Ingatlanügyek


kovaron80 # 2022.01.28. 11:36

Hello,

Köszönöm, utána fogok nézni.
Valahol olvastam egy általánosítást, hogy egy telekre 1 lakóház építhető, de ez nem igaz ezek szerint.
Épp most olvasok egy HÉSZ-t, és ebben sem találok egyelőre ilyen megszorítást....

Kösz,
Üdv. Áron.

nanemaaa # 2022.01.28. 09:14

Sajnos nem érted, pedig válaszoltam.
Az országos előírások szerint bármelyik lakóterületen építhetsz akár több épületet is. Helyi építési szabályzat korlátozhatja, bár én ilyet még nem láttam, ahol épületek számát korlátozták volna. Legfeljebb feltételekhez szokták kötni, de ez mindig egyedileg szabályozott kérdés. Nincs rá általános szabály, az adott településen belül a helyi építési szabályzat az, ami ezeket előírhatja. Keresd az illetékes építésügyi hatóságot (kormányhivatalt), így is, úgy is náluk fogsz kikötni, mert amit akarsz, az javarészt engedély, vagy bejelentés köteles építmény.
A fentiektől kivételt képeznek a mezőgazdasági rendeltetésű területek, telkek beépítésének szabálya, mert ott országos előírás is korlátozza az épületek számát és nyilván a rendeltetését is. Ide tartozik a zártkert is.

kovaron80 # 2022.01.28. 08:26

Kedves nanemáá,
Köszönöm, hogy billentyűzetet ragadtál, sajnálom, hogy nem válaszoltál.
KÉRLEK, mondd meg, melyik az az építési övezet, amelyikben Én sok-sok kicsi (20-30 m2) házikócskát felhúzhatnék (engedéllyel, of course), de csak magamnak, nem Üdültetési Vállalkozóként....
LA, MK1, MG stb...
Köszi, Áron

nanemaaa # 2022.01.28. 07:46

Falun jellemzően 1 ház 1 melléképület és kész. LA övezetben.
Ha általában akarsz beszélgetni, akkor valójában nem akarsz építkezni. Én eddig pl olyan faluról nem igazán hallottam, ahol így meg van kötve, hogy hány épület lehet a telken. Olyat igen, hogy egy-egy telken max hány lakás létesíthető. De ezek szerint az építési hatóságnál még nem jártál, hiszen akkor tudnád, hogy egy településen belül több építési övezet létezik.
Egy biztos, iparterületen valóban nem lehet.

kovaron80 # 2022.01.27. 16:20

> Amelyen a helyi építési szabályzat megengedi.
Köszi pingpongozhatunk...
Falun jellemzően 1 ház 1 melléképület és kész. LA övezetben.
De hol engedik? Iparterületen? Nem hiszem, Zártkertben? biztos nem... Akkor hol?
Milyen telket vegyek?

Zöldövezeti11 # 2022.01.27. 13:04

Áron !
Tanulj előbb épületfizikát !

nanemaaa # 2022.01.27. 12:50

* Tehát milyen típusú telekre építhetek több ilyen embereknek szánt kis épületet legálisan? *
Amelyen a helyi építési szabályzat megengedi.
És mindegy, hogy milyen kicsik az épületek, és miből készülnek, terveztetni kell, mert egyszerű bejelentéshez kötött a lakóépület, a többi meg építési engedélyhez.

kovaron80 # 2022.01.27. 12:03

Kedves Szakértők,

Van egy álmom, és remélem tudtok segíteni a megvalósításban.
Szeretnék magam építeni több kisebb (8x4 m, 5x3 m, stb) könnyűszerkezetes házat, egyedi funkciókkal,
pl. udvari iroda, szauna + vizes blokk, nyári konyha, stb. Van amelyiket rendesen téliesíteném is, de van amelyiket nem, mert csak nyári használatra kell.
Szabadon szeretném elhelyezni ezeket, és szépen parkosítani körülötte.
Az egyikben akár laknék is (mint egy hétvégi házban), legfeljebb nem lesz állandó lakcímem, de ha lehetne, az jó lenne.

