megnyert munkaügyi per - teendők

freeway # 2009.11.17. 13:42

Tisztelt Fórumozók!

Volt munkáltatóm jogellenes rendkívűli felmondással élt, pert indítottam, 5 évig tartott, végül megnyertem.
Ez idáig szép és jó, sikerült a nekem megítélt összeget is maradéktalanul behajtanom rajta, de most nem tudom pontosan, hogy a "kezemben lévő" bruttó összeggel mik a további teendőim.
Ha jól tudom, adóbevallást csak jövő év tavaszán kell benyújtanom, ebben még tudok is könyvelői segítséget kérni, de honnan lesznek meg a szükséges papírjaim?
Amiket anno a volt munkáltatóm kiadott, még nem a per végén megítélt összegeket tartalmazták, tehát most újból ki kellene adnia számomra egy csomó papírt, amik az adóbevalláshoz is kellenek, nem?
Mivel egy pökhendi multi cégről van szó, további kérdésem, hogy milyen határidővel kell kiadnia nekem ezeket, és mi a helyzet akkor, ha erre nem hajlandó?
Mége egy kérdés: pontosan melyek ezek a nekem járó "papírok" jelen esetben?

A válaszokat előre is köszönöm!

freeway

nandy # 2009.11.17. 13:52

Nem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek látszik...

A kifizetőnek kötelessége levonni a jogszabályban előírt adót, járulékot, és erről igazolást kell adnia.
De nem minden kifizetésből kell levonni adót/járulékot. Pl. nem jövedelempótló kártérítés esetén nincs levonás, nincs adófizetési kötelezettség.
A jövedelem megszerzésének időpontja az az év lesz, amikor ténylegesen kifizették, nem kell visszamenőleg önrevíziózni.

nandy # 2009.11.17. 13:55

Ja, és 2009-től van egy új szabály: ha a kifizető nem vonta le az adót/járulékot, akkor is köteles úgy bevallani, mintha levonta volna, be is kell fizetnie az állam felé. De egyben jelzi, hogy ezt xy magánszemélytől nem tudta levonni, így azt az APEH fogja behajtani rajta.
Igaz ez különösen akkor, ha azért nem tudott levonni a kifizetésből, mert a bankszámlájáról közvtlenül letiltották az összeget, vagy ha a dolgozó időközben kilépett.

kaméleon # 2009.11.17. 14:04

Ez később engem is érdekelni fog, de sajnos, még nem néztem utána. Találtam viszont sok hasznos tanácsot és választ egy másik honlapon (remélem szabad itt ajánlani), ott is lehet kérdezni. (Talán hasznos lesz más info is.)
http://www.cvcentrum.hu/questions.php?…
Esetleg, nem írnád le néhány sorban, hogy mi tartott 5 évig? Én még max. 1-ben reménykedem.

freeway # 2009.11.17. 15:37

Köszönöm a választ nandy!

Egy biztos, ténylegesen a volt munkáltatóm nem tud levonni semmit, ugyanis inkasszó útján hajtottam be rajta az ítéletben szereplő összegeket, amik ugye bruttóban voltak meghatározva.
Ezekszerint most neki mégis be kell fizetnie a megítélt összeg utáni adót, járulékokat? Utána pedig az apeh rajtam hajtja be?
Továbbra is kérdés, a levont adót, járulékot tartalmazó igazolásokat mikor köteles kiadni? Ítélet van, jogerős, az összeg inkasszálva...Meddig kell rá várnom?

Kaméleon!
Az enyém speciális, bonyolult per volt, eljárási hibákkal,úgyhogy ne ijedj meg!
Bár az is igaz, átlag 2-3 évvel mindig lehet számolni munkaügyi pereknél, úgy hallottam, mire másodfokon is jogerős lesz.

freeway

nandy # 2009.11.17. 15:55

Meddig kell rá várnom?

Semeddig... szólítsd fel őket írásban.

freeway # 2009.11.17. 16:08

Kedves nandy!

