- > BÚÉK!
Ingatlanügyek
eulimen
„élek a gyanúperrel, hogy a földhivatal épp azért nem széljegyzett téged,
mert addig még nem is kapta meg a bejegyzést engedélyező okiratot.”
Én meg egészen biztos vagyok, hogy az ügyintézés lassúsága okozta mindezt.
A tulajdonjogom bejegyzéséről október 28-i dátummal kaptam meg a kormányhivatal határozatát.
De ez egyébként meg úgyis mindegy már, soha nem fog kiderülni. :-)
@Szomorú örökös
„Az egészben a vicces, hogy tudtommal már nem is papíralapon nyújtják ugye be, mivel elektronikus rendszer van.”
Igen, a törvény szövege alapján én is így tudtam. Aztán KBS kijavított, hogy az elektronikus ügyintézés csak opció.
Ami technikai okokból jó darabig nem is működött, talán még mindig nem működik.
Olyannyira, hogy a jogalkotó egy bizonytalan időpontban beálló kaszkáddal fogja véglegesen digitálisra állítani az ingatlanügyi rendszert. A 2024. évi LXXX. törvény 148.§ (8) pontja jelen tudásunk szerint a 2025.01.15-től működő rendszer ötszázezredik végleges döntésétől számított 10. napon állítja be a törvény 127.§-át. Ami az Iny átmeneti tv. (2021. évi CXLVI. törvény) papíralapú ügyintézést lehetővé tévő szakaszait fogja hatályon kívül helyezni.
Addig pedig szinte biztos lehetsz benne, hogy az ügyvéd a felek által eredetileg pennával aláírt okiratot postán vagy személyesen fogja küldeni a földhivatalnak. Akár digitális, akár analóg módon kommunikál, tértivevénye/átvételi elismervénye lesz. Márpedig élek a gyanúperrel, hogy a földhivatal épp azért nem széljegyzett téged, mert addig még nem is kapta meg a bejegyzést engedélyező okiratot.
Niki2025
„ráér a sitten erre a hülyéje”
Ma már ott is van internet a raboknak? :-O
Szomorú örökös
Igen, tudom, és igazad van, nem kell etetni. Én is épp tanácsolni akartam valami hasonlót Eulimennek.
Ugyanakkor, tönkreteszi az oldalt a pszichopata, és már rég túllőtt azon a határon, hogy ez csupán kicsit bosszantó legyen. Nem fog beleunni, ráér a sitten erre a hülyéje.
Niki2025
„Mondd, nem lehetne, hogy valahol máshol trollkodj, és szólogass be?”
Szerintem ne etesd a trollt!
„hovarejtselekel” személyében visszatért az a bizonyos troll, aki először „Frocsi”,
majd „penzes diszno” néven folytatta tovább „áldásos” tevékenységét.
Egyszer csak beleun abba, hogy mindig kihajítják innen. :-)
eulimen
„Azt hallgatod el, de rettenetesen, hogy mi áll az adásvételi szerződésben, mi volt a feltétele az ügyvédi letétbe helyezett tulajdonjog-bejegyzési engedély felszabadításának?”
Természetesen a letéti nyilatkozat felszabadítása a kifizetéstől függött. Nyilván azért nem fizettem ki az egészet az adásvétel megkötésekor, mert még az én ingatlanom árát sem kaptam meg akkor teljes egészében. Szinte épp az október 15-i határidőig elhúzódott, ugyanis azt hitelből vették meg, az enyém viszont készpénzes vétel volt - így több részletben. Ahogy kifizettem, egyből bement a földhivatalba a szükséges dokumentum.
De lassan kezdem kapizsgálni. Először ugyebár vételi jogot jegyeztek be széljegyre - ezek szerint az is ott volt - aztán mikor a letéti papír felszabadult, akkor jöhetett a tulajdonjog széljegyre bejegyzése. Ezt hiányolta akkor még az ügyintéző nő, mert baromira be voltak akkoriban lassulva és ezt gyorsíthatta fel kicsit az ügyvédem, mikor bement. Bár azért még mindig fura, hogy október 15-én beküldték, hogy mostmár tulajdonosként bejegyezhetnek, mégis két hét múlva még csak széljegyre se kerültem. A vételi jog pedig a lakcímbejelentéshez édeskevés volt, hiába volt mellette a birtokbaadási jegyzőkönyv, hogy már ingatlanon belül birtokos vagyok. Azért csókoltatom a földhivatal gyorsaságát is. :-D
„És vajon ott a hivatalban csak az asztalra csapott háromszor, vagy esetleg akkor csempészte be a hóna alatt a letéti iratot előszörre?”