Ezek közül mindegyik alkalmilag "Emberi" tartózkodásra szolgál, ami ügye nem melléképület...

A falusias övezetekben 1 db Lakóház, 1 db Melléképület lehet, de nekem az nem kell.
De ha veszek egy falusi romos házat, oda be tudok jelentkezni állandóra, meghagyom az épületeket, de mögé, a kertbe szeretném a kis saját parkomat megépíteni törvényesen.
Ha kivett zártkertet veszek, oda mit építhetek? Szerintem a HÉSZ ott is lekorlátoz 1 ház + 1 ólra.

* Tehát milyen típusú telekre építhetek több ilyen embereknek szánt kis épületet legálisan? *

A válaszokat előre is köszönöm,
Áron

Kogeza # 2022.01.27. 10:49

Sziasztok!

Földhivatali eljárásban (pl. tulajdonjog bejegyzése, zálogjog bejegyzése) az Ákr. szerinti sommás eljárás szabályai, és így a - soron kívüli eljárás kivételével - 8 napos ügyintézési határidő alkalmazandó?

Nem látok olyat, hogy kizárt lenne az Inytv. vagy más jogszabály szerint, de lehet, ez az én hiányosságom.

Köszönöm szépen!

Zöldövezeti11 # 2022.01.27. 08:18

Na ugye mit mond szomorú... :

Amiben én laktam, az egy melléképület bővítés volt éppen 22-23 évvel korábban, ami engedéllyel készült. De mivel hátsó kert 6 méteren volt rajta, ezért nem lehetett önálló lakóépületnek minősíteni. A főépítész azt mondta, hogy ettől még persze lehet simán lakásnak használni, csak az azzá minősítés nem fog menni.
Nekem is vót hasonló időben egy melléképület, amit nem is kellett lakássá minősíteni, mert az építéskor már az volt / 1932 /. Egy 28nm -es mellék épület az alábbi felosztással : 9nm házmester lakás , 9 nm mosókonyha , a többi kamra és budi.
kémény volt, a vizet és bevezették...sőt a villanyt is. Sőt a házmestelakás hajó padlós vót... igaz a fala csak 25-ős. Röviden nem fehér embernek való. De csináltam belőle egy lakás. Hőszigetelés, villanyfűtés + kandalló, hideg melegvíz meg ami kell. Azért én is felhívtam az önkorit... ott mondták bármit csinálhatok... lakássá nem lesz nyilvánítva, mert bizonyos szabálynak nem felel meg. A szoba csak 9 nm. Itt a pont. sikere viszont van.... bérlők folyamatosan lakják.... olyan a bérleti díj. A szerződésben sem nevezem lakásnak.... csak bérleménynek.

SolnesM # 2022.01.27. 07:50

Fsk13 !
Ja hogy Te lennél az egeres.
Nem kellett volna megvenni. De ha megvetted, akkor sem rögtön nekiesni és szétverni.
De hogy egy kis biztató is legyen.

Ha nincs élelem az egér eltűnik. Ami marad utána, az semmi.
Egy egér tömege 1 -2 gramm, ha elpusztul múmifikálódik.

Fsk13 # 2022.01.26. 08:29

SolnesM koszonom a valaszod, a bosszanto az hogy nem jelezték, ilyen formaban biztos hogy nem vasaroltam volna meg.
A csak festesbol lett a teglafalig lepucolni, ha bekoltoznek eselyes hogy az alberlok is vissza jonnenek ha nincs megkeresve a bejarat.

osztap # 2022.01.26. 08:17

aniko7777,

A Közműtérképen kereshetsz címre, és bekapcsolhatod, hogy mutassa a helyrajzi számot. Ha van hrsz, akkor Te magad kérj le egy friss tulajdonilap-másolatot meg egy térkémásolatot a Földhivatal Online-on.
https://www.e-epites.hu/e-kozmu

