Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanügyek

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.05.13. 21:08

Akkor viszont őt kérdezd.

www.kbs-ugyved.hu

bimbus # e-mail 2021.05.13. 20:57

K.B.S.!
Van ügyvédem. Nem vagyok elragadtatva tőle, de nincs jobb a látókörömben.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.05.13. 20:39

Nincs ügyvéded, bimbus? Kéne.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.05.13. 20:36

Nem ismerjük a szerződést.

www.kbs-ugyved.hu

Percevie # e-mail 2021.05.13. 20:15

Segítséget szeretnék kérni Önöktől!
2021. februárban kötöttünk adás-vételi szerződést az eladóval, amiben szerepel, hogy 2 db állami jelzálog van a házon, és ha ő ezt letörölteti akkor kerülünk bejegyzésre a tulajdonjogra. Most 3 hónap elteltével derült ki hogy még 1évig terhelési-elidegenítési tilalom van a házon szocpol miatt. Az eladó ezt nem hajlandó visszafizetni, mert az ő meglátása szerint bukna a házon. Úgy gondolom ez nem a mi hibánk, mi mindent teljesítettünk, bármikor tudnánk fizetni, az ingatlant már bírtokba vettük, költöttünk rá. Szeretném az Önök véleményét is kikérni, hogy mit tehetnénk, milyen jogaink vannak? Köszönöm válaszukat!

bimbus # e-mail 2021.05.13. 18:54

K.B.S.!
Igen, van egy jogerős bírói részítélet, hogy túlépítés történt. A mértéke a kérdés és az,hogy mihez viszonyítsuk. Az ingatlan-nyilvántartási határhoz vagy a szakértő által elképzelt kerítés helyéhez. Mellesleg a korábbi konkrét mérések alapján meghatározható a két telek szélességének az aránya, ami megegyezik az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatok alapján számolt aránnyal. Ez számomra azt jelenti, hogy a kerítés és a nyilvántartás szerinti határvonal egybeesik. A szakértő által megállapított kerítés esetén ez az arány lényegesen eltér.(6,8 helyett 7,6)
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.05.13. 14:11

Azt mondta, van egy jogerős részítélete a túlépítés tényéről.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2021.05.13. 12:05

Az elbontott kerítés helyét a szakértő egy fénykép alapján állapította meg (szakmaiatlan eszközzel), és onnan számítja a túlépítés mértékét.

Szerintem nem onnan kellene. És én is csak az általad írt rendeletet tudnám mondani. De ez eléggé logikusnak is tűnik, ha megállapította a térkép szerinti határt, onnantól kell számítani a túlépítést, ami lehet a hibahatáron belül.

Ha azon túl van, akkor nem kérdés maga a túlépítés.

A jogi következményt úgy értettem, hogy a peren belül más megítélés alá esik-e, ha a hibahatáron túli a túlépítés az ingatlan-nyilvántartási határvonaltól, mintha azon belül lenne?

Igen, hiszen előbbi esetben megállapítható a túlépítés, utóbbi esetben nem.
De ha ez csak a föld alatt lévő alapra korlátozódik, akkor valamiféle kártérítést ugyan kaphatsz, mert a te telkedet foglalja el az épülete, de bontásra nemigen hinném, hogy lenne esélyed.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bimbus # e-mail 2021.05.13. 11:21

K.B.S.!
Nem, egy Európa szerte ismert fürdőváros belvárosában. A Szakértő arra hivatkozva mondja a 45 cm-es hibahatárt, hogy az ingatlan-nyilvántartási térkép az EOV-be való digitális átszerkesztése a sztereofotogrammetriai eljárással készült térkép alapján történt. Hiába a hivatkozásunk a 8/2018-as AM rendeletre, a bíró a szakértőnek ad igazat. Nem tudok mit tenni.

drbjozsef!
A jogi következményt úgy értettem, hogy a peren belül más megítélés alá esik-e, ha a hibahatáron túli a túlépítés az ingatlan-nyilvántartási határvonaltól, mintha azon belül lenne?
Az elbontott kerítés helyét a szakértő egy fénykép alapján állapította meg (szakmaiatlan eszközzel), és onnan számítja a túlépítés mértékét. A korábbi tapasztalatból kiindulva, a bíró azt fogadja el, amit a szakértő mond.Akkor valóban az ingatlan-nyilvántartás szerinti határvonal a határvonal?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.05.13. 07:47

45 centiméteres hibahatár? Hol laktok, a Százholdas Pagonyban?

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2021.05.13. 06:46

Van-e ennek jogi következménye?
Önmagában nincs. Legfeljebb ha te indítasz.

