Végrehajtási jogi fórum

Majordomus # 2023.05.19. 20:15

Igen,mert az új becsértékkel a kérdező nem kíván licitálni...

drbjozsef # 2023.05.19. 17:37

Gyönyörű kígyó a saját farkába harapva.

gerbera317 # 2023.05.19. 11:33

Az eredeti kérdésre még nem volt válasz. Az pedig az volt, hogy ha mégis egy újabb, magasabb becsértékkel tűzi ki a végrehajtó az árverést, akkor az előleg visszajár-e.
Természetesen visszajár, hiszen az új feltételek szerint kevés lesz a megfizetett előleg, így az aktiválási kérelmet is vissza kell utasítani visszamenőlegesen, az előleget pedig vissza kell téríteni. És ha nincs aktiválási kérelem, akkor jogellenes az újabb árverés kitűzése is, hiszen a folyamatosból csak úgy nem kerülhet ki egy ingatlan.

Majordomus # 2023.05.18. 20:03

Akkor Kujak jól jár az értéknövekedéssel.

drbjozsef # 2023.05.18. 18:25

Naptári napot. A munkanapot külön említik, ahol az számít, nyilván, hiszen az a "szűkebb" halmaz.

Kujak # 2023.05.18. 16:21

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Még annyit szeretnék megtudni, hogy a 15 napon naptári napot vagy munkanapot kell érteni?

drbjozsef # 2023.05.18. 13:20

Hívd fel külön a figyelmét a Vht. 140. § (8) bekezdés „az árverés kitűzése előtt” fordulatára, és arra, hogy neki a Vht. alapján 15 napja van kitűzni az árverést.

drbjozsef # 2023.05.18. 13:18

Kujak,

Ha esetleg nem világos a teendő, azonnal menj be a végrehajtóhoz, már levél írogatásra sincs idő, és add elő a gerbera és papinianus által írtakat, azzal, hogy ha nem így jár el, akkor meg fogod támadni az intézkedését a bíróságon végrehajtási kifogással, tekintve, hogy az ellentétes a Vht. vonatkozó rendelkezéseivel. Az aktiválási kérelmedtől 15 napon belül ki kell tűzze a végrehajtó az árverést.
Hátha ennek kilátásba helyezése is elég.

papinianus88 # 2023.05.18. 10:41

Kujak

Gerbera leírta: A Vht. 140. § (8) bekezdését akkor lehet alkalmazni, amennyiben az árverés kitűzése előtt kérelmezheti bármelyik fél. Nos, ha a becsértékünk 2011-es, és már a folyamatos ingatlanárverésnél tartunk (ami valójában nem "igazi árverés, az ingatlanárverés "szünetel a folyamatos esetén, ezért is rendelkezik úgy a jogalkotó a Vht. 159. § (7) bekezdésében, hogy ilyen esetben kérheti a becsérték újbóli megállapítását a fél, de ez nem a te tényállásod), tehát többször sikertelenül árverezte az ingatlant. Több éve, évtizede nem akart új becsértéket az adós. Ezért valószínűsíthető, hogy a folyamatosra kérelmezett vételi ajánlatod, és a végrehajtó általi "átforgatás" között legfeljebb 15 napban nem is fogja kérni, hiszen neki sem az árverési rendszerből, sem a végrehajtótól nem lehet információja, hogy valaki aktiválási kérelmet terjesztett elő.
A Vht. egyértelműen fogalmaz: A jogszabályi feltételeket megvizsgálja a végrehajtó és a Vht. 159. § (4) bekezdése szerint a vételi ajánlat megtételét követő 15 napon belül a végrehajtó az első árverésre vonatkozó szabályok szerint intézkedik az újabb árverés kitűzése iránt. Nincs olyan, hogy 3 hét. Amúgy egy valamire való végrehajtói iroda, az aktiválás megérkezését követő kb. 5 napon belül ezt foganatosítja. És ha ezt megteszi, akkor már hiába kéri a Vht. 140. § (8) szerint a becsérték újbóli megállapítását, mivel az árverés már kitűzésre került, arra nincs tételes jogi lehetőség.

értesítenie kell a feleket az árverés újra kitűzéséről

Ez kamu. Azzal fogja értesíteni a feleket, hogy megküldi a részükre az ingatlanárverési hirdetményt. Nem küld nekik előtte semmit, hogy figyi már skacok jó így, ha kitűzöm?!

drbjozsef # 2023.05.18. 10:29

Nyilván látni kellene azt az okiratot, de ha jól értem, több részlete is "kivett", tehát jó eséllyel cím is van képezve neki.
Ha az a kérdés, akkor ez alapján minden bizonnyal be tudsz jelentkezni állandó lakcímmel.
Hogy be lehet-e költözni ténylegesen, az egy osztatlan közösnél sokmindentől függ, legfőképpen a tulajdonostársaktól.

Csuklósbusz # 2023.05.18. 10:01

Adott egy védőterület, okiratban foglalt tartalommal.
Rajta viszont több lakóház és tároló található.

Ha megveszem árverésen és van rajta üres lakás akkor be lehet költözni mint társtulajdonos?

