Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

Atti74 # e-mail 2019.02.18. 16:10

Eszembe jutott mégegy kérdés. Ha úgy döntök, hogy mégis licitálok, bizva abban, hogy rá lehet venni az adóst, hogy átadja az ingatlant az ingatlan "beköltözhetővé válik" ezzel az értéke is más lesz? Számíthatok ilyenkor arra, hogy az árat újrabecslik?

beni777 # e-mail 2019.02.18. 16:05

Úgy is írtam hogy a cég tulajdonosa van börtönben :)
Ezt a részét már tudom hogy úgy tudok alapjáraton licitálni ha regisztráltam a végrehajtónál, csak nem vagyok teljes mértékben tisztában azzal hogy mit takar hogy folyamatos árverés, pláne ilyen céges esetben. Elnézést ha ezzel úgymond " kicsaptam a biztosítékot"

gerbera317 # e-mail 2019.02.18. 15:58

@beni777
Ma (megismétlem: MA!) írtam le ebben (megismétlem: EBBEN) a topikban, hogy aki komolyan érdeklődik egy árverés iránt, az ne az árverés adatlapján nézegesse, hanem az árverési hirdetményt. Csak egyetlen képernyőnyit kell lejjebb lapozni hozzá.
Egyébként pedig a 154., illetve a 154/A. § szerint lehet a megvásárolt ingatlant birtokba venni. Egyébként azt írod, hogy a tulajdonos egy cég. Aki aligha ülhet börtönben. A cég tulajdonosa már inkább, de az meg nem tulajdonosa az ingatlannak. Ugyebár.
Menj el valamelyik végrehajtóhoz azzal, hogy felhasználói regisztrációt szeretnél az árverési rendszerbe. Legyenek nálad a személyi irataid, és az adókártyád, valamit 6000 Ft készpénz. Amíg a végrehajtó elbíbelődik a regisztrálásoddal, addig kérdezt ki, mire való a felhasználói neved és a jelszavad, és hogyan kell vételi ajánlatot tenni a kiszemelt vagyontárgyra.

gerbera317 # e-mail 2019.02.18. 15:50

Szofimanka, azt gondolsz. amit akarsz. Te dolgod. Minden egyéb pedig részletesen ki van tárgyalva itt vagy valamelyik szomszédos topikban. Punktum.

Szofimanka # e-mail 2019.02.18. 15:35

Gerbera317:
"Árverésre kerül egy természetben elkülönülő, tört tulajdoni hányadú osztatlan közös valami, ahonnan a nem adós tulajdonostárs nem köteles kiköltözni a természetben elkülönülő ingatlanrészből, mivel nincs megosztási szerződés. Csakhogy emiatt az elárverezett részből sem köteles kiköltözni maga az adós."

Szerintem ez hülyeség.
Miert nem köteles az adós kiköltözni? Ha kijelentem( mint új tulajdonos) akkor milyen jogon tartózkodhat az ingatlanban?  Ennyi erővel, az összes volt tulajdonos igényt tarthat az ingatlanra?
Addig meg esetleg kárt, vagy közüzemi tartozást csinál az kinek a sara lesz?
Milyen törvény védene egy olyan embert, akinek már semmi köze sincs az ingatlanhoz?

beni777 # e-mail 2019.02.18. 15:35

Üdvözlök mindenkit.
Olyan ügyben szeretnék információt kapni, hogy.:
Adott a településünkön egy ingatlan ami az mbvk oldalán a folyamatos árverések között található meg.
A tulajdonos egy cég ami jelenleg kényszertörlés alatt áll, a tulajdonos börtönben ül pár éve.
Kikiáltási ár: 8 000 000
Licitlépcső: 160 000
Minimum ár: 4 000 000
Árverési előleg: 800 000
Sorszám: 1
Irányítószám: 8951
Település: Gutorfölde
Helyrajzi szám: 69
Besorolás: lakóépület
Fekvés: belterület
Művelési ág: nincs
Bejegyzett földhasználat: Nincs megadva
Épület típusok: lakóház
Jogi jelleg: nincs
Tulajdoni hányad: 1/1
Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: minden jog törölhető (tehermentes)

