ügyvedjelölti fizetes

orangeman # 2013.12.19. 13:26

Nekem is soványnak tűnik a havi nettó 100 egy ügyvédjelöltnek. (Ismerőseim többsége ennél többért dolgozott kezdőként is.)

For God and Ulster

PGabe # 2013.12.19. 15:21

Nekem azért több a nettó 100 körüli. Aki ennél többet kapott, az titkolta.

Sherlock # 2013.12.19. 15:56

Nekem egy ismerősöm van, aki magyar, 7-8 fős (ügyvéd és jelölt vegyesen) irodában helyezkedett el, ő 130-at kapott próbaidő után.

orangeman # 2013.12.19. 16:14

Kezdőként?

Az kb. átlagos.

For God and Ulster

PGabe # 2013.12.21. 08:20

A negatív rekord eddig nekem az, aki fizetett azért, mert dolgozott. Nem csak maga után a járulékokat (ez is érdekes kérdés), hanem még havi x tízezer forintot is... Fogalmam sincs mi van vele azóta.
A másik véglet pedig egy nagy, nemzetközi iroda, jó sok pénzzel, viszont nulla szabadidővel. Ott is hagyta az illető egy idő után, mert azt mondta arra sincs ideje, hogy elköltse, amit megkeres, úgy meg sok értelme nincs.

Egyjogász # 2013.12.21. 12:01

Ilyenről újságcikket is olvastam, ügyvéd úrnak az volt a szokása, hogy a jogvégzett kolléga szüleivel (!!) tárgyalt előzetesen, hogy mennyi beugrót tudnak fizetni, hogy a fiúcska/leányka megszerezhesse nála a szakvizsgához a gyakorlati időt.
Amikor meg megkérdezték, hogy nem tartja-e törvénysértőnek a "fizetés: tapasztalat" elvet, nem is értette a kérdést, valami olyat vállaszolt, hogy évszázados szokás, hogy a tanulni szándékozó mesterlegényekeknek nem fizetett pénzt a mester úr, ha beengedte őket a műhelyébe tanulni.

A nemzetközi irodákkal kapcsolatban meg csak annyit, hogy egy ismerősömmel a külföldi ügyvéd úr közölte, hogy "a 8 órás munkaidőt, meg az ilyen hülyeséget felejtse el, itt ő egy jól fizetett bérrabszolga" (sic.).

Az ismerős utánanézett, ha külföldiügyvédúr ilyet merne mondani, pláne csinálni, ott, ahonnan ideszabadult, úgy basznák ki a kamarából, hogy a lába nem érné a földet, de vélhetően úgy gondolják, hogy a gyarmatokon a bennszülöttekkel azt csinálnak, amit akarnak...:(

Impossible # 2013.12.21. 17:22

"tanulni szándékozó mesterlegényekeknek nem fizetett pénzt a mester úr, ha beengedte őket a műhelyébe tanulni."

...jó, hogy lépést tart a korral. :D

Kacsa1111 # 2013.12.28. 05:59

Kedves kbs,

mint láthatod lentebb, nem én vagyok az üvegházban...:)

Kedves Egyjogász,

Nk-i iroda szempontjából mindegy, hogy itthon vagy külföld. Itt is, ott is heti 50-100 óra között alakul a munkaidő.
Szóval ennek semmi köze holmi a "gyarmatokhoz", vagy a "bennszülöttekhez".
A kölönbség annyi, hogy nálunk nyugatabbra még magasabbak az órabérek, ezért ugyanazért a melóért többet kap az ottani "bérrabszolga".

Kacsa11