Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

Szomorú örökös #   2020.11.28. 15:06

Csuklósbusz

Így befektettem egy földműves tanfolyamra hogy hátha kissebb eséllyel bukok így.

Azzal szerintem max. azt éred el, hogy jogosan leszel földtulajdonos.

Csuklósbusz #   2020.11.28. 11:19

Köszönöm!

Sajnos még nincs biznisz, csak szeretnék bizniszelni csak sose jön össze.

Vásárló lennék, csak 1 havi minimálbérrel kicsi a mozgásterem a tanyabiznisz keretében.

Sőt volt már ami összejött volna, csak rámlicitáltak, vagy elővásárlási joggal elvitték előlem. Így befektettem egy földműves tanfolyamra hogy hátha kissebb eséllyel bukok így.

gerbera317 # e-mail 2020.11.27. 19:31

Amúgy érdeklődő vagy az ingatlanra vagy milyen pozícióban?
:-)
Mi már ismerjük Csuklósbuszt: a tanyabizniszben vásárol és hasznosít mindent. Vh-kérőként vagy adósként még nem érdeklődött, kívánom neki, hogy ne is kelljen.

papinianus88 # e-mail 2020.11.27. 14:17

ui. Amennyiben alapból 50%-ról indul, akkor a B) nem opció :)

papinianus88 # e-mail 2020.11.27. 14:11

Csuklósbusz:

A)Alapból is idő... Ha új becsértéket kér valamely fél, akkor előbb adó - és értékbizonyítvány. A végrehajtó 6 hónapnál nem régebbi adóérték alapján állapíthatja meg a becsértéket (néha közel is kerülhetnek hozzá :) ) becsértéknek jogerőre kell emelkedni. Idő. Azonban bjozsef jól mondta. Necces. Az lehetne csak sansz, hogyha valamelyik fél a becsérték ellen kifogást adna be, hogy túlságosan magas. Ilyenkor a szakértői díjat meg kell előlegezni és a szakértő állapítja meg, ez alapján a bíróság jogerősen megváltoztathatja. Természetesen alacsonyabb értéket kell kérelmezni, ilyenkor a bíróság a becsértéknél magasabbat amúgy sem állapíthat meg.

  1. rá kell menni arra, hogy valamelyik végrehajtást kérő kérje az ismételt kitűzését az ingatlannak! Amúgy az 5. árverés után a becsérték feléig leszállítható az érvényes vételi ajánlat mértéke ( nem minden esetben! Lehet 100%os is, ilyenkor 90%) DE az ötödik árverés nem azt jelenti, hogy 5 árverés volt! Az átvételi és a folyamatos nem számít árverésnek, az nem beleszámítandó. Szóval sokszor gondolják úgy a végrehajtást kérők, hogy az 5. jön, hogy 50%-ról induljon, de mégsem :)
  2. Árverésen kívül árverési vétel hatályával? Adóssal vh irodába vételi ajánlat, ha a vételár kevesebb mint a tartozás(ok), akkor végrehajtást kérő(k) hozzájárulása esetén mehet ez a sztori.

Amúgy érdeklődő vagy az ingatlanra vagy milyen pozícióban?

drbjozsef #   2020.11.27. 13:28

Persze. Lehet.

Ha 6-8 éve volt értékelve, akkor elég valószínű...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csuklósbusz #   2020.11.27. 13:07

Szóval az új érték még magasabb is lehet?

drbjozsef #   2020.11.27. 11:18

(Azt azért jó tudni, hogy az értékbizonyítványt az önkormányzat állítja ki, amely ügyintézője igencsak ritkán méltóztatik megemelni a fenekét, vagyis a tényleges állapotot, a valóságot ez a határozat ritkán tükrözi. Lehet ellene fellebbezni, de ha a végrehajtó kéri meg, akkor mire kiderül hogy nem reális, már rég késő. A végrehajtó és az ügyintéző egyidejű, és tevőleges segítségére lenne szükséged. Aminek az esélye közel zérus. Szóval arra készülj, hogy az új érték is az ingatlannyilvántartásból lesz megállapítva - akkor is, ha a valóságban csak egy rom van ott.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.11.27. 09:22