Nézd meg, hogy a tulajdoni lapon bármi más is szerepel-e, mint "lakóház, udvar". Például gazdasági épület, műhely, istálló. Itt lesz fontos, hogy a megosztási szerződés szerint Te melyik részt használnád. A bank csak lakóingatlanra ad lakáshitelt, gazdasági épületre, stb. nem. Ez akkor is gond, ha Te nem tervezel hitelt felvenni, mert eladni is csak olyannak fogod tudni majd egyszer eladni, akinek nem kell majd hitel. Szóval, ha a Te az azóta átalakított, de le nem papírozott műhelyt nézted ki, akkor érdemes ebbe csak nyitott szemmel belevágni, és az árban érvényesíteni. Dettó, ha nincs is feltüntetve a térképmásolaton az ingatlan.

drbjozsef # 2022.01.26. 08:02

ha azóta új tulajok lettek azok elismerték e annak érvényét.
Ez hülyeség. Igaz, már sokszor írtuk.
A jogutódra vonatkozik, akkor is, ha ő azt nem ismeri el.

Zöldövezeti11 # 2022.01.26. 07:57

aniko7777 -nek !
a legegyszerűbb ha az eladótól kéred ezeket :
tulajdonilap,
térkép másolat,
egy korábban készült megosztási szerződés/leírás és
a leendő társtulajoknak való bemutatás.
Ezenkívül az eladandó rész bemutatása . (nem árt a többiről se némi info.... hiszen ez a szitu un sziámi -iker szerűség.... torzan összenőtt valami ) de lehet jó is.

Sok minden kiderülhet.
Aztán ha tetszik akkor jöhet az ügyvéd.

Zöldövezeti11 # 2022.01.26. 07:42

Csatlakozom az előttem írókhoz némi kiegészítéssel. Ha nem megy az ügyfélkapus lekérés /ami ingyenes / pénzért megteszik a kormányhivataloknál vagy földhivatalban. Kell még térkép is, de az mindenképpen fizetős. 2500 ft /alkalom.
Osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdoni lapon nincs rögzítve, hogy melyik ingatlanrész kié. Ott csakis a százalékos arányokat tüntetik fel.” szomorú... Mások szerint lehet a rögzítés. Az arányok nem százalékosak hanem természetes törtek. igaz abból lehet % -ot számolni. Azok a lakások akkor önállóak, ha van lakásonként legalább 1 db. 15 nm -es lakószoba, amelynek van a külvilágra nyíló ablaka és van külön bejárata. Hogy kell e más / konyha , fürdő stb, nem tudom , de nem árt ha van.
Figyelni kell arra ,hogy közművek közösek e vagy külön állóak. Gáz, villany, víz csatorna.... ezek külön mérési lehetőségére.

Aztán ez a „ csak ügyvédileg van leirva hogy kinek mi a része az ugy szabályos ?” iromány amit nevezhetünk sok mindennek, pl.
használati megosztási szerződés -nek is, stb. Azt ,hogy mikor készült , az eredeti aláírók most azonosak e a készítéskorival, vagy ha azóta új tulajok lettek azok elismerték e annak érvényét. Nehéz de megállapítható. pl. megnézni a társtulaj adásvételijét - ha hozzáférhet ő - mert ha nincs erre utalás n állíthatja, hogy rá nem érvényes. Ez a közös és külön területeknél okozhat gubancot.

Megjegyzendő ,hogy ezekre a kérdésekre /kérésekre elsődlegesen az eladónak kell gondolnia, azaz neki kell ezeket prezentálni a vevő részére.... ha reális a vételár. Persze ha sok minden nincs tisztázva akkor az eladó érdeke a homály, a vevőé pedig a tisztánlátás.