Földárverés, erről lenne szó:
https://www.kormanyhivatal.hu/…y_alairt.pdf

gerbera317 # 2023.05.17. 21:09

azt mondta a végrehajtó, hogy 2-3 hét az új kitűzés, mert neki értesítenie kell a feleket az árverés újra kitűzéséről
Ahogy gondolod. Amit lejjebb írtam, az nem vélemény ám.

Majordomus # 2023.05.17. 20:29

Ha van esze akkor kérni fogja...

Kujak # 2023.05.17. 18:09

Gerbera317!

Nekem azt mondta a végrehajtó, hogy 2-3 hét az új kitűzés, mert neki értesítenie kell a feleket az árverés újra kitűzéséről. Ezért gondoltam, ha értesíti az adóst, akkor az kérheti a becsérték újra megállapítását ez alapján:

Ha a becsérték megállapítása (végrehajtási kifogás esetén bíróság általi jogerős megállapítása) óta két év eltelt, és az ingatlan még nem került értékesítésre, a végrehajtó bármelyik fél kérelmére az árverés kitűzése előtt a becsértéket ismételten megállapítja. (Vht. 140. § (8) bekezdés)

gerbera317 # 2023.05.17. 16:48

@Kujak
Az árverés kitűzése előtt kérheti ezt az adós. Ha vételi ajánlatot tettél a folyamatos árverésben, akkor a végrehajtó 15 napon belül köteles új árverést kitűzni, amiről az adós csak a hirdetményből szerezhet tudomást. Ha az adós most hirtelen a semmiből új becsértéket kér az árverés kitűzése előtt, akkor a végrehajtó biztos, hogy hivatali titkot szivárogtatott ki.

Kujak # 2023.05.17. 14:39

Sziasztok!

Egy 2011-es árverést aktiváltattam, letettem az X ft árverési előleget.
Az ingatlan értéke azóta duplájára nőtt. Az adós tudomásom szerint kérheti a becsérték újra megállapítását.

Kérdésem, ha ez megtörténik és helyt adnak neki, akkor visszakapom az árverési előleget? (Megemelt becsértéken nem kívánok rá licitálni)

Majordomus # 2023.05.06. 20:14

Mondjuk pontos adóbevallással ezt el lehet kerülni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.06. 14:38

Azért nincs benne, mert nem lenne értelme. Ha a NAV hajt végre, akkor a fölösen behajtott összeget egyszerűen visszafizeti.

Van konkrét problémád is?

laikususer # 2023.05.06. 10:12

Azt pontosan tudom, hogy a Vht. és az Avt. két különböző tv. és az Avt. alapjául a Vht. szolgál kifejezetten az adóvégrehajtásra formázva.

Azt nem értem, hogy ha a Vht-ben benne van a "visszvégrehajtás" fogalma (Vht. 56.§. (5.)) akkor az Avt. ben ez miért nincs benne ?
Vagy ezt esetleg a NAV képes házon belül elrendezni ? Végülis ott a végrehajtást nem bíróság rendelte el.

Majordomus # 2023.04.17. 20:37

Miért nem érdekel tovább?

Vedd meg az árverésen.
.

Laci6711 # 2023.04.17. 13:24

drbjozsef
Csak az egyik adós lakik az ingatlanban, a másik nem tudom hol lakik. Az én 1/2 tulajdon részem tehermentes, a másik fél, 1/4+1/4 van árverezve és lakottan.
gerbera317
Ezek szerint félreérthetően írtam, elnézést kérek! Ellenem nem folyik árverés csak a társtulajdonosok ellen. Én szeretném megvenni az ingatlan másik felét de akkor ez így nem lesz jó.
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2023.04.17. 08:35

Cidri,

A megállapodás lényege a közös megegyezés.
Ha a bank ragaszkodik ahhoz is, te pedig nem akarod fizetni, akkor nincs megállapodás.
Megállapodás akkor van, amikor mindkét fél elfogad minden feltételt.
Ha az a kérdés, nem feltétlenül kell azt is fizetni, a bank/faktoring kockázatelemez, mérlegel, minden körülményt megvizsgál, és ha úgy gondolja, hogy a két meglévő tartozásodból X összeget kifizetsz, akkor az neki elég.

Ügyesen kell egyezkedni velük.

Cidri # 2023.04.17. 07:51

Üdvözlöm!
A következőben kérném tanácsát:
Otp faktoringnél lévő tartozásom a khr lista szerint 2020-ban veszteségként leírásra került.
Van ezenkívül még 2 db otp faktoringos tartozás, amit most rendezni szeretnék, ha sikerül velük megállapodni. Kérdésem, hogy a már veszteségként leírt tartozást is fizetnem kell, vagy esetleg addig nem fizethetem a másik kettőt ki, amiíg ezt nem rendezem?
Köszönöm

gerbera317 # 2023.04.17. 06:39

Rajtam kívül a másik két társtulajdonos ellen folyik az ingatlanárverés.
Ez tisztára úgy hangzik, mintha a kérdező ellen is folyna végrehajtás, és az ő tulajdonrészét is árverezik. De akkor mi a kérdés?

Majordomus # 2023.04.16. 21:49

Te is indulsz az árverésen?