Ingatlanügyek


Majordomus # 2022.06.25. 19:06

A nemleges bírálat is pénzbe kerül.

Szomorú örökös # 2022.06.25. 06:19

Majordomus

A bank be sem fogadja a hitelkérelmet.

Azért az a pártízezer forintos hitelbírálati kérelem díja viszont kirepülni fog a kasszájából. Nekem a nem igazán kedves rokonom két hitelbírálatot bukott el - ráadásul ő is CSOK-ra utazott (használt lakásra) - mire a végén szabadfelhasználású hitelből vette meg a lakásomat. Volt sírás részéről rendesen, hogy nem volt bekalkulálva az a veszteség „szegény csórónak”. Én meg csendben mosolyogtam a háttérben, hogy a sok szemétségért, amit elkövetett ellenem, megkapta a sorstól a jutalmát. Utána pedig szépen csendben elköltöztem és azóta nyugalmam van tőle.

Majordomus # 2022.06.24. 19:39

drb..nek van igaza.
Nincs miért aggódnia Teljes-nek.
Ha 20 milliókat akar felvenni egy telek negyedrészére,a bank simán kiröhögi! A Csoknál az állam is.
A másik 3 testvér egymás javára jegyeztessen be haszonélvezeti jogot.

A bank be sem fogadja a hitelkérelmet.

Akkor lehet szólni a bátyusnak,hogy most vigyorogjál tesó!

Szomorú örökös # 2022.06.24. 13:21

drbjozsef

Csak használati megosztási szerződés esetén.

Igazad van, nálunk akkor már készült ilyen. Jelen esetben a kérdezőnél erre nem sok esély van, mivel ők nem szeretnék, ha a testvér építene, ők inkább megválnának a részüktől.

drbjozsef # 2022.06.24. 11:53

tulajdonostárs részére is simán bejegyzik, ha az elég lesz nekik

Csak használati megosztási szerződés esetén. Csoknál ugyanez.

Szomorú örökös # 2022.06.24. 11:47

osztap

CSOK esetén lehet csak más a helyzet, de egy sima ingatlanhitelnél a bank lazán megteszi.

Szomorú örökös # 2022.06.24. 11:47

osztap

Sajnos az építkezni kívánó tulajdonostárs részére is simán bejegyzik, ha az elég lesz nekik. Én is osztatlan közösben laktam, ott egyértelműen a másik tulajdonos részére történő utalással jegyezte be a bank a jelzálogot, ami egyáltalán nem érintette az én részemet.

osztap # 2022.06.24. 08:45

Teljes,

Mielőtt elindítod a pert, hívd fel a testvér figyelmét arra, hogy a bank nem fog adni nekik hitelt/CSOK-ot akkor, ha nem jegyeztethet be jelzálogot meg elidegenítési és terhelési tilalmat a teljes telekre. Te mint tulajdonostárs pedig nem fogsz ehhez hozzájárulni. Ha nem hiszi, kérdezze meg a bankot!

Lehet, hogy ez is elég lesz, hogy felébredjenek.

drbjozsef # 2022.06.24. 08:37

Teljes,

Ez kellemetlen, de a jogi része elég tiszta és egyszerű. Ha nincs megegyezés, pert kell indítanod, és ha meg akarod akadályozni a beépítést, akkor minél előbb. Nincs más megoldás.

Ez lényegében nem jogi probléma, már a megegyezés szempontjából. Próbáld meg presszionálni, hogy kitalálják a kifizetéseteket 3 napon belül, vagy indítod a pert. Hátha az hat.

Aki nem tud a saját telkére építkezni, az ne akarjon építkezni.

Teljes # 2022.06.24. 06:38

A telek 30millió forintot ér, nem tudja kifizetni a részünk. Ő most családot akar alapítani a feleségével, építkezni szeretne. nekik erre kb. 20 millió forintjuk van, de célozgatásuk alapján a ház amit szeretnének kb. telek nélkül 40-50 millió lenne kulcsrakészen. Hitel, babáváró, csok mindent fel akarnak venni, a házra telekre meg jelzálogot bejegyeztetni. Szóval a telket biztosa nem tudják nekünk kifizetni, sem egyben sem részletekben, mert bőven elég lesz nekik a hitelt kifizetni, két átlagos fizetésből. Az eladást, osztozkodást nem akarják, mert akkor ők olyan kevés pénzt kapnának a részükként, hogy ahhoz még sok pénzt kellene hozzárakniuk, ami nincs hogy vegyenek egy telket. Megértem a problémáikat, hogy boldogulni akarnak, de nem akarok egy olyan telek résztulajdonosa lenni, amin jelzálog van, és mi van ha nem fizetnek? Hogyan érinti ez az én jövőbeni hitelfelvételemet? Egyébként pedig nekem is szükségem lenne majd a telek után befolyt pénzre, mert egy kis lakás vásárlásnál kipótlásához szükség lenne rá. Volt egy formális jó viszonyunk, ritkán találkoztunk(össze-vissza élünk a világban) de azt látom hogy ők most, ezt nagyon makacsul a fejükbe vették, az érvekre csak csendesen mosolygnak a feleséggel, titkolóznak és egy egy megjegyzésük arra vonatkozik, hogy mi úgysem lakunk itt, nem mindegy nekünk, hogy üres vagy van rajta egy ház?

