Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtási jogi fórum

adalbert2 # e-mail 2019.03.11. 23:27

Kedves Fórumozók!

Tavaly novemberben leányom (akkor még külföldön élő) jövendőbelijének meghatalmazottjaként végrehajtási kifogást nyújtottam be egy vidéki járásbíróságon. A bíróság a napokban végzésében felszólított, hogy az 1952 évi tv. III. 67. par. 1.) alapján 8 napon belül igazoljam a meghatalmazásomat lehetővé tevő hozzátartozói viszonyomat, vagy egyéb érdekeltségemet a végrehajtási ügyben. Másik lehetőségként maga az adós terjessze be a kifogást 8 napon belül a saját nevében.
(Tudom, nyilvánvaló az általános jogi ismereteim hiánya, a perrendtartási tv. kapcsán :-(, de ettől még biztos vagyok abban, hogy maga a kifogás megáll a bíróság előtt.)

Véleményeteket kérem:

  • Ha maga az adós nyújtja be újból a bíróságra a kifogást, nem kell attól félnie, hogy végül elutasítják, mert nem a díjjegyzék kézhezvételét követő 15 napon belül nyújtotta azt be?
  • Ha én jelzem, hogy az adós a leányom jegyese és várhatóan kb. 3 héten belül a vejem lesz, az „egyéb érdekeltség”- nek tekinthető-e? (Ebben az esetben én időben benyújtottam a végrehajtási kifogást).
  • Ha az adós Magyarországon munkába áll, hogyan érheti el, hogy a végrehajtó ne érvényesíthessen letiltást a jövedelméből a végrehajtási kifogás elbírálásáig? Tartok attól , hogy egy munkáltató nem mérlegeli, van-e érvényes jogalapja a letiltásnak!

Tanácsaitokat előre is köszönöm!
Üdv!

gerbera317 # e-mail 2019.03.01. 12:50

egy levelet kapott” - Árverési jegyzőkönyv lesz az.
de a kamat illetve a végrehajtói díj sehol nem szerepel” - Mert az árverési jegyzőkönyvnek nem ez a funkciója. Törvény írja elő, mit kell feltüntetni. Amit te hiányolsz, azt éppen nem kell.
sem az hogy mikor kellene elhagyni az ingatlant” - Mert ez sem tartozik az árverési jegyzőkönyvre. Viszont nem titok: 154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Az rajta van a papíron hogy kivette meg” - Még szép, hogy rajta van.
és hogy mikor szüntették meg a végrehajtást” - Ez biztos, hogy nincs rajta.
Az lenne a kérdésem hogy...” - ... hány éves a kapitány? Merthogy a kérdésednek nagyjából ennyi köze van a bevezető mondókához.
van e valami maximum összeg amit a fő követelő kamatként követelhet” - Igen, van. Annyit követelhet, ami a végrehajtható okirtban szerepel.
A végrehajtási díjakat megtaláltam a jogtárban.” - Mármint a számítás módját, ugye? Akkor jó számolást. Mellesleg a végrehajtó a felosztási tervben fogja közölni ezeket, kár tehát fáradnod.
ha a fő követelés fel van tüntetve svájci frankban és forintban is...” - ...akkor az vice versa ugyanaz.
Akkor most az egészet követelik vagy hogy?” - Hol itt az összefüggés? Egyébként az egészet követelik.
A végrehajtóiroda azt mondta hogy nem vagy ez vagy az” - Hmm. Ennél bármelyik végrehajtói iroda értelmesebbet bír szólni, úgyhogy nem valószínű, hgoy ezt mondták.
ez így nagyon kusza” - Igen, az.
szívesen leírom az egész történetet ” - Jajj, csak azt ne!

Most, hogy nagy nehezen a végére értünk, tudd meg, hogy nem kérdeztél semmi olyat, amire érdemi választ lehet adni.