Az egészben a vicces, hogy tudtommal már nem is papíralapon nyújtják ugye be, mivel elektronikus rendszer van.
@hovarejtselekel
Mondd, nem lehetne, hogy valahol máshol trollkodj, és szólogass be?
Senki nem kíváncsi a véleményedre, sem az ügyvédek, sem az olvasók, sem a kérdezők.
Új év, kezdj új életet, és maradj ott, ahova való vagy. Mondjuk a pszichiátrián, vagy a sitten.
@hovarejtselekel
„Te vagy a Magyar Ügyvédi Tanács elnöke”
Egyáltalán létezik ilyen testület?
„Már több alkalommal is helytelenül.”
Ez így van. Tévedni emberi dolog.
Kövezz meg ezért, légy szíves.
(Aki kijavít, stílusától függetlenül hálás vagyok érte.)
@billakata
nem vagyok ügyvéd de a válasz igen egyszerű.
„Kell- e vásárlási jogról lemondó nyilatkozat a testvérem részéről?”
A tulajdonostársat, azaz a testvéredet a Ptk. 5:81.§ (1) alapján elővásárlási jog illeti meg. Erről érvényesen nem tud lemondani. Azonban nyilatkozhat úgy, hogy elővásárlási jogával nem kíván élni; ezt viszont érvényesen nyilván csak az adásvételi szerződésre teheti, a feltételek és vételár ismeretében, biankóban előre nem.
„Eladhatom-e a tulajdonrészemet a fiamnak úgy, hogy a haszonélvezetet rajta hagyom?”
Igen. S természetesen erre a szerződésre kell mondania a testvérednek, hogy vevőként belép-e a fiad helyére elővásárlási jogánál fogva, vagy nem.
Tisztelt Ügyvéd Úr! Örököltem egy társasházi lakás 1/2 tulajdonrészét. El szeretném adni a fiamnak az örökségemet. A másik fél lakás tulajdonosa a testvérem.Két kérdésem van:
- Kell- e vásárlási jogról lemondó nyilatkozat a testvérem részéről?
- Eladhatom-e a tulajdonrészemet a fiamnak úgy, hogy a haszonélvezetet rajta hagyom?
Válaszát előre is köszönöm.
@Szomorú örökös
Te nem érted, de teszek egy utolsó kísérletet.
Az ügyvéd az adásvételi szerződést szeptember 3-ától számított kb. egységnyi időn belül beküldte a földhivatalba, ahol a vevői jogodat kvázi azonnal széljegyezték (a széljegyzés dátuma az október 8-i dátumú határozatból kiderül). Tehát "széljegyre kerültél", igaz, csupán vevői joggal. A vevő jog bejegyzése széljegyről a tulajdoni lapra október 8-án történt meg, széljegyzésére visszamenőleges hatállyal. Ezt azt jelenti, hogy ~szeptember 5-től október 8-ig a tulajdoni lapon ott vigyorgott a vevői jogod széljegye.
„viszont a vételi jog sem oda került, ahová kellett volna neki kerülnie.”
Szerinted a tulajdoni lap III. része helyett, ahol az eladó tulajdonrészére hivatkozik, hova a bánatba kellett volna kerülnie?
„Tehát ezek után hogy lehet, hogy a határozat kézhezvételétől számított 20 nappal később még nem voltam széljegyen? ”
Azt hallgatod el, de rettenetesen, hogy mi áll az adásvételi szerződésben, mi volt a feltétele az ügyvédi letétbe helyezett tulajdonjog-bejegyzési engedély felszabadításának? Mi volt a feltétele annak, hogy Szomorú örökös tulajdonjogának bejegyzése ÚJ ELJÁRÁSBAN megindulhasson a földhivatalban (gy.k. Sz. ö. "széljegyre kerüljön" megint, de most már a tulajdonjogával) És amikor ez a feltétel beállt, ki szólt az ügyvédnek, hogy mehet a papír? És mikor? Ha október 15-én fizetted ki az ingatlant, előbb egészen biztosan nem.
„éppen 2 hete kifizettem az ingatlant és a letétbe helyezett papírt az ügyvédem be is nyújtotta, mi több, a második eljárási díj is át lett utalva. ”
Az ügyvéd tudja is bizonyítani, hogy beadta a letétbe helyezett papírt, vagy csak mondja? Tuti nem kért a földhivatal hiánypótlást?
„ A széljegyre áthelyezés ezután történt meg, mikor az ügyvédem külön ezért bement és elintézte.”
