kiterjesztették Romániában az apák pótszabadság-jogosultságát – erről pénteki ülésén hozott rendeletet a bukaresti kormány.

Eddig csak az első gyermek születésekor illette meg ez a jog az apákat – emlékeztetett a kormányülés utáni sajtótájékoztatón Marius Budai munkaügyi miniszter.

Az apasági pótszabadság időtartamát az eddigi ötről tíz napra növelték. Azok az apák, akik előzetesen gyermekgondozási tanfolyamon is részt vettek, ezentúl 15 napos fizetett pótszabadságra jogosultak – mutatott rá a tárcavezető.

A munkáltatók nem bocsáthatják el az apasági pótszabadságon lévő alkalmazottaikat, és erre az időszakra is a rendes bérükkel egyenlő juttatást kell biztosítaniuk számukra. Ez a jog ezentúl minden, érvényes szolgálati vagy munkaszerződéssel rendelkező apát megillet, tehát törtölték a törvényből azt a rendelkezést, amely a társadalombiztosítási járulék fizetéséhez kötötte a jogosultságot.

Az 1999-ben elfogadott törvény szerint Romániában az alkalmazott a gyermek szülésétől számított első nyolc hétben, kérésének megfelelő időpontban jogosult kivenni az apasági pótszabadságot.