Petra1316 # e-mail 2019.03.01. 12:33

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyámnak volt egy háza amit most elárvereztek, egy levelet kapott csak amin fel vannak tüntetve a tartozásoknak a tőke összegeik, de a kamat illetve a végrehajtói díj sehol nem szerepel, sem az hogy mikor kellene elhagyni az ingatlant. Az rajta van a papíron hogy kivette meg és hogy mikor szüntették meg a végrehajtást.
Az lenne a kérdésem hogy van e valami maximum összeg amit a fő követelő kamatként követelhet-e vagy csak hasra csapás szerűen mond egy összeget hogy ő a tőkén felül mennyit szeretne? Mert a tőkét látjuk mindig de kamatot nem.
(A fő követelő vette meg liciten a házat.)
A végrehajtási díjakat megtaláltam a jogtárban.
Illetve még az lenne a kérdésem hogy azt hogy kell értelmezni hogy ha a fő követelés fel van tüntetve svájci frankban és forintban is. Akkor most az egészet követelik vagy hogy? A végrehajtóiroda azt mondta hogy nem vagy ez vagy az. Személyesen beszéltünk velük, ezért erről írásos nyom nincs. Csak nekem ez azért fura, mert én ha jól tudom (de simán lehet hogy rosszul), de amik fel vannak tüntetve a papíron azt az egészet követelik nem?
Tudom hogy ez így nagyon kusza, de ha valakit érdekel vagy nem tudja értelmezni akkor szívesen leírom az egész történetet emailban.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Meli54 # e-mail 2019.02.25. 17:58

Köszönöm a választ. A lényeg, hogy ha kell valakinek, akkor megvásárolhatja a területet. Az öcsémtől örököltem, akkor ennyire értékelték fel.

gerbera317 # e-mail 2019.02.25. 14:45

Majd a végrehajtó, ha eljön annak is az ideje, megállapítja a becsértéket (ami eltérhet a te 150 ezer forintodtól), majd pedig az árverés megtartása végett megkeresi a föld fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatal mezőgazdasági igazgatási szervét. Az ingatlant 50% vételáron már meg lehet vásárolni, úgyhogy ha az ingatlan megér valakinek - a becsértéktől függően - 75 ezer forintot, akkor az akár sikerrel is járhat. Ha sikertelen marad az árverés, akkor meg megveszi a nemzeti földalap (csak nem szokott érte fizetni).
A vételárból megkapja mindenki, kinek-kinek mennyi jut (nem amennyi jár, hanem amennyi jut!), a maradék tartozás pedig az adóson marad.

Meli54 # e-mail 2019.02.25. 13:52

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, mi a helyzet a következő esetben: adva van egy kb. 100 négyzetméteres erdőterület, amelynek a becsült értéke 150 ezer forint. Egy büntetőperben több milliós, egyetemleges kártérítésre ítéltek a volt ügyvezetővel, akinek semmi nincs a nevén. Erre a kis ingatlanrészre ráterhelték a több milliós végrehajtási jogot egy kft nevére. Az erdőrészt kb. 10 éven keresztül próbáltam eladni, nem kellett senkinek. Most el kezdik árverezni? Mi történik ilyenkor, ha a terhelés a sokszorosa az értéknek? Köszönöm a választ.

drbjozsef #   2019.02.21. 08:07

kiskriszti,

a legtöbb szolgáltatónál nem lesz gond, ragaszkodj a szerződéskötéshez, hangoztasd, hogy árverésen tehermentesen szerezted az ingatlant, ami eredeti szerzésmód, az előző tulajdonos tartozásai nem terhelhetnek.

Ugyanakkor van olyan szolgáltató, amelyik nem követeli rajtad a tartozásokat, egyszerűen nem szolgáltat addig, amíg a fogyasztási helyen tartozás van. Például a víz szolgáltató szeret hivatkozni a vízmű törvényre, amiben a fogyasztás korlátozását engedi a fogyasztási helyen fennálló tartozás esetén, függetlenül a tartozást felhalmozó személyétől. De ez ütközik a Ptk. eredeti szerzésmódhoz tartozó tehermentességgel, van már rá bírósági ítélet, hogy szolgáltatnia kell (de nálunk nincs precedens jog, úgyhogy ez is csak egy vélemény).