Én is ezt a tanácsot kaptam, és fel is szólítottam őket. Köszi, hogy megerősítettél benne, hogy ez egy jogos lépés volt.
Sajnos azonban nem hajlandóak kiadni a papírokat, azt mondják, majd jövőre...
Most mit csináljak szerinted?

freeway

nandy # 2009.11.17. 20:04

Mt. 97. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani.
(2) A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Ha a munkaviszony

1. a próbaidő alatt azonnali hatállyal,
  2. rendkívüli felmondással,
  3. azonnali hatályú közös megegyezéssel,
  4. a 94. §-ban foglalt lehetőség alkalmazásával, vagy
  5. a 101. § (1)-(2) bekezdése szerint

szűnik meg, a munkáltató legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől, illetve a megállapodás megkötésétől számított harmadik munkanapon, egyébként legkésőbb az utolsó munkában töltött napon köteles a kifizetésről és az igazolások kiadásáról gondoskodni.
(3)
98. § (1) A munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére a (2) bekezdésben meghatározott tartalmú igazolást állít ki.
(2) Az igazolás tartalmazza:

1. munkavállaló személyi adatait (név, leánykori név, anyja neve, születési hely, év, hónap nap),
  2. a munkavállaló TAJ számát,
  3. a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát;
  4. a munkavállaló munkabéréből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, illetve ennek jogosultját;
  5. a munkavállaló által a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát.
  6. a munkavállaló 95. § (5) bekezdésében meghatározott, emelt összegű végkielégítésben való részesülését.

(3) A munkáltató köteles igazolni azt is, ha a munkavállaló munkabérét a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott tartozás nem terheli.
(4) Az igazolásnak tartalmaznia kell a munkavállaló pénztártag által választott magánnyugdíjpénztár megnevezését, címét, bankszámlaszámát. Ha a tagságra kötelezett pályakezdő munkavállaló nem választott pénztárat, ezt a tényt jelezni kell, és meg kell jelölni az illetékes területi pénztár megnevezését, címét.
99. § (1) A munkavállaló kérelmére munkaviszonyának megszüntetésekor (megszűnésekor), illetve az ezt követő egy éven belül a munkáltató köteles működési bizonyítványt adni.
(2) A működési bizonyítvány tartalmazza:

1. a munkáltatónál a munkavállaló által betöltött munkakört,
  2. a munkavállaló munkájának értékelését.

100. § (1) Ha a bíróság megállapítja, hogy a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, a munkavállalót - kérelmére - eredeti munkakörében kell továbbfoglalkoztatni.
(5) Ha a munkavállaló nem kéri vagy a munkáltató kérelmére a bíróság mellőzi a munkavállaló eredeti munkakörbe történő visszahelyezését, a munkaviszony a jogellenességet megállapító határozat jogerőre emelkedése napján szűnik meg.

..,

.............

freeway # 2009.11.17. 22:08

Köszi a kimerítő választ nandy!

Bonyolító tényező, hogy részítélettel emelkedett jogerőre a jogellenes felmondás megállapítása már évekkel ezelőtt, tehát törvény szerint akkor szűnt meg a munkaviszonyom. Mostanság lett jogerős végre a másodfok, most lett csak megállapítva végleg a nekem járó összeg, és csak most tudtam inkasszálni.
Anno a jogerős részítélet után szó sem volt fizetésről, vitatkoztunk még az összegeken, hiába szűnt meg a részítélet jogerőre emelkedésével a jogviszonyom, nem fizetett (hisz fellebbezett) a munkáltató, és persze nem is adta ki ismét az igazolásokat. (Jogellenes megszüntetéskor 5 évvel ezelőtt oda adta a papírjaimat, de valótlan összegekről.)
Viszont, ha már így alakult, hogy először nem jó összegekkel állította ki a papírokat, részítélet "által" szűnt meg a munkaviszonyom, de csak most lett jogerős a másodfok, és kaptam meg a pénzt, milyen határidővel kérhetem a nekem járó igazolásokat?
Tudom, bonyolult kérdés...

Kedves Joy1!

Eljárási hibákat a bíróság vétett, ezért megismételték az első fokú eljárást, sok ideig tartott, míg leírták az ítéletemet, a másodfokot egy év múlva tűzték ki.

freeway

nandy # 2009.11.18. 11:58

Kedves Freeway!

Valóban bonyolult a kérdés, és igazából a tények pontos ismerete nélkül nehéz használható választ adni.
Érdemes lenne az APEH ill. OEP segítségét kérni.

freeway # 2009.11.20. 16:36

Kedves nandy!