Majordomus # 2022.06.21. 19:30

Egy megoldás van. Alacsony kamatozásu hosszu futamidejű hitel minek elbírsz a törlesztőjével.

Kérdés hogy a bank elfogad e hitelképesnek?

horvathklaudia # 2022.06.21. 19:14

Köszönöm a választ! Helyi önkormányzatnál érdeklődtem, itt nincs mód rá sajnos.

Majordomus # 2022.06.21. 19:11

Nincs megkülönböztetés a hiteleknél és támogatásoknál.

Van viszont lehetőség szociális támogatásokat kérni

horvathklaudia # 2022.06.21. 13:19

Lakásvásárlásra esetleg van-e támogatás fogyatékkal élő személyek részére (értelmi fogyatékosról lenne szó)? Vagy bármilyen olyan támogatás, ami hozzájárulna a lakásvásárláshoz, esetleg felújításhoz (otthonfelújítási támogatáson felül), és alacsony jövedelemmel rendelkező (közmunkás) édesanya, és fogyatékkal élő fia kaphatna? Akár előfinanszírozással is.
Pályázati oldalakon nem találtam.
Bocsánat, ha ez a kérdés nem ide tartozna mégsem.
Válaszokat előre is köszönöm!

Tadegi # 2022.06.21. 12:34

Mindenki mennyire szereti élezni a konfliktust... Szerintem normális emberek tudnak egymással olyan szerződést kötni, aminek a végén mindenki jól jár. Mondjuk a negyedik testvér részletekben vállalja, hogy részletekben fizeti ki a telekrészek vételárát. Vagy ha mondjuk a többi testvér tulajdonrészt kap a házból.

drbjozsef # 2022.06.21. 05:21

Aki szarik a testvérei kifizetésére. és engedélyük nélkül építkezne, azzal már rég nincs meg az a kapcsolat, vagy legalábbis, ha esetleg még megvan, nemigen érdemes fenntartani...

Szomorú örökös # 2022.06.21. 05:17

Teljes

Van egy közös építési telkünk a testvéreimmel, egyenlő arányban vagyunk tulajdonosok 4en. Igazából el szerettük volna adni, de most az egyik testvér építkezni szeretne rá. Hárman mondtuk, hogy oké akkor vegye meg hármunk részét, de ő nem szeretné, mert azt mondta, ha kifizetne akkor már nem tudna építkezni. Szóval most gyakorlatilag, a hozzájárulásunk nélkül akar felépíteni egy házat.

Azért eléggé vastag bőr van a képén a tesónak. Még a közös tulajdon megszüntetése per is egy járható út lehet, igaz akkor ha ő nem váltja ki a részeteket, akkor elárverezik és nem fog tudni rá építeni, mert az ő része is máshoz fog kerülni. De azt hiszem, hogy nagy valószínűséggel ez lesz a jó testvéri kapcsolatotok vége.

Majordomus # 2022.06.20. 19:49

Akkor vagy magához váltja és kifizet benneteket vagy elárverezik az egészet.

Mennyit ér a telek?

Teljes # 2022.06.20. 11:23

Értem, köszönöm szépen

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.20. 11:11

Nem birtokvédelmi perre gondoltam (annak még nem is lenne helye), hanem közös tulajdon megszüntetése irántira.

Teljes # 2022.06.20. 11:04

Köszönöm a válaszokat. Folyamatban lévő építkezésnél is lehet birtokvédelemet kérni, és pert indítani? A telek nem ott van ahol lakunk, lehet már folyamatban van az építkezés, nem tudjuk megnézni, mert azon a környéken semmi ismeretségünk sincs.

nanemaaa # 2022.06.20. 10:52

Mivel a családi ház egyszerű bejelentés alapján építhető, és a kivitelezéshez építési napló sem kell, így nincs olyan hatósági procedúra, ahol az építtetőnek az építési jogosultságát igazolnia kellene.
Marad a per, és a birtokvédelem.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.20. 10:20

Gyorsan indítatok egy pert, és már a keresetben kéritek, hogy ideiglenes intézkedéssel tiltsa meg neki a bíróság az építkezést.

Teljes # 2022.06.20. 10:11

Segítséget kérnék. Van egy közös építési telkünk a testvéreimmel, egyenlő arányban vagyunk tulajdonosok 4en. Igazából el szerettük volna adni, de most az egyik testvér építkezni szeretne rá. Hárman mondtuk, hogy oké akkor vegye meg hármunk részét, de ő nem szeretné, mert azt mondta, ha kifizetne akkor már nem tudna építkezni. Szóval most gyakorlatilag, a hozzájárulásunk nélkül akar felépíteni egy házat. Azt szeretném megkérdezni, hogy egy ház felépítésének folyamatában, engedélyeztetés stb. van e olyan akadályozó tényező, ami miatt a hozzájárulásunk nélkül nem tudja felépíteni a házat, illetve milyen lehetőségünk van?

nanemaaa # 2022.06.20. 09:23

kornyei
Írsz a cégnek egy tértivevényes levelet, hogy rendezzék a telephelyük címét, különben a cégbírósághoz fordulsz.
Ha nem lép semmit, írsz a cégbíróságnak, hogy valótlan címet használ. A többit majd ők intézik.