Ühüm. És vajon ott a hivatalban csak az asztalra csapott háromszor, vagy esetleg akkor csempészte be a hóna alatt a letéti iratot előszörre?
Ha a leírtakból tippelnem kellene, akkor a vételi jog mellett az ügyvéd a tulajdonjog bejegyzését rakatta a széljegyre, ami az új szabály miatt lehetséges, hogy már nem kellett volna, de a hülye kormányablak miatt kellett. De hogy "vissza" jegyeztesse a vételi jogot, az semennyire sem logikus. És ha valami okból mégis tényleg pontosan az történt, akkor meg azért nem hiszi itt el nagyon senki, mert annyira illogikus. De tulajdonképpen nem lehetetlen. Csak értelmetlennek tűnik.
eulimen
„hát ha arra szerződsz, hogy az okirat benyújtásával a földhivatal kizárólag a fenti jogot=vevői jogot jegyezze be (előbb széljegyre, nyilván) akkor miért vagy ennyire meglepődve, hogy csak azt jegyzik be?”
Jól látszik, hogy nem érted. Nem az volt a bajom, hogy csak ezt a jogot jegyezték be, hanem az, hogy a hivatali ügyintéző szerint nem voltam széljegyen, ezért nem fogadta el a lakcím bejelentkezést. Holott te is azt írod, hogy ez a vételi jog már a széljegyre kellett, hogy kerüljön. Valamiért mégsem sikerült.
"'Teljesen rendben van, hogy ezért külön kellett pingelned az ügyvédet, külön földhivatali eljárással.
Nem olvasol eléggé figyelmesen, nem a tulajdonjog bejegyzés miatt kellett még egyszer bemenni az ügyvédnek. Az nyilván már a végén megtörtént - érdekes, mégis a földhivatal nem jegyezte be a tulajdonjogot, mire mentem - viszont a vételi jog sem oda került, ahová kellett volna neki kerülnie.
@szomorú örökös
„miszerint a vevő számára a fenti jogot a földhivatal bejegyezze a benyújtástól számított határozott 6 hónapos időtartamra.”
Nu, hát ha arra szerződsz, hogy az okirat benyújtásával a földhivatal kizárólag a fenti jogot=vevői jogot jegyezze be (előbb széljegyre, nyilván) akkor miért vagy ennyire meglepődve, hogy csak azt jegyzik be?
Ilyen esetben egy valamirevaló adásvételi szerződésbe belekerül, hogy milyen feltétellel intézheti az ügyvéd a tulajdonjog-bejegyzést. Azaz, mikor szabadíthatja fel letétből az előrr aláírt hozzájárulást. Mondjuk, hogy az eladó jelez, hogy megkapta a pénzt, ennek elmaradása esetén pedig a vevő igazolja az ügyvédnek x napon belül.
Teljesen rendben van, hogy ezért külön kellett pingelned az ügyvédet, külön földhivatali eljárással.
Hogy a csetpeti mit tanácsol, azt inkább hagyjuk.
Lakóhelyet a birtokos bejelenthet, de mivel MÉG nem voltál tulajdonos, ebben az esetben kellett volna hozzá a földhivatali nyilvántartás szerinti tuljadonos hozzàjárulása.
Ez onnantól lett sima ügy, hogy a.közhiteles nyilvántartás szerint is te lettél saját magad szállásadója. Azaz a bejegyzett tulajdonos.
Egyébként ha már sokan szeretik jogi kérdések tisztázására is a ChatGPT-t használni, ezért megtettem én is. Ezt a választ kaptam:
„A „széljegy” követelmény tévedés. Nincs olyan jogszabály, amely szerint lakcím csak akkor jelenthető be, ha: a vevő már széljegyen szerepel, vagy tulajdonosként be van jegyezve. Ez egy belső téves értelmezés a kormányablak részéről. A hatályos szabály: Lakóhelyet az jelenthet be, aki az ingatlant jogszerűen használja. A birtokbaadás napjától a vevő birtokos, a birtokos jogszerű használó, a jogszerű használó bejelentheti lakóhelyét. Ehhez nem kell széljegy, nem kell tulajdonjog, nem kell földhivatali érkeztetés. Ami veled történt, az nem adminisztratív hiba, hanem rendszerszintű jogalkalmazási probléma.”