Csuklósbusz,

Vht.140.§(8) Ha a becsérték megállapítása (kifogás esetén bíróság általi jogerős megállapítása) óta két év eltelt, és az ingatlan még nem került értékesítésre, a végrehajtó bármelyik fél kérelmére az árverés kitűzése előtt a becsértéket az (1) és (2) bekezdésben foglaltak alkalmazásával ismételten megállapítja.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csuklósbusz #   2020.11.27. 08:06

Adott egy évek óta folyamatos árverésben lévő ingatlan. Az árak emelkedtek is, de szét is rabolták az ingatlanokat.
Árleszállítást lehet kérni valamilyen úton-módon?

papinianus88 # e-mail 2020.11.26. 09:02

Lagopagosz

Nem. Megmondom őszintén nem ismerem a felhasználói felületet, amelyet az EÁR-ban használnak a licitálók.

Alapból, ha érkezik aktiválás a folyamatos ingatlanárverési hirdetményre, az a hirdetmény TÖRLŐDIK automatikusan és kvázi "átfordul" ismételt ingatlanárverési hirdetmények közé, ahol a hirdetmény pdf formátumban és a licitnapló egy ajánlattal található. Ilyenkor a vételi ajánlattételi időtartam 30 nap. Ezt úgy képzeld el, hogy a folyamatos ingatlanárverésnél az ingatlanárverés "szünetel" "pihen", ameddig nem érkezik rá aktiválási kérelem. Ilyenkor "feléled". Nézd meg az ismételt ingatlanárverési hirdetmények között megtalálod-e ezt az ingatlant, a folyamatosban már nem lesz. Ha megtaláltad nézd meg a licitnaplót, hogy ott-e az ajánlatod :)

Lagopagosz #   2020.11.26. 08:57

Felhívtam őket, nem tudják mert nincs bent a kolléga, őszerintük rendben az ügy.

Beléptem az mbvk.hu-ra:
"zámú folyamatos árverésre jelentkezett, és a meghirdetett ingatlanra 350 000,- Ft összegű vételi ajánlatot tett. Jelentkezését a végrehajtó jóváhagyta, ezért az elektronikus árverési rendszerben automatikusan közzétételre került az újabb árverési hirdetmény, valamint a hozzátartozó licitnaplóban az ön vételi ajánlata."
Rögtön:
Értesítjük, hogy a(z)xxx számú árverését a végrehajtó törölte. Amennyiben további kérdése van, kérjük, keresse a végrehajtót.

Végrehajtó aktivált mint ahogy állítja, de a rendszer törölte is abban a másodpercben az árverést. Most sehol nincs. Azt mondták ők nem töröltek, ők azt látják minden ok felőlük.
Értesítő e-mailt sem kaptam ezekről!
Lehetséges hogy ünnepnapra nem eshet a vége és azért nem engedte a rendszer közzétenni, csak ezt ők sem tudják?

papinianus88 # e-mail 2020.11.26. 08:51

Lagopagosz:

Folyamatosnál nagy parád nincs, nem csúszhatsz ki a vételi ajánlattételi időtartamból :) Azonban érdemes megkeresned a végrehajtót, jól küldted el az aktiválási kérelmet? Az árverési előlegnél az ügyszámot és a 4jegyű felhasználóneved feltüntetted?

Előfordulhat olyan eset, hogy a folyamatos ingatlanárverés esetén más jogosultnak is bejegyzett joga keletkezik az ingatlannyilvántartásban... Ha aktiválást kér a potenciális árverési vevő, de a végrehajtó a tulajdoni lap alapján észleli, hogy másnak is bejegyzett joga van, akkor visszautasítja a kérelmet és intézkedik az ismételt folyamatos ingatlanárverési hirdetmény kitűzéséről (hiszen a felosztási tervben csak azok a végrehajtást kérők részesülhetnek a vételárból, akik a hirdetményen feltüntetésre kerülnek. Aki lemarad, kimarad elv)

Lagopagosz #   2020.11.26. 08:34

1 hete nyújtottam be aktiválási kérelmet folyamatos árverésre, akkor el is utaltam az előleget.