Ha egy eladó elzárkózik ezek elől, akkor sok féle reakció lehet.
A vételártól függően.

pl. a bideni reakcó, az hogy elküldi az elzárkózót a melegebb éghajlatra.

drbjozsef # 2022.01.26. 05:55

aniko7777,

  1. A megfelelő rubrikába. Lehet helyrajzi számra is keresni, sőt, azzal érdemes, mert akkor nem számít a címek hasonlósága, azonossága. Milyen ingatlan ez, meg akarod venni? És nem kérted még el a tulajdonostól a helyrajzi számot? Tedd meg.
  2. Neked semmire. Majd az ügyvéd tudni fogja. Vigyétek el azt a szerződést az adásvételi aláírására, és akkor az arra való hivatkozás, mellékletként belekerül.
  3. A tulajdoni lapra be lehet jegyezni a használati megosztási szerződés TÉNYÉT, de nem magát a szerződést. De nem kötelező. Azért jó, ha be van jegyezve, hogy van ilyen szerződés, mert akkor eladáskor pont látja a vevő, hogy van ilyen, nem lehet eltitkolni előle, el tudja kérni az eladótól - hiszen az rá, a vevőre, mint jogutódra, ugyanúgy vonatkozni fog. Érdemes ismerni...
  4. Nem sokat. Elsősorban ha nem tetszik így, nem veszed meg. Legalább az lenne a kizárólagos használatodban, amelyik lakásként van bejegyezve? Akkor a többi nem is kell, hogy érdekeljen.
  5. Te bárminek nyilváníthatod, unikornisnak is, csak nem fog érdekelni senkit. Hogy nem lakóépületet hivatalosan is lakóépületté akarod átminősíttetni? Az nem biztos, hogy menni fog, nyilván van ok arra, hogy nem az, persze, nem lehetetlen, de ahhoz mindenféle országos és helyi építési szabálynak meg kell felelnie, ami nem biztos, hogy menni fog.
  6. Ha több mint 10 éve épült, és ezt tudod igazolni is, akkor nem bontathatják le, de ha nem felel meg az előbb is említett építési szabályoknak, akkor nem fogják feltüntetni a térképen, nem fogod tudni legalizálni.

Ha ilyen rendezetlen ez az egész közös tulajdon, akkor én inkább nem venném meg.

Szomorú örökös # 2022.01.26. 05:12

aniko7777

Ha egy helyrajzi számon 1 ingatlan van bejegyezve de 3 tulaj a 3 lakás tulajdonosa és csak ügyvédileg van leirva hogy kinek mi a része az ugy szabályos? Vagy hogy kéne lennie a tulajdoni lapon ?

Osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdoni lapon nincs rögzítve, hogy melyik ingatlanrész kié. Ott csakis a százalékos arányokat tüntetik fel.

Mit tudok tenni ha nem a teljes épület van lakó ingatlanak nyilvánitva csak mondjuk a ház elsö lakása? Én megvétel után nyilvánitathatom lakoépületnek?

Erre már az önkormányzatod helyi építési osztálya tudna tanácsot adni. Nekem a volt ingatlanomon ügyvéd által írt használati megosztás alapján volt elosztva az ingatlan. Amiben én laktam, az egy melléképület bővítés volt éppen 22-23 évvel korábban, ami engedéllyel készült. De mivel hátsó kert 6 méteren volt rajta, ezért nem lehetett önálló lakóépületnek minősíteni. A főépítész azt mondta, hogy ettől még persze lehet simán lakásnak használni, csak az azzá minősítés nem fog menni.

aniko7777 # 2022.01.25. 18:17

Kedves Forumozok !
Adott egy osztatlan közös tulajdonon szoban megegyezés de nem sokára ügyvéddel leirt telek amelyen 3 lakás található
. 1Tulajdoni lapot ügyfélkapun cim alapján probáltam lekérni de mivel az utca név majdnem minden kerületben van igy nem tudtom hogy hova irjam be a kerületet vagy irányito számot ?mert probáltam már több variáciot de nem sikerült .
   2.Mire kell oda figyelnem Ha egy helyrajzi számon 1 ingatlan van bejegyezve de 3 tulaj a 3 lakás tulajdonosa  és csak ügyvédileg van leirva hogy kinek mi a része az ugy szabályos ?
    .3Vagy hogy kéne lennie a tulajdoni lapon ?.
    .4Mit tudok tenni ha nem a teljes épület van lakó ingatlanak nyilvánitva csak mondjuk a ház elsö lakása ?
    .5Én megvétel után nyilvánitathatom lakoépületnek ?
 .6.Mi történik ha nincs a térképen feltüntetve ez egy hosszu ház és ugy tünik mintha utolag lett volna hozzá épitve  de már szerintem több mint 10 éve  ?     /a tulajjal csak két hét mulva tudok beszélni és elég morcos ha ilyeneket kérdeztem telefonba .../Lebontathatják vagy mi a menet ha nem legalássan lett hozzá épitve ? Ha fenn maradást kapok rá az nekem mennyibe fog kerülni ?Válaszukat is elöre köszönöm