Tehát jó eséllyel belefutottam egy idióta ügyintézőbe. Egyébként az ügyvédem is ki volt rajta akadva. Egy hét múlva már más intézte. :-O
drbjozsef
„Tehát a széljegy egy jelzés, hogy van valami irat benyújtva, csak még nincs elintézve, hogy mindenki lássa a tulajdoni lapon, hogy valami van, de még nem végleges. Erre azt állítod, hogy FIXRE bejegyezték a vevői jogodat, de az nem volt úgy jó, és "áttették" széljegyre.”
Akkor nézzük kronológiai sorrendben:
1. 2025. szeptember 3-án írtuk alá az adásvételi szerződést a mostani lakhelyemre.
A szerződésben benne szerepel, hogy az eladó feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adja, miszerint a vevő számára a fenti jogot a földhivatal bejegyezze a benyújtástól számított határozott 6 hónapos időtartamra. Egyidőben a fenti dátummal elkészült a letéti papír is, ami a későbbi tulajdonjog bejegyzésemhez való hozzájárulást tartalmazta az eladó részéről.
2. 2025. október 8-án jön a határozat a „Tulajdonjog fenntartáshoz kapcsolódó vevői jog” bejegyzéséről.
Benne az alábbi szöveg is szerepelt: „A tulajdonjog-fenntartáshoz kapcsolódó vevői jog bejegyzése ................................... ügyvéd által 2025. szeptember 3-án ellenjegyzett adásvételi szerződés, valamint a kérelem alapján történt. Az eljárási díj megfizetésre került.”
3. 2025. október 15-én teljes kifizetésre került az utolsó részlet is, így ezek után birtokba vettem az ingatlant.
4. 2025. október 25-én beköltöztem a házba.
5. 2025. október 28-án a kormányablak ügyintézője nem jegyzi be a lakcímemet, mert hogy nem vagyok még széljegyen.
Mint már korábban is jeleztem, ha az ügyintéző hölgy volt a béna és ezért kellett kavarnom tovább az ügyvéd közreműködésével, hogy egy héttel később megtörténjen a lakcím-bejegyzés, akkor nyilván igazatok van. De erre sajnos én nem látok rá, hogy valóban nem voltam még széljegyen és később került oda a bejegyzés. Egy biztos, hogy október 8-án már a bejegyzett vevői jogról kaptam a határozatot ajánlott tértivevényes levélben, nekem a tudásom eddig terjed. Tehát ezek után hogy lehet, hogy a határozat kézhezvételétől számított 20 nappal később még nem voltam széljegyen? Ezt próbáld megmagyarázni! Köszi előre is, ha nem kioktatva, magas lóról teszed mindezt!
„került először bejegyzésre és sajnos nem egyből széljegyként”
„ az ügyvédem bement és kérte, hogy ugyan rakják már át széljegyre”
Tehát van a széljegy, ahova bejegyzik az ingatlanhoz kapcsolódó beérkezett iratok tényét, majd miután átnézték azt az iratot, a széljegy törlése mellett bejegyzik az abban szereplő ügyet (tulajdonjog, haszonélvezet, vagyoni jogok, etc), vagy ha nem jó valami, akkor nem jegyzik be.
Tehát a széljegy egy jelzés, hogy van valami irat benyújtva, csak még nincs elintézve, hogy mindenki lássa a tulajdoni lapon, hogy valami van, de még nem végleges.
Erre azt állítod, hogy FIXRE bejegyezték a vevői jogodat, de az nem volt úgy jó, és "áttették" széljegyre.
Most hosszabb móka helyett, inkább gondold át ezt még egyszer. Sőt : inkább nézd már át azokat a szerződéseket, hogy mi volt elsőre bejegyezve és hova, és helyette az ügyvéded mit kért.
Mert hogy nem a fixen bejegyzett vevői jogod törlését és annak széljegyre visszajelölését, az tuti. Fából vaskarika.
eulimen
„attól, hogy van egy aláírt adásvételi szerződésed, ráadásul birtokon belül vagy, még nem vagy a lakcímügyi jogszabályok szempontjából SEM tulajdonos. Azt ugye érted, hogy ha olyan körülmény volt az adásvétellel kapcsolatban, hogy a szerződés aláírásakor nem lehetett egyből a tulajdonjog-változást intézni, közbe kellett ékelődjön a vevői jog bejegyzése, ahonnan külön eljárásként, plusz 10.600-ért jegyeztek be tulajdonosként?”