Vagy a két teleknek mi a határvonala, az ingatlan-nyilvántartási határvonal vagy a nem rekonstruálható elbontott kerítés?
Az előbbi természetesen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bimbus # e-mail 2021.05.12. 19:30

Tisztelt Szakértők!
Zárt sorú beépítésnél a szomszéd elbontotta a két teleket elválasztó kerítést és túlépítkezett. (Bíróság részítéletben mondta ki.) Földmérő szakértő megállapította, hogy az ingatlan-nyilvántartás szerinti határtól 44 cm-re, de ez szerinte nem haladja meg a hibahatár értékét. (Ez szerinte 45 cm.) Az elbontott kerítéstől számítva, szerinte 4 cm a túlépítés. Az építész szakértő megállapította, hogy az épület alapja további 10 cm-rel átnyúlik. Ez azt jelenti, az épület az ingatlan-nyilvántartási határvonaltól 54 cm-re van, ami meghaladja a 45 cm-es hibahatárt. Van-e ennek jogi következménye? Vagy a két teleknek mi a határvonala, az ingatlan-nyilvántartási határvonal vagy a nem rekonstruálható elbontott kerítés?

drbjozsef #   2021.05.04. 18:29

Így van. Sőt, még kisebbért is. Pont ezért próbáltam megvilágítani azt a szempontot egy jelentősen eltúlzott példával, hogy a kettőnek (aka eszmei hányad vs. használt terület) jogilag nincs semmilyen kapcsolata.

Nyilvánvalóan logikus, és életszerű összehangolni ezeket a százalékokat, nem azt mondtam, hogy nem. De nem "kell".

Kezdjük túlrágni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Lyonee #   2021.05.04. 16:47

A tapasztalat pedig az, hogy gyakran 5-6 négyzetméter, vagy még kisebb terület használatáért, elbirtoklásáért megy a harc.

drbjozsef #   2021.05.04. 07:40

Azt írtam "akár". Úgynevezett példa.

Egyébként, ha a kérdés az, akkor igen, el tudok képzelni olyan körülményt, ahol hasonló helyzet kialakulhat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Lyonee #   2021.05.03. 20:07

Azért ne essél túlzásokba "akár 1% tulajdoni hányaddal is használhatod a kert 99%-át, ha ebben állapodtok meg. " Szerinted van olyan tulajdonos, aki ebbe belemenne?

drbjozsef #   2021.05.03. 16:13

zolivarga,

Ha ez osztatlan közös, akkor neked eszmei tulajdoni hányadod van. Nem tudsz megvásárolni négyzetmétert. De nincs is rá szükség.

Módosítsátok a használati megosztási szerződést. Konszenzussal akárhogy.

Csak hogy értsd : akár 1% tulajdoni hányaddal is használhatod a kert 99%-át, ha ebben állapodtok meg. A kettő teljesen független egymástól.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zolivarga # e-mail 2021.05.03. 15:49

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésre szeretnék választ, tanácsot kapni.

Van egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan amin 2 lakásos lakóház épült (nem társasház, nem ikerház). A lakásokhoz tartozó kertrészek használata földhivatali elvi megosztási szerződéssel rendezett.
Az ingatlanon úgy lett kialakítva a 2 lakás hogy mindegyik lakáshoz a kert 50-50%-a kapcsolódik, de az épület elrendezése miatt az egyik lakás hátsó kertje nagyobb.

Ebből a hátsó kertrészből szeretnék megvásárolni 30-35m2 úgy hogy egy új használati megállapodással már én, mint a másik lakás tulajdonosa rendelkezhessem, az ingatlan észszerűbb használata miatt .
Mielőtt a szomszédot felkeresem szeretnék választ kapni hogy ez lehetséges e jogilag?
Befolyásolja e az ügyletet hogy az én lakrészemen lakáshitel és elidegenítési tilalom van? A másik lakás már teher mentes (ha jól tudom).

Segítő hozzászólásaikat köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2021.04.26. 19:23

Javaslat:birtokbaadási jegyzőkönyvet készítsetek!

drbjozsef #   2021.04.24. 19:51

frenky 22,

Az átadási-átvételi jegyzőkönyvhöz egyik sem kell elvileg, de én a helyedben két tanúval mennék, és velük letanúztatnám. Azért az is egy fokkal jobb, mint anélkül.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

frenky 22 #   2021.04.24. 15:37

Úgy néz ki sikerül megegyezni a volt tulajjal és átadja nekünk a házat.Azt szeretném tudni hogy kell e ügyvédet vagy jegyzőt hívnunk az átadáshoz?Vagy én is elkészíthetem és az átadáskor kitöltjük óraállásokkal együtt.

Üdv mindenkinek!
Interneten sehol nem találtam mintát birtokbaadási kérelemr?l.Tudna nekem ebben valaki segíteni?Köszönöm

AliZ55 # e-mail 2021.04.23. 09:22

Kedves MajorDomus

Ha Ön jogi személy , bizonyos mértékben nyitott vagyok a felvetett üggyel kapcsolatban . Ez tárgyalás és megegyezés
feltétele .
Üdv.: AliZ55

MajorDomus # e-mail 2021.04.22. 19:32

Van az a pénz,amiért lecsúszik a nagy falat.

AliZ55 # e-mail 2021.04.22. 19:12

Kedves Kvacs Béla Sándor Úr !

Köszönöm válaszát.

Már több jogi személynek mutattam meg . Mindenki megrémült és rögtön visszakozott a témával kapcsolatban. Nem azért mert nincs igazam ,hanem ez egy nagy falat , amit nem mertek felvállalni.
Üdv.:AliZ55

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.04.22. 16:33

Ha esetleg többet szeretne megtudni
Isten, őrizz!

www.kbs-ugyved.hu