SolnesM # 2022.01.25. 17:14

beszeltem egy ugyveddel a hitel folyositasanak szunetelteteset javasolta es kozolte hogy ez kimeriti a rejtett hiba fogalmat.
Biztos van olyan ügyvéd, főleg ha fizetnek neki. A másik pedig mást állit /hat /.

SolnesM # 2022.01.25. 17:10

Gyerekkoromban egy nagy házban laktunk. 140 nm , 2000 nm-es portán.

Mivel korábban egy nagygazda lakta a házat és terményt a padláson tárolta.
Ezért
egér akár egy hadsereg. Éjjelente hallottuk a tobzódásukat.

Aztán elfogyott az élelem ( gabona féle ) és az egerek eltűntek. 2 macsek azért őrködött és a maradékot móresre tanította.

Az egerek atjartak a gipszkarton es a teglafal kozotti reszt, ” Ja az jó búvóhely a számukra.
Amúgy sok kárt nem okoznak. A szervetlen anyagokat nem eszik meg. Gipszkarton ( szufátsó ), a tégla és a vakolat + a fém tartószerkezet.
Az eladó erre fogja felfűzni az ellenszakértői véleményt.
Tény hogy pszihikailag - lelkileg sokkot okozhat az albérlő egér !

SolnesM # 2022.01.25. 16:37

megkaptam a kulcsokat, neki alltunk leszedni a tapetat festeshez keszulodven, tulajdoni lapom meg nincs. Menet kozben a masodik napon elojott egy tobb helyen elfedett rejtett hiba. Az egerek atjartak a gipszkarton es a teglafal kozotti reszt, az ingatlan teljes belso teruleten / 47nm/

Pár napot kellett volna várni.
Az egerek... édes jószágok.... gerincesek, ha nincs eleség, tovább állnak. Igazságügyi mérnök szakértő, ügyvéd stb. kérdés ad e jó tanácsot.
Nem a felsoroltak mondják meg ,hogy hogyan tovább. Az eladó nyilván tisztában van a helyzettel, minek nézné meg. ? !!
Meg kell egyezni. !! Visszamondani, vagy jelentős árcsökkentést kérni.
Nehéz meccs lesz !

Fsk13 # 2022.01.25. 11:20

Koszonom Jozsef, tegnap el is kuldtem a tulajnak tertivevenyesen az emlitett levelet. Az ugyved jelenleg koronas, de Pentek kornyeken mar tudok talalkozni vele .
Tegnap kimentem a hazhoz folyton talalok valami elrejtett egernyomot, videofelvetelt is csinaltam. Szerintem az almenyezet egy az egyben tele lehet egerszarral es doglott egerekkel, de nem nyulok hozza.

drbjozsef # 2022.01.24. 10:45

Mi az elallas menete ha a tulaj csak az idot huzza, illetve meg az ingatlanhoz sem jott ki megnezni a kart ?

Írsz neki egy tértivevényes levelet, hogy a Ptk. 6:159.§ - 6:167.§ alapján kellékszavatossági jogod alapján, a hiba mértéke és a javítás költsége miatt a 6:159.§(2) "b" pont alapján elállsz a szerződéstől, és kéred a kifizetett összeg viasszautalását, és a szerződés felbontását.

Ha nem hajlandó erre, neked kell pert indítanod bíróságon - na, akkor fog csak igazán elkezdődni az időhúzás.

nanemaaa # 2022.01.24. 08:38

Írod, hogy van ügyvéded. Akkor hallgass rá, ő majd segíteni fog.