zárt tárgyalás

Egyjogász # 2010.10.29. 12:02

A bírón múlik a dolog. Ha a bíró határozott, erélyes, a hallgatóság nem viselkedhet úgy, ahogy leírod, vagy ha igen, akkor addig voltak a tárgyalóteremben.

Ha kifogsz egy huszonéves halálravált leánykát (már bíróként), hááát, akkor bármi lehet. Én egyszer hasonló helyzetben (a rokonokból álló "hallgatóság" mindent csinált, csak nem hallgatott) egy ilyen hölgynek felhívtam a figyelmét, hogy "A T. Bíróság szíveskedjen fenntartani a tárgyalás rendjét!", szegényke majdnem elsírta magát, aztán gyorsan halasztott....

bolondmelós # 2010.10.29. 09:03

PraetorLXXVI: a lényeg az hogy ha ők hülyén viselkednek, akkor te higgadt maradj, ne hagyd hogy hergeljenek.
Őket megbírságolják, kivezetik, ez még akár jól is jöhet ki, hogy te betartottad a polgári peres eljárásrendet. Az ő pereputtya, ő rá vet rossz fényt.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.10.29. 08:30

Nem csak berekeszteni tudja, hanem a rendbontókat bírságolni, kivezetni stb.
Ez az ő, mármint a bíróság feladata, és ahogy már mondtam korábban is: a zárt tárgyalás egy sokkal komolyabb dolog, nem kívánságműsor.
Vagy jobb szeretnéd, ha törvényes és indokolt ok nélkül lenne zárt a tárgyalás, és a hozott ítéletet utána eljárási szabsértés miatt dobhatnád esetleg a kukába és kezdődne minden előről?
A másik fél az ilyen magatartással csak magát járatja le, és nem mellesleg a Te malmodra hajtja a vizet...

efi99 # 2010.10.27. 18:42

Aki mindössze annyit tud tenni, hogy berekeszti, had csússzon az ügy még fél évet...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.27. 17:51

A zárt tárgyalás nem gog menni, a rend, a tárgyalás méltóságának a fenntartása viszont a bírós kötelessége.

PraetorLXXVI # 2010.10.27. 14:33

Alapvetően csak nem szeretnénk ha a rokonság megjelenne és verné a tam-tamot, anyázna, disznót vágna stb.

Eljárásjogilag is érdekel, de a Pp. alapján nem tudom, hogy milyen indok vagy igazolás kell.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.10.27. 14:03

A zárt tárgyaláshoz alapos indok kell, tekitve, hogy ez a tárgyalás nyilvánossága is a törvényesség egyik garanciája.
Nem úgy megy, hogy nekem nincs kedvem kiteregetni a szennyest, vagy éppen nem csípem a másik fél rokonait.
Veszélyben vagy, tanúként, vagy 14 év alatti vagy akinek az erkölcsi fejlődése fogja megsínyleni a nyilvánosságot???

PraetorLXXVI # 2010.10.27. 13:18

Nem akarom, hogy a másik fél "pereputtya" bejöjjön a tárgyalóba. Mit kell igazolnom a zárt tárgyaláshoz?

A Pp.5. §(2) .... A bíróság a nyilvánosságot a közerkölcs védelmében, valamint az ügyfél kérelmére abban az esetben is kizárhatja, ha az a fél személyiségi jogainak védelme érdekében indokolt. A bíróság a nyilvánosságot különösen indokolt esetben a tárgyalásnak a tanúkihallgatással érintett részéről akkor is kizárhatja, ha a tanú adatainak zártan kezelését rendelte el, és a zárt tárgyaláson történő meghallgatás a tanú, illetve hozzátartozója életének, testi épségének a megóvása érdekében feltétlenül szükséges.

köszi a választ!