Kedves Csipke,
egyelőre maradhatna még az a bizonyos alma mater, mondjuk olyan 3 évet minimum. :)
Kacsával pedig részben egyetértek, részben nem.
A róma szerintem kell, mert kiszűri azokat, akiknek nagyon "nem fekszik" a jog; így is tök röhej, hogy polgárjogon nem lehet normális szemináriumra beülni, mert a 20 fős csoportból 10 ember a legalapabb dolgokat sem tudja és ezért normális, gyakorlati dolgokról nem is lehet érdemben beszélni - ha még róma sem lenne...
A másik, hogy a tanároknak fogalma sincs, hogy mit tanulunk előző félévekben/másik órákon, illetve az "alapozó" tárgyak sok esetben nem alapoznak. Büntiből első félév első felében végig olyan hülyeségekről van szó, amit már magyar jogtöriből meg lehetne tanítani(megnéztem, a 207 oldalnyi kollokviumi anyagból 87 jogtörténet...), Polgárjogból általános részből a könyv negyede teljesen felesleges, negyede májt-eájt(ott is le lehetne adni, a trnovói alkotmány helyett...), megint negyede szépirodalmi idézet és a maradék használható, ehhez jön még első félévben a személyi jog, amit mondjuk 2 nap megtanulni és akkor kényelmes volt az ember.
Szóval szerintem azzal van a baj, hogy semmi koncepció nincs az oktatásban - a "csak elméleti" képzést meglehetni csinálni 4 vagy kevesebb év alatt is, ha legalább azt logikusan építenék fel. Persze ahhoz be kéne avatkozni a tanszéki autonómiába és rávenni őket némi párbeszédre, együttműködésre; de a hallgató-központú, logikus és használható oktatás az olyan utópisztikus... :)
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/