Akkor még egyszer: Már az első lakcímbejelentkezési próbálkozás alkalmával éppen 2 hete kifizettem az ingatlant és a letétbe helyezett papírt az ügyvédem be is nyújtotta, mi több, a második eljárási díj is át lett utalva. Ehhez képest még mindig csak szimplán az a nyamvadt vevői jog volt egyedül bejegyezve, ami NEM MINŐSÜLT SZÉLJEGYNEK. A széljegyre áthelyezés ezután történt meg, mikor az ügyvédem külön ezért bement és elintézte. Utána tudtam csak bejelentkezni. Tehát nem is értem, miért is nem voltam tulajdonos a lakcímügyi jogszabályok szerint. De szerintem te sem teljesen érted, hogy mi történt, de köszönöm, hogy segíteni próbálsz.
@szomorú örökös
azt ugye érted, hogy vevői jog jogosultjaként, de még széljegyre sem került tulajdonosként miért nem álltak veled szóba a kormányhivatal lakcím-ügyintézői?
(segítség: attól, hogy van egy aláírt adásvételi szerződésed, ráadásul birtokon belül vagy, még nem vagy a lakcímügyi jogszabályok szempontjából SEM tulajdonos)
Azt ugye érted, hogy ha olyan körülmény volt az adásvétellel kapcsolatban, hogy a szerződés aláírásakor nem lehetett egyből a tulajdonjog-változást intézni, közbe kellett ékelődjön a vevői jog bejegyzése, ahonnan külön eljárásként, plusz 10.600-ért jegyeztek be tulajdonosként?
eulimen
„Széljegy minden, a földhivatalban megkezdett ügy (ásd Inytv. 22.§).
A vevői jogod is széljegyzésre került, aztán meg a tulajdonjogod is (amivel együtt a vevői jogod törlésre került).
Két külön eljárásban, két külön határozattal. Jól tévedek?”
A vevői jogom önállóan került először bejegyzésre és sajnos nem egyből széljegyként, mert akkor már első körben be tudtam volna jelentkezni állandóra, miután ideköltöztem. Azonban első körben a kormányablakban az ügyintéző hölgy elküldött, hiába vittem együtt az adásvételi szerződést és a birtokbavételi jegyzőkönyvet aláírva - tanulván a 8 évvel ezelőtti költözésemből. Így várnom kellett mindezzel egy hetet, mert az ügyvédem bement és kérte, hogy ugyan rakják már át széljegyre, hogy a vevő miután kifizette maradéktalanul az ingatlant, beköltözött és végre be tudjon jelentkezni törvényesen a lakhelyére. És nagy valószínűséggel így is történt, mert az ügyvédem utána írásban jelezte, hogy valószínűleg mostmár menni fog, mert sikerült elintéznie. Nagy valószínűséggel ekkor helyezett széljegyre az ügyintéző. Majd egyszer csak jött egy hivatalos levél a második körről (az újabb eljárási költség fizetése után), hogy bejegyezték a tulajdonomat és a korábbi vételi jogot törölték az előző tulajdonos tulajdonjogával együtt. Erről a két eseményről van mindössze egy-egy hivatalos levelem a földhivatalból. És ezt próbáltam elmagyarázni ennek a két főjogásznak (az egyik ráadásul elmondása alapján nem is az), de hiába, mert nem értették meg, csak kioktattak.
Persze ha a kormányablakban volt első alkalommal béna az ügyintéző, akkor nyilván nekik lesz igazuk, de ez már úgysem fog kiderülni.
Főleg hogy nekem, mint egyszerű földi halandónak nincs rálátásom a földhivatali ügyintézésre, hogy miként is zajlott mindez.
@Szomorú örökös
Széljegy minden, a földhivatalban megkezdett ügy (ásd Inytv. 22.§).
A vevői jogod is széljegyzésre került, aztán meg a tulajdonjogod is (amivel együtt a vevői jogod törlésre került). Két külön eljárásban, két külön határozattal.
Jól tévedek?
A te értelmezésedben "széljegyre kerülni" csupán annyit jelent, hogy a tulajdonjog-bejegyzésed megkezdődik.
A törvény a széljegyzést ennél jóval tágabban értelmezi.
KBS
„Azt se tudod, mi a széljegy.”
És te tisztában vagy a január 15-én életbe lépett változásokkal?
Ezek szerint nem, de amíg egy jogász nem mondja neked, hogy így van, addig úgysem hiszed el.
Bár ezek után nem vagyok benne biztos, hogy akkor is erőltetnéd a hülyeségedet.
De befejeztem, galambokkal nem sakkozom tovább. :-)
Azt se tudod, mi a széljegy.
drbjozsef
„Sajnos nem tehetjük.”
Te meg aztán különösen. Gondolom laikusk fórumozóként sok adásvételi szerződést írtál már. :D :D :D :D :D

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02