Postai értesítő okiratisága

osztap # 2025.05.24. 11:00

cspmreg,

A szomszéd kérdése, bár bosszantó, de jogos. Az ilyeneket nehéz bizonyítani. Neked is, rendőrségnek is.

Ezért a megoldás a megelőzés: Áttérni elektronikus kapcsolattartásra, átjelenteni a címedet, előfizetni utánküldésre a postán, stb. Ami nincs a postaládában, azt nem lehet onnan kivenni...

cspmreg # 2025.05.24. 10:11

Tisztelt gerbera!
Valószínűleg nem ismeri az egyik szomszédomat.
Egyébként nem lakott házról van szó és az egyik szomszédtól hallottam, hogy a másik - akivel egyébként már régebb óta voltak konfliktusok - elvette az egyik levelem, amit egyébként felbontva találtam.
Amikor ennek a másik szomszédnak említettem a levél esetét, a következőképpen válaszolt:Hogy bizonyítja be?
Szimpla rosszindulat és bosszúállás egy előző ügy miatt, amiben nem tudta elérni állattartási területen, amit szeretett volna.

A postás hanyagsága szerintem kimerül abban, hogy szinte soha nem dob be második értesítőt... itt még sajnos a kézzel kitöltendő papíros használatos.

A dézsmálás szó használata egyébként tudatos volt, jobb híján arra utal, hogy az elérhető dolgoknak csak egy részét tulajdonítja el valaki. (Szállítmányozási területen teljesen általános a használata.)

gerbera317 # 2025.05.24. 06:54

Én egyetlen embert sem ismerek, akinek érdekében állnak random a levélszekrényeket kifosztani. Nagyon valószínű, hogy itt a postás az, aki nem végzi rendesen a dolgát.
OFF A 'dézsmálás' itt kifejezetten helytelen szóhasználat. Talán nem teccik tudni, hogy az mit jelent valójában? ON

cspmreg # 2025.05.23. 23:38

Tisztelt KBS!
A postaláda természetesen nem közterületen van elhelyezve, csak a kerítésen átnyúlva lehet belepiszkálni a levélbedobó nyíláson keresztül.
Ahol pedig egy levelet be lehet dobni, ott ki is lehet emelni megfelelő eszközökkel.
A közterületről elérhetőséget csak ezért írtam, hogy nem valósít meg az elkövető birtokháborítást a dézsmálása során.
.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.23. 10:32

(A leírt postaládába a posta nem is kézbesíthetne szabályosan.)

osztap # 2025.05.23. 08:21

cspmreg,

Egyszerű magánokirat. A Btk. 346. § (3) vonatkozik rá.

cspmreg # 2025.05.22. 20:54

Tisztelettel érdeklődnék arról, hogy egy postai értesítő papíros okiratnak, esetleg közokiratnak tekinthető-e?

Érzésem szerint igen, hiszen jog érvényesítésének lehetősége kapcsolódik hozzá (pl. hivatalos levél átvétele postán), valamint az értesített levél tartalmának megismerhetősége által jog megnyílásával és jogkövetkezmények beállásával kapcsolatos következmények is kapcsolódnak hozzá.

Amennyiben pedig nem, akkor felmerül a kérdés, hogy ma Magyarországon következmények nélkül lehet dézsmálni egy közterületről elérhető postaládát, abba belenyúlva, és kifejezetten rossz szándék által vezérelten jórészt csak a postai értesítőket eltüntetve, mert az nem valósít meg bűncselekményt, vagy szabálysértést?
Egyébként pedig akár a Btk. szerinti \"Okirattal visszaélés\" esete is lehetne. (Btk. 346. §)