Azóta sem aktiválták az árverést. Hány napja van erre a végrehajtónak?

Grave7 #   2020.11.23. 21:45

@Sandor911:
Nem, rosszul tudod, rosszul értelmezted, rossz helyen olvastad, valószínűleg nem is a jogszabályt.

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 147. § alapján lehet 50%, 70% és 100% is a minimális vételár (a kikiáltási árhoz / becsértékhez képest).
Ezt a végrehajtó állapítja meg, az előbbi törvényhelyen írt konkrét feltételek vizsgálatával.
Ha a felek vagy az érdekeltek közül bárki úgy gondolja, hogy tévesen történt a minimálár meghatározása, akkor az árverési hirdetménnyel szemben kifogást nyújthat be, amit bíróság fog elbírálni.
A lezárult árverésről készülő árverési jegyzőkönyvvel szemben is kifogást nyújthat be az, aki szerint a végrehajtási eljárás szabályait megsértette a végrehajtó intézkedése. (Persze lehet az alacsony vételárat kifogásolni, de az tényszerűen azt jelenti, hogy árverésen annyit ér az ingatlan.) Ekkor szintén bíróság dönt.

Javaslom ezen fórumtéma olvasgatását, sok hasznos válasz született már a gyakori kérdésekre.

Sandor911 # e-mail 2020.11.23. 20:18

Tisztelt Fórumozók,

A településeken hamarosan elárvereznek egy lakóházat amire licitálni szeretnék.

Besorolás: Lakóépület
Tulajdoni hányad: 1/1
Beköltözhető: igen
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy

A tulajdonosnak több ingatlanja is van, az árverezett lakóházat már régen nem lakja senki. Az egyik ismerősöm aki az árverezett ingatlan utcájában lakik említette hogy már anno elárverezték az ingatlant viszont a tulajdonos fellebezett az alacsony ár miatt.

A minimum árnak a kikiáltási ár 50 százaléka van megadva. Viszont ahogy olvastam a 2018as törvénymódosítás óta a vételárnak el kell érnie a 70 százalékát a kikiáltási árnak hogy az árverési ajánlat érvényes legyen. Akkor ez azt jelenti ha a jelenlegi árverés a kikiáltási árnak a 70 százaléka alatt zárul le az adós megint felebezhet és várhatok a pénzemre?

Nem vagyok tisztában az árveréssel kapcsolatos jogszabályokkal. Az interneten olvasottak alapján nekem ez jött le.

Jól értelmeztem a jogszabályokat és ezek szerint nem érdemes belemenni? Továbbá, szívesen olvasok bármilyen hasznos infót hogy mire érdemes odafigyelni vagy utánajárni.

Köszönettel,
Sándor

Csuklósbusz #   2020.11.23. 13:01

Pontosan, bérleti szerződés helyett sokkal jobb.

Aztán ha nem jogilag de "morálisan" javítja az esélyeimet a liciten mert ha lakott a ház van aki nem mer licitálni. Aztán majd csak lesz egy saját.

Utolsó mondatodat kifejtenéd? 4 üres falat vesznek a licitálók, ha nem tetszik ne tegyen ajánlatot, ezt olvastam itt tőletek. :-)

Sőt ha én bizonyítom hogy nem volt ott bojler meg villanyvezeték sem, én utólag vittem, de akkor utólag ki is szedem... és még azelőtt hogy bejegyeznék az új tulajdonost akkor jogilag mit tud ez ellen tenni?

drbjozsef #   2020.11.23. 12:35

A cél az hogy amíg 5-10 évig is eltelnek sikeres végrehajtásig addig se pusztuljon le az ingatlan és hasznosítva legyen.

Ja hogy ehhez. Hát erre jó lehet. És igen, jobb mint a bérleti szerződés.
De azért azt tudod, hogy a "szedheti hasznait és viseli költségeit"...

A fórumból azt is ismerjük hogy sikeres árverés esetén a bentlakó vihet kb mindent. Pl ha vettem oda bojlert, szereltem be villanyóraszekrényt, ezeket mind viszem is.