Beköltözhető : igen
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy

Az ügyben szeretnék információt kapni, hogy ilyen esetben ha a tulajdonos börtönben ül, akkor hogyan és milyen feltételekkel lehet az ingatlant birtokba venni?
Valamint hogyha folyamatos árverés alatt van az ingatlan akkor én csak bemegyek a végrehajtó irodájába, beregisztralok, befizettem az árverési előleget és interneten teszek egy ajánlatot, és utána indul licitálás, vagy hogyan működik ebben a folyamatos árverési rendszerben?
Bocsi a laikus kérdések miatt, de ilyen téren zöldfülű vagyok.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Atti74 # e-mail 2019.02.18. 13:47

Ez lett volna, amit most megválaszoltál. Bár ügyvédi megosztás nincs, arra gondoltam valami gyakorlat alapján mégis megállípítható, hogy melyik rész kihez tartozik.

gerbera317 # e-mail 2019.02.18. 11:32

Akkor mi a kérdés? Árverésre kerül egy természetben elkülönülő, tört tulajdoni hányadú osztatlan közös valami, ahonnan a nem adós tulajdonostárs nem köteles kiköltözni a természetben elkülönülő ingatlanrészből, mivel nincs megosztási szerződés. Csakhogy emiatt az elárverezett részből sem köteles kiköltözni maga az adós.

Atti74 # e-mail 2019.02.18. 11:19

Nekem a VH azt mondta telefonon, hogy az osztatlan közös tulajdon miatt ők csak lakottan írhatják ki a kiírást, de ez nem azt jelenti, hogy valójában nem beköltözhető.

gerbera317 # e-mail 2019.02.18. 11:15

A hirdetményből lehet megtudni. Megismétlem: a hirdetményből. Te az árverés adatlapján nézegeted, ami csak tájékozódáshooz jó; aki részt akar venni az árverésen, az a hirdetményt tanulmányozza!
Megjegyzem, hogy a hirdetmény és az adatlap között nem lehet ellentmondás. Ha mégis, a végrehajtónak az árverési hirdetményt vissza kell vonnia, és új árverést kell kitűznie, ha el akar kerülni egy esetlegesen erre irányuló vh-kifogást.

Atti74 # e-mail 2019.02.18. 11:09

Sziasztok! hogy lehetséges, hogy egy ingatlan kikiáltási árát lakottan hirdetik meg, de "Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy" és "beköltözhető: igen". osztatlan közös tulajdonról van szó, de más hasonló ingatlannál ez nem így volt. Honnan lete tudni, hogy az árverezett hányad (70/100) egy komplett házra vonatkozik, vagy csa kegy részére? Köszi!

gerbera317 # e-mail 2019.02.14. 11:36

mi a helyzet a közművekkel?
Azért van az átadás, hogy akkor a végrehajtó állapítsa meg a mérőórák állását, vagy felhatalmazza a vevőt, hogy állapítsa meg ő maga. Akármelyik is történik, a megállapítás jegyzőkönyvvel, tanúkkal, fényképezéssel történik.

gerbera317 # e-mail 2019.02.14. 11:34

És akkor teljesen jogszerű ha bemegyek így egy lakatlan ingatlanba.
Na, ez így nem hangzott el. Az előtted szóló Biju lényegesen beljebb van azzal, hogy kulcsa van az ingatlanhoz. Vélelmezem, hogy a kulcs átadásával valaki őt birtokon belülre juttatta, tehát rendelkezik valamilyen jogcímmel az ingatlanba történő bejutáshoz. Nem úgy mint te, aki minden jogcím nélkül vagy mindaddig, amíg nem vagy tulajdonos.