Tényleg bonyolult lehet a kérdés, mert az Apeh részéről sem tudtak pontos választ adni. Bosszantó, hogy a volt munkáltatóm nem ad semmilyen papírt, ő se tud hivatkozni semmire, de én se.

Kedves Joy1!

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság volt az.

freeway

freeway # 2010.03.31. 09:49

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy megnyert mukaügyi per után, ha a bevalláskori adójogszabályok miatt más adósávba esek, ezért többet kell adóznom a jöedelmem után, mintha a munkáltató annó per nélkül, amikor járt, kifizette volna, mit tehetek, hogy az engem ért kárt csökkentsem, vagy elkerüljem?

A válaszokat előre is köszönm!

freeway

rgveszelad # 2010.04.16. 22:58

Jogerőre emelkedést követően a volt munkáltató csak 2 hónap késéssel fizette ki a munkaügyi per ítélete szerinti összeget.
Úgy gondolom, hogy a késedelmes fizetés miatt késedelmi kamatra tarthatok igényt.
A kérdésem, vajon milyen dátumtól érvényesíthető a késedelmi kamat, mekkora a mértéke, ill. ha a volt munkáltató a késedelmi kamat megfizetését elutasítja, hogyan lehet behajtani az összeget. Csak újabb pereskedéssel, vagy végrehajtó útján?
A segítséget előre is köszönöm.

S.Emese # 2011.02.17. 14:09

Tiszteletem!

Segítségre lenne szükségem, mert nem tudom, hogy mitévő legyek! Megnyertem a lassan 3 éve húzódó munkaügyi perem, amely december 15- én jogerőre emelkedett. A volt munkáltatóm nem fog magától fizetni, a bíróságon sem jelent meg, és azóta sem reagált semmire. Az ügyvédem azt mondta, hogy a saját bankomnál kell kérnem az inkasszót, amivel majd letiltják a számlájáról az összeget. Ezzel még nem is lenne bajom, de az a probléma, hogy nem tudom kideríteni a cég számlaszámát, nincs benne a cégkivonatban sem.
Felhívtam őket, mint ismeretlen vásárló, aki banki utalással szeretne majd fizetni. Le is diktáltak egy számlaszámot, de a végén kiderült, hogy az nem a volt cég számlaszáma, mégis oda kérik a volt cégem által bonyolított eladásokból az utalást!
A kérdés, hogyha én bemegyek a bankomhoz csak az ítélettel, illetve a jogerőre emelkedéssel, akkor ők kiderítik a számlaszámukat, vagy ez az én dolgom?
Mi van, ha nincs is pénzforgalmi számlájuk? Egy Kft- ről van szó, sajna nem tudom, hogy kötelezettek e!
Mit tehetek, ha a cég pénzforgalmát ennek a másik cégnek a számláján bonyolítják?
Hivatalosan a 2 Kft- nek semmi köze nincs egymáshoz.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget, remélem tudtok okosat mondani nekem, mert én már nagyon el vagyok keseredve, és kezdek nagyon belefáradni ebbe az egészbe!

kismukk # 2011.02.17. 15:16

Végrehajtást kell kérni attól a bíróságtól, amelyik az ítéletet hozta. Az ügy a végrehajtóhoz kerül, aki külön pénzintézeti hozzáféréssel megnézi, a cégnek melyik banknál milyen számlája, pénze van, és kiadja rá az inkasszót. Végrehajtási lapot kell kitöltened, párezer Ft illetéket fizetni és beadni a bírósághoz, aztán a végrehajtónak költségelőleget, szintén párezer, végrehajtott összeggel együtt mindent visszakapsz.
(itt lejjebb van külön végrehajtási fórum, sok olvasnivalóval!)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.17. 17:15

Rgveszlead, az ítéletben volt egy határidő, amelyen belül a pervesztesnek fizetnie kell. A késedelmi kamat a határidő lejárta utáni naptól jár.

Új perre sem szükség, sem lehetőség nincs a kamatok megfizetése iránt, hiszen az járuléka egy olyan tartozásnak, amelyről már jogerős ítélet van. Egyszerűen végrehajtást kell kérni, de nem a kamatra, hanem a tőkéből fennmaradt összegre és annak a további kamataira. (A teljes tartozás kiegyenlítésére nem elegendő részteljesítést a Ptk. 293. § szerint kell elszámolni.)

nyuszifül9 # 2011.02.19. 08:22

Szia Emese!