Szóval gondod lehet, kezd el az átírásokat, aztán meglátod, mi lesz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kiskriszti # e-mail 2019.02.21. 07:31

Köszönöm a gyors választ Sándor. Úgy értettem az utolsó mondatot, hogy származhat ebből még hátrányom? Pl. Nem tudom visszaköttetni az áramot, mert tartozás van. Viszont ezt nem látom sehol feltüntetve.. Olvastam vissza, írtak régen hogy volt ilyen probléma DIGInél..

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.21. 07:04

Az árverési vevő tehermentesen szerez tulajdont. Ez ugyanis eredeti szerzésmód.

Ha azt akarod kérdezni, hogy lehet-e az adósnak olyan tartozása, amelynek jogosultja nincs rajta az árverési hirdetményen, akkor természetesen lehet.

Nem fog gondot okozni minden közmű nevemre íratása?” De . Nekem például az is gond, hogy be kell menni a szolgáltató ügyfélszolgálatára.

www.kbs-ugyved.hu

kiskriszti # e-mail 2019.02.21. 02:57

Sziasztok!

Adott egy ingatlan. Tehermentesen kerül árverésre, az ingatlanról minden jog törölhető. A tulaj tartozik telenornak, OTP-nek, Magyar-Magyar Államikincstárnak. Ez igazából engem nem érint ugye? (illetve az, hogy ezek a tartozások az ingatlan árvrezési értékének a 4-szerese.)
Másik kérdésem pedig az, hogy ha tartozás lenne közművek felé a jelenlegi tulajnak, akkor az is fel lenne tüntetve az árverési hirdetményben? Nem fog gondot okozni minden közmű nevemre íratása?
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat.

illike # e-mail 2019.02.20. 22:12

Üdvözlök mindenkit !

Amennyiben egy Kft.nem fizet, a végrehajtó szerint
sem bankszámlája
sem ingatlana
sem gépjárműve nincs az ügyvezetőnek.

Igen, mire végrehajtásra került, addigra átíratta.
A felszámolási eljárást ügyvédnek kell kezdeményezni, és
bíróságon történik ?
Köszönöm a felvilágosítást !

gerbera317 # e-mail 2019.02.18. 12:36

Mindig van kitérő válasza az ügyben
Nem köteles elszállítani. Kérd, hogy folytassa le a 135. § szerinti eljárást, és értesítsen, ha a (3) szerint kirakhatod a roncsot az utcára.

Davidkov9 # e-mail 2019.02.18. 12:06

Tisztelt Fórum,

Vásároltam egy ingatlant árverésen az ingatlan átvétele hosszas idővel megtörtént.
Viszont az ingatlan területén maradt egy végrehajtásos személyautó. Több hagyományos árverési időpont már ki volt rá tűzve, nem vitték el, már megtörtént a második sikertelen árverés is és egy harmadik csökkentett fix áras hirdetmény is, szintén nem volt nyertes.

Az autó továbbra is az ingatlanom területén van és a végrehajtó nem intézkedik az autó elszállításáról. Mindig van kitérő válasza az ügyben.

Mit tudok ilyenkor tenni a hosszas, bizonytalan várakozáson kívül?

Megtisztelő válaszotok előre is köszönöm!

bery ary # e-mail 2019.02.17. 18:20

ELNÉZÉST KÉREK!

Grave7 #   2019.02.17. 17:23

Minek kell ugyanazt 50 helyen megkérdezni? Ez nem normális viselkedés. A magánéleti és családi dolgok pedig nem tartoznak a fórumra.

bery ary # e-mail 2019.02.17. 17:14

Tisztelt Fórum!
19-éves fiam személygépkocsit vásárol,saját nevére.
Érinti e bármilyen formában/végrehajtás-elidegenítés stb.../az Ő tulajdonát képező autót ha én az apja lennék az üzembentartó és ellenem több végrehajtás is van?
Szóval el veszítheti e az autót az apja adósságai miatt??!