Biju # e-mail 2019.02.14. 11:32

gerbera317

Köszi, ez megnyugtató, de szerinted mi a helyzet a közművekkel? Az árverés végén ebben az esetben rögzít valaki óraállásokat? Vagy ha nem, mivel megyek a közművekhez? Vagy rám verhetik az adós hátralékát is, mert nincs regisztrált átvételi óraállás? És mi lesz az árverés végéig azzal a fogyasztással amit én használok? Jogkövető állampolgárként nem szeretek summantani, de hogy menjek el most, ebben a helyzetben? Csókolom jöttem, fizetnék, de még nem vagyok tulaj.... Vagy túlspilázom? Hagyjam had pörögjön az órába?

peggy99 # e-mail 2019.02.14. 11:06

gerbera

Köszi! Ez nagyjából jó hír, remélem senki más nem fogja megtámadni az árverést.
Sajna nincs kulcsunk, de akkor valahogy be kell jutnunk.
És akkor teljesen jogszerű ha bemegyek így egy lakatlan ingatlanba.
Köszi a választ!

gerbera317 # e-mail 2019.02.14. 10:59

@peggy
Az adósoknak azért van ügygondnokuk, mert ismeretlen helyen vagy külföldön tartózkodnak. Valószínűleg nem is tudnak az árverésről. Logikus, hogy nem fognak kifogással élni (az ügygondnoknak meg nem ez a dolga), és elhordani sem fognak az ingatlanból semmit.
A birtokba vételt illetően tévedsz. A törvény nem ír olyat, hogy csak az árveréstől számított 30 nap elteltével veheted birtokba az ingatlant. A törvény azt írja, hogy az adósnak addig kell kiköltöznie, és biztosítania a végrehajtónak, hogy átadja az ingatlant. És ha ez a feltétel teljesül, akkor a végrehajtó átadja az ingatlant. De ez nem zárja ki, hogy a vevő már korábban birtokon belülre jusson. Lásd még az előző hozzászólásomat.

gerbera317 # e-mail 2019.02.14. 10:53

Biju! Ha az ingatlan üres, és van hozzá kulcsotok, akkor gyorsan hajrá, birtokba venni, zárat cserélni, és reménykedve indulni az árverésen! Ha ti nyeritek az árverést, akkor már csak egy sima 154. § szerinti átadás kell. Ha meg esetleg más nyeri az árverést, akkor átadjátok neki, vagy ellenszegültök - kinek mi tetszik. A végrehajtók álma, hogy minden árverés ilyen legyen, hogy a vevő már birtokon belül van.

peggy99 # e-mail 2019.02.14. 10:26

Sziasztok!

Elolvastam az előző hozzászólásokat.de nem találtam meg a kérdésemre a választ.
Tényállás: Árverésen vettünk egy 1/1-es nem lakott ingatlant.Az ár kifizetésre került.Ha jól értem. akkor ha minden simán megy és senki nem támadja meg az árverést, akkor az árverés lejárati napjától 30 nap letelte után birtokba vehetem az ingatlant.
Kérdésem: Ha el szeretném kerülni, hogy a tulajdonos vagy bárki más mondjuk ne hordja el a tetőt, vagy ami mozdítható megtehetem, hogy mondjuk még a lejárat előtt birtokba veszem? Lecserélem a zárat, vagy ilyesmi.
Annyit tudok a tulajdonosokról, hogy nem elérhető senki, és ügygondnokuk van. Ez bármiben nekem nehezítheti a dolgom, mint vevőnek? Értem ez alatt, hogy várható, hogy fellebbeznek? Ez a kérdés azért merült fel bennem, hogy az ügygondnok intézkedik ügye helyettük, de h szabályos minden megkeserítheti a mi életünket?

Előre is köszi!

