Tisztelt Fórumozók!
A problémám a következő: árverésen megvettem egy régi kocsmát (vendéglátóipari egységet). A tulajdoni lap szerint lakóház, udvarként van a mai napig feltüntetve, és én azt a tájékoztatást kaptam, hogy e minősítés alapján fogják rá kiszabni az illetéket. Az illetékhivatal kiküldte a szerelmes levelét, melyben 10 %-os illetéket szabtak ki. Mondván, hogy mindegy mi van a tulajdoni lapon, ha az vendéglátó egységként működött az elmúlt öt évben, az alapján kell nekem illetéket fizetni.
Valóban ezt kell figyelembe venni? Azt azért hozzáteszem, hogy a helynek semmilyen érvényes engedélye nincs és egyelőre nem is sikerült felkutatni semmit. Mit tegyek? Érdemes fellebbezni?
Vendéglátó egység vagy lakóház?
Ha a szezrődésben az szerepelt, hogy kocsmát vettél és ekként is működött, akkor nem érdemes fellebbezni, függetlenül attól, hogy jelenleg nincs rá engedély.
Lakástulajdon: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel.
Lakásnak minősül az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben annak készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri. Ha az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett földrészleten lakóház van, az épületet - a hozzá tartozó kivett területtel együtt - lakástulajdonnak kell tekinteni.
Nem minősül lakástulajdonnak a lakóépülethez tartozó földrészleten létesített, a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült (garázs, műhely, üzlet, gazdasági épület stb.), továbbá az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként (lakásként) nyilvántartott olyan épület, amelyet az illetékkötelezettség keletkezését megelőzően már legalább 5 éve más célra hasznosítanak;
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02