Előre is köszönöm a válasz!

bery ary # e-mail 2019.02.17. 17:14

....lehetne az"Tisztelt gerbera317 is ha nem lennél ilyen lekezelő!
Nyomdász vagyok 24-éve és a saját szakmámban,én is betudnálak vinni az erdőbe!
Nem tenném!
Öreg és tapasztalt vagyok ahhoz,hogy lekezeljek embereket!
Fiam,ha minden jól megy jövőre diplomát szerez,villamos mérnöki karon,megszoktam már,hogy a jó képességű emberek elvontak,mint Morzsi vacsorája!
De ha megnyitom ezt az oldalt és kérdezek,nos azt azért teszem mert sz.r..n vagyok és nem azért,hogy ideológiai vagy szofisztikált vitákat folytassak olyan valakivel aki nyilvánvalóan élvezi ha lekezel!
Szóval szívesen és tisztelettel veszem a válaszaid!
Üdv:László

gerbera317 # e-mail 2019.02.17. 16:37

Tisztelt Grave7!
Ugye megmondtam, hogy majd Grave... :-)

bery ary # e-mail 2019.02.17. 15:09

Tisztelt Fórum!
19-éves fiam személygépkocsit vásárol,saját nevére.
Érinti e bármilyen formában/végrehajtás-elidegenítés stb.../az Ő tulajdonát képező autót ha én az apja lennék az üzembentartó és ellenem több végrehajtás is van?
Szóval el veszítheti e az autót az apja adósságai miatt??!

Előre is köszönöm a válasz!

bery ary # e-mail 2019.02.17. 15:01

Tisztelt Grave7!
Én ezen az oldalon soha ismétlem soha nem kaptam még ilyen,számomra is könnyen érthető,precíz és gyors választ!
A legnagyobb tisztelettel KÖSZÖNÖM!!!
László.

Grave7 #   2019.02.17. 09:51

@bery ary:
A Telenor a követelés jogosultja, a végrehajtást kérő. A követelést a Ptk. alapján, saját döntése szerint engedményezheti a jogosult. Ha ez megtörténik, akkor a végrehajtási eljárásban is be kell ezt jelenteni, jogutódlás megállapítását kell kérni bíróságtól. Itt ez történt.
A végrehajtó személyét ez nem befolyásolja (a Baltás Ügyvédi Iroda nem végrehajtó, hanem ügyvédi iroda), így a végrehajtóval kötött részletfizetést sem befolyásolja az engedményezés, se a jogutódlás bírósági megállapítása. A részletfizetést az eddigiek szerint kell folytatni; majd a végrehajtó fogja a részleteket a követelés új jogosultja részére továbbutalni.

bery ary # e-mail 2019.02.17. 08:31

Kedves Fórum!
Telenoros 138.000-rünk a helyi végrehajtóhoz került három éve akivel megállapodtunk havi 10.000-res törlesztőben,be is fizettünk már 360.000-ret!
Tegnap a járásbíróságtól jött egy levél amiben értesítenek minket,hogy tavaly májusban a Telenor átadta a tartozásunkat már csak 60.000-ret az Intrumnak???!!!
Ha akarok ellent mondhatok 15-napon belül négy példányban!
Minek mondhatok ellent? Hogyan kell és mik ennek a költségei meg úgy általában mi ez már csak három részlet lett volna hátra a helyi végrehajtónál!
Amit eddig befizettem elvész? Nem kell a helyi végrehajtónak elszámolnia a Baltás ügyvédi irodának aki most kérte át az ügyem? Mit tennétek a helyemben? Segítsetek!
Előre is köszönöm a választ!

bery ary # e-mail 2019.02.17. 08:25

Tisztelt Fórum Szakértők!
19-éves fiam személygépkocsit vásárol,saját nevére.
Érinti e bármilyen formában/végrehajtás-elidegenítés stb.../az Ő tulajdonát képező autót ha én az apja lennék az üzembentartó és ellenem több végrehajtás is van?
Szóval el veszítheti e az autót az apja adósságai miatt??!

Előre is köszönöm a válasz!

gerbera317 # e-mail 2019.02.14. 11:00

Itt nem olyan súlyos, mint a másik topikban. Eltekintve a fölösleges felkiáltójeleitől.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.13. 21:44

De ugyanaz az a kérdező. És ugyanaz a modor.

www.kbs-ugyved.hu