Biju # e-mail 2019.02.14. 09:57

Drbjózsef, ezek szerint ti sem hallottatok még ilyenről. Érdekes helyzet. Azt sem tudom mi legyen a közművekkel?

drbjozsef #   2019.02.14. 07:30

Biju,

tényleg fura helyzet, de ha nekem lenne egy végzésem, hogy birtokba vehetem az ingatlant (jelentsen ez bármit is), akkor én tuti hogy beköltöznék, ne valami jogcímnélküli, vagy az adós valakije tegye meg. Onnan nehéz lesz kirobbantani, ha birtokon belül van.

Ha meg más nyeri a licitet, akkor kiköltöztök, mintha ott se lettetek volna, aztán vegye birtokba ő ahogy tudja. Esetleg hagyhattok cetlit, hol talál meg a kulcsért, hogy ne kelljen feltörnie, de végülis ez már nem a ti gondotok akkor.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.02.14. 07:23

Szofimanka,

egészen 18 hozzászólást kellett volna csak visszaolvasnod.

gerbera317 2019.02.02. 19:26

Amint a tulajdoni lapon is rajta vagy, elindítod a lakcím fiktiválási eljárását, és akkor a lakcímét is megszüntetik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Biju # e-mail 2019.02.13. 23:35

Tisztekt Szakértők!
Végrehajtást kérők vagyunk (faktoring cégen keresztül banki tartozást vettünk meg) A végrehajtó még nem írta ki az árverést, de folyamatban van, úgy értesültem már minden akadály elhárult, így hamarosan sor kerül rá. Az igatlan üres, kulcs nálunk van. Bármikor be tudunk menni a lakásba. Van egy bírósági végzésünk, miszerint birtokba vehetjük az ingatlant. A faktoring cég és az ügyben eljáró ügyvéd is erre bíztat.
Kérdezem, találkoztak-e már ilyen esettel? Mi történik, ha árverés előtt beköltözünk a végrehajtó tudta nélkül? Természetesen tudjuk, hogy az árverés kétesélyes, nekünk is licitálnunk kell, és veszíthetünk is. Akkor nyilván kiköltözünk. Nekünk furának tűnik a helyzet.

Szofimanka # e-mail 2019.02.13. 23:21

Kedves fórumozók, a segítsegeteket kérném...
Megnyertem liciten egy nyaralót, amivel mondhatni szerencsém van mert egy picit ismerem az előéletét.
Szóval ez a nyaraló egy ikerház egyik fele teljesen külön ingatlan külön kert külön bejárat, viszont osztatlan közös tulajdon. A másik résznek van 3 tulajdonosa.
Én a  4:8 - ad részt az ikerház egyik felét vettem meg. A birtokba vétel hogy zajlik ebben az esetben, a tulajdonos társakat is értesiti a végrehajtó illetve a tulajoknak is jelen kell lenni a birtokba vételnél? Vagy nekem kell velük a kapcsolatot fölvenni?

Továbbá hallottam olyat hogy a végrehajtó nem nagyon szereti az ingatlanokat birtokba adni, gyakorlatilag az árverési vevőnek kell ezt megoldani, tényleg igaz ez az állítás?

Valamint az adósról annyit tudok hogy az ingatlanba van bejelntve viszont a tényleges lakhelye valahol máshol van, (ezért gondolom eddig nem nagyon sikerült őt előkeríteni), ilyenkor hogy találja meg a végrehajtó? Ha sikerül nekem mondjuk a telefonszámát megszerezni az segítség lehet? Esteleg volt már valakinek hasonló tapasztalata?

Ja és mégegy, az ingatlan nyaraló, bár az adós oda van bejelentve, a kilakoltatási moratórium nyaralóra is vonatkozik?...ergo ápr. 30-ig tehetletlen vagyok, és nem tudom birtokba veni az ingatlant, hiába tudom bizonyitani hogy nem él ott életvitel szerűen?

Előre is köszönöm a segítséget.

gerbera317 # e-mail 2019.02.13. 13:00

Ja, hogy nem értetted a választ?

Atti74 # e-mail 2019.02.13. 10:41

Igen, de a három adós hányada együttesen kiadja a teljes ingatlanrészt. Köszönöm!