Az www.e-cegjegyzek.hu oldalon meg tudod nézni (a tárolt cégkivonatot), hogy hol vezeti a számláját a volt munkáltatód. (Bár, ha a kiváltott cégkivonatban nincs, lehet, hogy itt sem találod.

Azt javaslom, sürgősen kezdeményezz felszámolási eljárást a volt munkáltatód ellen. Bármit mond az ügyvéded, ne hallgass rá, az csak időhúzás.
Én veled egy cipőben járok, de sajnos több, mint 2 év után még csak a jogellenesség tekintetében van jogerős ítéletem. Az összegszerűségt illetően ezután tárgyalunk. A lényeg: felszámoló cégnél dolgoztam közel 20 évig és tapasztalatból tudom, hogy a fizetőképes cégek azonnal fizetnek, amint a felszámolás veszélyének közelébe kerülnek. Persze, ha a volt munkáltatód nem fizetőképes, nem fogod megkapni a megítélt járandóságod teljes összegét, de a felszámolón keresztül a Bérgarancia Alapból valami megtérül (most kb. bruttó 1 millió Ft-ig fizetnek - évenként emelkedik az összeg). Viszont talán némi elégtételként szolgál, hogy visszavágsz a volt munkáltatónak, továbbá le tudod zárni magadban az ügyet és tovább tudsz lépni.
Sok sikert, remélem így be tudod hajtani a járandóságod teljes összegét.

nyuszifül9

kismukk # 2011.02.19. 11:42

(a tárolt cégkivonatot), hogy hol vezeti a számláját
Ahol lehet hogy nulla forint van, mert a tényleges pénzforgalmát egy másik számlán bonyolítja. És valszeg ez a helyzet, mert a kérdező így írja:
az nem a volt cég számlaszáma, mégis oda kérik a volt cégem által bonyolított eladásokból az utalást!

A végrehajtó viszont a különbejáratú pénzintézeti hozzáférésével ki tudja deríteni, ha nem a cégjegyzékben feltüntetett számlán, akkor hol van a cégnek pénze és onnan leemeli.

S.Emese # 2011.02.20. 12:48

Köszönöm a válaszokat, rajta vagyok az ügyön! Előbb utóbb sikerülni fog, bár jobb lenne, ha előbb! Mégegyszer köszönöm mindenkinek!

S.Emese # 2011.05.10. 11:09

Üdv mindenkinek, ismét egy kis tanácsot szeretnék kérni! Mióta nem írtam, elindult a cég felszámolása, bár a felszámoló sem tudja felvenni velük a kapcsolatot, így az sem derült ki egyenlőre, hogy fizetőképesek e vagy sem. Szerintem nem lesznek azok, hisz nagyon úgy tűnik, hogy mindent átmentettek egy másik céghez! (Siralmas, hogy ilyet megtehetnek...)
Azt már tudom, hogy az üdülési csekkről, az étkezési utalvány összegéről és a kártérítésről is lemondhatok, hisz azt a bérgarancia nem fizeti, de a nagy kérdésem az, hogy a felmondó papírok késedelmes kiadása miatti bérkiesést fizetik e? Mert ha nem, akkor semmi értelme folytatnom ezt az egészet, mert akkor kb. a jogerősen megítélt 500 ezer ft- ból kapok majd 35 ezer ft- ot...
És még egy "költői" kérdés, hogyan lehet, hogy egy jogállamban bármit megtehetnek a munkáltatók, felszívódhatnak, nem fizetnek, mégsem tud az ember semmit tenni? Hiába a jogerős bírósági ítélet, gyakorlatilag felesleges volt az elmúlt 3 év huzavonája.
Tehetek még valamit ilyen esetben??

Válaszokat előre is köszönöm!

pazs # 2011.05.10. 11:28

A kilépő papírok hiánya nem akadálya az új munkaviszony létesítésének. A felszámolónál nyilvántartásba vetetted az igényedet?

S.Emese # 2011.05.10. 11:43

"A kilépő papírok hiánya nem akadálya az új munkaviszony létesítésének."
Mióta? Mert én 3 éve nem tudtam elhelyezkedni a kilépő papírok nélkül. A bíróság gondolom nem hiába ítélt meg emiatt 200 ezer ft- ot.
Amúgy természetesen le lett adva a felszámolóhoz minden papír, és igény.