Ez így azért nem teljesen igaz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.11.23. 12:31

Csuklósbusz,

Ha nem akarsz előárverezni (amire szerintem amúgy a haszonélvezet nem jó), akkor amúgy minek a haszonélvezet?

Licitálj, és vedd meg az árverezett hányadot. Ennyi. Ja, hogy nem biztos, hogy 50ezeerért menni fog 4milla helyett, az elképzelhető.

Egyébként eszmei hányadra alapítható haszonélvezet, ha megszerzed ennek a tulajdonjogot, akkor törlődik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csuklósbusz #   2020.11.23. 12:30

Azt tudom hogy az utólagos haszonélvezetet törlik. Nem a végrehajtás kijátszása a cél.

Egyedül a közműtartozásokat játsszuk vele ki.

A cél az hogy amíg 5-10 évig is eltelnek sikeres végrehajtásig addig se pusztuljon le az ingatlan és hasznosítva legyen.

A fórumból azt is ismerjük hogy sikeres árverés esetén a bentlakó vihet kb mindent. Pl ha vettem oda bojlert, szereltem be villanyóraszekrényt, ezeket mind viszem is.

Más is megveheti, de a lényeg az hogy én is résztvehessek akkor a liciten.

De sokat segítettetek, mert így legalább nem tulajdonjogba lépek be. Köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2020.11.23. 12:24

Ha erre kell a haszonélvezet, akkor alapíts egy ilyet, ha a tulajdonos beleegyezik. De ettől még megveheti más is azt az ingatlant árverésen, te meg bukod, amit ráköltöttél.

Csuklósbusz #   2020.11.23. 12:20

De akkor nem vásárolok, tulajdonos marad az aki, én csak haszonélvező lennék.
Haszonélvező "mint dologi adósnak" megfelel? Használni és hasznait szedhetem, de nem adhatom el.

Ha licitet nyerek haszonélvezetemet törlik, tulajdonjogot bejegyzik?

Nem is az előárverezési jog miatt kell ez, hanem azért hogy közműszolgáltatásokat tiszta lappal lehessen indítani az árverés lezárulta előtt, tehát visszakössék a villanyt a hátralék megfizetése nélkül pl.

Ehhez azért nem elég a sima bérleti szerződés mert ha már lakható az ingatlan akkor még az adós meggondolja magát és visszakéri.

Ezért kell az ilyenbe ( ami amúgy üres és lerabolt) a bevásárlás árverés előtt.

Az már csak hab lett volna a tortára ha előárverezési jog is van,így gáz ha ki is zárnak az árverésből.

gerbera317 # e-mail 2020.11.23. 09:28

Ha végrehajtási joggal terhelt ingatlant vásárolsz, azzal dologi kötelezett leszel. Így az árverésből kizárod magadat. Vht. 123. § (2) e) Az árverésen sem személyesen, sem megbízottja vagy képviselője útján nem árverezhet, az árverező képviseletében sem járhat el, és a dolgot árvereztetéssel közvetve sem szerezheti meg - a (3) bekezdésben foglalt kivételekkel az adós. A másik felét az ingatlannak még csak-csak megveheted, de a sajátodra - a fenti miatt - eleve nem árverezhetsz, ráadásul, hogyan is vehetnéd meg a sajátodat. Az csak úgy lesz tehermentes, ha kifizeted a ráterhelt követelés(eke)t. Ami nagyon nem buli, ha az több az ingatlan értékénél. És mindezt egy xar előárverezési jogért, aminek az érvényesíthetőségében nem hiszek. Hmm.

drbjozsef #   2020.11.23. 06:41

Licitáláshoz csak a regisztráció kell.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csuklósbusz #   2020.11.23. 05:09

Mondtad már! Félek hogy úgyis járok mint a kaszinóba szoktak...
Haszonélvezet bejegyeztetése esetén? :-)

Elég hozzá csak az egyik tulajdonos hogy az egyik tulajdonrészre haszonélvező legyek? Akkor licitálhatok?