maszk viselés


Szomorú örökös # 2020.07.17. 04:30

katonag

hogyan értelmezendő az előbbi rendelet 1. § (1) b) pontjában az "üzletben történő vásárlás során" megfogalmazás. Nem tartózkodás szerepel, hanem vásárlás. Az viszont csak a fizetés során történik, addig válogatok, nézelődök, stb, de nem vásárolok.

Már megbocsáss, de ez szerintem a sz@rrágás tipikus esete. Ha bemégy egy boltba, akkor nagy valószínűséggel nem az eső elöl mentél be oda, nem sétálgatni szeretnél a bolt területén, mert arra a korzó való. Ha egy boltba mégy, akkor egyértelmű, hogy vásárlási célzattal mentél be. És amíg ott tartózkodsz, addig bizony vásárló vagy.

katonag # 2020.07.16. 21:09

Milyen rendelet, törvény valami írja elő az üzletek dolgozóinak a maszk viselését? A 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről nem tartalmaz ilyet.

Valamint hogyan értelmezendő az előbbi rendelet 1. § (1) b) pontjában az "üzletben történő vásárlás során" megfogalmazás. Nem tartózkodás szerepel, hanem vásárlás. Az viszont csak a fizetés során történik, addig válogatok, nézelődök, stb, de nem vásárolok. Akkor nem kötelező? Mert ha az lenne, akkor miért nem tartózkodást írtak? Vagy a vásárlás, mint cselekvés a jogban a boltba való belépéssel kezdődik?

1. § (1) A (3) bekezdés szerinti kivétellel mindenki köteles

  1. a tömegközlekedési eszközön, valamint
  2. az üzletben történő vásárlás során

a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

(2) A vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

(3) Az (1) bekezdés szerinti esetben a szájat és az orrot eltakaró eszközt nem kell viselnie a hatodik életévét be nem töltött kiskorúnak.